גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הג'יהאד של אוריאל לין

לפני שנשיא איגוד לשכות המסחר תוקף את ביה"ד לעבודה, שיחשוף רווחיו מתיווך והעסקת עובדים

הפסיקה התקדימית של בית הדין לעבודה בעניין פלאפון, שקידשה את זכויות העובדים להתארגנות, העלתה את הסעיף לאוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר. מאז הפסיקה פתח לין בקמפיין שמטרתו להגביל את בתי הדין לעבודה, ומצא כמובן אוזן קשבת אצל כמה פקידי אוצר שכבר פנטזו על ביטולם.

ובאמת, למה צריך בתי דין שידונו בזכויות עובדים? הרי מדובר לכאורה בעובדים בלי זכויות, לשיטתם של כמה אנשים, וייתכן שביניהם לין.

המתקפה על מערכת המשפט התעסוקתית נתקלה באדישות וצביעות תקשורתית. פתאום כל מיופייפי הנפש, שמחלקים את הציבור לבני אור ולבני חושך, שרוממות בית המשפט העליון תקועה בגרונם, שמדברים גבוהה-גבוהה על דמוקרטיה, גזענות, חופש ביטוי וחיזוק מערכת המשפט ושלטון החוק, התקשו לגלגל על לשונם בדל ביקורת על המתקפה של לין, המבקשת, למעשה, לקעקע ולפגוע בשלטון החוק.

זו הצביעות התקשורתית בהתגלמותה: כשזה מתאים לאג'נדה - אפשר להתייפייף ולהטיף לשלטון החוק, אבל כשזה לא מתאים - שלטון החוק יכול ללכת לעזאזל.

מערכת משפט, כל מערכת משפט, היא המצפון והמצפן הערכי והתרבותי של חברה נאורה. זה לא אומר שהיא צריכה להיות חסינה מביקורת. להיפך, מערכת משפט חזקה לא צריכה לרדוף את מבקריה, אלא לספוג את הביקורת בראש זקוף ולהגן על חופש הביטוי של נושאיה.

אבל זה לא המקרה של לין. הביקורת שלו לא רק מנותקת ומסוכנת, היא גם טיפשית והרסנית. היא משקפת הלך-רוח כוחני, דורסני, שרואה בעובדים מטרד, עול על המעסיקים, וזאת במעטה של סיסמאות כמו "שמירה על זכויות המעסיקים", "גמישות תעסוקתית" ו"פריון גבוה". כן, לשמור על זכויות המעסיקים ולכאורה לדרוס את זכויות עובדיהם.

מוטב היה לו לין היה שומר את ביקורתו לעצמו ולא פותח בג'יהאד נגד בתי הדין לעבודה, ולא רק בגלל העובדה שהוא הבעלים של חברת לין-ביכלר (במשותף עם אשתו), חברת כוח-אדם פרטית.

"חברת כוח-אדם" זה מושג נחמד, אסתטי, המסתיר את העובדה שמדובר בחברה המתווכת-סוחרת בעובדים, והכל בצורה חוקית למהדרין. אלה חברות המייצגות את התופעה המכוערת של עובדי קבלן, של "שירותי עבודה" חיצוניים בתוך רמיסה גסה של עובדים חלשים, לא מיומנים - מעובדי ניקיון ועד פועלי הסעדה ומאבטחים - ובכך שוללות מהם לכאורה את הזכות הבסיסית של כל עובד: להיות מועסק באופן ישיר במקום עבודתו.

השימוש במתווכי עבודה ובסוחרי עובדים שגוזרים קופון שמן מאוד (עמלה ברוטו של 20%-30% על כל עובד) הוא חלק מהתעמולה ששטפה את הארץ ועניינה הצורך ביעילות, בגמישות ובניידות של עובדים. מצער עוד יותר שהאחראי הראשי לתופעה הבזויה הוא הטייקון הגדול מכולם - מדינת ישראל, המעסיקה הכי גדולה במשק.

שיעור עובדי הקבלן במשרדי הממשלה מגיע לכ-20%-30% (נתונים מדויקים הרי אי-אפשר לקבל, כי האוצר מסתיר תמיד את הנתונים שלא מסתדרים לו). דווקא מי שאמור לייצג נורמות וסטנדרטים של העסקה הוגנת אחראי לתופעה העצובה הזאת, שלחברות כמו לין-ביכלר יש בה תפקיד מרכזי.

ביקרנו השבוע באתר האינטרנט של לין-ביכלר ונראה שהבנו למה הוא יצא למתקפה הבוטה שלו. ראשית, החברה שלו משרתת תאגידים גדולים כמו שטראוס, אינטל, סלקום, דיסקונט, yes, סופר-פארם, כתר פלסטיק, מוטורולה, הפניקס, נס ועוד - וזו כבר סיבה מספיק טובה שייצא להגן עליהם בחירוף נפש בכובעו השני כנשיא לשכת המסחר. אבל מה שפוסל את לין, דווקא לין, מלצאת נגד בתי הדין לעבודה הוא אופן ההעסקה והטרמינולוגיה של חברת לין-ביכלר.

שימו לב איך נוסחו מסלולי ההתקשרות של החברה לטובת לקוחותיהם (מצורף צילום מסך; ההדגשות בצבע הן שלנו). יש מסלול של השמה חד-פעמית, כלומר קליטה מיידית של העובד בארגון תמורת תשלום עמלה חד-פעמית וקבלת התחייבות מהחברה להעסקה מוצלחת (עמלה על עובד - מה זה אם לא סחר?). ויש שיטת ה"קוסט פלוס", מסלול העסקה זמנית מתמשכת שבו העובד מקבל את שכרו מלין-ביכלר, עם אופציה לקליטתו בארגון בהמשך. סליחה, אבל מה זה לעזאזל "העסקה זמנית מתמשכת"? אחר-כך יש שיטת הפיירול, שבה המעסיק קולט את העובד אבל מעביר אותו ללין-ביכלר כדי להימנע מיחסי עובד-מעביד "לכל משך זמן שהיא נדרשת לכך".

אפשר להבין מהניסוח באתר של חברת לין-ביכלר (גם אם היא בפועל לא עושה זאת) שהיא עשויה לעבור לכאורה על החוק עבור לקוחותיה הפוטנציאליים. הרי החוק קובע כי עובדי חברות כוח-אדם לא יועסקו עוד על ידיהן לאחר 9 חודשי העסקה. בתום תקופה זו, מזמין השירות חייב להחליט אם לקלוט אותו כעובד מן המניין בארגון או לסיים את העסקתו.

מה פשר ההבטחה "לכל משך זמן שהיא נדרשת לכך"? אה, הבנו. אולי הכוונה ל"זמנית מתמשכת...". הסעיף האמור בחוק אמנם לא כולל קבלני שירותים כגון שמירה, ניקיון, סיעוד והסעדה , אבל אוריאל לין מדגיש בעצמו שהחברה שלו היא חברת כוח-אדם ולא חברת שירותים כזאת.

ובכלל, מה זה כל המושגים המעוותים הללו - "עמלה חד-פעמית", שיטת "קוסט פלוס", "מסלול העסקה זמנית מתמשכת"? לא מפליא שהלוגו של לין-ביכלר והדמויות המעטרות את האתר הם אנשים חסרי פנים, מעין בובות. כאילו מדובר בחפצים, בכלים שאפשר להעבירם מצד לצד ב"העסקה זמנית מתמשכת" ולא בעובדים (אגב, גלשנו באתר של מנפאואר, שם לפחות יש פנים אנושיות).

השורה התחתונה: קודם שלין מטיף לחוק זכויות המעסיקים ולריסוק בתי הדין לעבודה, שיחשוף בבקשה את הדוחות הכספיים של לין-ביכלר לאורך השנים האחרונות. כך הציבור יוכל לדעת כמה הוא הרוויח מתיווך תוך כדי ניצול לכאורה של זכויות עובדים חלשים, למרבה הצער באופן חוקי לחלוטין.

מסלולי התקשרות

העיתונאים ואפשטיין

הוא כלכלן מקצועי, הוא בעל יושרה מקצועית, הוא עובד מצטיין, כל חטאו היה אמירת אמת ועמידה על עקרונות מקצועיים. הדחתו מבישה, הדחתו מקוממת, הדחתו לא צודקת, לא נכונה ולא מוסרית, הדחתו מתאימה למשטרים אפלים, היא ספין עלוב שיסיט את האש לעבר מי שאינו אשם.

הוא שעיר לעזאזל, הוא שומר הסף, הוא משקף את תסמונת הש"ג. הוא איש המקצוע הכי טוב במשרד האוצר, הוא הגורם המקצועי הטוב ביותר שיש לאגף התקציבים בתחום בניית התקציב, הוא הקלף הכי חזק של משרד האוצר בתקופה התקציבית הכי קשה. הדחתו תהיה פגיעה בכלכלת ישראל (!) והתרסקות של אגף התקציבים (!).

הוא מכיר את רזי התקציב על בוריים, הוא יודע לנווט את דרכו היטב בכנסת, הוא חיוני מתמיד לקראת אישור התקציב, הוא נהנה מיוקרה מקצועית, הוא מנוסה מאוד, הוא היחיד בין בכירי אגף התקציבים שהיה אחראי על העברה בפועל של תקציב אחד לפחות. הדחתו היא סכנה של ממש לאישור התקציב הקרוב, הדחתו היא חוסר אחריות לאומית (!) רבותיי וגבירותיי: חייבים לחשוב על טובת המדינה!!! ולהחזיר מיד את הכלכלן המסור לתפקידו ומיד!

עד לפני שבועיים הציבור בכלל לא הכיר את אייל אפשטיין, סגן הממונה על התקציבים לנושאי מאקרו ותקציב. אחרי הדחתו והחזרתו לתפקידו עד לפרישתו המלאה, הציבור קיבל את הרושם שמדובר בגאון, אלוהי הכלכלה ואלוהי התקציב, שבלעדיו המדינה ותקציבה יתרסקו וילכו לאלף עזאזל.

הגלוריפיקציה של אפשטיין מביכה ופתטית, לא רק משום שהיא חוטאת לאמת (שום ארגון, כולל אגף התקציבים, לא בנוי על איש אחד, מוכשר ככל שיהיה, אלא על עבודה סיזיפית של צוות גדול של אנשים), אלא משום שהיא משקפת תהליך מסוכן של ריקבון תקשורתי.

הסיבה ש"פרשן" כלכלי בערוץ מרכזי בטלוויזיה ועוד עיתונאים מחצרו של אלוהים הדביקו לאפשטיין את שלל הדובשניות שהבאנו בפתיח, אינה קשורה בהכרח לתפקודו המסור, המקצועי והנשגב של אפשטיין בבניית התקציב, אלא אולי לדבר אחר לגמרי: תיאורי השבח הללו עלולים להחשיד את אפשטיין כסוג של "מקורב" למחלקי התשבוחות.

כולנו צריכים לקוות שאפשטיין לא הפך להיות "מקורב" יתר על המידה של העיתונאים, ולכן הם החזירו לו כגמולו בערימת מחמאות ודברי חנופה שהפכו אותו לאלוהים, למי שבמו-ידיו אמור להציל את כלכלת ישראל.

עיתונים ועיתונאים אוהבים הדלפות ומדליפים. האמירה הזאת נכונה לכל עיתונאי, לכל בעל טור ולכל גוף תקשורת - כי עיתונים מתפרנסים מהדלפות, כי הדלפות מביאות לשיפוט הציבור את העובדות ואת הדעות שאחרים היו מעדיפים להדחיק. אבל מדליפים הם לא ממש גיבורים. איש לא היה מספר לנו משהו בשו-שו אם לא היה רוצה לראות אותו שחור על גבי עיתון.

מקורות עיתונאיים ו"מקורבים" לא יכולים להפוך לחברים שלנו, והם לא עושים לנו שום טובות: הם עובדים עבור עצמם כדי לקדם את המטרות שלהם. אנחנו נותנים להם את הבמה, אבל זה לא מעניק למידע אמינות רבה יותר. זה בסך-הכול אומר שהם לא מעזים לראות את שמם מודפס בצמוד לסודות כביכול שהם מספרים לנו.

אפשטיין כנראה לא אהב את החריגה המסתמנת בגירעון התקציבי, ונראה כי עניין את חבריו העיתונאים בדאגתו. התוצאה היתה לכלוך וסימון האשמים לגירעון באגף התקציבים. סליחה, מי היה שותף מלא לבניית התקציב אם לא אפשטיין? איפה בדיוק הוא היה כשהגירעון התנפח? הוא "התריע"? היו ישיבות, וייתכן שאפשטיין התריע לפרוטוקול. אז מה? אם הוא חושב שמדובר באסון, אז בבקשה - שיתפטר, ומיד אחר כך יתראיין ויפרט את טענותיו בריש גלי.

לגופו של עניין, אגף התקציבים היה שותף מלא לאורך השנים לאג'נדה של נתניהו במתווה הורדת המסים ולא פצה פה. כשהגירעון התרחב, התחילו לצאת הכביסה המלוכלכת וההאשמות ההדדיות. ביבי טוען שקיבל אומדנים לא נכונים, הפקידים טוענים שהוא טעה במתווה המס ובזבז כספים על כל דכפין. מי צודק? בטוח שהאמת, תמיד, נמצאת אי שם באמצע, ולא רק אצל רפרנט באגף התקציבים שהפך בטעות לאלוהי התקציב של מדינת ישראל.

הסימבוזיה בין עיתונאים למקורותיהם הופכים למסוכנים כשהצדדים שותפים לקביעה ולקידום של אג'נדות פרטיות בכסות מזויפת של "טובת האינטרס הציבורי". זהו קשר בעייתי, נסתר מהציבור, לא רק משום שהוא אינו חושף שחיתות ממשלתית, אלא משום שהוא מקדם החלטות שמטרתן לשרת אך ורק קומץ עיתונאים ופקידים ולא ממש את האינטרס הציבורי והצרכני.

הסימבוזיה המסוכנת והאנטי-דמוקרטית הזאת הופכת אנשים שמעולם לא נבחרו על ידי הציבור למקבלי ההחלטות עבורו באופן הבא: הפקידים מקבלים במה ומאמרים מלוקקים, ובתמורה עלולים להפוך למריונטות של העיתונאים. כך נולדה לאוויר העולם ועדת בכר, שמעתה נקרא לה ועדת בכר לבזיזה הגדולה של הפנסיה, וגם ועדת הריכוזיות, שמעתה נקרא לה אחיזת העיניים וגניבת הדעת הגדולה של העשור (ועדה ששווקה לציבור כפתרון ליוקר המחיה ובפועל עסקה בפלפולים משפטיים על מבנה של חברות החזקה והשחיתה אלפי עמודים מיותרים).

למרבה השמחה, הציבור לא טיפש עד כדי כך, והוא הבין שריבוי הוועדות הללו לא נועד לשרת אותו אלא לסמאו בסיסמאות ריקות מתוכן. ישראל לא צריכה ועדות, היא צריכה החלטות - החלטות פרקטיות והחלטות על שינוי בסדר העדיפות בחלוקת עוגת התקציב. כל השאר זה רק כסות שנועדה לטשטש את הבעיות האמיתיות.

למרבה הצער, חלוקת העבודה הזאת חלחלה גם לחברי הכנסת, הצמאים לתקשורת חיובית ומוכנים לזמר בדיוק את מה שהעיתונאים מבקשים מהם, ולו כדי לקבל כתבה מלוקקת של כמה עמודים. זה קרה עם מספר חברי כנסת שמצאו את עצמם מחוץ למשכן בכנסת הנוכחית.

בכל מקרה, המסר לחברי הכנסת החדשים והישנים שהושבעו השבוע: אין כמו חשיבה עצמאית, היגיון בריא, שכל ישר והימנעות מהליכה עם העדר. באתם כדי לשרת את הציבור ולא כדי לשרת ולרקוד לחליל של עיתונאים שפיתחו לעצמם אגו חסר מעצורים.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק