גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גמול לא צפוי

מה קורה כשערך הנכס יורד מתחת לגובה ההלוואה שניטלה בגינו, מה ההפסד המקסימלי של רוכש נכס במימון נון ריקורס, ומדוע צפוי ההון של גמול השקעות לגדול ב-80 מיליון שקל

החשבונאות לא תמיד סימטרית בהתייחסות שלה לנכסים והתחייבויות. את הנכסים ניתן במקרים מסוימים (ורבים) להציג לפי ערכים כלכליים, בעוד שאת ההתחייבויות נדרש ברוב הגדול של המקרים להציג לפי ערך החוב המתואם, כלומר הסכום שחייבים למלווה בהתאם לתנאי ההלוואה המקוריים. ההתייחסות השונה יוצרת לפעמים אבסורדים גדולים בדוחות הכספיים.

הנה דוגמה פשוטה: חברה רכשה נדל"ן בארה"ב בסכום של 10 מיליון דולר, ומימנה את הרכישה עם הלוואה בגובה 7 מיליון דולר; ערך הנכס ירד, ושוויו כעת נניח רק 4 מיליון דולר. החברה מציגה את הנכס לפי ערכו הכלכלי - 4 מיליון דולר, ובמקביל רשמה הפסד לירידת ערך של 6 מיליון דולר. אבל, מסתבר שזה לא תמיד כך, ולא תמיד ירידת ערך מ-10 ל-4 מיליון דולר היא הפסד של 6 מיליון דולר. המתמטיקה הזו לפעמים נעשית מעט מורכבת, כשההפסד תלוי בסוג ההלוואה שנלקחה מהבנק.

אותם 6 מיליון דולר הם ההפסד המקסימלי, בהנחה שהרוכש יחזיר את כל ההלוואה לבנק. בפועל, יש הלוואות שקשורות ותלויות בערך הנכס, כך שההפסד יכול להיות מוגבל. אם לצורך הדוגמה, הבטוחה היחידה של הבנק היא הנכס עצמו, אזי רוכש הנכס יהיה מופסד לכל היותר 3 מיליון דולר; הוא פשוט לא יחזיר את ההלוואה, אלא יעביר את הנכס לבנק, ויפסיד את כל השקעתו המקורית - 3 מיליון דולר.

השיטה הזו מקובלת בעולם (בארץ פחות), והטריק הוותיק הזה נקרא: הלוואות Non Recourse (נון-ריקורס). הוא כמובן משרת בעיקר את הלווים, כשבהלוואות כאלו הבנקים המלווים הופכים לסוג של שותפים בנכס, והלווים (רוכשי הנכס) מוגבלים בהפסד. הלוואות כאלו ניתנות ללא צורך בערבות אישית מצד הלווה וללא שעבודים על נכסים נוספים שלו מעבר לשעבוד אחד - הנכס הנרכש. זה הדבר היחיד שיש לבנק ביד.

וכאן אפשר לשאול, למה הבנקים בכלל מלווים כספים במסגרת הלוואות כאלו? והתשובה פשוטה - כי זה הטבע שלהם; הם רוצים להרוויח כסף, הם רוצים לספק הלוואות, והם מוכנים להתגמש בבטוחות ובתנאים כדי להשיג לקוח. אז נכון, הסיכון גדל, אבל גם הסיכוי לרווח עולה. זו השיטה המערבית, בדיוק אותה שיטה שהביאה לסחרור בשוקי הנדל"ן בארה"ב ואירופה, פשוט כי לא נדרש להביא הרבה כסף מהבית כדי לרכוש נכסים, ולא היה צריך לתת ערבויות ושעבודים. המשחק היה פשוט - הסיכון של הרוכשים היה מוגבל, מה שהם הביאו לעסקה ביטא את הסיכון שלהם, ומה שהבנקים סיפקו ביטא את החשיפה של הבנקים.

ההלוואות הללו גרמו לגידול בביקושים ולעליות מחירים, אבל לפני כארבע שנים החגיגה נגמרה. הנזילות שאפיינה את השווקים וגרמה לבנקים לתת כסף כמעט לכל דורש, נעלמה, הביקושים בשוקי הנדל"ן ירדו, והמחירים החלו לרדת, בהתחלה בקצב איטי ובהמשך לכדי מפולת של ממש, וכשזה קרה החשבונאות גמגמה. מצד אחד, נרשמו בדוחות ירידות ערך של הנכסים, אבל מצד שני לא התייחסו להלוואות נון ריקורס שמבטאות הפסד מוגבל על הנכס.

נמשיך ונדגים עם הדוגמה המספרית שלעיל - המצב שנוצר הוא שהחברה שלקחה הלוואת נון ריקורס בסך 7 מיליון דולר ורכשה נכס ב-10 מיליון, שערכו ירד ל-4 מיליון דולר, רשמה בספרים הפסד מירידת ערך של 6 מיליון דולר, בעוד שההפסד הכלכלי האמיתי שלה הוא 3 מיליון דולר. שכן, אם ערך הנכס יורד מתחת להיקף ההלוואה, יש לרוכשת הנכס אפשרות לוותר עליו ולהתנתק מההלוואה.

מעבר בין גישות חשבונאיות

תופעות כאלו יש למכביר בבורסה המקומית שלנו, והנה דוגמה מהזמן האחרון באדיבות גמול השקעות שבשליטת לאון רקנאטי ויצחק גוילי. גמול היא מאותן חברות שרצו לכבוש את העולם, אבל בעקבות המשבר בשנים האחרונות היא מתגלגלת בקושי. עם גירעון בהון העצמי בסך 3.8 מיליון שקל (נכון לסוף יוני 2012), דיווחה החברה לאחרונה על עסקה למכירת השליטה בגמול אמריקה (שבשליטה). בפועל, לא מדובר במכירת מניות אלא בהקצאת מניות חדשות של גמול אמריקה לגורם אחר, כך שבסך הכול גמול השקעות מדוללת אל מתחת לאחוז שליטה. גמול מסרה כי תקצה 80.1% ממניות גמול אמריקה לצד שלישי שאינו קשור לחברה ו/או לבעלי השליטה בה, כאשר "סגירת העסקה תיכנס לתוקפה החל ממועד החתימה על הסכם המכירה, לאחר אישור אסיפות בעלי איגרות החוב". וכאן נכנסת שורת המחץ: "להערכת החברה, השלמת העסקה תביא לגידול בהון העצמי שלה בכ-80 מיליון שקל".

הרווח החשבונאי הזה מתאפשר הודות למעבר בין שתי גישות חשבונאיות - ממצב של שליטה למצב של החזקה רגילה (כנראה גם ללא השפעה מהותית -גמול השקעות תחזיק ב-19.9% מגמול אמריקה עם השלמת העסקה). במצב של שליטה השווי הוא מינוס של כמה עשרות מיליונים, ולאחר המעבר הוא משמעותית גבוה יותר. אבל, הטריק החשבונאי לא מטשטש את מקור הרווח - שהוא בהלוואות נון ריקורס.

זה נראה כך - גמול אמריקה השקיעה בפרויקטים בארה"ב, שאחד מהם משמעותי מאוד - פרויקט מגורים רחב היקף בקווינס, ניו יורק. מימון הפרויקט נעשה בהלוואות נון ריקורס (מקרן זרה), וקרה שם בדיוק מה שמתואר בדוגמה הבסיסית שלעיל: ערך הנכס ירד (גמול רשמה הפסדים של כ-90 מיליון שקל), ונכון לסוף הרבעון השני ב-2012 רשום בביאור לדוחות: "יתרת הקרקע בספרי התאגיד המשותף הינה בסך של כ-15 מיליון דולר (חלקה של הקבוצה 50%), ואילו יתרת ההלוואה (מסוג נון-ריקורס) לרבות ריביות צבורות היא בסך של כ-47 מיליון דולר (חלק הקבוצה - 50%)".

בדוחות השנתיים הסבירה החברה שסילוק ההלוואה יביא לגידול בהון בסך כ-70 מיליון שקל, מאחר שערך ההלוואה גדול מערך הנכס, ומשני הדוחות (השנתי ולמחצית הראשונה) אפשר להבין שהרווח הזה היה באופק. ההכרה הצפויה נובעת מירידה ממצב שליטה, אבל הבסיס לרווח הוא כאמור הלוואות נון ריקורס שעולות על ערך הנכס.

הכותב הוא מרצה לחשבונאות, ניתוח דוחות כספיים והערכות שווי, ויועץ בתחומים אלו. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו.

עוד כתבות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו