גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היוזמה מצוינת, היישום מפוקפק

החלטת הממשלה להקים עשרות אלפי דירות להשכרה זכתה למחמאות מסביב לשולחן העגול, אבל גם ללא מעט סקפטיות /

מה שהחל את דרכו כטור בעיתון, נכנס לאחרונה אחר כבוד להסכמים הקואליציוניים שנחתמו בין מפלגות הליכוד ויש עתיד בכינון הממשלה החדשה. הנספח הרביעי בהסכם מציג את תוכניתו של שר האוצר יאיר לפיד לפתרון מצוקת הדיור. לפי סעיף 4, "לפתרון מצוקת הדיור בישראל יוקמו בעשור הקרוב 150 אלף יח"ד להשכרה ארוכת טווח ב-15 הערים המרכזיות בישראל". הפרויקטים יוקמו בשולי הערים, על קרקע חקלאית, בשיטת B.O.T, שבמסגרתם היזם בונה, מפעיל, ולאחר עשרות שנים מחזיר את הפרויקט למדינה.

שולחן עגול בוועידת הנדל"ן, בהנחיית משה ליכטמן, עסק בנושא הדיור החברתי ופתח בתוכניות שר האוצר. "קודם כל אני מברך על המגמה, אבל אני מעלה חשש גדול ביישום, בגלל המספר המדהים, 150 אלף יח"ד", הדגיש ירון ביבי, עד לא מכבר מנהל מינהל מקרקעי ישראל. לדברי ביבי, "למינהל ולמשרד השיכון אין התמחות בשוק הזה, מה הצרכים שלו ואיך מתכננים. מעבר לכך, לדעתי, לא נכון שהשכונות החדשות להשכרה יהיו דווקא בשולי ערים, אלא דווקא במרכזי ערים".

גם ד"ר דני בן שחר, מרצה בכיר וחוקר בטכניון, אינו אופטימי: "אני מברך על ההצהרות והכוונות, אבל לגבי המימוש אני שם סימן שאלה גדול". לדברי רו"ח שחר זיו, שותף מנהל ב-BDO זיו האפט, "גם אם הגופים המוסדיים אכן יירתמו לעניין, נשאר אתגר ההון העצמי שהחברות צריכות להעמיד. לצורך העניין, זה משהו כמו 1.5 מיליארד לשנה".

אבי מאור, מנכ"ל קבוצת חנן מור, ציין כי "שורש הבעיה נובע מכך שהתשתית החוקית במדינת ישראל לא בנויה להקמת דירות להשכרה, ובטח לא בכסף מוסדי. תחשבו על אם חד-הורית שבקושי מתפרנסת וגרה בדיור B.O.T, אשר ממומן בכסף מוסדי של חברת ביטוח גדולה. נניח שהגברת לא משלמת שכר דירה וצריך להוציא אותה. זה הרי יהפוך במדינת ישראל לכותרות בעיתונים שיספרו שחברת הביטוח העשירה זורקת לרחוב חד-הורית. אפשר לייצר שוק דיור להשכרה אבל לא ברמה ממלכתית למעלה, אלא יותר ברמה לוקאלית. במסגרות P.P.P (מימון משותף עם השוק הפרטי), בתוך מרכזי ערים, דרך השלטון המקומי. התוכנית הנוכחית קצת מנותקת לטעמי ובלתי ישימה".

לדברי עו"ד גיל גן מור, ראש תחום הזכות לדיור באגודה לזכויות האזרח וחבר הקואליציה לדיור בר-השגה, "באופן כללי, יש פה תוכנית שצריך לברך עליה. אבל יש חשש שברגע שמונחת תוכנית כזאת גדולה על השולחן היא תהיה חזות הכל ותגרום לכך שהממשלה לא תעסוק בהרבה נושאים חשובים, כמו התחדשות עירונית ודיור בר-השגה".

עירוב שימושים

אולי בניסיון לבנות שוק שכירות בצורה מדורגת, המודלים שנבחנו עד היום כללו בעיקר שימושים מעורבים - ערבוב של דירות למכירה, דירות להשכרה לזכאים והשכרה לשוק חופשי.

האם לא נכון יותר לייצר פרויקטים "טהורים" מבחינת הייעוד, רק ייעוד אחד?

זיו: "אני בעד B.O.T ולשלב. יש לבצע מספר פתרונות ואת כולם להריץ במקביל, וליהנות מהיתרונות של כל פתרון".

גן מור: "החשש הוא שפרויקט להשכרה יהפוך להיות סלאמס ולמדנו את זה מההיסטוריה בפרויקטים הגדולים של הדיור הציבורי שנעשו בארה"ב וגם בארץ. אבל, זה לא בהכרח אומר שפרויקטים להשכרה בלבד יהפכו לסלמס. זה תלוי בשאלה מה יהיה תמהיל האנשים שיגורו באותם פרויקטים. אני חושש לא מהחשד שזה יהפוך להיות סלמס, אלא בדיוק הפוך - שזה יהיה פרויקט מדיר. שהוא לא יאפשר גם לאוכלוסיות עם הכנסה נמוכה, למשל זכאי דיור ציבורי, להשתלב באותו פרויקט".

ביבי: "אני חושב שכשאתה מדבר עם גופים מוסדיים, הם לא ייכנסו לבניין שיש בו אפילו דירה אחת בבעלות. ודווקא ברמה החברתית, הדיור להשכרה הוא הרבה יותר חברתי מאשר דיור בבעלות. כי בדיור בבעלות, אם נתת דירה לירון ביבי שהיה בשנות ה-80 מסכן, הציבור איבד את היכולת לשלוט בדירה".

בן שחר: "התמהיל הוא אחריות דמוקרטית שלנו, ואפשר לפתור זאת עם המוסדיים".

נאור: "נכון להציע כל מיני פתרונות. אני רק חושש שבמקרה כזה כשאתה מציע כל מיני סוגים של דירות, תמהיל דיירים ופתרונות דיור, בסופו של דבר אם יש אופציות אז בוחרים את זאת שהכי נוחה, והכי נוחה עלולה להיות זאת שלא יהיה בה לעולם תמהיל".

בהנחה שהפרויקט להשכרה בלבד, ובהנחה שיש לנו זכאים, מהו אורך החוזה שהזכאים צריכים ליהנות ממנו בפרויקט?

זיו: "באופן עקרוני אני חושב שאפשר להגיע עד ל-10 שנים".

בן שחר: "לא פחות מ-10, ולכל היותר 15 שנה".

גן מור: "השכירות צריכה להיות ארוכת טווח ואני לא חושב שברגע שמישהו עולה קצת מעל רף ההכנסה המזכה, צריך מיד להוציא אותו מהדירה. צריך לאזן את זה מול הרצון לאפשר שימוש בדירה לעוד משפחות, אבל משהו בסביבות ה-10 שנים".

ביבי: "אני חושב ש-5 ועוד 5, זה סביר. אני חושב שזה יהיה נורא מסוכן אם כל שנה יבדקו זכאות. אני חושב שבפקיעת האופציה ב-5 שנים צריך עוד פעם לבדוק את תנאי הזכאות וזהו. אחרת ניצור מנגנונים שלא נשתלט עליהם".

ובעניין הקריטריונים הבסיסיים לזכאות, האם מיצוי כושר השתכרות הוא תנאי סף?

זיו: "בחנתי את הקריטריון, הוא נראה לי בגדול נכון וצריך להיכלל כתנאי סף".

גן מור: "הקריטריונים האוניברסליים צריכים להיות הכנסה, הון, כולל היעדר בעלות על דירה. אבל לקבוע בצורה גורפת רמת הכנסה של 125%, שזה מוציא כמה מאות אלפי משפחות, זו קביעה נוקשה מדי".

ביבי: "מבחן ההון חשוב מאוד. בעניין כושר השתכרות, אם המדינה שולחת יד לכיס שלה כדי לעזור למישהו, אז אותו בן אדם צריך לעזור לעצמו. המינימום זה שהוא הולך לעבוד, לא מכיר דבר אחר. אני מדבר על תנאי סף וכשאנחנו מדברים על זוג, אז לפחות 150% משרה. צריך להיות גם קריטריון עירוני. לא דומה אוכלוסייה שכפר סבא רוצה לעודד, לאוכלוסייה שת"א רוצה לעודד. ושירות צבאי גם חשוב".

בן שחר: "זו שאלה אידיאולוגית. התשובה שלי היא שאין לקבוע כושר השתכרות כתנאי סף. להגיד מספר יש בזה משהו פטרוני ומעליב. צריך קווים מנחים הקשורים בהכנסה, בהון, ובלי קריטריונים שהם לדעתי גזעניים ולא מביאים בחשבון שום רגישות לאומית או חברתית".

מאור: "עשו עבודה מעולה בוועדת טרכטנברג. אני קונה בשתי ידי את ההמלצות ואת ההשתכרות כתנאי סף. כושר השתכרות של 125% הוא של זוג, עם ערכים שונים ליחידים ולמשפחות חד-הוריות".

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מתייצב מול הדולר; הניקיי צלל בכ-2.5%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% שנזן מאבדת יותר מאחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד