גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן היינו מגיעים בלי עיתון?

אז המודל של העיתונות קורס. ומה עם שוק ההון והפנסיה, הם יציבים?

א. השבוע החולף סיפק שני אירועים שכנראה עוד יירשמו בדברי ימי המשבר העובר על העיתונות בישראל. אחד היה סוג של שפל (מי היה מאמין שעוד אפשר, ובכל זאת), והשני היה סוג של שיא.

בנקודת השפל התכתשו פומבית מיטב הפובליציסטים של "מעריב" ו"דה מרקר" והאשימו זה את עיתונו של זה בכל הרעות החולות שניתן להדפיס. מעבר למי התחיל ולמי צודק, זה היה עצוב. כמו שני נידונים בתור לגיליוטינה שבמקום להתריס נגד גזר הדין, להתמרד נגד התליין או לתכנן ביחד איך מרחיקים את הסכין - רבים על התור.

בנקודת השיא, שהייתה מעין תמונת מראה לנקודה הקודמת, התייצבו השבוע מאות עיתונאים מכלי תקשורת שונים ומתחרים והפגינו יחד, באירועים שונים, לטובת חבריהם בערוץ 10 וב"מעריב", במופע סולידריות מרגש שכמותו לא היה עד היום במקומותינו.

אנשים שלא מסכימים ביניהם על כלום, עמדו כתף אל כתף ונאבקו על מקום עבודתם ועל עבודת חבריהם. אבל לא פחות מכך, נאבקו על המקום שבו הם חיים ועל החברה הישראלית. ואם נחרתם בבוז בסיפא של המשפט הקודם, הטור הזה מיועד לכם.

כי כן, גם אני רוצה לכתוב על משבר העיתונות.

ב. אני מכיר את כל הטענות נגד העיתונות, חלק גדול מהן מוצדקות. ולכן, לפני שאתחיל, אבקש להבטיח: לא אעשה שימוש במילה "דמוקרטיה" ולא אשבע בשמם של אידיאלים נאצלים כמו חופש הביטוי.

אני גם לא אנסה לשכנע אתכם לאהוב את העיתונאי. אף פעם בשום מקום אף אחד לא אהב את העיתונאי. אבל כדאי לזכור ולהבין שבלי עיתונאים לענייני בריאות היה קל יותר לפגוע בכיסויים של קופת-החולים של סבתא שלכם, ובלי עיתונאים לענייני חינוך היה קל יותר לדפוק את החינוך של הילדים שלכם. בלי עיתונאים לענייני רווחה היה קל יותר להפקיר את החלשים לגורלם מול הביטוח הלאומי, ובלי עיתונאים לענייני כלכלה היה קל יותר לגבות מכם יותר עמלות בבנקים.

בלי עיתונאים לענייני סביבה היה קל יותר לזהם את הים. בלי תחקירנים היה קל יותר למושחתים להמשיך להשחית ולהישחת. בלי עיתונאים לענייני משטרה הייתה יותר אלימות משטרתית, ובלי עיתונאים בכנסת היה קל יותר לפוליטיקאים למנות אנשים לא ראויים, לטוס לחו"ל על חשבון חברות מסחריות או להטות מכרזים.

בלי עיתונאים לענייני צרכנות היית מחכה עד עכשיו לנציג שירות. ועוד, ועוד, אפשר להמשיך ככה שעות. חישבו על כל העוולות שנמנעו, על כל המחדלים שנחשפו, על כל המינויים הלא ראויים שסוכלו.

בסופו של יום ובשורה התחתונה של כל ויכוח קיים הבסיס ונמצאת האמת: חברה מתוקנת לא יכולה להתקיים בלי עיתונות חזקה, ולהפך - חברה חזקה לא יכולה שלא להרשות לעצמה עיתונות מתוקנת. זה אחד מעמודי התווך, ממש כמו מערכת משפט. תמצאו לי דוגמה אחת שמראה את ההפך. עיתונות חזקה היא קודם כול האינטרס שלנו, האזרחים.

ג. ואתם יודעים מה? אתה יכול לקלל נמרצות את הפובליציסטים השנואים, ואת יכולה לשטום את הטאלנטים בחליפות ובמשכורות-העתק עד מחר, וזה בסדר גמור, אבל על אף שהם לא העיקר והם אינם המהות (זו שייכת לאנשים שהוזכרו בפסקה הקודמת), הרי שגם להם יש תפקיד חשוב: השיח הציבורי. כי חברה היא גם הוויכוחים שבה, מה שנקרא פלורליזם. מילה שלמרבית הצער הפכה לסוג של מחלת עור מתישה, אתה רק אומר אותה - וכולם מתחילים להתגרד ולפהק.

תאמרו שהפלורליזם בתקשורת לוקה בחסר? יש האומרים שזה האנדרסטייטמנט של העשור, אבל האמת היא שזה בעיקר האנדרסטייטמנט של העשור הקודם ושל אלה שלפניו. יש עדיין גושים מונוליטיים, אבל אני מזפזפ בין קול ישראל לגלי ישראל ובין "הארץ" ל"מקור ראשון", דרך כל מה שבתווך ומעבר לו, וממליץ לכם לעשות כמוני.

יש מגוון דעות כי יש מגוון גופי תקשורת. אל תצפו מאף אחד שייצר עבורכם איזה מין איזון דמיוני. צרו אותו בעצמכם. גם לאזרח יש אחריות בסיפור הזה של החיים בחברה, לא רק לעורכים, למנהלי התוכניות ולמוציאים לאור. אי-אפשר רק להאשים אחרים כל הזמן.

וגם אם נכון שהשיח הזה נדמה לפעמים כמתנהל בין חירשים, הרי שזה לא הופך אותו לפחות קריטי. בלי הדברים האלה אנחנו גמורים. חברה בלי עיתונות או עם עיתונות חלשה היא החלום של המשטר, בכל שיטה. אבל משום מה מדברים הרבה יותר על קריסת המודלים הכלכליים של העיתונות מאשר על האפשרות לקריסתה של חברה בהיעדרה של האחרונה.

וזה גם הכי לא מתאים לנו, הישראלים, שהרי יותר מכל דבר אוהבים אנחנו את הוויכוח. אתם יודעים מי יהיו האנשים הכי משועממים וחלשים בעולם אם תקרוס כל תעשיית העיתונות המודפסת והטלוויזיה הפרטית? העיתונאים של "ישראל היום" וקול ישראל. כי החיים הם חיכוך מתמיד, דיאלוג. לקחת את זה מאיתנו, הרגת אותנו.

ד. בנוגע למודלים הכלכליים של העיתונות. אז נכון, הם קורסים. אבל רגע, שנייה אחת: אז מה. הרבה מודלים קורסים. לא יודע אם שמתם לב, אבל זה קורה בכל מקום. זו תקופה של שינוי. לנגד עינינו קורסים יקומים שלמים וקונספציות מתפוררות לאבק. המרחבים הכלכליים, הגאו-פוליטיים, הדתיים והתרבותיים משתנים אל מול עינינו במהירות. זו רוח התקופה.

מערכת הפנסיה מאיימת לקרוס, המעצמה הגדולה בעולם נחלשת, מערכת הבנקאות הייתה קורסת אלמלא נלחצו לעזרתה הממשלות, משטרים נפלו, משטרים קמו, תעשיות שלמות נמחקו מהמפה או עברו שינוי מקיף, מה לא.

העולם בטירוף מערכות מוחלט. אז כן, גם תעשיית העיתונות אוכלת אותה. ככה זה, כשהגשם יורד הוא יורד על כולם, כמו שאמר בוב מארלי.

ה. בתקופה סוערת כמו זו השאלה שחברה צריכה לשאול את עצמה זה על מה היא לא מוכנה או לא יכולה לוותר. עיתונות היא אחד מהדברים שאתה לא יכול לוותר עליהם, גם אם אי-אפשר להרוויח מזה כסף. גם מחינוך אי אפשר לעשות כסף.

יש שלל מודלים בעולם. יש מדינות שנותנות הטבות שונות במיסוי, יש כאלה המעניקות לכל אזרח מינוי לעיתון לפי בחירתו, יש כאלה התומכות בתקשורת בעזרת פרסום, ויש שיטה המזכירה את התמיכה בתעשיית הקולנוע בעזרת מיני קרנות, ועוד.

הרי - וזה הרי קריטי - אנחנו לא הולכים לשום מקום. בעוד 20 או 30 שנה מהיום יהיו עיתונים ויהיו עיתונאים. הצורך הזה לא ייעלם. גם לא השחיתויות והמחדלים. הבעיה היא אותה קריסת מודלים מחורבנת שמאיימת על הישרדותו של דור שלם של עיתונאים - ועל הדרך גם על חוסנה של חברה שלמה.

מה שהעיתונות צריכה זה משהו או מישהו שיעזור לה ולעוסקים בה להסתגל לעולם חדש, דיגיטלי-שמיגיטלי, משהו שיעזור לה לעבור את התקופה הקשה עד שתמצא מודל חדש. יש כמובן אחריות גם לעוסקים במקצוע וגם לבעלי הבית, ויכול להיות שזה הולך לכאוב מאוד לשני אלה, ויש אחריות גם לאזרחים. אני לא אומר לכם לקנות "גלובס" במקום אוכל לשבת, אבל אתם חלק מהמשוואה.

המטרה היא להעביר את השיח מהכלכלי אל הערכי. עיתונות אף פעם לא הייתה עסק במובן הטהור של המילה. יש לה תפקיד חשוב, חשוב הרבה יותר מהעובדה שהיא קצת מתקשה לפרנס את עצמה בעצמה בשנים האחרונות.

המשך יבוא.

דרור פויר

הרהור

יש אחריות גם לאזרחים. אני לא אומר לכם לקנות "גלובס" במקום אוכל לשבת, אבל אתם חלק מהמשוואה.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר