גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: הד ארצי תעביר ל"חברים של נטאשה" 840 א' ש'

‎‎אחרי כמעט עשור, ביהמ"ש קיבל חלקית את תביעת הלהקה נגד חברת התקליטים ■ מיכה שטרית: "ביהמ"ש בחן את הקישקע של תעשיית המוזיקה ועשה צדק יחסי"

‎‎‏"בית המשפט בחן את ה'קישקע' של תעשיית המוזיקה, ובסופו של דבר לפחות צדק יחסי נעשה. אני שמח שהגענו לנקודה הזאת. הוצאנו זמן, כסף, אמוציות ורגשות רבים בסכסוך הזה" - כך אמר היום (א') ל"גלובס" הזמר מיכה שטרית, מחברי להקת "החברים של נטאשה", בעקבות פסק הדין של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שקיבל בסוף השבוע באופן חלקי את תביעת התמלוגים שהגישה הלהקה נגד חברת התקליטים הד ארצי, שהפיקה את אלבומי הלהקה במשך שנים רבות.

‏לאחר מאבק משפטי שנמשך כמעט 10 שנים, קבע השופט חיים טיבי כי הד ארצי תשלם לשטרית, ארקדי דוכין ול-4 החברים הנוספים בלהקה המצליחה, כ-842 אלף שקל בגין כספי תמלוגים, שהיא לא העבירה לידיהם במשך שנים. כמו כן חויבה הד ארצי בהוצאות המשפטיות של הלהקה, בסך של 25 אלף שקל.

‏שטרית ציין עוד כי הוא מקווה שלפסק הדין תהיה השפעה על השוק כולו. "אני מקווה שההחלטה של בית המשפט בענייננו תשנה את התעשייה הקטנה והשבירה שלנו, שהיא שבירה בעיקר מהצד של האמנים - שאמנים שעושים היום חוזים יקבלו דיווח ברור, אמין ואיכותי יותר", אמר.

‏"רמיסת זכויות"

‏‎‎דוכין ושטרית ייסדו את להקת "החברים של נטאשה" ב-1987. חברי הלהקה, שרובם הגיעו מהפריפריה, התגוררו בימיה הראשונים במלון דירות לעניים ("המלון של יעקב") בתל-אביב, חלמו על פריצה והתפרנסו מעבודות מזדמנות שונות.

ב-1988 חתמה הד ארצי על חוזה עם הלהקה, ובהפקתו של יזהר אשדות הוציאה הלהקה את אלבומה הראשון, "החברים של נטאשה". האלבום הצליח מאוד, ובסופו של דבר זכה למעמד של אלבום פלטינה, לאחר שיותר מ-40 אלף עותקים ממנו נמכרו. בין השירים המצליחים של האלבום היו "מלנכולי","נאמר כבר הכול" ו"יש זמן".

ואולם, למרות הצלחת האלבום מצבה הכלכלי של חברי הלהקה נשאר קשה, והם הטילו את האשמה, בין היתר, על חברת הד ארצי.

‏בתביעה שהגישו ב-2004 טענו חבריה כי "הד ארצי ומנהליה ניצלו באופן שיטתי ומחושב את העובדה כי הם שולטים בלעדית בנתוני המכירה של אלבומי הלהקה מחד, ואת תמימותם של חברי הלהקה כאמנים מאידך, ורמסו את זכויותיהם, עשקו אותם, התעשרו על חשבונם ונהגו ביצירותיהם כבשלהם".

‏באמצעות עורכי הדין גיל ורגון וענת מלינבוים, טענו דוכין, שטרית וחבריהם כי הד ארצי ומנהליה, שקיבלו מהלהקה את זכויות ההפצה והשיווק של יצירותיהם האמנותיות מכוח מערכת הסכמים חתומים, השתמשו באופן שיטתי ביצירות של הלהקה ובזכויות הנובעות מהם, על-מנת להפיק רווחים לעצמם, תוך שסירבו לשלם את תמורת התמלוגים לחברי הלהקה, ותוך רמיסה ברגל גסה של זכויתיהם.

‎‎שינוי שיטת החישוב

‏אחד הנימוקים המרכזיים של חברי הלהקה בתביעה היה שבניגוד לקבוע בהסכמים, לפיהם התמלוגים ישולמו על-פי מחיר "מחירון הד ארצי", שינתה הד ארצי את שיטת החישוב, מאחורי גבם של חברי הלהקה וללא הסכמתם, ושילמה להם תמלוגים לפי המכירות בפועל. בכך, נטען, פגעה הד ארצי בסך התמלוגים המשולמים ללהקה.

‏מנגד כפרה הד ארצי בטענת הלהקה באשר לשימוש שלא כדין ביצירותיה. חברת התקליטים טענה, באמצעות עו"ד רקפת פלד ממשרד גולדפרב-זליגמן, כי הפקת אלבומי הלהקה, כולל אלבומי אוסף שלה, נעשו בידיעת הלהקה ותוך תשלום מלוא התמלוגים לחבריה.

עוד טענה החברה כי הלהקה הסכימה לשינוי אופן תשלום וחישוב התמלוגים, לאור תופעת ההעתקות הפיראטיות שהייתה נפוצה בשוק התקליטים באותם ימים‎.‎‏

‏‎‎שינוי גורף ללא עדים

‏‎‎בית המשפט קיבל את הטענה המרכזית של חברי הלהקה כי בניגוד לקבוע בהסכמים שבין הצדדים, לפיהם התמלוגים ישולמו להם לפי מחיר המחירון הסיטונאי של הד ארצי, שילמה להם חברת התקליטים תמלוגים מופחתים, שהתבססו על חישוב מחזור המכירות בפועל של היצירות.

כמו כן, בית המשפט קיבל את טענת חברי הלהקה כי הד ארצי שינתה את שיטת חישוב התמלוגים מאחורי גבם וללא ידיעתם.

‏‏"מחומר הראיות עולה כי התובעים לא היו מודעים כלל ועיקר לשינוי הבסיס לחישוב התמלוגים המגיעים להם (מחיר מחירון), ואין צורך לומר שלא הסכימו לכך", נקבע בפסק הדין.

‏השופט גם העביר ביקורת נוקבת על התנהלות הד ארצי, שטענה מחד כי המעבר מחישוב תמלוגים לפי מחירון לחישוב תמלוגים לפי מחיר המכירה הוחל על כלל האמנים שהיא מייצגת, ומאידך לא זימנה אף אמן להעיד על כך.

"לו אמת בפי הד ארצי כי מ-1995 היה שינוי גורף בבסיס חישוב התמלוגים לכלל האמנים, נפלא ממני הכיצד זה לא נמצא אף לא אחד מעשרות האמנים שיעידו על כך?", כתב השופט.

‏עם זאת, בית המשפט דחה את טענת "החברים של נטאשה" כי הד ארצי העלימה מהם נתונים הנוגעים להיקף מכירת התקליטים באופן שהביא לקיפוחם.

בנוסף, נדחתה טענת חברי הלהקה כי הד ארצי חייבת להם כספים בגין שימוש ביצירות הלהקה במסגרת אוספים שכללו את שיריה ושהוצאו ללא הסכמתם.

יצוין כי במאי 2010 חייב בית המשפט את מיכה שטרית לשלם להד ארצי כ-400 אלף שקל בגין תביעה נפרדת שהגישה החברה נגדו. נציין עוד כי התביעה שהגישה להקת "החברים של נטאשה" נגד הד ארצי התייחסה לתקופה שבה החברה הייתה בבעלותו של עפר נמרודי.

‎‎‏"תקווה לאמנים"

‏‎‎עו"ד גיל ורגון, המייצג את הלהקה, מסר כי מדובר בפסק הדין מכריע בסוגייה העקרונית של אופן חישוב התמלוגים לאמנים, שהיו חתומים על הסכמים עם הד ארצי וחברות נוספות. "אני שמח על פסק הדין, אשר עשה צדק עם חברי הלהקה. פסק הדין קבע כי הסכמים יש לכבד, גם עם אמנים שאינם מורגלים בהלכות העסקיות, והוא נותן תקווה לעשרות אמנים, אשר נאלצו לקבל את חישובי חברות התקליטים לתשלום תמלוגים על-פי מכירות בפועל", מסר. ‏‎‎‏

הד ארצי: נשקול לערער

מהד ארצי נמסר בתגובה כי "חשוב להדגיש כי מדובר בתביעה שהוגשה בשנת 2004. בניגוד לסכום התביעה המקורי, בה נטען כי הד ארצי חייבת לתובעים למעלה מ-8 מיליון שקל, בית המשפט קבע כי יש לשלם לחברים של נטאשה רק 10% מהסכום המבוקש".

עוד נמסר כי "לפני כשנה ניתן פסק דין באותו עניין, במסגרת תביעות הדדיות שהוגשו על-ידי הד ארצי ועל-ידי מיכה שיטרית, אף הן בנוגע להתחשבנויות כספיות, ובמסגרתן תביעתו של מיכה שיטרית נדחתה על הסף, והוא חויב לשלם למעלה מ-400 אלף שקל להד ארצי".

בנוסף מסרה הד ארצי כי היא לומדת את פסק הדין ותשקול הגשת ערעור.

יצוין כי לבעלי הד ארצי הנוכחיים יש הסכם שיפוי עם עופר נמרודי בנוגע לתביעה.

עוד כתבות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?