גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": המספרים מאחורי החינוך לילדים מחוננים

ילדים זה שמחה, במיוחד אם הם חכמים ■ כדי להגשים את המשאלה לשלב את ילדיהם בתוכניות למחוננים ולמצטיינים, מוכנים ההורים הישראלים להשקיע הרבה כסף והרבה אנרגיות נפשיות, ובמכוני ההכנה למבחני המיון חשים גידול במספר הפונים

כל הורה רוצה להאמין שהילד שלו נבון במיוחד, ואם הוא מקבל על כך גושפנקא רשמית - מה טוב. 15,000 ילדים עברו בשנת הלימודים שחלפה לשלב ב' של מבחני המיון לתוכניות המחוננים של משרד החינוך, אולם רק 1,800 ילדים התקבלו (1%-3% בכל שנתון), ו-2,800 הוגדרו כמצטיינים (5% מהתלמידים שלהם היכולות הגבוהות ביותר בשנתון).

את תוכניות המחוננים מפעיל אגף המחוננים והמצטיינים במשרד, גם מבחינת התכנים וגם מבחינת המחירים. השילוב בין התדמית היוקרתית והמעטפת החינוכית המטפחת לבין רף הכניסה הגבוה, מביא לשגשוגה של תעשיית ההכנה.

הנה סיפור שמעיד על הדברים: "לא מזמן הלכתי למכון ולצדי צעדו אב ובנו", מספרת מנהלת של אחד ממכוני האבחון. "הם כמובן לא ידעו מי אני, והאב אמר לבן שזה הרגע הכי חשוב בחיים שלו. הילד התכווץ כולו וזה עשה לי רע". התיאור הציורי הזה נותן מושג על רמת הלחץ שהתפתחה בשנים האחרונות.

ברכה שור, מנהלת מכון קרני שעורך בחינות מיון למסלולי מצוינות שונים של משרד החינוך, רואה עלייה ברורה בדרישה למסגרות למחוננים ומצטיינים: "יש גידול במספר המתעניינים, שלא הרגשתי בעבר, שבחלקו נובע מרצון לסטטוס".

הראשונים להרגיש בלחץ הם מכוני המיון עצמם: מכון סאלד הוא המכון האחראי על מבחני המיון הארציים למחוננים ומצטיינים שנעשים בכיתה ב' במגזר היהודי, כמו גם על מבחני קבלה לתיכונים במגזר היהודי והערבי ולסמינרים בחינוך החרדי. "רבים מערערים על החלטת בית הספר, אפילו על שלב המיון הראשון", מתארת רינת יצחקי, מנהלת היחידה לאיתור מחוננים ומצטיינים במכון סאלד.

לחוצים ומלחיצים

הלחץ של ההורים מחלחל לילדים, וחלקם מנסים להכין אותם לבחינה: "אנחנו מודעים להכנה המוקדמת ומחליפים שאלות וגישות כדי לשמור על תקפות המבחן", מספרת שור, ויצחקי מוסיפה: "הורים רבים שואלים איך אפשר להתכונן לבחינה. גם בבחינה עצמה אנחנו רואים ילדים שמגיעים מאד לחוצים, חלקם בוכים, מתקשים להיפרד מההורים, או שצריכים לגשת לשירותים כמה פעמים. חלק מהתפקיד שלנו הוא להרגיע אותם, המדריכים שלנו מחויכים ומשרים לאורך הבחינה אווירה רגועה ונינוחה, עד כמה שניתן".

לעתים, הורים שילדיהם לא עוברים את הבחינה מבקשים לערער על התוצאות: "בעיניי, שווה להורים להתאמץ ולערער רק במידה והילד יהיה מסוגל להתמודד גם עם המבחן וגם עם הכישלון", אומרת שור.

הכנה למבחנים

מאחר שהמבחנים הם חסם הכניסה שאותו צריך לעבור, התפתחה תעשיה מסוימת של הכנה למבחני מחוננים. היא מתבצעת אצל פסיכולוגים באופן פרטי, או במכונים, בעלות של מאות שקלים בחודש. מנהלת אגף מחוננים ומצטיינים במשרד החינוך, שלומית רחמל, מתנגדת להכנה המוקדמת: "הדבר מייצר עבור הילד לחץ בלתי רגיל. אני לא משוכנעת אם ההורים מודעים לציפיות ולעומס הרגשי שמטילים על הילד כשהופכים את המבחן להשקעה משפחתית".

אריקה לנדאו: 990 שקל לסמסטר

הפסיכולוגית ד"ר אריקה לנדאו, בעלת שם עולמי בתחום המחוננים וחלוצת הלימודים למחוננים בארץ, מנהלת מכון שייסדה לפני 43 שנים. המכון מקיים חוגי העשרה לילדים בעלי פוטנציאל למחוננות בתל אביב, הרצליה, ראש העין ונתניה. גם היא מצביעה על עליה בחיפוש של ההורים אחר חוגים למחוננים, אולם מתריעה כי יש להתייחס לאישיות הכוללת של הילד: להיבט השכלי, לבשלות הרגשית, וליכולת לאינטראקציה חברתית. "הילדים הכישרוניים הופכים למחוננים לאחר שהם חווים כאן את הגישה היצירתית, המשלבת את שלושת ההיבטים הללו. הילדים המעוניינים להשתלב בתוכנית החוגים עוברים מבדקים המתקיימים במקום.

העלות היא 990 שקל לסמסטר - הכולל 24 שעות אקדמיות. המדריכים בקורסים הינם בעלי תארים מתקדמים. "אין ילד שעמד בקריטריונים, רוצה ללמוד ולא יתקבל בגלל העלות הכספית", אומרת לנדאו. הקורסים מחולקים לתחומים שונים כדוגמת: מדעי החלל, מדעים מדויקים, מדעי הרוח והאומנויות ומדעי החיים והסביבה ובין נושאי הקורסים נמצאים גם נושאים כמו טכנולוגית טילים ולוויינים, פיזיקה מודרנית, קומיקס, מיתולוגיה יוונית, צילום, מסתרי המוח האנושי, סיירות והישרדות - שמועברים בגישה היצירתית.

הפרופסור הלא מפוזר: 450 שקל לחודש

מרכז כזה הוא "הפרופסור הלא מפוזר" - מרכז חברתי קוגניטיבי ורגשי לילדים מחוננים בהנהלת ענת מנשה, שפועל בחולון, תל אביב וחיפה. הרעיון הוא מפגש חד-שבועי בקבוצות קטנות שבו מלמדים אסטרטגיות למידה שמתאימות למבחנים אמריקאים, מתאמנים על טכניקות של שלילת תשובות, ומסבירים מה עושים אם לא מבינים מילה מסוימת. אין מבחני כניסה והשיעור הראשון (ולפעמים גם השני) מהווה בדיקת התאמה. העלות היא 450 שקל בחודש.

"אנחנו לוקחים ילד מוכשר ונותנים לו אפשרות לבטא את עצמו בצורה הטובה ביותר במבחנים", אומרת מנשה, "הלימודים משולבים במשחקי חשיבה והרבה מאוד אתגרים".

בחוגים לומדים ילדים מגן חובה ועד חטיבת הביניים, כאשר לדברי מנשה, "החוג לא יהפוך ילד שאינו מחונן למחונן, אבל הוא ימנע מילד מחונן להיכשל במבחן רק מפני שלא הצליח לבטא את עצמו בצורה הטובה ביותר ביום המבחן".

מכון נועם: מנוי לערכה במאות שקלים

מכון נועם אינו מציע קורסי הכנה, אלא מפתח ערכות אונליין במחיר שיעמוד על כמה מאות שקלים. המכון עוסק במגוון רחב של הכנות לבחינות: מבחינות תעסוקתיות ועד בחינות קבלה לבתי ספר, וכעת יתרחב לתחום ההכנה למבחני מחוננים ומצטיינים. אורית גרוס, סמנכ"לית המכון, מספרת: "בשנים האחרונות אנחנו עוסקים גם בהכנה למבחני כניסה לבתי ספר ייעודיים בעיקר בחטיבות הביניים. ההורים פנו אלינו ושאלו למה אין לנו הכנה לילדים בכיתות הנמוכות. החלטנו להרים את הכפפה". כרגע עובדים במכון על פיתוח ומעריכים שבחודשים הקרובים הערכות יעלו לאתר.

חוגי מצטיינים של הרשות המקומית

ילדים שלא אותרו כמחוננים אך מאותרים כמצטיינים, מופנים למסגרות העשרה. לעומת תוכניות המחוננים, שמתקיימות בשעות הבוקר בכיתות מיוחדות שבהן התלמיד לומד יום לימודים מלא, אחת לשבוע מחוץ לבית ספר האם שלו, או בכיתות מחוננים נפרדות, תוכניות ההעשרה מתקיימות אחר הצהריים.

תוכניות המחוננים נמצאות תחת פיקוח הדוק של משרד החינוך , ואילו מרבית התוכניות למצטיינים (למעט אלו שנכנסו תחת מרכזי המחוננים העירוניים) אינן מפוקחות על ידי האגף ולכן נתונות לפרשנות מקומית.

גם כאן יש מבחני מיון של משרד החינוך, ולעתים בנוסף להם יש דרכים נוספות להתקבל, למשל המלצת מורה או יועצת, מעבר של שלב א' של מבחני המיון המלצה, מבחנים פנימיים, שליחה למבחנים במכון מיון חיצוני ועוד. כל רשות מקומית קובעת את מחירי החוגים למצטיינים בעצמה, כשבחלק מהמקרים המחירים אינם מסובסדים ומשתווים למחירי חוגים אחרים.

למבחנים במכון מיון חיצוני יש יתרון וחיסרון: היתרון הוא שהמיון אובייקטיבי (שהרי יש להניח שהמחנכות לא ימליצו על ילדים "מפריעים" וכך תיחסם הכניסה עבור ילדים שדווקא מסגרת אלטרנטיבית יכולה לתת להם מענה). החיסרון: בחינה במכון פרטי מהווה חסם כניסה למי שידו אינה משגת לשלם.

בנוסף, ההורים כלל אינם מקבלים לידיהם את התוצאות - למרות שהם אלו ששילמו. למעשה, תוצאות המבחנים מגיעות לידי הרשות המקומית.

שלומית רחמל, מנהלת האגף למחוננים ומצטיינים במשרד החינוך, מסבירה: "משרד החינוך מפקח רק על תוכניות המצטיינים שמופעלות בתוך מרכזי המחוננים. אין לנו יכולת לפקח על חוגי המצטיינים בלמעלה מ-300 רשויות מקומיות. חשוב שההורים יהיו מודעים לכך שתוכניות המצטיינים שייכות ברובן לרשות המקומית ויהיו צרכנים נבונים".

איך להעשיר את הילד בחוג פרטי?

יש שפע של אפשרויות לטפוח ולהעמקה גם שלא במסגרות מחוננים במסגרת חוגים. כך אפשר לתת לילד את אותה תחושת טיפוח להשגיות גם אם לא אותר ע"י משרד החינוך.

נוער שוחר מדע

במרבית המוסדות האקדמיים יש יחידה העוסקת בקידום המדע בקרב בני נוער בשתי זרועות. האחת: חוגים למחוננים ומצטיינים שאותרו על ידי משרד החינוך. השנייה: חוגים לילדים ובני נוער שנכנסים בדרכים אחרות: על ידי המלצת מורים או מבחני כניסה. המלצת מחנכת או יועצת יכולה לתת לילדנו מסלול מקביל: באוניברסיטת בר אילן יש מסלול לצעירים שוחרי מדע שמצריך המלצה של מחנכ/ת הכיתה (כלומר, גם לא מאותרים יכולים להגיע). בנוסף יש מסלול לנוער מוכשר במתמטיקה; באוניברסיטת בן גוריון מתקיימים שלל חוגים למאותרים, למצטיינים ולתלמידים שמגיעים "ללא מבחנים וללא תנאי מוקדם".

מסלולים מתקיימים גם באונ' העברית, באונ' תל אביב, בטכניון ובמקומות נוספים.

מכון דוידסון לחינוך מדעי במכון וויצמן מפעיל בנוסף לחוגים גם קורסים בהתכתבות באינטרנט, דבר שמוזיל מאוד את העלויות (330 שקל לשנה!) אך עדיין נותן מסגרת ומפגש בשטח, ובנוסף - אתר אינטרנט מקסים ומאתגר שמאפשר לכל אחד להתנסות ולחוות לימודים קצת אחרת. חינמי לחלוטין.

מחנות קיץ

מחנות הקיץ מאפשרים כניסה לארץ המחוננים גם אם הילד "סתם" חכם אבל לא אותר כמחונן, ומתקיימים במרבית היחידות לנוער שוחר מדע (ושם לא נדרשת אפילו המלצת מחנכת) ובמכון אריקה לנדאו. בנוסף, יש מחנה קיץ בן שבוע ששמו מחנה משותף, ומחנה מדעי-קולנועי בכפר הירוק ששמו מדע בראש טוב (2,300 שקלים לשבוע).

למה יש מחוננים שנשארים בחוץ?

מבחני המיון הארציים לכניסה לתוכניות למחוננים ומצטיינים נערכים בכל הארץ בכיתה ב', כשכל מבחן כולל שני שלבים ובודק בעיקר את היכולת הלימודית הכללית. המבחנים נועדו למיין והם אינם דיאגנוסטיים, כלומר, ציון של תלמיד בודד אינו מעיד על יכולותיו, אלא רק על מיקומו ביחס לאחרים שנבחנו באותה שנה באזור הנתון. כך למשל, אם באזור המגורים יש 25 מקומות בתוכנית, הילד ה-26 בדירוג, שיכול להיות מחונן אף הוא - לא ייכנס. לכן התוצאות לא נמסרות להורים מאחר ולא ניתן ללמוד מהן על הילד באותה מידה כמו מבחני אינטליגנציה אחרים. בתשובה לשאלת "גלובס" מדוע לא יורחבו תוכניות המחוננים, ענתה רחמל כי בימים אלה פועלים על מנת שהתוכנית אכן תכלול כמות גדולה יותר של ילדים שאותרו כמחוננים.

אפשר גם בחטיבת הביניים

ניתן לעבור שוב מבחני איתור למסגרות מחוננים על מנת להיכנס לכיתת מחוננים יעודית, בעיקר בשלב חטיבת הביניים. "יש ילדים רבים שלא אותרו או לא היו בתוכניות מחוננים בבית הספר היסודי ונכנסו לכיתות מחוננים בחטיבה", מספרת רחמל.

התפתחויות נוספות הן פתיחת תוכניות למצטיינים לגיל הרך במספר אזורים, ועידוד דרכי הוראה מגוונות בכל מסגרות הלימוד. האגף למחוננים ומצטיינים מפעיל אתר יעודי ובו מידע רב בכתובת: gifted.cet.ac.il.

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי