גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תוכנית לפיד תפתור המצב העגום של הדיור? כנראה שלא"

מחר עתידה לעלות לדיון סעיפי תוכנית הדיור הלאומית של שר האוצר יאיר לפיד בקבינט הדיור המיוחד ■ "הלוואי ושליש מהיעדים שהמדינה הציבה לעצמה יצאו לפועל"

מחר (ב') עתידה לעלות לדיון סעיפי תוכנית הדיור הלאומית של שר האוצר, יאיר לפיד, בקבינט הדיור המיוחד. התוכנית, על שלל סעיפייה, ממשיכה לגרור תגובות רבות מהעוסקים בענף שחלק מפעיליו מלינים על חלק מההצעות שעומדות על הפרק וחלקם משבחים הצעות אחרות ומקווים שאכן יאושרו.

לדברי יקי אמסלם, מנכ"ל אלמוג כדאי, "הכיוון של תוכנית לפיד נכון וחשוב אך אני לא מאמין שהמדינה תצליח לעמוד ביעדי שיווק הקרקע. הלוואי ושליש מהיעדים שהמדינה הציבה לעצמה יצאו לפועל. הבשורה הטובה ביותר בתוכנית היא הסרת החסמים הבירוקרטים המעכבים את הוועדות. כמו למשל כל הנושא סביב פקיד היערות וחסמי ביוב ותשתיות ואני מקווה שהתוכנית אכן תתממש ולא תעלה אבק. לגבי תמ"א 38, אם אכן תוקם קרן למימון פרויקטים של חיזוק מבנים הדבר יאפשר מימוש של תוכניות שכיום תקועות כתוצאה מקשיי מימון".

עו"ד ירון שביט, מומחה בדיני מכרזים ממשרד עו"ד שנהב קונפורטי שביט ושות, התייחס לסעיף העוסק בחוק חובת מכרזים בתוכנית ואמר: "בעיה שניתן לפתור בסכין מנתחים לא פותרים באמצעות גרזן קצבים. זהו מדרון חלקלק. ההתייחסות לחוק חובת המכרזים כאל 'מטרד' או חסם שיש להסירו היא בעייתית לכתחילה ואני צופה התנגדות של היועמ"ש לחלקים משמעותיים מהתיקון.

"ברור שכל תכלית חוק חובת המכרזים היא לאפשר תחרות משוכללת או מבוקרת וברור שמשולם מחיר על כך בין היתר בהתארכות ההליכים. אבל כל זה נעשה לצורך מניעת שחיתויות. אכן יש ליקויים בחוק והתארכות ההליכים ללא ספק היא חלק מהם אך הפתרון של הסרת ה'חסם' הוא פתרון רע".

שביט מתייחס גם לגבי ההצעה המתייחסת למתן עדיפות לבני המקום במכרזים ואומר: "התיקון המוצע מתעלם גם מלקח שנלמד ומפסקי דין שניתנו בנושאים כגון הקצאת יחידות דיור לבני המקום. זו אפליה שברוב המקרים אינה מוצדקת והופכת להיות יתרון כלכלי בידי מי שהוא בן המקום שלאחר מכן יעשה בו שימוש למכור את הנכס בשוק החופשי. זה לא צודק ולא ראוי. ניתן למשל לקבוע שמגורים באזורים חקלאיים בפריפריה, ניתן יהיה להקצות יחידות דיור לבני המקום מתוך הנחה שכאן אין אפליה אלא אבחנה מותרת".

לדברי שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין:"התוכנית החדשה מדברת בשפתו של לפיד, השפה החברתית, ופונה לקהל בוחריו בקרב הציבור החילוני מהמעמד הבינוני שמצפה לצעדים שישפרו את מעמדו בסולם מקבלי הזכאות לדירות בישראל. כמסר אולי מדובר בכיוון נכון ובתיקון נקודות הזכאות כפי שהיו עד כה, אולם האם זהו הפתרון האמיתי למצבו העגום של שוק הדיור בישראל? קרוב לוודאי שלא.

"עלייה במחירי הדירות בישראל ובמחירי השכירות היא כבר עובדה קיימת וחבל שמקבלי ההחלטות לא עוצרים רגע כדי להודות בכך שאין ברירה אלא להגדיל משמעותית ומיידית את היצע הקרקעות לבנייה למגורים על ידי הפשרת קרקעות לבניה בקרבת המרכז ובמעגל השלישי והרביעי. ישנם כרגע דיבורים על שינוי תוכנית המתאר תמ"א 35 אולם היא חייבת לבוא בד בבד עם פיצוי הגיוני וראוי כלפי המחזיקים בקרקע. קרקעות זמינות למגורים הם צורכי ציבור בדיוק כמו גני ילדים וכבישים אחרת לא צפוי שינוי משמעותי בכמות הדירות בשוק או במחירן לכן יש לתת פיצוי ראוי לבעלי הקרקע ולרוץ קדימה עם תוכנית הפשרה מאסיבית ומיידית כדי שהפתרון האמיתי ייראה באופק".

לדברי יעקב אטרקצ'י, בעלים ומנכ"ל של חברת אאורה ישראל: "זו בשורה טובה שהממשלה רואה בנושא הדיור חשיבות לאומית גדולה והצעדים שתוכנית האוצר מגבשת, אלו בהחלט צעדים בכיוון הנכון. חשוב מאוד שהממשלה, על כל אגפיה תקל על ההוצאה לפועל של פרוייקטי פינוי בינוי ותמ"א 38, כי הם יכולים להפוך מיד למלאי זמין באזורי ביקוש והם אלו שיכולים להגדיל את היצע הדירות במקומות בהם קיים צורך אמיתי לכך, כמו גוש דן רבתי.

"לגבי יתר הצעדים, ביניהם האצת שיווק הקרקעות, בניית פרויקטים להשכרה לטווח ארוך, הסרת חסמים בירוקרטיים ועוד, גם הם הולכים בכיוון הנכון, אך עד ליישום זה ייקח לפחות שנתיים עד שלוש שנים, אך חשוב להתחיל כבר היום. בשוק הנדל"ן אין פתרונות אינסטנט ולכן חשוב להתחיל היום לנקוט בצעדים ולהשיג תוצאות בעוד מספר שנים. עיקר העשייה צריכה להיעשות בהסרת חסמים בוועדות התכנון".

עו"ד זיו כספי, שותף במשרד עו"ד גינדי-כספי העוסק בנדל"ן: "בתוכנית אין התייחסות כמעט לאזור הדרום וזה אבסורד שדווקא מרחבי תכנון פתוחים שכבר יש להם חיבור למרכז , לא מקבלים ביטוי. בחלקה הגדול של תכנית הדיור הממשלתית מדובר בתכניות שאושרו זה מכבר ולא מומשו בשל כשלים בהיבטי תשתית ופיתוח . חלקם האחר, עתודות קרקע אשר אף שווקו במכרזי מנהל כמו ראש העין ומודיעין. קבלנים שילמו כסף אבל אי אפשר לממשם.
התכנית לא נוגעת בעיקר, אלא בתכניות שכבר קיימות ולא בלב ליבה של העתודה".

בני קרת, מנכ"ל אזימוט ויועץ אסטרטגי ליזמי נדל"ן: "קודם כל מדובר בהחלטה ברוכה של הממשלה אך אני מסופק שהשוק יעמוד ביעדים אלה. המספרים אינם ריאליים. לא ניתן לאשר 80 אלף דירות במכה אחת. כיום אנו עומדים על מחסור של כמאה אלף דירות שמלווה אותנו בשמונה השנים האחרונות וזה פער מאוד משמעותי המונע מהמחירים לרדת. לכן ההחלטה לא תגרום לירידה משמעותית במחירי הדירות אך אני מקווה שהיא תעזור בייצוב של השוק.

"בכל מקרה הבשורה בשוק הדיור תגיע רק אם המדינה תבצע שינוי מבני עמוק בתהליכי הבירוקרטיה, וכן תביא להפחתת המיסוי הגבוה וההגבלות על המימון הבנקאי , בעיקר לרוכשי דירה ראשונה והזוגות הצעירים. היעד של 25 אלף יחידות דיור לשיווק צריך להיות מכוון בעיקר למכרזים באזורי ביקוש וללא אפליה בין המגזרים השונים . המדינה היא זו ששולטת בעתודות הקרקע הגדולות ולמעשה מכתיבה את מחירן הסופי וכל עוד היא מעמידה מראש מחיר גבוה על הקרקע, היזמים נאלצים לדרוש בסופו של דבר מחיר גבוה לדירה".

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות