גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוטרתם מהעבודה בגיל הביניים? הנה שתי אלטרנטיבות

התנכרות שוק העבודה כלפי דורשי עבודה בגיל הביניים מובילה אותם לשקול שתי אופציות שונות בתכלית: הקמת עסקים קטנים והוראה - שם העולם לא בהכרח שייך לצעירים ■ למדור "הזמן האפור" - לחצו כאן

התנכרות שוק העבודה כלפי דורשי עבודה בגיל הביניים, ובעטיה אבטלה ממושכת ומתסכלת, מאלצת רבים לחשוב על הסבה מקצועית או על יציאה לדרך עצמאית. עיסוק במקצוע חדש לחלוטין קורץ, מפתה ומפיח תקווה - גם אם הוא נולד מחוסר ברירה.

"גלובס" מציג שתי אפשרויות שיכולות לשנות את חייו של המובטל שנכנס לרוטינת שליחת קורות חיים והראיונות בתחום שבו עסק בקריירה הראשונה שלו: יזמות והוראה.

יזמים בעל כורחם: "לא רציתי להיות מובטל אומלל"

לא רק מבוגרים המתקשים למצוא עבודה מפאת גילם, פונים לעולמות תוכן חדשים. הם רק דוגמה לאוכלוסיות שלמות, שמציאות חייהן המורכבת מקשה עליהן להשתלב בשוק העבודה, שפונים לכיוונים אחרים - למשל, פותחים עסק קטן על-מנת לייצר לעצמם מקור פרנסה סביר.

אוכלוסיות כמו נשים ערביות וחרדיות שהחברה השמרנית שבה הן חיות מונעת מהן להשתלב במעגל העבודה; אסירים משוחררים שהחברה ממשיכה להוקיע; אנשים המתגוררים באזורים מוכי אבטלה בפריפריה ועוד. כל אלה הם "יזמים בעל כורחם" או "יזמים בכורח". "לגבי גיל הביניים - אלה אנשים שהיכולת שלהם להשתלב בשוק העבודה כשכירים נמוכה משמעותית עד בלתי-אפשרית, ככל שהם מתקרבים לגיל פרישה", אומר פרופ' יוסי תמיר, מנכ"ל אשל - שותפות של ג'וינט ישראל והממשלה לפיתוח שירותים תעסוקתיים ואחרים למבוגרים.

לדבריו, 63% מקרב בני 55-64 משתתפים בכוח העבודה בישראל, אולם בגיל 65 המספרים צונחים ל-12.3% בלבד - למרות שתוחלת החיים והיכולת לתפקד דווקא בעלייה. לדברי תמיר, זו הסיבה תמונת המצב העגומה בשוק תעסוקת המבוגרים גורמת לרבים מהם לפנות ליזמות. ניסיון להחזיר לעצמם את השליטה בחיים.

לדברי בני חזן, מנכ"ל מט"י (מרכז טיפוח יזמות) חולון, דורשי עבודה מבוגרים המתקשים לחזור למעגל העבודה כשכירים, מרגישים, ובצדק, שכוחם במותנם, סיימו על-פי-רוב את פרק גידול הילדים הקטנים, וכעת הם זמינים עם ניסיון וידע רב שצברו להגיע לשיא פריחתם ברמה התעסוקתית.

"ודווקא בנקודה הזו", אומר חזן, "שוק התעסוקה אומר להם 'לא', מתוך תפיסה שגויה ש'העולם שייך לצעירים'. 20 ו-30 שנות ניסיון, ידע ופרספקטיבה מושלכים לפח בדיוק ברגע שהבשילו, ולא מותירים לחלקם ברירה אלא לפנות ליזמות בכורח".

לדבריו, בשנה החולפת מט"י חולון הפעיל 16 קבוצות של "יוזמים עסק" - תוכנית לעידוד יזמות בקרב דורשי עבודה מטעם הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד התמ"ת. בתוכנית השתתפו 300 דורשי עבודה, מהם 25% מובטלים בגילאי 45 ומעלה. לדברי חזן, 35% מכלל המשתתפים פתחו עסק, מהם 12% בני 45 ומעלה.

עזרא כהן הוא דוגמה לדורש עבודה בן 53 שבימים אלה הופך ליזם. כהן אייש במשך עשור בעיתון "מעריב" מגוון תפקידים כמו מנהל אגף הסחר של העיתון, סמנכ"ל מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק, מנכ"ל עיתון רייטינג ולבסוף מנהל תחום דפוס מסחרי של העיתון, אך נאלץ ללכת הביתה. גם הוא, בדומה לדורשי עבודה רבים אחרים בני גילו, שלח קורות חיים לעשרות מקומות, אך נותר ללא מענה.

"במשך שלושה חודשים חיפשתי עבודה, ולא עזר גם כשהתפשרתי על כל מיני עבודות", הוא אומר, "לא רציתי להיות מובטל אומלל או לחילופין לעבוד תחת גחמות של מעסיק שעושה לך טובה שהוא מעסיק אותך. הלכתי למט"י חולון ואחרי חשיבה מאומצת החלטתי להקים מפעל כריכים לשוק המוסדי".

כהן משלים בימים אלה את הקמת המפעל שלו, "בא לי סנדביץ'", באזור התעשייה חולון, בהשקעה ניכרת. "אני מתכנן לפתוח גם חנות מפעל בקונספט של מעדנייה לממכר כריכים לעוברים ושבים באזור התעשייה. יש לי מוצר מצוין, אריזות יפות ויכולת להביא לקוחות - לכן לא חששתי להשקיע במיזם לא מעט כסף ואנרגיה. אני לא רואה כישלון אל מול עיניי".

לדברי אלי בנטאטה, ראש תחום יזמות בתב"ת - תנופה בתעסוקה, שותפות של הג'וינט והממשלה לשילוב בלתי מועסקים במעגל העבודה וכן עידוד אוכלוסיות מוחלשות ליזמות, בישראל פועלים כ-70 אלף עסקים שהוקמו מכורח ולא מבחירה. 50% מהם הוקמו על-ידי מובטלים מעל גיל 45.

"המציאות החדשה - המעבר מעולם מוכר לעולם עלום - לא פשוטה וההתאקלמות במקרים רבים היא קשה מאוד, אבל עדיין יש לא מעט מבוגרים שמצליחים במשימה", אומר בנטאטה.

איציק גנון, יו"ר ומייסד עמותת "50 פלוס מינוס" המסייעת למובטלים מבוגרים למצוא עבודה מוסיף: "מבוגרים מורגלים במשך שנים לתחום עיסוק מסוים ולכן מתקשים לעשות את הסוויץ' לקריירה שנייה. לוקח להם זמן עד שהם מצליחים להחליף את הדיסק בראש ולעבור מראש של שכיר לראש של עצמאי. חלק מצליחים וחלק לא".

מעבר למערכת החינוך: "מערכת שאין לה גיל"

לא רק יזמות - גם הסבה מקצועית מאפשרת לאנשי גיל הביניים לשוב ולהשתלב במעגל העבודה גם כשכירים. אחד המקצועות מבוקשים להסבה בשנים האחרונות הוא הוראה - כך לפחות טוענת ד"ר סמדר גלילי, ראש המסלול היסודי במכללה האקדמית לחינוך ע"ש דוד ילין בירושלים.

"בשנים האחרונות, אנשים מעל גיל 40 באים אלינו ללמוד הוראה, בין היתר, מתוך כוונה לעשות הסבה מקצועית ולעסוק בתחום", היא אומרת. "אלה אנשים שקיבלו החלטה ממקום מאוד בשל לחולל שינוי. מלבד בשלות, יש להם גם שלווה ועומק שאין לסטודנטים צעירים. המכללה מעודדת מגמה זו גם מפני שמערכת החינוך היא מערכת קולטת - מדברים על מחסור של 13-14 אלף מורים, וכל הבוגרים שלנו מוצאים עבודה".

אורית אבירם, מנהלת שירותי ייעוץ לשינוי קריירה בחברת ההשמה מנפאואר, מצביעה אף היא על תחום החינוך כעל עולם תוכן מבוקש להסבה מקצועית. "אנשים בוחנים מעבר להוראה מתוך רצון לתרום לאחרים ולהביא משהו מעצמם", היא אומרת.

אחד מהם הוא יהודה מידן, שבגיל 53 - אחרי שנים של עבודה כשכיר בחברות היי-טק ועוד כמה שנים כעצמאי בתחום המחשבים - מצא עצמו מובטל. "ישבתי בבית שנתיים בלי תעסוקה, וזה לא היה לוקסוס", הוא משחזר.

מידן, היום בן 55, מעיד על עצמו כ"אופטימי מטבעו", ולכן סירב לשקוע בדיכאון. "האמנתי שיבוא יום ואמצא את הכיוון שלי". והכיוון שעליו הוא מדבר הגיע מכיוון לא צפוי מבחינתו.

"יום אחד, הבן שלי הודיע לי שרשם אותי - מבלי לשאול לדעתי - ללימודי הוראה במכללת דוד ילין. הוא אמר לי: 'אבא, למה שלא תנצל את כישורי ההוראה שלך ותהפוך למורה מן המניין'. כשומר מסורת, אני מעביר להנאתי שיעורי יהדות בכל מיני פורומים. אהבתי את הרעיון וזרמתי איתו".

מידן משלים בימים אלה את לימודי ההוראה במכללה. "אני רוצה להיות מורה למדעים ולמתמטיקה, זו השאיפה והרצון שלי". עד לסיום לימודיו והשתלבותו כמורה במערכת החינוך, הוא עובד במקביל ללימודים, כמורה למדעים בחטיבת הביניים טדי קולק בירושלים במשרה חלקית.

לדבריו, הסטיגמה השלילית שיצאה למערכת החינוך - בין אם בשל שכר המורים הנמוך ובין אם בשל בעיות משמעת של תלמידים - לא מרתיעה אותו. "אני לא רואה שום בעיה עם השכר המשולם כיום במערכת החינוך. יחסית, אפשר להשתכר שכר סביר. מבחינתי, הנזק של לא לעבוד ולא לעסוק במשהו עולה על עניין השכר".

עוד לדבריו, הקושי האמיתי במקצוע טמון דווקא בהתנהגות התלמידים. "התלמידים של היום קשים בגלל המאה שבה הם חיים. זה לא פשוט להתמודד עם ילד בכיתה א' עם אייפון".

ובכל זאת, מידן ממליץ למובטלים בני גילו להיכנס למערכת החינוך, "כי זו המערכת היחידה שאין לה גיל. בניגוד להיי-טק, שם ברגע שאתה עובר גיל מסוים לא מתייחסים אליך, במערכת החינוך עדיין יש ערך לאנשים עם גישה לחיים, עם ידע - לאנשים שהם 'המבוגר האחראי'".

לדברי ענת ספיר, יועצת תעסוקה לבני 50 פלוס ובכירים בחברת אולג'ובס, הנהלת חשבונות הוא מקצוע מבוקש נוסף להסבה מקצועית, "בגלל היצע תפקידים גדול בשוק וללא מגבלת גיל". ספיר לא לגמרי מעודדת הסבה מקצועית בגילאים מבוגרים. "מעסיקים שכבר מוכנים להעסיק בני 45 ומעלה יעדיפו להעסיק את המנוסים שבהם, ולא את אלה שזה עתה סיימו הסבה מקצועית. אנחנו לא ממליצים בהכרח על מהלך כזה לדורשי עבודה שמגיעים אלינו להתייעצויות, כי הדבר יגרור אותם שתי מדרגות אחורה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות