גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קראמבל: קינוח אנגלי קל להכנה שכל כולו עונג - הנה המתכונים

כמו הרבה קינוחים שנולדו באנגליה, גם בקראמבל הדגש הוא על פשטות ההכנה ועל נחמת הגוף והנפש. יותם אוטולנגי, השף הכי מפורסם שלנו בלונדון, מכין מנות קראמבל מתוקות ומלוחות שקשה להישאר אדישים אליהן

"שלהי דקייטא קשיא מקייטא" - סוף הקיץ קשה מהקיץ - נכתב במסכת יומא בתלמוד הבבלי, אבל הפירות של שלהי הקיץ יכולים להביא הרבה רוך למטבח, ודווקא בקלי-קלות, כמעט ללא מאמץ. עונת המשמשים אמנם חלפה-הלכה לה, אבל השזיפים, האפרסקים והנקטרינות נמצאים בשיאם, נוטפי עסיס להתפקע, רק מחכים שתעשו בהם מעשים. למשל, קראמבל פירות קיץ מענג, מהיר וקל הכנה, שיקצור מחמאות אפילו בארוחות החג, בתנאי שלא תספרו כמה מעט עבודה השקעתם ביצירת המופת. מעטים האנשים שיישארו אדישים כשיגיעו אליהם ניחוחות החמאה ופירות הקיץ המבעבעים בזיגוג של עצמם, הבוקעים בגוני סגול וכתום מבעד לפירורי בצק אפויים, שעליהם תניחו גלידת וניל, קרם פרש או גבינת מסקרפונה סמיכה.

גרסאות שונות לקראמבל - פירורי בצק חמאה מתוקים שנאפים לרוב על מצע של פירות, אבל גם על ירקות או על בשר טחון הנאפים בתנור - הפופולרי דווקא בארצות קרות (בגרמניה, למשל, מכונים פירורי הבצק הללו שטרויזל; הם עשויים מחמאה, מקמח ומסוכר, לפעמים בתוספת אגוזים או שקדים טחונים, קינמון, וניל או לימון, ומצפים בהם מאפינס, עוגות, מאפים ולחמים).

מנה של צנע

אבל ההיסטוריה הרשמית של הקראמבל - בעיקר של קראמבל התפוחים המוכר - מתחילה באנגליה, בימי קיצוב המזון שהושת על הבריטים במלחמת העולם השנייה. בשל מחסור בביצים ובחומרי גלם נוספים, נאלצו האנגלים לוותר על פאי התפוחים המסורתי ואלתרו קינוח של תפוחים עם סוכר, עם קמח ועם מרגרינה, שחולקו במסגרת הקיצוב. לשמחתנו הרבה, חלפו-עברו להם ימי הצנע, המרגרינה הוחלפה בחמאה, וגם התפוחים הוחלפו כבר מזמן בשפע פירות עונתיים, חמצמצים-מתוקים - מה שמאפשר להפיק במהירות יופי של קינוח המתאים לכל עונה.

בשונה מהשטרויזל, שבו מערבבים תחילה סוכר וחמאה רכה במעבד מזון, ורק אז מוסיפים את הקמח לבלילה לקבלת הפירורים, האנגלים מכינים את הקראמבל ביד, עם חמאה קרה, המצופה בתערובת קמח וסוכר ומעובדת בעזרת האצבעות בזריזות, רק עד שהיא הופכת לפירורים אחידים, כדי שלא ייווצר ממש בצק. "כמו הרבה מנות אחרונות באנגליה, הדגש הוא על פשטות ההכנה ועל הקומפורט-אפקט - מושג שקשור לדעתי למזג האוויר ולכן קשה לתרגם אותו לעברית", אומר יותם אוטולנגי, שף ישראלי שכבש בעשור האחרון את לונדון עם חמש מסעדות-מעדניות מצליחות. "קומפורט-פוד זה מונח שאוהבים להשתמש בו בבריטניה לתיאור אוכל, והקומפורט-פוד האולטימטיבי הוא קראמבל. זה מה שבא לך לאכול כשקר ורטוב בחוץ, והאוכל אמור לעורר חום פנימי, מנחם. מנת הקרמאבל הקלאסית היא מפירות מעט חמוצים - תפוחים או רוברב (ריבס) בשילוב פירות יער - עם הרבה סוכר ועם שכבת קראמבל נדיבה מעל, המוגשת עם קרם אנגלז חם".

האנגלים, מאחרון המשרתים עד שועי עולם, מכורים לקראמבל. "יש מצב שמנת קראמבל שהכנתי לפני שנים רבות הגיעה לפיו של טוני בלייר", מספר אוטולנגי, שמאז המפגש עם ראש ממשלת בריטניה לשעבר הספיק לפרסם כמה ספרי מתכונים (אחד מהם תורגם לעברית) וגם לכתוב טור אוכל שבועי בגארדיאן הבריטי. "אחת המסעדות הראשונות שעבדתי בהן בלונדון נקראה לונסטן פלייס. היא נמצאת בלב קנסינגטון ונהגה לשרת פוליטיקאים ומיני אצולה אנגלים. אחת המנות שתרמתי לתפריט הייתה קראמבל של רוברב ותות. אני זוכר ערב שבו טוני ושרי בלייר באו לאכול במסעדה עם עוד שמונה אנשים. הם הגיעו מאוחר וסיימו לאכול כשולחן האחרון. כקונדיטור, נשארתי אחרון במטבח, לראות אם ירצו מנה אחרונה. זה גורלם של שפים של מתוקים. בסביבות אחת בלילה הגיעה ההזמנה האחרונה - מנה אחת של קראמבל רוברב ותות".

הכול הולך

אל דאגה: לא צריך להיות שף קינוחים בשביל להכין קראמבל. גם לא צריך לצאת לציד רוברב ותות, או לעקוב אחרי מתכונים ארוכים, כי במנה הזאת כמעט הכול הולך. "זו מנה שמזמינה גיוונים, בהתאם לעונה ולמצב הרוח", אומר אוטולנגי. "בדרך כלל אעדיף איזשהו טוויסט: אוסיף לפירות תבלין כלשהו, כמו כוכב אניס או הל, ואת הקראמבל אכין עם קצת סוכר חום, שיבולת שועל, אגוזי מקדמיה ועם מיני גרגירים כמו שומשום או שומר".

אחרי שקיבלנו אישור מסמכות קולינרית לגוון, נתאים את המנה לקיץ הישראלי. באופן כללי, למרות הייחוס ההיסטורי והפופולריות, לא יקרה כלום אם תוותרו על תפוחים. צריך לקלף אותם, שזה כבר מאמץ מוגזם באוגוסט, ולטעמי יש פירות שטעימים הרבה יותר מהם בקראמבל. פירות יער - אפילו קפואים - יעשו את העבודה יופי, וכך גם מנגו, ובעיקר הפירות העסיסיים של העונה (אל תוותרו על שזיפים!).

כל שעליכם לעשות הוא לחתוך באופן גס כעשרה שזיפים, אפרסקים, נקטרינות או לשלב ביניהם (אפשר גם קצת פירות יער ומנגו, אפשר בלי), לערבב עם מיץ מלימון אחד ומעט סוכר (כף-שתיים לכל הפירות), להניח בתבנית גדולה או בתבניות אישיות, ולפזר מעל את הפירורים בצורה אוורירית, בלי להדק. לאחר אפייה של כחצי שעה בחום של 180 מעלות, כשהפירות מבושלים עד מוות ומבעבעים את עסיסם דרך שכבת הפירורים שהזהיבה, כדאי להמתין כמה דקות שהמנה תתקרר, ולהגיש אותה עם גלידת וניל, גבינת מסקרפונה, שמנת חמוצה, או בלי שום תוספת.

קראמבל הוא קינוח מענג בכל מצב. גם יום אחרי ההכנה. גם יומיים. הפירורים יתקבלו בברכה גם סתם כך על גלידה, והם יעניקו טוויסט מיוחד באמת למגוון מנות של בשר טחון שאפוי בתנור עם רוטב, או לירקות אפויים כמו גראטן. במנות המלוחות, מומלץ להוסיף לקראמבל קצת גבינת פרמזן מגוררת ולפזר אותה מעל המנה כרבע שעה לפני תום האפייה. החך יודה לכם על השילוב המפתיע בין מתיקות הפירורים לחומציות של עגבניות, למשל, או לגוני טעם שתלטניים של בשר בקר, שומר, חציל ושאר ירקות.

מתכונים

מתכון בסיסי לקראמבל

חומרים: 300 גרם (2 כוסות ו-2 כפות) קמח, 100 גרם (חצי כוס) סוכר, 200 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות.

הכנה: שמים את החומרים בקערה ומערבבים בידיים עד לקבלת תערובת פירורית אחידה, ללא גושי חמאה, אבל בלי שיהפכו לבצק (אפשר להיעזר במיקסר עם וו גיטרה, אבל יש להיזהר שלא יתקבל בצק. עדיף ביד). מעבירים למכל פלסטיק. הקראמבל נשמר במקרר עד חמישה ימים, או לזמן בלתי מוגבל במקפיא.

קראמבל אוכמניות

חומרים ל-12 יחידות: 550 גרם (4 כוסות פחות כף) קמח, 5 כפיות אבקת אפייה, כפית מלח, 2 ביצים, 350 גרם (כוס ושלושה רבעים) סוכר, 150 גרם חמאה מומסת, 400 מיליליטרים (כוס ושלושה רבעים) חלב, קליפה מגוררת מלימון אחד, 1 תפוח עץ גרני סמית (לא מקולף, חתוך לקוביות של 1 סנטימטר), 200 גרם אוכמניות טריות )או קפואות, ועוד אחדות לקישוט), קראמבל (לפי כמות והוראות של מתכון בסיסי).

הכנה: מחממים את התנור ל-170 מעלות. מרפדים תבנית מאפינס בעטרות נייר. מנפים יחד את הקמח, את אבקת האפייה ואת המלח ומניחים בצד. בקערת ערבוב טורפים קלות את הביצים, את הסוכר ואת החמאה המומסת (מוודאים שאינה חמה מדי). מוסיפים תוך טריפה את החלב ואת קליפת הלימון המגוררת, ואחר כך מקפלים פנימה את הפירות. מוסיפים את המרכיבים היבשים המנופים ומקפלים יחד בעדינות רבה. חשוב לערבב את התערובת רק כדי לאפשר לכל החומרים להתאחד; עליה להישאר גושית וגסה. מעבירים את התערובת בכף אל התבניות, וממלאים אותן עד למעלה. מכסים בנדיבות בציפוי הקראמבל כדי ליצור כיפות קטנות מעל הבלילה, ואחר כך מנקדים בעוד כמה אוכמניות. אופים 30-35 דקות, או עד ששיפוד המוחדר למרכז המאפין יוצא נקי. משחררים מהתבניות כשהמאפינס עדיין חמים.

קראמבל שומר ועגבניות שרי

חומרים לכ-8 מנות: 1 קילוגרם פקעות שומר, 3 כפות שמן זית, 1 כף עלי תימין ועוד כמה גבעולים שלמים, 3 שיני שום כתושות, 1 כף מלח ים גס, 1 כפית פלפל שחור, 200 מיליליטרים שמנת לקצפת 38% שומן, כמות קראמבל (לפי כמות והוראות של מתכון בסיסי), 100 גרם גבינת פרמזן מגוררת,300 גרם עגבניות שרי באשכולות, 1 כף פטרוזיליה קצוצה.

הכנה: מחממים את התנור מראש ל-200 מעלות. חותכים את גבעולי השומר וחוצים כל פקעת לאורך. חותכים כל מחצית לפרוסות בעובי 1 סנטימטר. שמים בקערה גדולה עם שמן הזית, עלי התימין, השום, המלח והפלפל ומקפיצים יחד. מעבירים לתבנית חסינת חום ויוצקים את השמנת על השומר. מערבבים את הקראמבל עם גבינת הפרמזן המגוררת ומפזרים בצורה אחידה מלמעלה. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ואופים 45 דקות. מסירים את האלומיניום ומסדרים את העגבניות מלמעלה. מפזרים כמה גבעולי תימין מלמעלה. מחזירים לתנור ואופים 15 דקות נוספות. בשלב זה השומר אמור להיות רך כשדוקרים אותו בסכין, והפירורים בעלי גוון זהוב יפה. מוציאים מהתנור ומשהים למשך כמה דקות. מפזרים פטרוזיליה קצוצה מעל המאפה ומגישים חם או חמים.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון