גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא להאמין: דירות בכפר-סבא ב-10 שקלים בחודש

זו התוצאה האבסורדית של מכרז משולב לדיור בר-השגה ומכירת דירות בפרויקט בעיר ■ משרד השיכון ינסה לגבות מהדיירים מחיר גבוה יותר ■ היזמים שקיבלו הנחה ענקית ירוויחו בגדול בעוד 10 שנים כשימכרו את הדירות במחיר מלא

יש מישהו שלא יקפוץ על דירת 3 חדרים (ועוד ממ"ד) בגודל 100 מ"ר בכפר-סבא, בשכר דירה מפוקח ומוגן של 10 שקלים בחודש? זוהי בדיוק התוצאה המוזרה של מכרז לדיור בר-השגה בשכירות של רשות (מינהל) מקרקעי ישראל (רמ"י), שנסגר לפני שבועות אחדים.

הזוכה במכרז, החברה הכלכלית לפיתוח השרון, חברה פרטית בשליטת דני אהרון, ביקשה במכרז מחיר שנשמע במבט ראשון מטורף: 10 אגורות למ"ר לחודש, כלומר 10 שקלים לחודש, שאותם יגבה הקבלן מהמאושרים שיעמדו בקריטריונים לזכאות לדיור בר-השגה בשכירות.

מדובר במכרז הדגל של רמ"י להשכרה לזכאים לדיור בר-השגה במסלול א', הקרוי מסלול אריאל אטיאס, על שם שר השיכון, שהמציא את מתווה המכרז. התוצאה האבסורדית מאמתת את ניתוח "גלובס" למכרזים אלה ("השכר וזרוק", 3.9.12).

זהו מתווה המכרז: מחיר הקרקע במכרז יהיה קבוע, על בסיס שווי הקרקע לדירות למכירה, ויעמוד על 30% משומת השמאי הממשלתי. המשתתפים במכרז יתחרו על גובה שכר הדירה המפוקח למ"ר לזכאים. מחיר השכירות, כולל תשלום לחברת תחזוקה של היזם, יוצמד למדד ותותר העלאה של 1% בשנה. גודל הדירות המקסימלי לזכאים במכרז יהיה 100 מ"ר במרכז ו-120 מ"ר בפריפריה.

הזוכה במכרז רשאי למכור מידית 40% מהדירות בפרויקט. 20% מהדירות יושכרו במחירי שוק ו-40% יושכרו במחיר מפוקח לזכאים. כלומר, רק מיעוט קטן של הדירות מופנה לדיור בר-השגה. משרד השיכון יפקח על קיום תנאי החוזה.

תקופת השכירות המינימלית היא 3 שנים, עם אופציה להארכה עד 10 שנים. בתום 10 שנים יוכל היזם למכור את כל הדירות שלא מכר בתחילת הפרויקט.

תדהמה בוועדת המכרזים

המכרז בכפר-סבא הוא ל-24 דירות בגודל ממוצע של כ-100 מ"ר. מתוך זה, 10 דירות מיועדות לדיור בר-השגה. הקבלן יכול למכור מידית 9 דירות בפרויקט, ועוד 5 דירות מיועדות להשכרה לא מפוקחת בתנאי שוק חופשי.

השמאי הממשלתי העריך את שווי הקרקע בכ-14 מיליון שקל. אחרי ההנחה נדרש הקבלן לשלם 3.8 מיליון שקל עבור הקרקע, כלומר עלות הקרקע לדירה היא כ-160 אלף שקל. התחרות במכרז, כאמור, היא על המחיר הנמוך למ"ר בשכירות לזכאים.

על פי תחשיבי משרד השיכון, מחיר השכירות לדירה זהה בכפר-סבא הוא כ-3,500 שקל לחודש. במתווה הפרויקט דובר על הנחה של 25%-30% בשכר הדירה לזכאים, ולכל היותר קיוו להצעות מהקבלנים לשכר דירה בגובה כ-2,800 שקל לחודש לזכאים.

את גובה ההנחה בקרקע אפשר לבחון כך: אפילו אם הייתה מתקבלת במכרז הנחה של 1,000 שקל לחודש בשכר דירה לזכאים, לאורך 10 שנים, מדובר בחיסכון של 1.2 מיליון שקל. על החיסכון הזה ניתנה למכרז הנחה אדירה של 10 מיליון שקל על הקרקע.

למכרז בכפר-סבא ניגשו 14 מתמודדים. חמישה קבלנים הדהימו את ועדת המכרזים כאשר נקבו במחיר למ"ר לחודש של 5 שקלים, 4.89 שקלים, 1 שקל, 50 אגורות, והזוכה במכרז, החברה הכלכלית לפיתוח השרון, שהציעה מחיר של 10 אגורות למ"ר לחודש - כלומר שכר דירה של 10 שקלים לחודש לדירת 4 חדרים בשטח של 100 מ"ר. אם לא די בתוצאה המטורפת הזו, הרי שכר הדירה כולל עלות תחזוקה והיזם מחויב לערבויות כספיות.

משמעות ההצעות הללו היא אחת: ב-10 הדירות בפרויקט המיועדות לדיור בר-השגה בשכירות לזכאים, היזמים מוכנים לא רק לקבל תשלום חודשי סמלי אפסי, אלא שהם גם מוכנים להוציא כסף מהכיס מידי חודש.

הסיבה לנדיבות המופלגת הזו של היזמים היא אחת ויחידה: היזמים לוקחים בחשבון לא רק את היכולת למכור את 9 הדירות הנותרות במכרז למכירה, אלא, בעיקר, את היתרון העצום של היכולת למכור את 10 הדירות המיועדות לזכאים בעוד 10 שנים.

מנקודת הראות של הקופה הציבורית, אילו המדינה הייתה משלמת ל-10 משפחות הזכאים בכפר-סבא שכר דירה חודשי בגובה 4,000 שקל, העלות התקציבית הייתה מגיעה ל-4.8 מיליון שקל, לעומת ההנחה שניתנה לקבלנים בגובה 10 מיליון שקל. כלומר, באותה הנחה ניתן היה לסייע ל-20 משפחות זכאים.

אפשר רק לחזור למסקנה שהובאה בכתבה ב"גלובס", ובה ניתוח הפרויקטים להשכרה לזכאים במסלול א', כמו זה בכפר-סבא: בשורה התחתונה, במסלול זה מעבירים כסף טוב לקבלנים, אבל רק מעט זכאים ייהנו למשך מעט זמן, בעלות גבוהה למדינה - ובכך נפגעת המטרה החברתית של דיור בר-השגה.

משרד השיכון, אחרי שהתאושש מהתדהמה, מנסה לפתור את הבעיה על ידי גבייה מהזכאים של כ-2,800 שקל לחודש. אילו אני זכאי, הייתי מתנגד בתוקף ועומד על זכותי לשלם ליזם את שכר הדירה של 10 השקלים לחודש שאותם ביקש במכרז.

הלקח: בפרויקטים כאלה אין לערבב שיקולים של מכירת חלק מהדירות בשיקולים של השכרת הדירות, אלא לייעד את כל הדירות להשכרה בלבד, וכמובן להקטין את גודל הדירות.

הקריטריונים: עדיפות לחרדים ולדתיים

הקריטריונים לזכאות לדיור בר-השגה החלים כיום הם אלה שאותם העביר שר השיכון הקודם אריאל אטיאס, ללא הקריטריון של מיצוי כושר השתכרות: מלבד הזכאות הבסיסית של היעדר בעלות על דירה ועדיפות למוגבלים, מדובר בזוג (כולל אימהות חד-הוריות והעומדים להינשא תוך 3 חודשים) או יחיד מעל גיל 35, ששכרם אינו עולה על כפל השכר הממוצע במשק.

ניקוד אישי לזכאים: מתוך 100 נקודות אפשריות, ניתן להגיע עד 70 נקודות בגין ותק נישואין (7 נקודות לשנה). בחצי מהמכרזים כל שנה יינתן ניקוד בגין שירות צבאי/אזרחי: 15נקודות ליחיד בגין שירות צבאי/אזרחי, 25 נקודות לשני בני זוג ששירתו לפחות שנה שירות צבאי/אזרחי/לאומי, ועוד 5 נקודות למשרת פעיל במילואים.

הקריטריונים הנוכחיים מעניקים עדיפות לחרדים ולדתיים. יש לציין, שבהסכמים הקואליציוניים יש התחייבות לשנות את הקריטריונים ולהוסיף להם מיצוי כושר ההשתכרות. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד חייבים להשיב לבג"ץ עד סוף אפריל, מה בכוונתם לעשות בתחום הקריטריונים לדיור בר-השגה.

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"