גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התעמולה - פאסה; לחייב את המועמדים בעימות טלוויזיוני"

רק מעטים צופים בתשדירי הבחירות, והשפעתם על השיח הפוליטי שולית ■ מנכ"לית הוועדה למדרוג: "בשתי דקות של תשדיר אתה לא יכול לעשות כלום"

"אין כיום הצדקה לקיומם של תשדירי התעמולה" - כך קבעה השופטת דורית ביניש בסופה של מערכת הבחירות של 2006. ביניש הייתה אז יושבת ראש ועדת הבחירות המרכזית, וכבר אז היא הבחינה במגמת איבוד העניין של הציבור הישראלי בתשדירים.

במכתב ליו"ר הכנסת אז, דליה איציק, כתבה ביניש: "הפקעת זמן השידור הציבורי, תוך פגיעה בזכייניות המסחריות בערוץ 2 ו-10 לטובת שידורם של תשדירי תעמולה, יסודה בגישה שאין לה מקום יותר בשיטתנו. חוסר ההתעניינות של הציבור בתשדירים בלט במערכת הבחירות הנוכחית, ונראה כי ההשקעה הכספית הגדולה של הרשימות המתמודדות בתחום זה אינה מניבה פרי".

אלא שאם ב-2006 כבר ראו עד כמה הידרדרו תשדירי הבחירות, בבחירות שנערכו כ-3 שנים אחר-כך כבר היה ברור שתשדירי הבחירות איבדו מזמן את הלגיטימציה שלהם. מנתוני הוועדה הישראלית למדרוג עולה כי היום הראשון של התשדירים הוא תמיד אטרקטיבי יותר.

בשנת 2009 צפו בממוצע 20.8% ממשקי-הבית היהודיים בתעמולה - אף יותר מהבחירות שלפני, אז זכתה התעמולה (במצטבר ב-3 הערוצים המרכזיים) ב-19.6%. ב-2003, בערב הפותח, התחברו למסך כ-21%. ואולם מעקב אחר הרגלי הצפייה בתשדירים אלה מראה כי לאחר שהישראלים מבינים את העיקרון, הם מכבים את הטלוויזיה.

בעוד שהרייטינג הממוצע של רצועת הבחירות עומד על אחוזים בודדים, נכון לבדוק את הנתונים על-פי חשיפה לתשדירים, כלומר צפייה רצופה של 5 דקות ומעלה. בעוד שבשנת 2003 נחשפו כ-68% מהציבור הבוגר (18+) הכללי במדינה לתשדיר אחד לפחות, ירד הנתון בבחירות 2009 לכמחצית מהאוכלוסייה בלבד. רק 40.1% מהציבור הבוגר צפה ב-10 תשדירים ומעלה, לעומת כ-49% ב-2003 ו-45% ב-2006.

בשורה התחתונה, בבחירות 2009, האחרונות לפי שעה שהיו בישראל - עוד לפני שהשיח הפוליטי התרחב במלוא המרץ לרשתות החברתיות, ולפני שגופי האינטרנט הפכו למערכות חדשות מפותחות, כ-45% מהאוכלוסייה היהודית המצביעה לא ראתה בטלוויזיה ולו תשדיר בחירות אחד.

"השפעה שולית"

לדברי ד"ר יפעת בן-חי-שגב, מנכ"לית הוועדה למדרוג, הצופה הישראלי הממוצע לא היה צופה בתשדירי הבחירות, גם אם לא היו הרשתות החברתיות והאינטרנט. "הישראלי הוא צרכן אובססיבי של חדשות ואקטואליה, ורואים את זה ברייטינג של מהדורות החדשות המרכזיות", אומרת בן-חי-שגב.

לדבריה, "כל המחקרים בנושא מראים שהישראלי מגיע לתשדירי הבחירות כאשר הוא כבר פחות או יותר מעודכן בקשר אליהם. זאת בניגוד לאירופאי או לאמריקני, שתשדירי הבחירות באמת משרתים אותם בהחלטתם למי להצביע. הוא ניזון מהמידע שהוא מקבל במערכות בחירות מהפרסום הפוליטי. הישראלי מחזיק בידע מוקדם, ולכן התשדירים משקפים את השיח במדינה, ונדיר מאוד שהם באמת מחוללים אותו".

לדברי בן-חי-שגב, "ההשפעה של התשדירים היא לחלוטין בשוליים. היא רק מחזקת ומגבשת דעה קיימת ומשרתת, כמו כל תעמולה או פרסום, את מי שכבר משוכנע עד כדי כך שהוא מנהיג דעה. היום מה שתופס את מקום מובילי הדעה הן הרשתות החברתיות".

"פוגע בלוח השידורים"

לא פלא, אם כן, שזכייניות הטלוויזיה המסחרית יעשו הכול כדי לא לשדר את תעמולת הבחירות. מי שמובילה הפעם את ההתנגדות היא זכיינית ערוץ 2 רשת. במכתב ששלחה לרשות השנייה כתבה הזכיינית כי "זו הפעם השלישית בתקופת הזיכיון הנוכחית שבה נאלצת רשת להקדיש זמן משידוריה לטובת תעמולת בחירות ולוותר על הכנסותיה. אנו מצויים בעיצומו של משבר כלכלי חסר תקדים, וזקוקים לכל הכנסה על מנת לשמור על המשך קיומנו".

247 מיליון שקל ישקיעו המפלגות השונות המבקשות להיבחר במימון מסעות התעמולה שלהן, אף שקל מסכום זה לא יגיע לזכייניות הטלוויזיה המסחרית, ששטח המדיה בה אמור להיות היקר ביותר. לכן, בעוד שבארצות-הברית מאות מיליונים נשפכים על תעמולה בטלוויזיה המשובצת בזמן הפסקת הפרסומות, ובחירות הן תקופה של שפע כלכלי בטלוויזיה - בישראל הדבר עלול להביא להפסדים משמעותיים.

"איננו רואים כל סיבה מדוע לא ישלמו על זמן אוויר המוקצה למפלגות", כתבה רשת לרשות השנייה וכללה במכתבה העתק לוועדת הבחירות המרכזית.

"זה יפגע לנו בלוח השידורים", מודה קרני זיו, סמנכ"לית התוכן של ערוץ 10. "זה תוכן שמעט קהל מתעניין וצורך אותו. אתה מנסה לצור לוחות שידור שיש בהם רצף והדבר הזה הוא הפרעה בלוח השידורים".

לאחר שבעבר חויבו הערוצים לשדר את התעמולה במופגן בשעה 21:00 בערב - שיאו של הפריים-טיים, ויכוחים ודיונים ארוכים דחפו את השידורים על השעות 18:00 בערב ו-22:45. זאת, למקבצים שנמשכים חצי שעה. ואולם בימים של משבר כלכלי חמור בטלוויזיה המסחרית, חבל לקשת, רשת ולערוץ 10 לוותר על כל רגע של פרסום.

"צריך להבין שכל דקה שמפקיעים פוגעים בה", אומר גורם בכיר מאוד בטלוויזיה המסחרית. "כשהמתמודד הפוליטי הולך לאינטרנט הוא משלם מחיר מלא, וכך גם כשהוא קונה מודעה בעיתון. רק לא בטלוויזיה. ערוץ 2 וערוץ 10 אינם משאב לאומי. ערוץ 1 הוא משאב לאומי, שישדרו שם. אני לא רואה שום סיבה שבגינה תשדירי הבחירות צריכים להיות ללא עלות".

במסגרת דיוני העבר הציעו הזכייניות אלטרנטיבות, בין היתר לשים את תעמולת הבחירות במקום שידורי הטלוויזיה החינוכית או לשבץ את התשדירים לאחר חצות.

"ההחלטה צריכה להתקבל על-ידי שופט ולא על-ידי הרשות השנייה", אומר אותו גורם, "אין היגיון לעשות זאת בשעה שאנחנו נאבקים בשביל פרסום".

רק קאלט

עמית סגל, הכתב הפוליטי של חדשות 2, מתייחס לדברים ואומר: "אני לא מזלזל בזה שלליכוד יש 97 דקות שידור בשבועיים שלפני הבחירות, זה יותר מלהתראיין בתוכנית בוקר. יש לזה רייטינג, אלא שזה מעוות מבחינה טלוויזיונית, אין שום רצף רעיוני או הגיוני בתשדיר".

לדבריו, "זה מאבד מהאפקט. הדבר הנוסף הוא שיש פיחות דרמטי בעניין הזה. השעות הפכו נידחות יותר, ההרכב בעייתי. למעט חובבי קאלט אין לאחרים יכולת אמיתית לצפות בזה. בעולם היום יש הרבה פחות כוח לדבר שכתוב עליו בכותרת ענקית 'זו פרסומת'".

חוסר העניין שינה גם את התשדירים. "לא במקרה אין יותר ג'ינגלים", אומר סגל, "היום ראש הממשלה כבר לא יושב בחדר העריכה ערב לפני השידור ומבקש לראות את מה שישודר מחר. ובכל זאת, אם אני איש ליכוד אני שמח על כל דקת תעמולה שיש למפלגה בטלוויזיה. כך שזה איבד את מעמד הבכורה, אבל יש לזה חשיבות מסוימת.

"בכל אופן, למרות שהתעמולה אמורה להתחיל שבועיים לפני הבחירות בטלוויזיה, היא התחילה בבירור במלוא המרץ כבר באינטרנט, בשלטי החוצות, ביו-טיוב כמו הסרטונים של אלדד יניב, בחולצות ובסטיקרים".

בן-חי-שגב אומרת כי התשדירים גם פוגעים ברמת הדיון לפני הבחירות. "יש בתשדירים רידוד של התוכן הפוליטי והשיח", היא אומרת, "אנחנו רואים שיש ירידה הדרגתית בהצבעה, אז בהחלט יכול להיות שיש השפעה שלילית לתשדירים. צריך לפתח מסורת של עימותים. בעין של האינטרס הציבורי לעימותים יש ערך גבוה מזה של תשדירים".

- כלומר לחייב רגולטורית עימות ולא לחייב תשדיר בחירות?

"בדיוק. התעמולה הפוליטית היא פאסה, והעימות הוא הדבר שהציבור הישראלי צריך. יש בזה כדי לתרום למערכת הפוליטית ולשיח. התשדירים הם פרסומת טהורה, הם לא עוסקים במהות, אתה יכול לעסוק בסוגיות מורכבות בעימות. בשתי דקות של תשדיר אתה לא יכול לעשות דבר".

עמית סגל נשמע נלהב מהרעיון. "הלוואי", הוא אומר. "יש חשיבות שיהיו תשדירים בטלוויזיה, הייתי משלב אותם בברייקים ומגדיל את תקציב המפלגות כדי שיקנו מדיה. אני לא מכיר משום מקום בעולם חובה לעשות עימות, ולא נוכל להתחמק מזה שהבעיות הפוליטיות שלנו הן לא בשיטה אלא בתרבות. כלומר, אם מועמדים לא רוצים עימות, אז ברור שחברי הכנסת לא יקדמו את זה בחקיקה".

סגל רומז לכך שלא בכדי ההמלצה של השופטת ביניש מלפני 6 שנים ליו"ר הכנסת, לא קודמה. חברי הכנסת הם שלא יקדמו חקיקה שתוריד אותם מהמסך.

"אני מאמינה שצריך לשחרר את הערוצים המסחריים מהחובה לשדר את התעמולה", אומרת מנכ"ל הרשות השנייה, אילת מצגר. "זו תמיד הייתה עמדתנו, ונציג את אותה עמדה גם הפעם. אבל לצערנו יש חוק, ולא נראה שהוא צפוי להשתנות. לכן יכול להיות שניתן פיצוי לזמן הפרסום שיאבד".

שיעור החשיפה לטלוויזיה ביום הבחירות

שיעור החשיפה לתשדירי הבחירות

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים