גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כתבי טענות אינם כתב סתרים בבחינת 'צפנת פענח'"

העליון ביקר את אופן ניסוחו של כתב תביעה שהוגש בשם מעצב האופנה יוסף ■ ביטל פסיקת פיצויים לטובתו בסך 200 אלף שקל, מאחר שלא פורטה העילה

השם "יוסף פרץ" אינו אומר כלום לרובנו. רבים עד מאוד, לעומת זאת, יודעים מי הוא "יוסף המעצב". המדובר במעצב אופנה בעל שם, הידוע בעיקר בזכות עיצוב שמלות כלה וערב. השמלות שהוא מעצב נמכרות תמורת סכומי כסף נכבדים. מותג.

אותו יוסף היה מעורב בהליך משפטי, אשר בו ניתן לפני זמן קצר פסק דין חשוב של בית המשפט העליון. בפסק הדין הדגיש בית המשפט את חשיבות ניסוחו הנכון של כתב התביע, הפותח את ההליך המשפטי ואת התוצאות הקשות שעלולות לנבוע מניסוח קלוקל שלו.

כתב התביעה וכתב ההגנה הם המסמכים שבהם קובעים התובע והנתבע את גדר המחלוקת העובדתית הנטושה ביניהם ושאותה הם הביאו להכרעת בית המשפט. טענה עובדתית מהותית, שלא נכללה בהם, לא תוכל להיטען לאחר מכן במהלך המשפט. את הסעד הנתבע מבסס, כמובן, התובע על הטענות העובדתיות, הנטענות על-ידו והמקימות לו, לטענתו, את עילת התביעה ואת הזכות לסעד.

המיזם העסקי לא צלח

בשנת 2007 התקשרו יוסף המעצב ועופר אוחנה במיזם עסקי עם המשקיעים דוד דרור וצביקה אסור. ביחד הם הקימו חברה בשם "יוסף דיזיינר בע"מ", והחנויות שהופעלו על-ידי יוסף ואוחנה הועברו לחברה. למרבה הפלא, עסקי החברה לא צלחו. לפיכך, בשנת 2009 נכרת הסכם פירוד, שבו נקבע כי כל מניות החברה תירשמנה על-שם דרור ואסור, והחנויות יוחזרו לבעלותם של יוסף ואוחנה. עוד נקבע באותו הסכם, כי שם החברה ישונה לשם אחר, שאינו מזוהה עם השם "יוסף".

באותו הסכם נקבע עוד כי "צד שיפר הסכם זה יהיה חייב בפיצוי קבוע ומוסכם מראש בסך של 200,000 שקל".

משחרף עריכתו של הסכם הפירוד נתגלעו מחלוקות בין השותפים, ודרור ואסור לא קיבלו לידיהם את כל מניות החברה הכושלת, כקבוע בו, הגישו נגדם יוסף ואוחנה תביעה, וכן בקשה למתן צו מניעה זמני, שיאסור עליהם להשתמש במותג "יוסף" בניגוד להסכם. בתביעתם (בה הם יוצגו בידי עו"ד לימור קלהמר ואסף גילר) הם התמקדו בעיקר בטענה בדבר עשיית שימוש אסור בשם המותג "יוסף". בנוסף לפיצויים בגין כך, הם תבעו גם את הפיצוי החוזי המוסכם, בסך 200 אלף שקל.

שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, איתן אורנשטיין, קבע כי בהתכחשותם להסכם הפירוד ובסירובם לקבל את מניותיהם של יוסף ואוחנה בחברה, הפרו דרור ואסור את ההסכם. עם זאת, הוא דחה את תביעת יוסף ואוחנה לפיצויים בגין ייצור הבגדים ושיווקם על-ידי החברה, תחת שם המותג "יוסף", לאחר שקבע, כי הם לא הוכיחו שהחברה אכן המשיכה לעשות בו שימוש. מאחר שדרור ואסור, שהפרו את הסכם הפירוד, לא עתרו להפחתת הפיצוי המוסכם, כפי שהיו יכולים לעשות, חייב אותם אורנשטיין לשלם ליוסף לאוחנה את הפיצוי המוסכם במלואו.

דרור ואסור בחרו לערער רק על חיובם בתשלום 200 אלף שקל, הפיצוי המוסכם. בערעורם לבית המשפט העליון, טענו באות-כוחם, עו"ד אורלי גיא ושירי גלאון, טענה משפטית מעניינת. על-פי הטענה, השופט אורנשטיין פסק את הפיצוי המוסכם בשל כך שדרור ואסור סירבו לקבל לידיהם את מניותיהם של יוסף ואוחנה בחברה. זו ההפרה שבגינה הוא חייבם בפיצוי המוסכם. אלא שלטענתן, עילת הפרה זו כלל לא נטענה על-ידי יוסף ואוחנה. טענה מעניינת.

"דין הערעור להתקבל", פתח השופט יצחק עמית (עמו הסכימו השופטים ג'ובראן ושוהם), והוסיף: "אין חולק כי המערערים הפרו את הסכם הפירוד, אך השאלה הצריכה לענייננו היא מה הייתה עילת התביעה בגינה נתבע הפיצוי המוסכם".

הוא הזכיר, שלמרות שהפיצוי המוסכם הוא חלופי לפיצויים, הקבועים בחוק ושמטרתם לפצות את הצד המקיים את החוזה על הנזקים וההפסדים, שנגרמו לו כתוצאה מהפרתו על-ידי הצד השני, הרי לעיתים ניתן לפסוק פיצוי מוסכם בנוסף לפיצוי הרגיל. כך ניתן לעשות כאשר הפיצוי המוסכם לא התייחס לאותה הפרה, שבגינה נתבע הפיצוי הנוסף. בשלב זה ראה עמית לאזכר את הדין, שלפיו כאשר בית המשפט מוצא, כי יש מקום לפסוק פיצוי מוסכם, מפאת הפרתו של ההסכם, הרי בהעדר טענה של הנתבע-המפר להפחתת הפיצוי המוסכם, יפסוק בית המשפט את מלוא הפיצוי המוסכם.

ואכן, דרור ואסור לא עתרו, בכתב ההגנה שלהם, להפחתת הפיצוי המוסכם. וברגיל, על הנתבע מוטל הנטל לעשות כן.

"אך לצד בחינת כתב הגנתם של המערערים יש לבחון את כתב התביעה", התקדם עמית. הוא הזכיר, שבכתב התביעה ובסיכומים, שהוגשו מטעמם של יוסף ואוחנה, הנושא של הפרת ההסכם עקב אי-קבלת המניות בחברה לא עמד "על ראש שמחתם". עיקר טענותיהם התמקד בכך שדרור ואסור, באמצעות החברה, המשיכו לעשות שימוש במותג "יוסף" (עילה זו נדחתה, כזכור, על-ידי השופט אורנשטיין). לא אחת נטען בכתב התביעה, כי "הודעת הנתבעים על כוונתם להמשיך ולייצר בגדים תחת המותג מהווה הפרה בוטה של ההסכם". יוסף ואוחנה אכן ביקשו, בכתב התביעה, כי בית המשפט יורה לדרור ולאסור לחדול מכך. עניין העברת המניות לא הוצג כעניין מהותי, שבגינו נתבע הפיצוי המוסכם.

"רשימת מכולת" של ההפרות

"יש להבחין בין סעד לבין עילה לבין עובדות המקימות את העילה", אחז עמית את השור בקרניו. "כתבי טענות אינם כתב סתרים בבחינת 'צפנת פענח'", רמז לכינויו של יוסף בפי פרעה, מלך מצרים. "על תובע לפרט או להבהיר מהי ההפרה בגינה הוא תובע את הפיצוי המוסכם הקבוע בהסכם", המשיך. כך, למשל, בהפרת הסכם מכר מקרקעין, על התובע לפרט מהי ההפרה הנטענת. האם אי מסירת החזקה במועד? שמא אי רישום הזכויות בספרי המקרקעין? ואולי ליקויים בממכר?

התובע אינו חייב לערוך "רשימת מכולת" של ההפרות, ולצד כל אחת מהן לעתור לסעד של הפיצוי המוסכם, קבע עמית, "אך לא סגי לטעון בעלמא הפרת הסכם כדי לחבר 'אוטומטית' את הפיצוי המוסכם לבין כל ההפרות לסוגיהן, הן כאלה שנטענו והן כאלה שלא נטענו".

עמית לא התעלם מזכותו של נתבע לדרוש פרטים נוספים בהתאם לתקנות. ובכל זאת, קבע כי דווקא לאור זאת שהסכם הפירוד קבע תניה גורפת של פיצוי מוסכם, היה על יוסף ואוחנה לפרט בכתב התביעה את העילה שבגינה נתבע הפיצוי המוסכם.

"קשה עד מאוד לאתר בכתב התביעה... כי הפיצוי המוסכם נתבע בגין עצם סירובם של המערערים לקבל לידיהם את מניות החברה", כך עמית. "כאשר עילת תביעה זו לא נזכרה, ולמצער 'נבלעה' בתוך המלל של כתב התביעה שהתמקד בטענה לשימוש מפר במותג, ניתן להבין את טרונייתם של המערערים כי הדבר השליך על הגנתם", הוסיף.

"נתבע מכלכל הגנתו בהתאם לאמור בכתב התביעה", המשיך עמית. לדידו, יתכן שככל שבכתב התביעה היה מצוין, כי הפיצוי המוסכם נתבע בגין אי ביצוע הפרוצדורה "הטכנית" של קבלת המניות על-ידי דרור ואסור, היו האחרונים מעלים את הטענה להפחתת הפיצוי המוסכם, או היו טוענים, שמדובר בתניה גורפת של פיצוי מוסכם, שאינה מבחינה בין הפרה קלה לבין הפרה חמורה. שהרי אי החתימה על שטרי המכר של המניות לא גרמה נזק ליוסף ולאוחנה.

באלה היה די לשם קבלת הערעור ולשם חיובם של יוסף ואוחנה בהוצאות בסך 40 אלף שקל. (ע"א 2161/11).

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד