גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה משרדים פועלים בארץ מתוך דירות מגורים?

שטייניץ הבטיח "פטיש 5 קילו" שיפנה משרדים מדירות מגורים? אז הבטיח - בפועל רק עשרות דירות פונו ■ רופאי שיניים, עו"ד, פסיכולוגים, מתווכים, קלינאים ויועצים למיניהם תופסים 8-9 מיליון מ"ר - רובם במרכזי הערים

לפני כשנה וחצי הציע שר האוצר יובל שטייניץ תמריץ נוסף להגדלת היצע הדירות בשוק, והבטיח פטור ממס שבח לכל מי שימכור דירה שמשמשת משרד עד סוף 2013. שטייניץ הניח אז שבשוק יש כ-60 אלף דירות כאלה. בפועל, עד כה נמכרו עשרות דירות כאלה בלבד. כלומר, התמריץ לא תרם להיצע ולמחירים בשוק הדיור.

סקירה שערכה חברת המחקר צ'מנסקי בן שחר, ומתפרסמת באופן בלעדי ב"גלובס", מצאה שיש לא פחות מ-100 אלף משרדים בדירות מגורים, בשטח כולל של 8-9 מיליון מ"ר, רובם במרכזי ערים או שכונות.

שיקולים של מיצוב

החברות שמתמקמות בדירות הן בדרך כלל ספקיות שירותים בגודל קטן-בינוני, ביניהן חברות שירותים עסקיים-פיננסיים (עורכי דין, רואי חשבון, יועצים שונים, אדריכלים וסוכני ביטוח), חברות שירותים אישיים (רופאים, פסיכולוגים, קלינאים, מתווכים ויועצים למיניהם), וכן עמותות ואגודות שונות. הבחירה בדירה תלויה כמובן בגודל העסק ובכמות הלקוחות - אבל גם בעיר שבה יושב העסק.

בצ'מנסקי בן שחר מיפו את חברות השירותים בערים הגדולות וב-65 יישובים בגדלים בינוניים (5-99 אלף תושבים) ומצאו כי חברות השירותים העסקיים-פיננסיים בערים הגדולות (תל אביב, ירושלים וחיפה) נוטות לצאת מהדירות למבני משרדים, משיקולי נגישות, חניה וגם מיתוג ומיצוב. למרות זאת, גם בהן יש משרדים בדירות. בצפון רחוב אבן גבירול בת"א, למשל, 5% מהדירות משמשות כמשרדים.

בממוצע, יש 32 משרדים עסקיים-פיננסיים לכל אלף משקי בית ביישוב בארץ, ולא כולם יושבים בדירות. היחס עולה ככל שעולה הדרגה הסוציו-אקונומית של היישוב, בשל העדפתם של בעלי מקצועות חופשיים, המתגוררים ביישובים "חזקים", למקם את המשרדים שלהם קרוב לבית, ואם אפשר - בתוכו.

במחקר חולקו היישובים לשלוש קבוצות:

קבוצה א' - יישובים רגילים, שבהם מספר המשרדים העסקיים-פיננסיים נקבע על פי גודל היישוב והרמה הסוציו-אקונומית שלו. ביישובים אלו נתח גדול של משרדים ממוקמים בדירות.

קבוצה ב' - יישובי הביניים, שבהם יחס גבוה יותר של משרדים עסקיים-פיננסיים לאלף משקי בית. בקבוצה זו יישובים שבהם אוכלוסייה משכילה והמאפיינים הסוציו-אקונומיים שלהם גבוהים, וכן יישובים כמו חדרה, שהם עיר ראשה של מרחב כפרי תומך. ביישובים אלו, 30%-50% מחברות השירותים עברו למשרדים מודרניים.

קבוצה ג' - היישובים המשמשים מוקדי עסקים מרחביים. היחס הגבוה של משרדים עסקיים-פיננסיים שבהם נובע לעתים גם מקיומו של פארק עסקים שמגדיל את המשיכה ליישוב. ביישובים אלו נתח החברות שיושבות בדירות קטן עוד יותר, אולם המספרים המוחלטים משמעותיים.

מודיעין נכשלת

"מעבר ערים מקבוצה לקבוצה", קובע המחקר, "ייקבע על בסיס יכולתן לייצר מוקדי תעסוקה אטרקטיביים ולהוות מוקד משיכה לאוכלוסייה משכילה - יעדים מוכרים של ראשי ערים. מודיעין, שבה שיעור אקדמאים גבוה, נכשלת במינוף נכס זה בכדי להצמיח את ענף המשרדים העסקיים פיננסיים בעיר, ונשארת עיר שינה".

גם באשר למשרדים אישיים, כמו קליניות של רופאים ופסיכולוגים, נמצא במחקר קשר הדוק בין הרמה הסוציו-אקונומית של היישוב לבין שיעור המשרדים הללו. בממוצע, לכל 1,000 איש ביישוב קיימים 12 משרדים אישיים, אולם כצפוי, ביישובים חלשים השיעור נמוך, ואילו בעשירונים העליונים פי שניים ומעלה משרדים מהממוצע הארצי, ופי שמונה מהעשירונים התחתונים.

תועלת כפולה

יוסי קוניין, שחיבר את הסקירה של צ'מנסקי בן שחר, מאמין שלהוצאת המשרדים מדירות במרכזי הערים תהיה תועלת כפולה: האחת, היא תפנה דירות ותחזיר אליהן דיירים דבר שיחייה את מרכזי הערים; והשנייה, היא תאפשר פיתוח משרדים מודרניים, בעיקר עבור חברות המעניקות שירותים פיננסיים ועסקיים, ותגדיל את הארנונה של הרשויות ב-5 מיליארד שקל בשנה בערך.

- מדוע זה לא קורה? מה דרוש כדי שזה יצא לפועל?

קוניין: "זה יותר עניין עירוני מאשר ברמת המדינה. צריך לעודד יזמים לייצר שטחי משרדים במחיר אטרקטיבי ובאזורים טובים שיש להם ביקוש, ומצד שני להעניש את הדיירים שיושבים בבתי מגורים, למשל באמצעות ארנונה גבוהה יותר. זה תלוי בעיריות, הרי בעצם זה שימוש חורג.

"השאלה היא גם באיזה עסק מדובר. קוסמטיקאית או ספרית יכולות לשבת במרכז המסחרי הקטן שקרוב לבית, אבל עו"ד או אדריכל שבנה לעצמו עוד חדר בבית ויושב שם כי זה נוח, יכולים לפנות את יחידת הדיור הזו".

- אז למה העיריות לא מרימות את הכפפה?

"אני חושב שהן חוששות להתמודד עם התופעה. זה קשה וזה אורך כמה שנים, וכל ראש עיר פוחד שזה יפגע בו בקדנציה הזו. אגב, כל שינוי בארנונה חייב להיות מאושר על ידי משרד הפנים, אז אולי משרד הפנים צריך להיות המווסת ולוודא שזה יקרה באזורים האקוטיים. למשל ברמת גן ובגבעתיים זה יכול להיות שינוי אמיתי".

היעדר מדיניות

עורכי המחקר מודים כי אי אפשר יהיה לפנות את כל הדירות, אולם להערכתם אפשר לפנות 50-60 אלף דירות.

"המקומות הבעייתיות יותר הם אלה שבהם רחובות שלמים - כל הדירות בקומה השנייה מעל לרחוב - הפכו למשרדים. בקריות, בנתניה ובכפר סבא, למשל, כל הצירים הראשיים הפכו לבנייני משרדים. אם העיריות לא יאפשרו את זה, אז הדירות יתמלאו בדיירים".

- אולי דיירים כבר לא רוצים לגור מעל רחוב ראשי. זה רועש, יש עשן, לא תמיד נקי. השתנו הסטנדרטים.

קוניין: "עד היום תמיד גרו בכל מרכזי הערים. מה, אנשים מוכנים לגור מעל איילון, שבו עוברות אולי 100 אלף מכוניות, ולא ברחוב סוקולוב בהרצליה? אני מסכים שזה פחות מתאים למשפחות, ובדרך כלל רחובות ראשיים מושכים אוכלוסייה צעירה יותר. זה החיים של מרכז העיר, זה מה שהופך את העיר למקום תוסס ומעניין. אחרת הרחובות הראשיים מתים, שזה מה שקרה לאורך השנים".

משרד בבית: 50% בחדרה, 94% בקרית אונו

במחקר שערכה חברת צ'מנסקי בן שחר, נבדק גם כמה שווים שטחי המשרדים שיושבים כיום בדירות - במונחים של מגדלי משרדים חדשים. רוצה לומר, אם חלק מהמנופים ביער המנופים בעיר כפר סבא היו בונים מגדלי משרדים, אפשר היה להרוויח גם ממקומות עבודה קרובים ליישוב או בתוכו ממש, וגם לפנות דירות שכבר בנויות.

ובאמת, בכפר סבא יש 2,000 משרדים, המחוללים ביקוש לכ-150 אלף מ"ר שטחי משרד, אולם רק כ-90-95 אלף מ"ר ממוקמים במבני משרדים. משמעות הדבר היא שקרוב לשליש מהמשרדים שוכנים בדירות מגורים - והם שווים ל-4-6 מגדלי משרדים מודרניים.

בחדרה הנתונים גבוהים אף יותר: יש בה כ-1,300 משרדים, אשר כמחציתם ממוקמים בדירות מגורים.

בשכונת הדר בחיפה נתפסים כ-110 אלף מ"ר (כ-1,300 דירות) על ידי משרדים. סך הכל כ-35% מדירות המגורים בשכונה הוסבו לצרכי חברות שירותים.

בקרית אונו ובגני תקווה (עיר ומועצה מקומית שמתפקדות למעשה כיישוב אחד), רק כ-6% מתוך 870 המשרדים הפעילים ממוקמים במשרדים ייעודיים. משרדים הפרוסים על פני שטח של כ-45 אלף מ"ר ממוקמים בדירות המגורים ובחנויות שעברו הסבה.

היחס בין מספר המשרדים

מספר המשרדים של חברות עסקיות

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות