גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ני"ע מסמנת את הדיווחים של חברות הביומד בבורסה

רשות ני"ע מעוניינת להעביר הנחיות הקשורות לאופן גילוי המידע בתחום, שמהוות תקדים בעולם ■ חלק מהחברות טוענות כי הן פוגעות בתחרות ומטשטשות את הסיכון שבהשקעה על מה הצדדים יתפשרו ועל מה תתעקש הרשות?

אין ספק שכל חברה ציבורית מחויבת לגלות למשקיעיה מידע, שיאפשר להם לאמוד את הסיכויים והסיכונים בה, אך האם היא גם צריכה להיות מחויבת לספק מידע על המתחרים, לנתח מספרית את רמות הסיכון בה או להימנע מדיווח של מידע אמיתי אם הוא עלול לבלבל משקיעים פחות מנוסים?

אלו הם חלק מהשינויים שמעוניינת רשות ני"ע לבצע בחובות הדיווח של חברות הביומד הבורסאיות, ושמעוררים את התנגדותו של איגוד החברות הציבוריות. התקנות החדשות פורסמו כטיוטה ב"מפת הדרכים של רשות ני"ע", שהיא התוכנית האסטרטגית של הרשות.מדובר בתקנות ייחודיות לתחום הביומד שגם מהוות תקדים בעולם. הרשות רואה בהן צורך בשל משום שהתחום מורכב, אין הרבה אנליסטים בארץ שמתמחים בו, והחברות ברובן מציעות "חלום" שרק לאחר שנים יתגלה הסיכוי להתממשותו.

החברות מצדן טוענות כי אלה גזירות שחברה ציבורית אינה יכולה לעמוד בהן, וכי גילוי היתר עלול אף להזיק. לטענתן, התקנות יבריחו חברות ציבוריות מהבורסה דווקא בתקופה שבה היא מנסה למשוך חברות מו"פ. רשות ני"ע מצדה טוענת כי הבורסה צריכה חברות שניתן לנתח אותן, שכן ללא אנליזה מהימנה, ההשקעות בחברות אלו יפחתו.

לאחרונה הגיש פורום החברות הציבוריות, באמצעות עו"ד רועי ריבון ויובל הורן ממשרד הורן ושות', את השגותיו על טיוטת התקנות, וכעת ממתינים לתגובת הרשות. נציין כי ההתכתבות בין הצדדים מעידה כי השיחות נעשות ברוח טובה.

הצדדים נפגשו באחרונה והרשות החליטה לבחון מחדש שיקולים של עלות-תועלת. הרשות כנראה תוותר על חלק מהדרישות, למרות שהבנקאים והאנליסטים ביקשו גילוי רב יותר. בדוחות 2012 רוב החברות כבר יישמו חלק ניכר מהתקנות החדשות, כמו אופן הצגת הנתונים, אבל על הנושאים הבאים הן לא יוותרו בקלות.

חובת גילוי נתונים

לעיתים חברה מפרסמת הודעה על הסכם הפצה למשל, ללא הערכה מספרית שתאפשר להבין כמה הוא מהותי. הרשות מבקשת לפרסם נתונים מספריים רבים מהסכמים אלה, ולפרט לגבי נקודות היציאה מהם. "הגילוי מוגזם ודורש חשיפה של נתונים שפוגעים בתחרותיות ובפעילות העסקית", אומר אילן פלטו, מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, "לעיתים קרובות הצד השני להסכם אוסר על פרסום המידע, משום שזה עלול לפגוע בו".

"הכללים של היום כבר דורשים גילוי מעבר למה שהחברות אוהבות", אומר גורם המקורב לתחום, "הן מתקשרות ומשכנעות את הרשות לאשר להן לא לגלות, והיא בדרך כלל מאשרת".

לדברי עו"ד הורן, שכתב את מכתב ההתנגדות: "אם יש פרקטיקה כזו כתורה שבעל פה, הרי שהיא צריכה להיות חלק מן התקנות. גם ככה דרישה כזו להחלטה מקדמית (פרה-רולינג) לגבי כל דיווח על עסקה יכולה לעכב את הפעילות של החברות". על סעיף זה הרשות כנראה תיאלץ להתפשר.

האחדת צורת דיווח

כיום אין בהירות בשוק לגבי מהם בדיוק ניסוי יעילות או עסקת מסחור. הרשות שואפת להאחדת מונחים וצורת הדיווח בטבלאות. "יש חברות שחיות מהעמימות הזו", אומר גורם המקורב לתחום, "לעיתים הן מקבלות הגדרה פרטנית של ניסוי קליני, ומעדיפות לתת הגדרה כללית. הן יודעות מתי ניסוי אמור להסתיים, ולא בהכרח מפרסמות זאת כי למשקיעים זה ייראה רחוק". זהו כנראה הסעיף שבו החברות יצטרכו לוותר.

מידע על השוק ואומדנים של תרחישים עתידיים

טיוטת תקנות הגילוי מחייבת את החברות לאסוף מידע רב על השוק, כמו מיהם המתחרים, המחירים הצפויים וגובה השיפוי הביטוחי הצפוי. "לא כל החברות בשלבים הראשוניים יודעות, או צריכות לדעת, את הפרטים הללו לגבי כל מוצר, במיוחד לפני שהושגה לו הוכחת היתכנות", אומר פלטו, "עלות איסוף הנתונים הללו היא עומס לא סביר על החברות".

החברות גם נדרשות לפרסם אומדנים לגבי סבירות תרחישים עתידיים, למשל טווח הכנסות מהסכמי תמלוגים. "אף אחד לא באמת יכול לאמוד את זה", אומר פלטו, "הצהרה כזו עלולה להטעות את המשקיע ולגרום לו לחשוב שהסיכון שלו מגודר, דווקא במקום שבו הוא חי וקיים".

"היופי של הבורסה הוא שכל אחד מנתח את הסיכונים והסיכויים אחרת", אומר המקורב לתחום, "התקנה הזו מובילה את כולם לכיוון מחשבה אחד, שהוא לאו דווקא נכון. אם רוצים לתת ערך יחיד לכל תרחיש עתידי - אפשר כבר עכשיו לסגור את הבורסה".

רשות ני"ע טוענת כי האומדנים ממילא נמצאים בסעיף התחייבות למדען הראשי".

"רשימה שחורה" של אירועים אסורים לפרסום

הרשות הגדירה רשימה של אירועים שבעיניה אינם מהותיים, ולכן עדיף שהחברות יימנעו מפרסום הודעות לגביהם, כנראה כדי לא להלהיב את המשקיעים ללא הצדקה. בין האירועים: הצגה בכנס, פרסום מאמר בכתב עת מקצועי, הגשת בקשה לאישור תרופת יתום וטיפול חמלה. "עבור חברות מסוימות, אירוע כזה אינו מהותי, ועבור אחרות הצגה בכנס חשוב היא עניין מהותי", אומר ריבון. הורן מוסיף כי "אם הרשות חושבת שחברה מסוימת מדווחת יתר על המידה, היא יכולה לפקח עליה אופן נקודתי". הורן מציין כי התקנות מפלות את תחום הביומד ללא סיבה מול חברות אחרות.

"החברות הגדולות בעד התקנות"

"רוב החברות הגדולות בעד התקנות. לדעתן הן מבדילות בין חברות מוצלחות למדשדשות", אומר הגורם, "החברות הבינוניות והקטנות חוששות, אולם הן חוששות יותר מהרשות ולכן לא מעוניינות להתנגד. לדעתי, הטיוטה הזו תתממש. אנחנו כבר שומעים חברות קטנטנות שמדברות על רישום דואלי בבורסה זרה, על כל העלויות הכרוכות, רק כדי שיוכלו לדווח שם, לפי הכללים הנוחים. זה יעלה להן הרבה כסף, ויפגע בפעילות הבורסה כאן".

סלע המחלוקת

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר