גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נא להכיר: הישראלית הדתייה שהמציאה תרופה לאלצהיימר

מרתה רוזין נולדה בצד הלא נכון של הרבה הגדרות - באוסטריה הייתה יהודייה מדי, באקדמיה הבריטית של שנות ה-50 הייתה אישה מדי, בישראל היא הייתה בריטית מדי ועבור חברת נוברטיס היא הייתה ישראלית מדי

צריך רק דקה כדי להבין מיהי פרופ' מרתה רוזין-ויינשטוק, ממציאת תרופה האקסלון לטיפול באלצהיימר. זה קורה כשמבקשים ממנה להצטלם: היא מרימה את ידה ומקרבת את האגודל לאפה, ומנענעת אצבעותיה כלפי מעלה.

זו דרכה הייחודית של האישה הנעימה הזו, כה בריטית בגינוניה, לומר לנו שאנחנו יכולים לקפוץ לה. מרתה רוזין-ויינשטוק יודעת היטב שהיא כבר לא צריכה לקבל אישור מאף אחד והיא טורחת שכולם יידעו זאת.

למעשה, היא מעולם לא טרחה לבקש אישור על היותה היא עצמה, גם בימים שבהם זה אולי היה יכול להועיל לה. ואולי דווקא בגלל זה, הגיעה עד הלום.

משמים או מארץ

הגילוי התרחש בשנות ה-80 המוקדמות. רוזין-ויינשטוק חקרה אז דווקא כיצד החומר מורפיום מדכא את הנשימה - אחת הבעיות הגדולות בשימוש בו כתרופה לשיכוך כאבים.

"גיליתי שמורפיום מקטין את השחרור בגזע המוח של חומר בשם אצטיל כולין, וכך הופך את המוח לפחות רגיש לפחמן דו-חמצני", היא מספרת. לכן פיתחה, בלי שום קשר לאלצהיימר, חומר שמונע את פירוק האצטיל כולין בגזע המוח.

אחד החומרים הראשונים שבחנה היה יעיל מאוד ועמיד, אבל למרבה הצער - כך חשבה אז - לא השפיע על כמות האצין כולין בגזע המוח, אלא רק בקדמת המוח.

רגע לפני שוויתרה לחלוטין על מולקולה זו, ביקרה רוזין-ויינשטוק במקרה בספרייה ומצאה על אחד השולחנות גיליון של כתב העת "Science" שמישהו השאיר אחריו.

"סיינס זה תמיד מושך", היא אומרת, "אז התחלתי לקרוא וראיתי משהו על אלצהיימר, ופתאום - מהשמים או מהארץ, לא יודעת - קראתי שאלצהיימר מאופיין בחסר של אצטיל כולין בהיפוקמפוס ובמוח הקדמי, ושמידת החוסר קשורה במידת פגיעה הקוגניטיבית. עמדתי שם, לא היה לי עם מי לדבר, אבל חזרתי מיד למעבדה ואמרתי לעצמי 'צריך לעשות שינוי כיוון'".

בעיני ויינשטוק-רוזין האירוע הזה היה צירוף מקרים מדהים, או אולי נס, שהביא דווקא אותה, האישה שתדפדף להנאתה במאמר ב"סיינס" העוסק באלצהיימר גם כשהיא עובדת על תחום המורפיום, לאותו שולחן באוניברסיטה העברית.

"את לא אחת משלנו"

היא נולדה בווינה שבאוסטריה, ולאחר שאביה היהודי נעצר פעם אחת בשל יהדותו, החליטה המשפחה לברוח לאנגליה ב-1939. עם הגעתם נלקח אביה שוב למחנה מעצר, בשל היותו אזרח של מדינת אויב, ואמה נאלצה לנדוד באנגליה ללא פרנסה, ללא שפה וללא מקצוע, ולחפש משהו לאכול עבור הילדים.

"בתקופה הזו", מספרת רוזין-ויינשטוק, "למדתי את כל מה שצריך על התמודדות עם לחץ נפשי. אמא שלי ירדה איתנו כל לילה למקלט ומעולם לא הפגינה חשש. אנחנו חשבנו שזה כיף גדול לרדת למקלטים, שרנו וצחקנו. כשראיתי מה קורה ב-1991, איך האמהות מכניסות את הילדים שלהן לסטרס, אמרתי שלא פלא שכולם במדינה הזאת קצת קוקו".

את ה"קוליות" שלמדה היא מייחסת לא רק לאמא שלה, אלא לאווירה הכללית בבריטניה. "יום אחד יצאנו מהמקלט וראינו שמחצית הבתים ברחוב שלנו נהרסו. שתי נשים שעלו יחד איתנו גילו שאין להן בית בכלל. אז אחת מהן אמרה לאחרת: 'אין דבר, בואי נשתה כוס תה', וזו ענתה לה בקול שלו: 'כן מארי, אבל איפה?', ואז אמא שלי אמרה: 'האנגלים האלה ינצחו במלחמה'".

גם לאחר שהסתיימה המלחמה מבחוץ, המלחמות הפנימיות בחייה של ויינשטוק-רוזין לא דעכו. "הייתי ילדה מאוד שובבה בבית הספר", היא מודה, אך גם סקרנית מאוד, והיא עמדה על דעתה ללמוד מדעים - אלא שהייתה בת. "נלחמתי עד שנתנו לי ללמוד מדעים. בבית הספר של הבנות לא הייתה שום תשתית לכך והמורים לא היו טובים. הלכתי ללמוד פיזיקה בבית הספר של הבנים. כשהתקבלתי ללימודי רפואה, אבא שלי פחד שלא אתחתן".

אבל ויינשטוק-רוזין התחתנה ונכנסה להריון ובמקביל המשיכה לעבוד. "זה היה מאוד לא נהוג באנגליה של שנות ה-60, שמזניחים ילדים כדי לצאת לעבודה. אני הייתי חריגה שלוש פעמים - גם אישה, גם יהודייה וגם דתייה. היו במחלקה מעט מאוד יהודים - אולי חלק מהדוקטורנטים הסתירו את דתם. אני מעולם לא חשבתי להסתיר זאת, והיו לי יותר פרסומים מכולם, אז הם היו חייבים לכבד אותי. בגיל 24 היה לי מאמר ב'נייצ'ר', והייתי בהריון באותו זמן".

אלא שכשהגיע הזמו להתקדם לדרגת מרצה בכירה, מנהל המחלקה "שלא היה מאור גדול" אמר לה: "אבל את לא אחת משלנו. את לא אוכלת איתנו, את לא מגיעה למסיבות הקריסמס". באותו הרגע החליטה רוזין-ויינשטוק להגשים חלום של בעלה ולעלות לישראל.

"כשבאתי אל אותו מנהל מחלקה וסיפרתי לו בשביעות רצון שאני עוזבת, הוא אמר: 'אחרי כל מה שעשינו בשבילך...'. אמרתי לו: 'מה עשיתם? אני עשיתי הכול לבד'".

כך נחתה בישראל בסוף שנות ה-60 עם שלושת ילדיה הקטנים. "בהתחלה בכלל לא שמחתי. היה לי חם ולח. אבל מהר מאוד אהבתי את ישראל, יחד עם כל הדברים שלא אהבתי, כמו הדחיפות באוטובוס. בעלי אמר לי: 'אם לא תפסיקי לעמוד בתור כמו אנגליה, נצטרך לחזור ברגל'".

כשהתמקמו בישראל, בעלה, הגריאטר פרופ' ארנולד רוזין, החל לעבוד בבית חולים ברחובות ואילו רוזין-ויינשטוק קיבלה עבודה באוניברסיטת תל אביב. מאוחר יותר עברה לאוניברסיטה העברית.

- באוניברסיטה כאן היית מרוצה מהיחס כלפייך?

"תראי, אני אוהבת שיש חוקים וכל אחד יודע מה מגיע לו. זה חלק בריטי שנשאר בי. ובישראל זה לא תמיד כך וזה ממש לא מכבד אותנו בעולם. צריך להתנהג בצורה שקופה וכנה יותר.

"לא שבאנגליה הכול בסדר - אני מעדיפה פי אלף את כיפוף החוקים כאן על פני סוגי הרמאות והקליקאות המתוחכמים של אנגליה. גם פה להיות אישה ודתייה ולא לדעת את השפה זה לא להיט, אבל כאן עם קצת רצון טוב אפשר להסתדר, ובאנגליה זה לא מספיק".

"לטבע לא היה ניסיון"

בתקופה שבה התרחש הגילוי המדובר, הייתה התעוררות בתחום המחקר היישומי באוניברסיטאות, התעוררות שנבעה מכך שהנהלת האוניברסיטה הבינה את הפוטנציאל הכלכלי של התחום.

"לפני כן, אם הייתי מנסה לשדל את החוקרים לרדת לזנות לא הייתי מקבלת תגובה קשה יותר. 'הרי אנחנו האוניברסיטה העברית, נושאת הדגל של המדע הבסיסי'. כך אמרו לי אז בבית הספר לרוקחות. היום הוא נקרא 'המכון למדעי התרופה' ואין שם אחד שלא רוצה לפתח תרופות".

באותו הזמן גם חברות התרופות הגדולות היו פתוחות מאוד לרכישה של פטנטים מאוניברסיטאות, גם ללא הוכחת היתכנות קלינית. היום הן בדרך כלל מעדיפות לרכוש את התרופות בשלב מאוחר יותר, ולעתים קרובות ההמצאות פשוט לא מצליחות להגיע עד שם, בשל היעדר מימון.

בתקופת האקסלון זה לא היה כך, אבל זה לא אומר שהחיים היו פשוטים. "הפטנט שכתבתי לבד, ללא עורכי פטנטים, נרשם ב-1985 בישראל בלבד. לא היה כסף לפטנט בינלאומי. המימון למחקר לא עלה על 100 אלף דולר, אך הוביל להסכם מול משרד המדע לבדוק קודם כול אופציות של מסחור התרופה בחברת תרופות ישראלית. קרי, טבע, שהייתה אז החברה היחידה בתחום הארץ.

"הצענו להם את המוצר והם לקחו את הזמן ובינתיים שעון הפטנט תקתק. כשהם החזירו לנו את המוצר ואמרו שאינם מעוניינים בו, שמחנו מאוד. ידעתי שהם לא מסוגלים. אני לא רוצה לזלזל בהם אבל פשוט לא היה להם שום ניסיון בתחום האלצהיימר. עד היום אין להם".

עוד נשוב למערכת היחסים של של רוזין-ויינשטוק, טבע ואלצהיימר, אבל בינתיים מעניין לציין שבערך באותו זמן לקחה על עצמה טבע את הפיתוח של הקופקסון, תרופת הדגל של טבע עד היום. מעניין מה היה קורה היום לחברה לו היה לה גם האקסלון, הנמכר היום בכמיליארד דולר.

כך יצאה רוזין-ויינשטוק למצוא כלה אחרת. "הרציתי בכנס בתחום האלצהיימר על הפיתוח שלי, ובסוף ההרצאה הבנתי שזה עכשיו או לעולם לא ואמרתי: 'טוב חבר'ה, זה למכירה!".

המדענית המוסתרת

לאחר זמן קצר למדי נחתם ההסכם מול חברת סנדוז (היום חלק מנוברטיס) שהתחייבה לפתח את המוצר על חשבונה ולהעניק לאוניברסיטה ולרוזין-ויינשטוק תמלוגים נאים ברגע שהמוצר יגיע לשוק, אך על שמחת ההסכם העיב פרט אחד. "הם הכריחו אותנו לא לגלות שהתרופה הומצאה בישראל".

אפשר להניח כי רוזין-ויינשטוק, האישה שתמיד נלחמה על זהותה ולא הסתירה דבר, לא אהבה את הסעיף הזה, אך היא ספגה את העלבון בשם המדע והרפואה. במשך שנים רבות לא יכלה להתהדר בקרדיט על פיתוח התרופה שכבר נחשבה לפורצת דרך. "באוניברסיטה רצו לתת לי את פרס קיי על המצאה שיש לה סיכוי לתרום לאנושות. אמרתי להם - שכחתם? אסור לומר שזו המצאה ישראלית. ובאמת לא קיבלתי את הפרס".

רוזין-ויינשטוק הייתה מעורבת לעומק בפיתוח התרופה, ללא כל קרדיט, וגם כתבה מאמרים מדעיים בנושא שכלל לא כללו את שמה. "הם אמרו שזה בגלל החרם הערבי. אני חושדת שזו הייתה פשוט המדיניות שלהם. היה להם נוח לומר שהם המציאו את התרופה בעצמם".

רק ב-1997, יותר מעשור אחרי חתימת ההסכם, הוזמנה רוזין-ויינשטוק לכנס של נוברטיס, אז כבר הבעלים של סנדוז, ובעיצומה של הרצאה על האקסלון ראתה לפתע על המסך את דמותה ואת הכיתוב "מרתה רוזין-ויינשטוק, האמא של האקסלון". "'עכשיו כבר מותר לספר', אמרו לי בנוברטיס. וכל החברים המדענים שלי בישראל ובעולם אמרו 'מה? איך לא ידענו?'".

אחרי שהמוצר יצא לשוק, היא החלה לקבל לא רק קרדיט אלא גם כסף, ומדובר בסכומים שמגיעים כנראה לעשרות מיליוני דולרים. חלק מן הכסף השקיעה במחקר, חלקו בחברה החדשה שלה, אברהם פרמצבטיקה (ראו מסגרת), וחלק לא קטן בפילנתרופיה, שעליה היא מסרבת לדבר.

"יש לי 20 נכדים ואת כולם 'סידרתי' כלכלית. אמרתי לעצמי - לא אחכה לתת כשאני בשמים. מבחינת סגנון החיים שלי, שום דבר לא השתנה. אה, כן - אני הולכת לפיזיותרפיסט שבחרתי בעצמי, מבלי להתעסק עם הביטוח. זה הכול".

הדור הבא בטיפול במחלה

בשנים שחלפו מאז השקת אקסלון מפתחת ויינשטוק-רוזין גם תרופה חדשה לטיפול בפגיעה קוגניטיבית מקדימה לאלצהיימר (MCI).

את התרופה מפתחת אברהם פרמצבטיקה, שבה הושקעו עד כה כ-18 מיליון דולר ע"י הקרנות כת"ב ופונטיפקס ואינטגרה - חברת האחזקות של יישום, החברה שממסחרת את הטכנולוגיות של האונ' העברית. גם ויינשטוק-רוזין השקיעה בעצמה בחברה. את החברה מנהלת ד"ר יונה גפן, לשעבר מנהלת פיתוח מוצרים בביוליין. היו"ר הוא יעקב מיכלין, מנכ"ל יישום.

המוצר פותח לאלצהיימר ול-MCI, אך נכשל לפני כחצי שנה בניסוי באלצהיימר. החברה ממשיכה לפתח אותו ל-MCI משום שרוזין-ויינשטוק מאמינה שאף שהמחלות דומות, התרופה עובדת על שתיהן במנגנונים שונים.

גם המוצר הזה עבר אצל טבע, שבחרה להחזיר אותו. התרופה היא איחוי כימי בין מעכב אצטין כולין ממשפחה דומה לאקסלון לבין החלק הפעיל מתרופת האזילקט של טבע, שפותחה על ידי פרופ' מוסא יודעים מן הטכניון, ושרשומה ונמכרת כתרופה לפרקינסון.

כדי לפתחה, רוזין-ויינשטוק ויודעים היו צריכים לקחת סיכון מחשבתי: האזילקט היא תרופה המעכבת אנזים בשם MAOb ומשמשת תרופה לטיפול בשלבים מוקדמים של פרקינסון. בגוף קיימים 2 סוגים של MAO. מעכבי MAOa הם תרופות יעילות בטיפול בדיכאון, אך אינן בשימוש בשל תופעות לוואי קשות המכונות "אפקט הגבינה" - MAOa משמש במערכת העיכול לפירוק אנזימים כמו טירמין, הנמצאים במאכלים שונים כמו גבינות. עיכוב MAOa במערכת העיכול גורם לכך שטירמין מגיע לדם וגורם לעלייה בלחץ הדם ואפילו לשבץ.

אלא שוויינשטוק-רוזין גילתה כי למרות שנמצא שלדוסטיגיל מעכב MAOa ו-MAOb במוח, הוא לא מעכב אותו במערכת העיכול ולא יגרום לתופעות לוואי כתוצאה מעודף טירמין.

במינונים נמוכים התרופה אינה מעכבת MAO או אצטיל כולין אסטרז, אך עשויה להיות יעילה דרך פעילותה לבקרת המערכת החיסונית. "ותמהרו כבר", אומרת וינשטוק-רוזין ליונה גפן, מנכ"ל החברה, "כל החברים שלי שואלים מתי יוכלו להשתמש בתרופה".

אגוזי מלך?

האקסלון נמכרת היום ע"י נוברטיס במיליארד דולר בשנה. היא אחת התרופות הבודדות בשוק למחלה, ומביאה לשיפור הזיכרון בכ-30% מהחולים לתקופה של עד שנה, ומאיטה את ההידרדרות המחלה בעד שנתיים. הפטנט על התרופה אמור לפוג ב-2014.

לפני כמה שנים נסעה רוזין-ויינשטוק עם פרופ' שמעון בניטה, מדען מהאונ' העברית, לנוברטיס כדי לשכנע אותם לפתח אקסלון בשחרור מושהה. "שחרור מושהה אמור להוביל לפחות תופעות לוואי, כי התופעות נגרמות מכך שהתרופה נכנסת למוח מהר מדי. היה לנוברטיס קשה לקבל את ההסבר בטענה שתופעות הלוואי הן בחילות והקאות ושזה לא קשור למוח? אנחנו הוכחנו את הקשר". כעת מקווה רוזין-ויינשטוק כי האקסלון במדבקה לשחרור מושהה תגיע לשוק, תיתן עוד כמה עשרות שנות פטנט, ותמשיך להניב הכנסות גם לנוברטיס, גם לאוניברסיטה העברית וגם לפיזיותרפיסטית של רוזין-ויינשטוק ולנכדים שלה. כ-35 מיליון אנשים יסבלו מאלצהיימר עד 2015, ועלות הטיפול במחלה צפויה להגיע עד אז ל-19 מיליארד דולר - אחת המחלות היקרות בעולם.

מובילת שוק האלצהיימר במשך שנים הייתה התרופה Aricept של פייזר, שגם היא, כמו האקלסון, מונעת את פירוק האצטיל כולין. הפטנט שלה נגמר ב-2010 וכעת כמה תרופות שולטות בשוק - אקסלון, גלנטמין (Reminyl) של Janssen וממנטין של לונדבק ו-Forrest Laboratories.

השנה נכשלו שתי תרופות מבטיחות בשלב השלישי של הניסויים הקליניים כולל מוצר של פייזר וג'ונסון אנד ג'ונסון שפותח באונ' ת"א. גם ניסיון ישראלי צנוע יותר, באלון תרפויתיקה, לא השיג את התוצאה הרצויה.

כיוון שגם אבחון מוקדם הוא קריטי להתמודדות עם המחלה, רכשה אלי ליל ב-811 מיליון דולר את חברת Avid Radiopharmaceuticals שפיתחה בדיקת הדמיה חדשה לעמילואיד ביטא. הבדיקה משמשת גם לאבחון וגם ככלי בתהליך פיתוח התרופות.

בישראל פועלות גם שתי חברות מכשור רפואי העוסקות בתחום האלצהיימר: בריינסווי שנמצאת בניסוי קליני לבדיקת השפעת גירוי מגנטי של המוח על מחלת האלצהיימר לטווח ארוך, ונוירוניקס שמסתפקת בגירוי קצר טווח של המוח, אולם בזמן הגירוי מעבירה את החולה אימון קוגניטיבי שמשפר את מצבו, לפי ניסויים שערכה החברה. ויינשטוק-רוזין מאמינה כי גם פעילות גופנית לא מוגזמת, פעילות מוחית מאתגרת ותזונה נכונה יכולות להאט את התקדמות המחלה. "על פי מחקרים שעשה בעלי, הגריאטר פרופ' ארנולד רוזין, המודעות הזו כבר הביאה לכך שגם בלי שום טיפול, היום מחלת האלצהיימר מתקדמת פחות מהר".

- אז מה כדאי לאכול?

"המחקרים קצת סותרים. לוויטמין C מנגנון פעולה מעניין אך הימצאותו בגוף עלולה להפחית ריכוזים של חומר אחר בגוף שפועל בצורה אפקטיבית על המטרה. אולי אוכמניות. אולי אגוזי מלך. אבל עוד לא באמת יודעים".

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים