גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קשיים ביישום העסקה לרכישת "מעריב" ע"י בן-צבי

ההסכם למסירת בית הדפוס לא נחתם עד כה, עובדי ההפצה חוששים מאי-עמידה בהסכמים, וגם העיתונאים דורשים הבהרות ■ "מעריב": "אנו מקווים שהנושא ייפתר בימים הקרובים. ביחס לעיתונאים, הכול נעשה בתיאום עם הוועד"

בקיעים בעסקת "מעריב" בכל החזיתות: עובדי הדפוס, ההפצה והעיתונאים של "מעריב" מעלים בימים האחרונים חשש כבד כי רוכש העיתון, שלמה בן-צבי, לא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו לבית המשפט בעסקת הרכישה מהנאמנים שלמה נס וירון ארבל.

בן-צבי רכש את העיתון באוקטובר השנה והתחייב להעסיק 1,400 עובדים. אלה מתחלקים לפי המפתח הבא: עובדי עיתונות ומינהלת העיתון - 350 עובדים שייקלטו כעובדי "מעריב". בנוסף 900 עובדי הפצה ובין 70 ל-110 עובדי דפוס, שאמנם לא יהיו עובדי העיתון, אך "מעריב" יספק להם תעסוקה לשנה וחצי לפחות.

ההפצה

בחודשיים האחרונים חלה ירידה משמעותית בהפצה של "מעריב". עסקים קמעונאיים ברחבי המדינה, בעיקר בפריפריה, קיבלו כמות מועטה של עיתונים, וחלקם לא קיבלו עיתונים כלל.

ל"גלובס" הגיעו ידיעות על קושי להשיג "מעריב" באזור הצפון ובאזור ירושלים. בעקבות השינוי, חלה ירידה משמעותית גם בכמות המנויים של העיתון.

עובדי ההפצה של "מעריב" פנו בסוף השבוע שעבר לבית המשפט, באמצעות עו"ד גלילה הורנשטיין, בטענה כי בן-צבי לא מנהל איתם משא-ומתן בתום-לב.

במהלך המשא-ומתן בן-צבי דרש תחילה מנציגי ועד המפיצים לנקוב בעצמם במחיר שאותו הם רוצים בעבור חלוקת גיליון. לבסוף, לאור סירובם העיקש, הוא מבקש להורידם לתשלום של 41 שקל עבור הפצה חודשית של כל גיליון, במקום יותר מ-60 שקל, הסכום שאותו מקבלת כיום חברת ההפצה.

בינתיים מדווחים עובדי חלוקה כי פונים אליהם במהלך העבודה מחלקים של עיתון "הארץ" ומספרים כי ההפצה עומדת לעבור אליהם כבר בשנה הבאה. יש לציין כי על-פי החוזה של בן-צבי, אסור לו לנהל משא-ומתן מול גורם חיצוני.

למרות שהקושי בהפצה כיום נובע בעיקר בשל מחסור בנייר, ככל הנראה, גורמים מקורבים ל"מעריב" אומרים כי בן-צבי ימשיך לאורך זמן להוריד משמעותית את התפוצה של העיתון, בעיקר באמצע השבוע.

אם כך, מה יעשה בן-צבי ב-900 עובדי ההפצה? העובדים מבקשים שבן-צבי יהיה גלוי בפניהם בכל תוכניותיו, מחשש שהוא עומד לא לעמוד בהסכמים עמם.

בתום הדיון קבעה השופטת ורדה אלשיך: "אין זה סוד כי ברגע מסוים עלול בית המשפט להפסיק בכל רגע את הקפאת ההליכים ולהעביר את החברה להליכי פירוק. אני בטוחה שאין זה רצונם של הצדדים. קשה להשתחרר מן ההרגשה כי ידיהם של שני הצדדים אינן נקיות בדרך ניהול המשא-ומתן".

לאור הדברים החליטה השופטת להאריך את צו הקפאת ההליכים עד סוף החודש, וקבעה כי על הצדדים לשוב למשא-ומתן. "אם הצדדים לא יתקדמו בצעדי ענק עד אז, הרי שסיכוי גדול שלא אאריך את צו ההקפאה אחר-כך", אמרה השופטת.

הדפוס

על-פי עסקת "מעריב", איש הנדל"ן עמוס מימון רכש את בית הדפוס ב-65 מיליון שקל - 15 מיליון שקל יותר מהצעתו של שלדון אדלסון. על-פי ההסכם, מימון היה מקבל בחזרה את הסכום הזה ב-5 השנים שבהן התחייב בן-צבי לחכור את בית הדפוס ולהפעילו.

עד לרגע זה - כאשר המועד האחרון הוא 21 בדצמבר - לא נחתם ההסכם בין הצדדים. אם לא תצא המכירה לפועל, כל העסקה עשויה לקרוס.

במסגרת העסקה נחתם הסכם קיבוצי עם עובדי הדפוס. מאוקטובר עזבו את בית הדפוס 30 עובדים, וכיום עובדים בו כ-90 עובדים. מרבית העוזבים ביקשו לעזוב מרצונם.

בית הדפוס, אומרים עובדים בו, "מדכא". שתי מחלקות כבר נסגרו, והשלישית בדרך - מחלקת אנשי מכונת ה"קומפקטה" שהדפיסה מגזינים, ומחלקת ה"קומנדר", המאפשרת שתי הדפסות מקבילות. מחלקת המכירות של הדפוס נסגרה.

העובדים במקום שייכים עדיין לנאמן "מעריב". הם לא מכירים את מימון, שהגיע פעם אחת למקום, ולא מכירים את בן-צבי. לדבריהם, בשל העובדה שאין בעל-בית, איש לא תחזק את המכונות כבר מספר חודשים, וברגע שבן-צבי יתחיל בשכירות, אם יתחיל, הוא ייאלץ להשקיע מיליוני שקלים מיד בהתחלה.

העיתונאים

גם בוועד העיתונאים מודאגים מאוד. "יש אווירה שלא מדברים איתנו מספיק ולא מתייעצים איתנו על תוכניות לעתיד", אומר גורם בוועד, "אנחנו מרגישים שאין תום-לב בדיונים מול העובדים. תחושה מאוד לא נעימה. הבטיחו שיהיה כנס עם בן-צבי, שבו הוא יפרוס את חזונו, וזה לא קרה".

היום (ג') שלחה עו"ד הורנשטיין מכתב לנאמן "מעריב" ולשלמה בן-צבי, בו היא מבקשת הבהרות באשר ל-10 עובדים עיתונאים לפחות, שלאחר שכבר פוטרו מהעיתון ולא נשכרו באותו יום בחזרה, נקראו בכל זאת לשוב לעבוד בעיתון לתקופה זמנית.

העובדים טוענים כי הדבר נעשה בניגוד להסכמים הקיבוציים. לדבריהם, כששאלו את אנשי בן-צבי לפשר הדבר, נאמר כי הם עובדי הנאמן - ולא עובדי "מעריב".

מ"מעריב" נמסר כי "הייתה הזמנה של נייר, והוא הגיע בעיכוב, ולכן נוצר מחסור. כעת הנייר הגיע, ונחזיר את התפוצה בכפוף להחלטות עסקיות. באשר לעסקה מול עמוס מימון, אנחנו מקווים שהנושא ייפתר בימים הקרובים. באשר לעובדי ההפצה, מתנהל מולם משא-ומתן כל העת, כשהמטרה היא להגיע להסכם על-פי מחירי השוק. באשר לעובדים העיתונאיים הנוספים, הכול נעשה בתיאום עם הוועד". באשר למגעים עם "הארץ", בעיתון סירבו להגיב.

מטעם נאמני "מעריב", ירון ארבל ושלמה נס, נמסר: "הנאמנים לא קלטו עובדים לאחר מועד ההעברה של העיתון לקבוצת בן-צבי. כל העובדים, החל ממועד ההעברה ואילך, מועסקים על-ידי הרוכשת, אשר נושאת בכל עלויות שכרם".

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

פתיחת מסחר אדומה באירופה; השקל מתייצב מול הדולר

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים