גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוהבים מוזיקה קלאסית? הנה ההמלצות למופעים שבאמת כדאי ללכת

מבקר המוזיקה הקלאסית של "גלובס" מציג את המלצותיו האישיות על גופי המוזיקה השונים בארץ בעונה הקרובה, בחלוקה לתחומים השונים של המוזיקה הקלאסית ■ תקשיבו טוב

היצע המוזיקה הקלאסית בישראל הוא עצום. יש בישראל ארבע תזמורות סימפוניות, שורה ארוכה של תזמורות קאמריות, מגוון הרכבי מוזיקת בארוק, וסדרות קונצרטים שונות של מוזיקה קאמרית או קולית. כולם משווקים בימים אלו את עונת הקונצרטים הבאה שלהם, שתתחיל אצל רובם אחרי החגים.

כתבה זו מסמנת את סדרות המוזיקה המומלצות ביותר בכל אחד מתת-התחומים של המוזיקה הקלאסית. ההמלצות מבוססות על טעם אישי, שנסמך על היכרות שוטפת עם הגופים השונים מקונצרטים בשנים קודמות. השיקול המרכזי הוא איכות, הנמדדת לפי רמת המבצעים והתכניות. כמו כן, נלקחו בחשבון שיקולים חוץ-מוזיקליים, בעיקר איכות האולם.

ההמלצות מתייחסות בעיקר לאזור המרכז, שבו נמצא מרבית ההיצע.

מוזיקה סימפונית

הפילהרמונית הישראלית

הפילהרמונית הייתה ונשארה התזמורת הסימפונית הטובה בארץ. עם זאת, ההמלצה על הפילהרמונית מוגבלת השנה רק למי שמנוי בחיפה או בירושלים. על הקונצרטים של התזמורת בת"א - קשה להמליץ, שכן האזנה לקונצרט באולם "סמולארש" היא חוויה מפוקפקת מאוד מבחינה אקוסטית, ועד שהתזמורת לא תחזור להיכל התרבות (צפוי לקרות במרץ 2013), מומלץ ללכת רק לקונצרטים שהם בגדר "מאסט".

בין האורחים מהצמרת העולמית אפשר למצוא השנה את המנצחים ולדימיר יורובסקי, גוסטבו דודאמל הנפלא, כריסטוף פון דוהנני וג'אנאנדראה נוזדה (Noseda); את הפסנתרנים יוג'ה וואנג, מאריי פרהיה (Perahia), קון וו פייק (Kun Woo Paik) ודניס מטסוייב (Matsuev); את הכנרים ריי צ'ן (Chen), ג'ושוע בל וג'נין יאנסן; את הצ'לן עמנואלה סילבסטרי; ושורה ארוכה של זמרים מעולים, שישירו בהפקות קונצרטיות של האופרה "פיק דאם" (צ'ייקובסקי) ושל שתי אופרות של ורדי ("אותלו" ו"פלסטף").

זובין מהטה ינצח על חלק ניכר מהקונצרטים העונה, לאחר שחזר משנת שבתון.

למה ללכת: לפילהרמונית אין תחרות בין התזמורות הסימפוניות, והיא היחידה שמביאה שמות גדולים של סולנים ומנצחים.

אתר הפילהרמונית: ipo.co.il.

אופרה

האופרה הישראלית

בישראל יש אמנם רק אופרה אחת, אבל היא לא רעה בכלל, ובעונות האחרונות סיפקה רגעים רבים של התרגשות.

בעבר, זכתה האופרה הישראלית לביקורת על בחירות רפרטואר שמרניות. בעונה הקרובה - הסיפור הפוך. מבין שבע האופרות שיועלו, יש רק אחת שהיא להיט מוכר ומענג ("ייבגני אונייגין" של צ'ייקובסקי, שתעלה בהפקה אורחת של ה"בולשוי" ממוסקבה). שתי אופרות אחרות - "ווצק" של אלבן ברג ו"בטבעת החנק" של בריטן, הן אופרות מודרניות ותובעניות, שמבטיחות חוויה רגשית קשה.

אפילו עוד יותר קשה לעיכול היא האופרה "הנוסעת" מאת המלחין היהודי מייצ'סלב ויינברג. אופרה זו, שהתגלתה לאחרונה, עוסקת בניסיון הבלתי אפשרי של אסירות לשעבר במחנה השמדה נאצי לשכוח את מוראות השואה. היא כוללת רגעים קשים מנשוא, שמגיעים לשיא רגשי בתמונה שבה מנגן אסיר יהודי את השאקון של באך מול תאי הגזים.

למה ללכת: קודם כל, משום שלאוהבי אופרה אין בארץ אופציה אחרת. אבל אם להיות ענייניים, חשוב לציין שהעונה הקרובה לא הולכת להיות "כיפית". מנויי האופרה הישראלית יקבלו בה מנה גדושה של אופרות תובעניות, ומעט מאוד להיטים מענגים. ההחלטה של הנהלת האופרה ללכת על בחירה רפרטוארית כזו היא אמיצה, ומעניין מה תהיה התגובה בקופות.

אתר האופרה: israel-opera.co.il.

מוזיקת בארוק

תזמורת ה"בארוקדה"

ה"בארוקדה" היא תזמורת קאמרית מקסימה, המתמחה בביצוע מוזיקה עתיקה בכלי תקופה ובגישת ביצוע נאמנה למקור. התזמורת, בניהולו המוזיקלי של עמית טיפנברון, מתאפיינת באיכות ביצוע גבוהה ובתוכניות יפות מאוד. בשנה שעברה, הצטרף לנגנים גם גוף קולי מצוין שנקרא "בארוקדה ווקאל", עובדה שתאפשר להרכב להציע בעונה הקרובה תוכניות נהדרות של מוזיקה קולית.

שיאי העונה הצפויים: "מונטוורדי בסן מרקו" - מוזיקה כנסייתית וחילונית של המלחין הבארוקי הגדול קלאודיו מונטוורדי, שבמרכזה היצירות הכבירות שכתב עבור קתדרלת סן מרקו בוונציה; האורטוריה "משיח" מאת הנדל, עם הכנרת הישראלית-בריטית הנהדרת קתי דברצני (Debretzeni) בעמדת הכינור המוביל ו"יוהאנס פסיון" מאת באך, עם המנצח מומחה הבארוק שלו עד-אל.

למה ללכת: הרכב איכותי ורענן של מוזיקת בארוק, עם תוכניות יפות וחדוות עשייה.

אתר ההרכב: barrocade.co.il.

סדרת הקונצרטים של מוזיאון ת"א

שם המשחק בתוכניות של מחלקת המוזיקה במוזיאון תל-אביב הוא שבירת שגרה. מכירים את הפורמט המסורתי של קונצרט קלאסי? תשכחו ממנו. הפורמט החדשני של המוזיאון כולל הקרנת סרטוני וידיאו בין היצירות, שבהם מספרים הנגנים בקצרה על עצמם ועל המוזיקה שהם מבצעים; הקרנת כתוביות עם שמות הפרקים בזמן אמת, הזמנה למפגש עם האמנים לאחר הקונצרט וכדומה. הפורמט הזה יוצר חוויה שונה וחדשה של קונצרט, ומאפשר להכיר את האמנים בצורה יותר אישית ולא רק כמומיות חנוטות שיושבות על הבמה ומנגנות.

בנוסף לעטיפה החדשנית, גם התוכן מעורר ציפיות גבוהות. התוכנית המוזיקלית מלאה במוזיקאים מצוינים, חלקם מהצמרת העולמית. ביניהם בולטים הכנרים יוליאן רחלין (Rachlin), דיישין קאשימוטו (כנר ראשון בפילהרמונית של ברלין) והאיטלקייה המקסימה אנה טיפו; הפסנתרניות ונסה בנלי מוסל (Vanessa Benelli Mosell) מאיטליה ויו קוסוגה (Yu Kosuge) מיפן; המנצח והכנר קלאודיו קרוז; הצ'לן פיטר ברונס (Bruns); הויולן עמיחי גרוס מהפילהרמונית של ברלין; זמרת הסופרן הבינלאומית הנהדרת חן רייס; הפסנתרן הישראלי איתמר גולן; רביעיית המיתרים האמריקאית; "הרביעייה הירושלמית", ורבים אחרים.

למה ללכת: מבצעים מצוינים, תוכניות יפות ועטיפה חדשנית ומלאת טעם טוב.

אתר המוזיאון: tamuseum.org.il.

המרכז למוזיקה קאמרית "שטריקר"

המרכז למוזיקה קאמרית "שטריקר" בת"א חוזר סוף-סוף הביתה, לאחר תקופה ארוכה של גלות עקב שיפוצים. "הביתה" פירושו קונסרבטוריון שטריקר בת"א, שעבר שיפוץ משמעותי ומאופיין באקוסטיקה טובה מאוד.

סדרת הדגל של המרכז היא "הסדרה הקאמרית", המציעה מגוון גדול של סגנונות והרכבים. בסדרה יתארחו הרכבים ואמנים מעולים מהארץ ומחו"ל, שחלקם מוכר היטב מהופעות קודמות ומהקלטות. בין היתר יופיעו בסדרה רביעיית פאבל האס (צ'כיה), רביעיית מודליאני (צרפת), רביעיית ארקדיה (רומניה), נגני פסטיבל פאבלו קזאלס (צרפת), נגני הפרויקט הקאמרי הישראלי, שלישיית מונדריאן, רביעיית כרמל, רביעיית הפסנתר הישראלית, החמישייה הישראלית החדשה ועוד.

עוד בולטת העונה סדרת "טריו", המוקדשת ל"שלישיית ירושלים". זוהי שלישיית פסנתר מצוינת, שתחגוג 25 שנה לקיומה, בשלושה קונצרטים מיוחדים.

"שטריקר" הוא אוצר בלום גם לאוהבי רסיטלים לפסנתר. העונה יבוצעו במרכז רסיטלים של כמה מהפסנתרנים הטובים ביותר שיצאו מישראל: רומן רבינוביץ' (זוכה תחרות רובינשטיין 2008), דניאל גורטלר, אלון גולדשטיין, ויקטור סטניסלבסקי ובנימין הוכמן.

למה ללכת: אולם נעים ואינטימי באיכות שמע מצוינת, איכות מוזיקלית ללא פשרות, ומבצעים מעולים.

אתר המרכז למוזיקה: icm.org.il.

עוד כתבות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות