גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": מיחזור מים ביתי יחסוך עד 40% מההוצאות

לאור העלייה במחירי המים ועל רקע אישור התקן למערכות מים אפורים, "גלובס" בודק איך מתקינים מערכות מיחזור מים, איזה שימוש חוזר ניתן לעשות במים הממוחזרים, האם יש סכנות במערכת כזו, וכמה זה עולה לנו?

כשמחירי המים נמצאים במגמת התייקרות מתמדת, הצורך במיחזור מים ביתי נעשה דחוף מתמיד, במיוחד משום שכמעט מחצית מתצרוכת המים נובעת מהדחת אסלות - פעולה שעושה שימוש במי שתייה נקיים במקום לנצל מים אחרים שנעשה בהם שימוש בבית (מים אפורים).

למעשה, בעשרות אלפי בתים פרטיים פועלות היום מערכות של מים אפורים - המאפשרות שימוש במים ממוחזרים (כפי שנעשה באופן נרחב בחקלאות), אך רק השבוע אושר תקן למערכות מים אפורים. אישור זה בא בסמוך להתייקרות הצפויה בתעריפי המים כבר בינואר הקרוב, בשיעור של 2.8% לצרכן הביתי ושל 17.5% לצרכני התעשייה.

קיומו של התקן עשוי להגדיל את מספר ממחזרי המים, ישמש מדד לאיכות המערכות שקיימות בשוק ואולי יגביר את התחרות באמצעות שחקנים נוספים שייכנסו אליו.

אישור התקן התעכב במשך שנים, בעיקר - כפי שמדגישים גורמים בענף - בגלל התנגדותו של משרד הבריאות, שאינה עולה בקנה אחד עם התחזקות המגמה הזאת בעולם. ערן טל, מנהל חטיבת מים אפורים בלשכת המסחר, כינה את השיקולים שהביאו להתנגדות "לא ענייניים".

"גלובס" משיב על שאלות נפוצות:

מה המשמעות של השימוש במים אפורים במשק-הבית?

המשמעות היא שימוש חוזר במי המקלחת והכיור להשקיה ולהדחת אסלה - אחת הפעולות השכיחות בבית. במידה שמחליטים למחזר מים לשימוש בהדחה באסלות, יש לבחור את זו שבשימוש העיקרי, ובכל מקרה חייב להישמר ניתוק מוחלט בין הצנרות.

כיום השימוש הנפוץ ביותר במים ממוחזרים הוא להשקיה, אך בפועל, השימוש הרצוי ביותר הוא עבור הדחת מי אסלה. "מערכת להשקיית גינה בלבד היא בבחינת לוקסוס וממילא בחורף היא לא חוסכת דבר. אם כל המשק הישראלי היה ממחזר מים רק להדחת אסלות, היינו חוסכים 150 מיליון קוב מים בשנה, שהם 1.1 מטר בכנרת. הדחת האסלות הוא השימוש הכי ירוק וכאן מדובר בחיסכון אמיתי", מסביר פול שטיינר, יו"ר חטיבת מיחזור מים בלשכת המסחר ומנכ"ל חברת חוליות. "40% מצריכת המים הביתית היא תוצר של הדחת האסלות, כששיעור דומה של מים אפורים ניתן לייצר מהשימושים הביתיים ולייצר מאזן מושלם לשימוש חוזר. בשלב הבא ממוחזרים אותם מים בשלישית לטובת חקלאות".

אילו מערכות קיימות?

יש שני סוגים עיקריים של מערכות למיחזור מים אפורים - האחת המיועדת להשקיית הגינה, ובה המים עוברים סינון וניתוב. השנייה מיועדת גם להשקייה וגם להדחת אסלות, ובה המים עוברים טיפול (ניקוי והפחתת חיידקים).

בכל מקרה, ההמלצה היא לטפל במים ולא להסתפק בסינון ובניתוב בלבד. אם בוחרים במערכת לניתוב בלבד, מערכת ההשקיה חייבת להיות טמונה באדמה על מנת למנוע ממגע יד אדם במים. מערכות שמטפלות במים דרך סינון או טיפול ביולוגי מנקות את המים מהפסולת.

איך פועלת המערכת?

מים אפורים זורמים בצינור מי השפכים למערכת טיהור המים הממוקמת בחצר. לאחר סינון / טיפול עוברים המים בצנרת נפרדת להשקייה תת קרקעית או להדחת מי האסלה. אחרי עד 3 ימים, תלוי ביצרן, המים ראויים לשימוש חוזר.

המערכת מותקנת בחצר הבית בסמוך לקווי ביוב. יש אפשרות להטמין אותה מתחת לקרקע, גם חלקית או למקמה על פני השטח.

לרוב היא מצוידת בתא שיקוע לניקוז חומרים גדולים. מעת לעת יש לנקות את המיכל.

האם צריך תשתית מיוחדת בצנרת הביתית?

כן. המערכת מחייבת הפרדה מוחלטת בין צנרת הגולחין (שבה זורמים המים הנקיים) וצנרת הדולחין שבה זורמים המים למיחזור. צנרת זו היא בצבע סגול. בבתים משותפים התכנון הוא מערכתי ומומלץ ליישמו בשלבי הבנייה. שימוש חוזר עבור הדחת אסלות מחייב לא רק הפרדת השפכים אלא גם גיבוי לכניסת מים שפירים והתקנת שסתום המונע זרימה חוזרת ולא מאפשר למים המטופלים לזרום לתוך הרשת.

שטיינר מסביר כי התקנה של צנרת כפולה בשלב הבנייה אינה מאוד יקרה - 500-1,000 שקל. הטמעת מערכת כזו בבתים קיימים עשויה להגיע ל-5,000-10,000 שקל בשל הצורך בשבירת קירות וקרמיקות.

כמה זה עולה?

טווח המחירים הוא רחב ומתחיל ב-2,500 שקל ומטפס ל-8,500 שקל למערכות שמעבירות מים למערכת השקיה בחצר. הפערים במחירים תלויים במידת השכלול של המערכות ובמידת סינון המים.

מערכת שתדע להחזיר מים לטובת הדחת אסלה תטפס למחיר של כ-15,000 שקל עד 45,000 שקל. תקופת החזר ההשקעה לפיכך עשוי להגיע ל-20 שנה. תחזוקת המערכות כוללת ניקוי פילטרים בהתאם לצורך בעלות של ביקור טכנאי (כ-350 שקל).

כיצד ניתן לחשב את החיסכון הכלכלי?

מיכאל בירווירט, מנכ"ל משותף בחברת ניו-הום, בנייה באנרגיה חדשה, מחשב את החיסכון כך: כל אדם צורך כ-220-250 ליטר מים ביום, מתוכם 40% הם מים אפורים המהווים לפיכך 100 ליטר בחישוב ל-5 נפשות מדובר ב-500 ליטר ליום וב-15 קוב חסכון בחודש המתורגמים לכ-225 שקל למשק-בית בחודש ול-2,700 שקל בשנה. "מהחישוב הזה, הוא מציע לקבל אומדן לגבי משך זמן החזרת ההשקעה שבהתקנת מערכת.

האם השקיה במים אפורים מסכנת את הצמחייה?

ההמלצה הגורפת היא להתקין מערכת של השקיה תת-קרקעית, שהיא עדיפה לצמחייה, חסכנית במים (מונעת אידוי בקיץ) ולא מאפשרת מגע עם המים האפורים. אין להשקות עם מים אפורים עשבי תיבול וירקות, ובנוסף, אין להשקות עם מים אפורים באמצעות ממטרה או כל אמצעי אחר המפזר את המים ברוח.

רמי הלפרין, לשעבר המהנדס הראשי לבריאות הסביבה במשרד הבריאות, מסביר כי מערכות המיחזור מפחיתות את הזיהום האורגני שנמצא במים ואת ריכוז החיידקים , אך לא מורידות לגמרי את הדטרגנטים שנותרו מחומרי הניקוי, כאשר עובדה זו, לדבריו, לא מהווה איום ממשי לצמחיה.

האם יש סכנה לילדים ולבעלי חיים?

"אין סיכון", משיב הלפרין, "בעיקר לנוכח העובדה כי בעת ההשקיה יש להניח שהילדים לא מבלים בחצר". גם לבעלי החיים, לדבריו, אין סיכון.

מה הסיכונים שבהתקנת מערכת ללא תקן?

הלפרין מסביר: "הסכנה היא שהמים לא יעברו את הטיפול כפי שצריך, כולל אי-הקטנה של רמת החיידקים מה שיוביל לריחות לא נעימים ולמים עומדים מלאים בחיידקים".

"גם אגירת מים באופן עצמאי למיחזור ביתי היא בעייתית", הוא אומר, "מים שעומדים מעבר לשעה מלאים בחיידקים. לכן בכל העולם, וגם התקן הישראלי שדומה לתקנים האלה, מותר השימוש החוזר ברמת הבית, בכמות של עד קוב ליממה בתנאי שאין אגירה". מערכות מיחזור מים אפורים בנויות כך שהמים נמצאים בסחרור ובתנועה שיחד עם תהליך של חמצון מנקים את המים מחיידקים.

מהו מיחזור מים שחורים?

מיחזור של כל מי הביוב לאותם שימושים. מערכות כאלה מעבירות את המים דרך ממברנות שמסננות את כל החיידקים והן נפוצות במדינות מערביות ברחבי העולם. במילים אחרות, מערכות אלה הם לירוקים בנשמה, בלב ובכיס.

מהי צריכת החשמל של המערכת?

הצריכה נמוכה יחסית: 300-1000 וואט. חלק מהמערכות פועלות באופן מתמיד וחלקן כמה שעות ביממה.

מילון מונחים

מים שפירים

מים נקיים, לאחר תהליך סינון וטיהור, המתאימים לשתייה.

מים אפורים/מים דלוחים

מים שמגיעים ממכונת הכביסה, מדיחי כלים, כיורים, מקלחות ואמבטיות ומי עיבוי ממזגנים. לאחר השימוש הראשון ניתן לעשות בהם שימוש חוזר להשקיה ולהדחת מי האסלה.

מים שחורים

שפכים הנאספים מכל מקורות המים בבית: מים שמגיעים מהשירותים, מי כיור המטבח ומי מדיח הכלים.

צנרת דלוחין

דרכה עוברים מים אפורים לשימוש חוזר. מופרדת מצנרת הקולחין וצבועה לרוב בצבע סגול.

מערכת מיחזור מים אפורים

מאפשרת טיפול במים והפחתת החיידקים ומזרימהד את המים לייעודם המחודש.

מערכת מיחזור מים שחורים

מטפלת באמצעות מסננים וממברנות יחודיות בכל מי השפכים הביתיים לשימוש חוזר.

כך פועלת מערכת למיחזור מים

צריכה ממוצעת של משפחה

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר