גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": החבילות בסלקום, פלאפון ואורנג' מעורפלות

בדיקת מבצעי סוף השנה של סלקום, פלאפון ואורנג' מוכיחה: התעריפים מעורפלים במכוון ■ למרות שהמכשירים נמכרים בזול בחנויות פרטיות, חברות הסלולר הוותיקות מנסות לשוב ולמכור אותם ביוקר - בתוך חבילה מלאה אותיות קטנות

שוק התקשורת עבר מהפכה בחודשים האחרונים, כאשר מפעילות סלולר כמו הוט מובייל וגולן טלקום החלו לפעול, לצד המפעילות הווירטואליות הום סלולר, רמי לוי ו-YouPhone. המהלך גרם לחברות הסלולר הוותיקות פלאפון, אורנג' וסלקום להילחץ, להוזיל את החבילות ולהפסיק לסבסד את מחירי הסמארטפונים.

הפסקת סבסוד הטלפונים וכניסת מפעילות שמוכרות רק מסלולים ולא מכשירים גרמה לכך שהלקוחות החלו לרכוש את המכשירים בחנויות. ללא הסבסוד, שבגללו שילמו הלקוחות הרבה מאוד על חבילה כולל מכשיר, היו ההצעות לרכישת טלפון מחוץ למפעילות, אטרקטיביות בהרבה.

אולם מי שנחשף בימים אלה למודעות הפרסומת של 3 חברות הסלולר הגדולות, מגלה כי אחרי חצי שנה של חבילות פשוטות ושפה ברורה, חברות הסלולר חוזרות לסורן - ובגדול.

אם עד לפני מספר ימים הן מכרו נפרד מכשיר וחבילה והציגו תעריף ברור שלא חייב דוקטורט, הרי שכעת הן מחזירות את החבילות שכוללות מכשיר, ומוסיפות אותיות קטנות וארוכות, שהופכות את תהליך הקנייה למסובך מאוד. יותר מכך, מחיר המכשיר גבוה משמעותית ממחירו בחנויות.

מבדיקת "גלובס" עולה מסקנה חד-משמעית: לא כדאי לקנות סמארטפון בחבילות אצל המפעילות הוותיקות.

בשורה התחתונה, לקוחות שמחליטים להתמודד עם המבצעים של סלקום, פלאפון ואורנג', כדאי שייקחו אדוויל ויתאזרו בסבלנות, כשינסו להבין את פרטי העסקה המעורפלים.

לחילופין, טוב יעשו אם פשוט יקנו את המכשיר בנפרד ואת המסלול בנפרד, באחת החברות החדשות - הווירטואליות או הרגילות.

כך למשל במקרה של המכשיר המבוקש גלקסי S3: כל אחד מהמסלולים של אורנג', סלקום ופלאפון, המציעות עסקה שכוללת מכשיר, כרוך באותיות קטנות ויעלה יותר מהאלטרנטיבות שנבדקו לצורך הכתבה.

לעומת זאת, בחברה הווירטואלית YouPhone לא מסבכים את הלקוח במסלול כולל מכשיר: אפשר לקנות את הגלקסי S3 בכ-3,500 שקל, ולהתחבר לחבילה הכוללת שיחות, מסרונים ללא הגבלה וגלישה בנפח 1 ג'יגה בכ-80 שקל. חריגה מהחבילה תוביל לחיוב של 15 אגורות למגה. הרחבה לחבילה הכוללת 3 ג'יגה עולה 10 שקל נוספים.

אורנג': לא אטרקטיבית

בימים האחרונים החלה אורנג' במבצע מכירת סמארטפונים לפני סוף השנה. המבצע הזה דומה להתנהלות המכירה של אורנג' עד לפני כמה חודשים - המחיר של התכנית ללא הגבלה כולל בתוכו גם את הסמארטפון, כך שללקוח שלא מתאמץ אין אפשרות לדעת במהירות מה עלות המכשיר ומה עלות החבילה, אלא אם כן החליט לבדוק את האותיות הקטנות.

כמה תשלמו על חבילה הכוללת גלקסי S3?

* מה כוללת החבילה? אורנג' מציעה לרכוש את גלקסי S3 של סמסונג עם חבילה הכוללת שיחות ומסרונים ללא הגבלה וחבילה גלישה בנפח 2 ג'יגה לחודש (אין הגבלת מהירות, חריגה בחבילה מובילה להורדת מהירות ל-128 קילו ביט).

* עלות: 219 שקל לחודש, כאשר לאחר שנה הלקוח צריך להוסיף עוד 14 שקל לתוכנית.

נשמע מסובך? עוד לא סיימנו עם הדוקטורט שאורנג' מעבירה את הלקוחות שלה.

* מחיר המכשיר בתוך החבילה: 4,644 שקל, כאשר המחיר שלו בחנויות הפרטיות הוא 2,800 שקל. ההפרש בין אורנג' לחנויות אחרות עומד על 1,844 שקל.

יש אפשרות באורנג' גם לרכוש את המכשיר ב-12 תשלומים, כך שהמחיר יורד ל-4,411 שקל, אבל זה לא כלול בחבילה המדוברת. בתמורה לזה שהלקוח משלם יותר מכפול על הטלפון, הוא מקבל הנחה של 60 שקל לחודש, כאשר בשנה השנייה יורדת ההנחה ל-46 שקל (ירידת ההנחה בשנה השנייה, היא במקום הוספה של 14 שקל לתשלום החודשי).

* מה האלטרנטיבה? בחשבון פשוט, אם לקוח לא ירצה להסתבך במבוך האותיות הקטנות האלה ויילך לרכוש גלקסי S3 בחנות פרטית ב-2,800 שקל, שהם 78 לחודש במשך 36 תשלומים (המחיר רק לשם השוואה, לא בהכרח ניתן לרכוש את הטלפון בחנות פרטית ב-36 תשלומים), ובנוסף ירכוש מאורנג' את החבילה ללא הגבלה ב-150 שקל (בשנה השנייה 164 שקל), הוא ישלם 228 שקל לחודש. מדובר ב-16 שקל יותר לחודש בחבילה הזו לעומת זו שאורנג' מציעה במבצע.

מצד שני, הלקוח לא חייב להישאר בחברה שגובה ממנו סכומים גבוהים, כי אפילו בחברת-הבת של אורנג' הנקראת 012 סמייל אפשר לרכוש חבילה ללא הגבלה עם 3 ג'יגה לחודש ב-98 שקל - מה שמוביל ל-176 שקל בחודש, כאשר הרשת עליה יושב הלקוח עדיין שייכת לאורנג', כך שאין לו בעצם שום הבדל באיכות המוצר.

פלאפון: מלכת האותיות הקטנות

אם האותיות הקטנות של אורנג' מסובכות, בפלאפון החליטו לערפל את החבילה לחלוטין. החברה מציעה מספר סמארטפונים במבצע כולל חבילה ללא הגבלה, ביניהם חבילה עם גלקסי S3 שעולה כ-200 שקל לחודש, כולל שיחות ומסרונים ללא הגבלה, חבילת גלישה בנפח 1 ג'יגה ושירות תיקונים לחצי שנה. יצוין שלקוח פלאפון שיקנה אצלה את המכשיר בנפרד וחבילה בנפרד, ישלם 220 שקל בחודש למשך 3 שנים.

המבצע נשמע מבטיח, אבל התעמקות באותיות הקטנות תגלה שהמחיר גבוה בהרבה. למשל, במקום הורדת המהירות לאחר חריגה בחבילה גלישה, הלקוח יצטרך לשלם 25 שקל לכל 1 ג'יגה נוסף (עד 3 ג'יגה). לאחר חצי שנה, הלקוח יתחיל לשלם 50 שקל על שירות האחריות והתחזוקה, ללא שום התרעה במסרון על כך. אחרי סיום שנה, המחיר עולה שוב ב-10 שקל.

לא כאן נגמרות האותיות הקטנות. כדי לקבל את ההחזר על המכשיר כך שהחבילה תעמוד על מחירה המובטח, חייב הלקוח לדבר ולשלוח מסרונים. פלאפון מטשטשת את התנאי הזה במונחים שמוכרים רק לאנשי המכירות שלה - "יחידות". במקום לכתוב בשפה פשוטה, היא עושה הכול כדי שהלקוח לא יבין על מה הוא משלם. במקרה הזה מדובר ב-50 יחידות (למשל, מסרון אחד או דקת שיחה היא יחידה).

בסופו של דבר, אם יקנה הלקוח את הטלפון בחנות פרטית ואת החבילה החודשית ב-YouPhone בכ-90 שקל, הוא ישלם 167 שקל, במקום 200 שקל בפלאפון.

סלקום: גלישה איטית ללא הגבלה

גם בסלקום אפשר למצוא אותיות קטנות, אבל קצת פחות מאלה של אורנג' ופלאפון.

* מה כוללת החבילה? החברה מציעה ב-220 שקל מכשיר גלקסי S3 וחבילה ללא הגבלה של שיחות, מסרונים, גלישה וסמארטפון, כשהמבצע מגלם הנחה של 34 שקל בחודש לעומת מחיר מכשיר וחבילה שלא במבצע.

החבילה ללא הגבלה יחסית בעייתית ללקוחות שאוהבים לעבוד עם הסמארטפון שלהם כל היום. הגלישה במהירות 10 מגה מוגבלת לג'יגה הראשון, המהירות מזדחלת ל-256 קילו ביט לאחר מכן - מהירות שאף אחד לא ירצה לגלוש בה.

כאשר משווים את ההצעה לעומת רכישה של המכשיר בחנות פרטית ואת חבילת התקשורת בכ-80 שקל ב-YouPhone, מגיעים לתשלום של 157 שקל בחודש, לעומת 220 שקל בסלקום.

מה כוללת החבילה בהום סלולר?

לא רק מפעילות הסלולר הוותיקות אוהבות להקשות על הלקוחות. גם רשת הום סלולר הבינה שכדאי להוסיף קצת אותיות קטנות למבצעים. החברה מציעה חבילת הכול כלול, המשלבת שיחות, מסרונים, גלישה ללא הגבלה ומכשיר טלפון, אך מהר מאוד מגלים שהחבילה ללא הגבלה מוגבלת לנפח של 1 ג'יגה במהירות של 5 מגה. לאחר מכן הלקוח יצטרך לשלם 10 אגורות לכל מגה נוסף (ללא האטה במהירות).

הסמארטפון הוא L3 של חברת LG, כאשר עליו ועל החבילה הלקוח משלם 99 שקל במשך 3 חודשים ואחרי זה 127 שקל ב-21 החודשים הנותרים. המחיר של המכשיר בהום סלולר ללא החבילה עומד על 850 שקל ובחבילה 720 שקל (הפרש של 130 שקל). בחנויות פרטיות אפשר למצוא את ה-L3 בקצת פחות מ-800 שקל.

פרשנות: חברות הסלולר הוותיקות בוחנות את הצרכנים / דפנה הראל-כפיר

במשך שנים לא הייתה ללקוחות הישראלים השבויים שום ברירה - פלאפון, סלקום ואורנג' גבו תעריפים זהים, הציעו חבילות מעורפלות זהות במכוון ומכרו את המכשירים בתעריפים מופקעים. לא היה לאן לברוח. אבל הזמנים האלה חלפו - ובשוק היום פועלות עוד 6 חברות - גולן טלקום, הוט מובייל, רמי לוי, הום סלולר, YouPhone ו-012 מובייל (השייכת לאורנג'). גולן טלקום חרתה על דגלה את הסיסמה ללא אותיות קטנות, ובכך פתחה עידן חדש של תקשורת שקופה.

ובכל זאת, אחרי חצי שנה של הלם - חברות הסלולר הוותיקות יוצאות שוב בקמפיינים מתעתעים ונטולי כל היגיון צרכני. בשבועות הקרובים הן יעשו הכול כדי לשכנע לקוחות לחתום על עסקאות מסובכות ולא כדאיות. הן יתמקדו כנראה באותם לקוחות ותיקים, יחסית מבוגרים, שאינם בקיאים בשמות ובתוכניות של חברות הסלולר החדשות ושאינם יודעים שיותר משתלם לקנות את המכשיר ואת המסלול בנפרד. נציגי המכירות יחזרו להשתמש באותם מושגים של "הטבה" ומתנה", ויצליחו לבלבל את מאות אלפי הלקוחות שעדיין מנויים בחברות הוותיקות.

אלא שהפעם יש אלטרנטיבה, ולכן מי שיבחר להצטרף לחברות האלה - עושה זאת או מתוך בורות או מתוך נאמנות עיוורת. מי שיבחר ביודעין לשלם יותר ולחתום על עסקה שהוא לא מסוגל להבין - עושה נזק לא רק לעצמו אלא לכלל הלקוחות.

תחרות בענף הסלולר דרושה כמו אוויר לנשימה, והמשך קיומן של החברות הקטנות והחדשות תלוי בצרכנים. הם בלון החמצן של אותן חברות, ובלעדיהם נחזור לטריאופול נטול תחרות.

מבחינת חברות הסלולר הוותיקות, מבצעי סוף השנה הם מבחן שהן מציבות בפני הצרכנים, ובמבחן הזה אסור להיכשל. אם ייכשלו הצרכנים במבחן, הרי שהמבצעים הנוכחיים יהיו רק יריית פתיחה לעוד מההתנהלות קלוקלת שחשבנו שנפטרנו ממנה.

סוף שנה

הכל כלול
מבצע השנה

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון