גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמפיין השמות של קוקה-קולה "שכח" את הערבים הישראלים

במקום "אחמד" על הפחיות, קוקה-קולה מגרילה במגזר הערבי מכונית כל 48 שעות ■ וגם: תנובה רוצה לכבוש את אמריקה. לא למדו שם מההפסד ברומניה?

קמפיין קוקה-קולה: יובל כן, אחמד לא

הדבר האחרון שקוקה-קולה ישראל צריכה הוא שמה שיבעבע בבקבוק שלה הוא לא המשקה, אלא עלבון של חמישית מאוכלוסיית המדינה. קמפיין השמות של קוקה-קולה כבר גורר אותה לשם.

קוקה-קולה יצאה עם קמפיין שמות ענק, אך ברשימת 70 השמות הנפוצים "שכחו" שם את השמות הערביים הנפוצים לא פחות.

גם המגזר הרוסי כמעט והועלם עם אזכור של שני שמות בלבד - טניה ובוריס.

"זו אפליה וחוסר הוגנות להתעלם מהאוכלוסייה הרוסית. יכלו להוסיף עוד שמות נפוצים כמו סשה, אירנה ועוד", אומרת מרינה, יוצאת ברית-המועצות לשעבר.

העובדה שהחברה בחרה להתעלם לחלוטין מהשמות הערביים, לא הפריעה לה להפיץ את הבקבוקים והפחיות לכל נקודות המכירה במגזר הערבי. קוראים לך מחמוד או אחמד? תסתפק בפחית שעליה מתנוסס השם "יובל".

"אשמח לדעת מה בקשר למחמוד, אחמד, רים, מוחמד, נסרין, רנין, סלמה ועוד. האם 1.6 מיליון תושבים אינם קהל יעד שיש לכבדו ולשבצו במסגרת הקמפיין של המגזר הכללי?", כתבה מאהר דיבסי אדיב לחברה בדף הפייסבוק.

גולש אחר העלה תמונה של המוצרים באחד ממדפי הסופרמרקט במגזר הערבי. השמות שהופיעו: יונתן, יובל, ליה, שני.

בשוודיה בחרה החברה העולמית שלא להדפיס את השם "מוחמד", במהלך שהיא תירצה לאחר מכן כרצון שלא להעליב את הנביא מוחמד. נניח. אז למה בישראל לא מופיעים גם השמות האחרים? בשירות הלקוחות של החברה התקשו לספק תשובה.

"אין שום שם ערבי. אני מאוד מעריכה את קוקה-קולה ואת ההשקעה שלה במגזר, אך מצער מאוד שהמגזר הערבי לא קיבל את הביטוי שהוא היה צריך לקבל. אתמול בילינו עם המשפחה, ולאורך כל הדרך מנצרת לטבריה, כל השמות בשלטים היו שמות יהודיים", אומרת ל"גלובס" סוזאן מזוואי, פרסומאית מהמגזר הערבי.

תחת זאת השיקה קוקה-קולה קמפיין אחר המיועד לאוכלוסייה הערבית, ובמסגרתו מגרילה החברה מכונית כל 48 שעות.

"במקרה הזה אפילו שווה יותר להיות ערבי מאשר להיות יהודי", אומר גורם בחברה ל"גלובס". "המגזר לא מתרגש רק מפרסים. אנחנו אוהבים להרגיש שייכות גם כאזרחים. המגזר לא חי בגטו. הוא מתגורר בישובים שמפוזרים על פני המפה ברחבי הארץ ומבקר, חי ופועל גם בערים יהודיות. מחצית מהמגזר ליברלי ורואה עצמו כחלק מהמדינה. לינה מחול מ'The Voice' וסלמה פיומי מ'מאסטר שף' קיבלו אהדה עצומה. זו תחושת אכזבה. איך אני יכולה להיות חלק כשהשם שלי איננו? אני לא מצפה מחברה ליצור קווים מפרידים ביני לבין שאר האוכלוסייה", אומרת מזוואי.

בחברת קוקה-קולה הסבירו לגולשים כי הם פועלים מול קהלים ומגזרים שונים באופן ייעודי. הם רק שכחו לומר להם לא לצפות בערוץ 2 או בערוץ 10 ולעצום עיניים מול שלטי הפרסום או מול המדפים בסופרמרקט.

מקוקה-קולה ישראל נמסר בתגובה: "פעילות השמות מגיעה לסיומה בימים אלה, לאחר שזכתה לבאזז חסר תקדים ותגובות נלהבות רבות. הפעילות מתנהלת במספר שלבים, זירות, שפות ומגזרים בו-זמנית.

"בנוסף, מעבר לפעילות בשפה העברית, הוקמה אפליקציה לייצור שמות נוספים, לרבות בשפות הערבית והאנגלית, בנקודות המכירה השונות, על מנת שכל אחד יוכל ליהנות מבקבוק או פחית עם השם שלו או של אהוביו, לרבות בשפת המקור שלו.

"בנוסף לכך ובמקביל, מקיים המותג פעילויות שיווק ייעודיות לקהלים ומגזרים שונים. כך לדוגמה מתקיים כעת מבצע שיווקי ענק וחסר תקדים במגזר הערבי בשם Happy Days, ובמהלכו מוגרלת כל 48 שעות מכונית לצרכנים".

קוטג' הוא לא חומוס, ותנובה היא לא שטראוס

ההרפתקה של תנובה ברומניה עלתה לה עשרות מיליוני אירו. רומניה הייתה החלום של זהבית כהן, יו"רית תנובה לשעבר. במדינה המזרח אירופאית ביקשה תנובה לראות שער לעולם הגדול, גם להודו. השבר הגיע מאוחר יותר. בצעד אמיץ החליט שלמה רודב, שהחליף את כהן כיו"ר החברה, לסגור את הפעילות ברומניה ולעצור את הדימום שנמשך יותר מדי זמן.

עכשיו ותחת יו"רית חדשה, דנים בתנובה בהרפתקה אחרת: כיבוש השוק האמריקאי עם סמל המחאה החברתית בישראל - הקוטג'.

זה לא סוד שבתנובה מסתכלים על שטראוס - החברה הישראלית שתקעה יתד יציבה במיוחד בשוק האמריקאי עם מותג החומוס סברה והשותפה העוצמתית פפסיקו. אבל מה שנכון לסברה, לא נכון לקוטג'.

שטראוס זיהתה את עולם המטבלים האמריקאי ולקחה אותו צעד אחד קדימה לאוכל אתני. בכלל, האוכל האתני זוכה באמריקה לפריחה, ושטראוס בחרה וגם הצליחה לחנך את השוק. בדרך, שטראוס התאימה את הטעם לטעם האמריקאי וגם את מגוון המוצרים.

תנובה זה לא שטראוס, ובעיקר, קוטג' זה לא חומוס. בזמן ששטראוס נכנסה לנישה חדשה, שוק החלב האמריקאי עשיר במיוחד.

הקוטג' הישראלי, טעים ככל שיהיה, לא בהכרח מתאים לטעם האמריקאי, והצרכן שם לא צמא לגבינה ישראלית חדשה שתגיע עם מותג לא מוכר וטובה ככל מותגי הגבינה שמנסים לפרוץ את השוק אדיר הממדים.

ואם לא די בכך, בניגוד לחומוס שיש לו חיי מדף ארוכים יחסית, קוטג' הוא מוצר רגיש ובעל חיי מדף קצרים.

אם תנובה תחליט לצאת להרפתקה הזאת, שלא תופתע אם זיכרון החוויה של רומניה יחזור על עצמו במהרה.

עוד כתבות

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי