גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטלתם חתונה או אירוע - מי יספוג את ההפסדים?

זה לא כל-כך נעים לראות גן אירועים סגור, אך מעבר לעוגמת-הנפש עולה שאלת הפיצוי - מי יספוג את ההפסדים עקב ביטול אירוע, ואיך אפשר למזער נזקים?

המצב בדרום על רקע מבצע "עמוד ענן" מאלץ רבים לבטל אירועים ושמחות, אם בשל הנחיות פיקוד העורף האוסרות התקהלות של 100 איש ויותר, ואם מחשש למיעוט אורחים. מנגד ניצבים בעלי העסקים בענף, שהכנסתם נפגעת כמו בעלי עסקים אחרים. איך מגיעים לעמק השווה, ואילו פתרונות מציע בית המשפט?

עו"ד זאב פרידמן מהמועצה לצרכנות ממליץ לנקוט גישה המושתתת על הבנה בין הצדדים. "בימים כאלה אנחנו מגלים סולידריות והבנה ברמה הכללית, אנחנו נהיים טובים אחד לשני, ואני שומע על מקרים שבעל העסק והלקוחות מפגינים שניהם גמישות, למשל מתחייבים לקיים את ההסכם במועד מאוחר יותר. בעל העסק לא מפסיד, והלקוחות ימשיכו לפי התכניות, באולם שבחרו, במועד אחר".

פרידמן מתייחס לענף התיירות והתעופה, שבו באופן כללי הלכו לקראת הצרכנים. "אילו היינו נוהגים כך תמיד, לא היה צורך בכל-כך הרבה חוקים להגנת הצרכן. בימים אלה ראינו הרבה פעמים שאנשים הולכים לקראת, סוכני נסיעות חברות תעופה שהלכו לקראת הצרכנים בלי שהיה צורך להגיע לבית המשפט.

"זה המצב האמיתי והרצוי גם של הצרכן וגם של בעלי מקצוע שקבע עימם ומכורח הנסיבות לא ביצעו עבודתם. הזמנתם שיפוצניק? הוא נקרא לצו 8? חכו עם העבודה לכשישוב. הצורך לפרגן כלכלית אחד לשני בימים כאלה הוא קריטי".

מלחמה היא כוח עליון?

"מבחינה משפטית, המחוקק הסדיר את הסוגיה של כוח עליון", מסביר פרידמן. כאן עולה השאלה מהו כוח עליון. האם צו 8 שקיבל בעל אולם האירועים הוא עילה לבטל אירוע באותה מידה שהחתן קיבל צו 8?

בשנות ה-70 קבע השופט לנדוי כי "בענייני מלחמה ושלום, הבלתי צפוי הוא לעולם בגדר הצפוי עבור אדם מישראל". על בסיס האמירה הזו נקבעו פסיקות אחרות, עד ששונה הקו בפסיקה של השופט אנגלרד בשנת 2000, שקבע כי יש לבחון בכל מקרה ומקרה את השפעתו של אירוע חריג, כגון פרוץ מלחמה, על מהותם של היחסים החוזיים. כלומר, את מבחן הציפיות יש להחיל לא על עצם פרוץ המלחמה, אלא על ההשלכות המעשיות של האירוע על מהות היחסים החוזיים".

סעיף 18 בחוק החוזים מטפל במצבים של סיכול (מצב שבו לא יכול אחד הצדדים לקיים את החוזה בשל נסיבות שלא צפה מראש ושלא יכול היה לצפות); אלא שלבית המשפט יש מקום לפרשנות - האם מדובר בסיכול חוזה ולפיכך ביטול עסקה לא כרוך בקנס, או שעל הצרכן לשלם לבית העסק כדי לכסות הוצאות שהוציא בית העסק על התחייבויותיו לשם קיום החוזה. "כל מקרה נבחן לגופו, ומבית המשפט מצופה לעשות איזון בין הצדדים", מסביר פרידמן.

- ומה אם בחוזה מוזכר ביטול עקב כוח עליון הכולל מלחמה?

"על הצדדים לקיים את הכתוב בהתניה שעליה הם חתומים", מסביר עו"ד דניאל זיידמן ממשרד דן מרויץ ושות', מנהל פורום חוזים בפורטל זאפ משפטי.

- מה דין ביטול אירוע מחשש למיעוט מוזמנים שיגיעו או ביטול בגלל מצב-הרוח הכללי?

עו"ד אביגדור ליבוביץ', יועץ משפטי של התאחדות בעלי אולמות וגני אירועים: "סיבה כזו היא לא רלוונטית. אם תרצי לבטל טיסה שהזמנת כי אין לך מצב-רוח לטוס, חברת התעופה תחזיר לך את הכסף?".

לדבריו, מקרים כאלה נתונים להחלטת בית המשפט, והוא מדגיש כי אין אחידות בפסיקות קודמות.

"בשעה שכולם מנפנפים עם החוק, אפשר להגיע בדיוק לאותם הסכמים באמצעות סימפטיה ושיח הדדי", אומר פרידמן.

מחכים לרגע האחרון

אלא שהתמונה הוורודה שפרידמן מייחל לה לא תמיד מתממשת במציאות. בעלים של גן אירועים דרומי סיפר ל"גלובס" כי בעלי שמחה ששריינו לעצמם אירועים לתקופה הקרובה, מעדיפים לחכות לרגע האחרון, בתקווה שהשגרה תשוב למחוזותינו לפני האירוע. לפיכך חלק מהצרכנים ממתינים עם הביטול עד לרגע האחרון, מה שכרוך מבחינת בעל העסק בסיכון ובעלויות שעשויות להיות לשווא, של הכנת האירוע. לכן הוא צלצל לבעלי השמחה והציע להם לבטל או לדחות את האירוע ולהשיב את המקדמה ששולמה. "מי שלא ידחה עכשיו וייווצר לי בלגן אחרי כן, לא אחזיר לו את המקדמה".

פרידמן מברך על הגישה הזו. "צריך לזכור שיש שני צדדים מפסידים מהכורח לבטל אירוע, ולכן אני מצפה שיבואו האחד לקראת השני". נזכיר כי מדובר לא רק בבעל האולם אלא בנותני השירות הנוספים, בהם צלם, תקליטן, סלון כלות וכדומה.

תופעה אחרת עליה סיפר בעל גן אירועים אחר היא שבימים כאלה, אירועים שכן מתקיימים כוללים מספר נמוך של אורחים - הרבה פחות מהכמות אליה התחייבו במעמד הזמנת האירוע. "אין מה לעשות, ובמצבים כאלה אנחנו נאלצים לספוג", הוא אומר.

ויש גם פטנט של העתקת האירוע. לדברי מנכ"ל וואלה! מזל טוב, שמעון כהן, מרגע תחילת המבצע בוטלו באולמות ובגני האירועים בדרום הארץ רוב האירועים והשמחות.

אם הביטול נובע מהנחיות פיקוד העורף לאזורים המוגדרים - בעלי האולמות מחויבים להחזיר את כספי הלקוחות, אבל יש מי שמחפש פתרונות יצירתיים: "בעלי אולמות מפנים את הלקוחות לאולמות אחרים במרכז הארץ, כדי לא לאבד את המוניטין שלהם", מסביר כהן ומוסיף: "במקרים כאלה ספקים אחרים, כמו מעצבי שיער, מאפרים או צלמים, יכולים לתת שירות גם במקומות מרוחקים. הנה למשל צוות שלם של סלון כלות מאשדוד, כולל מעצבת שמלת הכלה, הגיע לאזור השרון על מנת לתת לכלה את השירות המלא".

כאמור, אירועים שמתבטלים לאור הנחיות פיקוד העורף מאפשרים לצרכן לדרוש החזר על מקדמה ששילם ולבטל תשלומים עתידיים. בזאפ מתחתנים מציינים כי חלק מהזוגות שעמדו בפני ההחלטה הזו בשבוע וחצי האחרונים העדיפו לקיים את החתונה מחוץ לקווי האש, וחלקם העדיפו להישאר עם האולם המקורי ולדחות את האירוע.

"יש אולמות שמגדילים לעשות ועוזרים לזוגות למצוא חלופה באזור המרכז", מספרת לימור ליבון, עורכת האתר. עם זאת, לדבריה, יש גם מקרים שגני אירועים מהמרכז מנצלים את המצב וגובים מזוג שנאלץ להעביר את חתונתו מחיר מופקע: "זוג אחד מהדרום אף סיפר כי האולם החלופי החתים אותו על התחייבות שאם תהיה רגיעה בדרום, הם לא יוכלו לשוב לחגוג באולם המקורי שלהם".

האם הפיצוי יגולגל לצרכנים?

התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים פנתה השבוע לשר האוצר ולראש הממשלה בדרישה לקבוע תקנות לפיצוי דחוף לאולמות שבטווח של 40 ק"מ מרצועת עזה. באזור פועלים כ-100 גנים המעסיקים כ-20,000 עובדים.

במכתב דובר על "שיתוק מוחלט של גני האירועים, להבדיל מעסקים קטנים שיכולים לפתוח לפרקים את עסקיהם ולמזער את הנזקים".

בתגובה הודיע שר האוצר כי הוא מקים צוות לבחינת היקף הנזקים בדרום ולגיבוש המלצות בנוגע לפיצויים. מה ההשלכות על פיצויים כאלה על הצרכן? הדעות חלוקות.

לדעתו של עו"ד זיידמן, במקרה שייפסקו פיצויים לטובת בעלי האולמות, מה שככל הנראה יתרחש - במקרים שיגיעו להכרעה בבית המשפט, השופטים יקחו בחשבון כי בעל העסק כבר פוצה, ולכן ככל הנראה יסירו מהצרכן את האחריות הזו.

עו"ד ליבוביץ פוסל הנחה זו ומדגיש כי "הפיצוי של המדינה הוא כאין וכאפס לעומת הרווחים הפוטנציאליים, ואין פה כדי לכסות את זה. מול הצרכן מדובר במישור חוזי, ופיצויי המדינה הם במישור אחר".

להמשיך לשלם לגן הילדים הסגור?

בתי עסק רבים נפגעים מהמצב הביטחוני. חנויות ובתי-קפה שנותרים מיותמים, ועסקים עצמאיים אחרים בהם גם גני ילדים פרטיים שנאלצו להפסיק את פעילותם (במידה ולא נמצא מבנה חלופי זמני ובטוח, כפי שעשו לא מעט גנים).

האם על ההורים להמשיך לשלם לגננת שמצידה ממשיכה לשלם משכורות ואת אחזקת הגן אולם לא מספקת את השירות? ומה אם מדובר בהורים שהכנסתם נפגעה?

הסוגיה הזו נתונה לפרשנות, והתקווה של עו"ד פרידמן היא שגם מחלוקות כאלה יגיעו לפשרה מתוך הבנה הדדית. אחת האפשרויות היא לשלם מחצית מהסכום.

אלא שלא תמיד מסתייעת הסכמה בין הצדדים: בסיום מלחמת לבנון השנייה דחה בית המשפט תביעה של בעלת גן ילדים, שתבעה את ההורים בגין ביטול המחאות שאמורות היו להיפדות כשהגן היה סגור עקב הנחיית פיקוד העורף. בית המשפט קבע כי אם המקום נסגר והשירות לא סופק, לא ראוי לגבות על כך תמורה.

עוד כתבות

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

"סיוט מוחלט": רבים לא האמינו שבטהרן יילכו על הצעד הזה

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

"כבר לא נלחצים מלחימה ורצים למכור": המשקיעים שבלב העליות בבורסת ת"א

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים