גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי מתפוצצת בועת נדל"ן ומתי התחוללה תפנית בישראל?

מתי מתפוצצת בועת נדל"ן? פרופ' קיוהיקו נישימורה, עד לאחרונה סגן נגיד הבנק המרכזי ביפן, מגלה בראיון ל"גלובס" כי נקודת המפנה הדמוגרפית - שבה קטן נתח הציבור העובד מול הקשישים והילדים - היא המחולל הכי חזק של הבועות ההיסטוריות

את בועות הנדל"ן שהתפוצצו לאורך השנים אפשר לחלק בדיעבד לשתי קבוצות: אלו שהזיקו, ואלו שהזיקו יותר. למעשה, ב-35 מתוך 51 בועות הנדל"ן שהאוויר יצא מהן נרשמה פגיעה קשה בבנקים בפרט ובכלכלה בכלל. מה משותף לאותן בועות זדוניות?

הדיבידנד נגמר

מדובר בשלושה משתנים, לפי פרופ' קיוהיקו נישימורה (59), עד לאחרונה סגן נגיד הבנק המרכזי של יפן: רמות שיא של מחירי הבתים (ריאלית); רמות שיא בסך המשכנתאות; ונקודת מפנה דמוגרפית. ליתר דיוק, מעבר מ"דיבידנד דמוגרפי" למה שאפשר לכנות "נטל דמוגרפי".

"דיבידנד דמוגרפי הוא מצב זמני שמתרחש כאשר אוכלוסיות שגדלו מהר בעבר, בגלל פריון גבוה וירידה בתמותה, מורידות את רמת הפריון", מסביר ארי פלטיאל מאגף דמוגרפיה ומפקד בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, "ואז שיעור גידול האוכלוסייה הצעירה נמוך לעומת גידול האוכלוסייה בגילאי העבודה.

"כעבור כמה עשורים, שיעורי הגידול של האוכלוסייה בגילאי העבודה והאוכלוסייה הצעירה מתייצבים על רמות זהות, אך האוכלוסייה בגיל המבוגר (65 ומעלה) מתחילה לגדול מהר יותר ועמה יחס התלות של המבוגרים. זאת גם בגלל עלייה בתוחלת חיים, וגם בגלל שקבוצות הגיל הגדולות יותר של תקופת הפריון הגבוה מגיעות לגילאי פרישה".

יחס תלות הוא היחס בין גודל האוכלוסייה בגילאי העבודה העיקריים (20-64) לבין כל היתר. נישימורה מתייחס במחקריו ליחס תלות הופכי שכשמו כן הוא: 1 חלקי יחס תלות.

איך זה קשור לנדל"ן? טבעי שבתקופה שבה האוכלוסייה בגילאי העבודה העיקריים גדלה בהתמדה, גדל יחד עמה הביקוש לדירות. כאשר יש היצע קשיח יחסית של קרקע מתוכננת נרשמת עלייה אדירה, במונחים ריאליים, במחירי הקרקעות והבתים.

באמצעות תרשימים פשוטים למדי שמוצגים כאן ממחיש נישימורה, כיום פרופ' לכלכלה באונ' טוקיו, כיצד קרס שוק המגורים היפני ואחריו האמריקאי כאשר שלושת המשתנים הגיעו בו-זמנית לשיא. בטוקיו נפלו מחירי הדירות ב-66% מהשיא, ואילו בארה"ב מגלה מדד Case/Shiller כי מחירי הבתים הפרטיים בעשרת הכרכים הגדולים ירדו מהשיא של אפריל 2006 ב-34%, וגם כיום הם עדיין נמוכים בהשוואה אליו ב-27%.

בשנים האחרונות מזהיר נישימורה כי סין, הכלכלה השנייה בעולם, ניצבת בפני סכנה דומה. הנתח של האוכלוסייה הסינית בגילאי העבודה - שנחשבים לצרכנים הכבדים של נדל"ן למגורים - יגיע בקרוב לשיא, וממנו הוא יירד בהדרגה בעשורים הקרובים.

מסרבים להבין

סגן הנגיד היפני לשעבר אינו אופטימי באשר ליכולת למנוע ניפוח של בועת נדל"ן. את טענתו הוא מדגים בנוגע לשליטה בשיעור המימון (LTV) בשוק המגורים, כלומר שווי משכנתא לחלק לשווי הנכס. "בתקופה בה מחירי הנכסים עולים ועולים, המכנה של ה-LTV עולה גם הוא יותר ויותר, כך ששיעור מימון שנראה שמרני מספיק לזמנו הופך לא רלוונטי בתוך חודשים ואפילו שבועות".

אך הבעיה הגדולה ביותר שניצבת בפני קובעי המדיניות, כך נישימורה, היא כיצד להסביר לציבור הרחב שברקע מתנפחת בועה זדונית בשלב שבו עדיין לא נשקפת סכנה מיידית: "קשה מאוד לשכנע אנשים שרוצים להאמין ש'הפעם זה אחרת' ומשוכנעים שהם ניצבים על ספו של שגשוג נצחי, אם רק דרכם לא תיחסם בידי קובע מדיניות טיפש".

אלא שהניסיונות למנוע מלכתחילה מציאות בועתית, קשים ככל שיהיו, בטלים בשישים בהשוואה לקשיים שמזמן טיפול בבועה מתפוצצת. הדוגמאות מיפן ומארה"ב מראות שקריסת מחירי הנדל"ן חייבו התאמות מאזניות חריפות בכל הרמות - ממשלה, חברות ומשקי בית - והם גם פגעו קשות באמון הצרכנים.

לפי נישימורה, בועה כפי שתוארה לעיל תהפוך לזדונית אם היא תגיע בדיוק כשחל מפנה דמוגרפי שלילי. או אז, כלי מדיניות מסורתיים, כמו ריבית נמוכה ואף אפסית, מאבדים מיעילותם. היפנים יודעים זאת טוב מכולם.

נישימורה יגיע בימים הקרובים לישראל, לקראת הכנס השנתי של האגודה האקדמית הבכירה בעולם בתחום המחקר של מימון וכלכלת נדל"ן, The American Real Estate and Urban Economics Association, שייערך השנה בקמפוס האוניברסיטה העברית בירושלים (26-23 ביוני). הכנס מאורגן על ידי האוניברסיטה העברית, הטכניון, אוניברסיטת ת"א, המרכז הבינתחומי הרצליה, UCLA והאוניברסיטה של בריטיש קולומביה, וגיעו אליו כ-150 מבכירי החוקרים בתחום הנדל"ן. הכנס סגור לציבור, למעט פאנל מרכזי בנושא "מדיניות מוניטרית שלאחר המשבר הפיננסי הגלובלי מזווית מקומית ובינלאומית", שבו יתארחו נגידי בנקים לשעבר ובכירים במערכת הבנקאית של יפן, טורקיה, ארה"ב וישראל.

תחזיקו חזק: נק' המפנה הדמוגרפית בארץ התרחשה ב-2009

בשנת 2009, די בשקט ובלי שנשמע, הדמוגרפיה הישראלית הפסיקה "לחלק דיבידנדים" אחרי 25 שנים. ובמלים: יחס התלות בישראל החל לעלות - פחות עובדים ויותר ילדים וזקנים, או לחילופין יחס התלות ההופכי החל לרדת.

"הפריון בישראל ירד באופן רציף מסוף שנות השישים ועד לתחילת שנות התשעים, מה שיצר דיבידנד דמוגרפי, כלומר גידול מהיר יותר של האוכלוסייה בגילאי העבודה", אומר פלטיאל, "ולמרות שבשנות התשעים הירידה בפריון נבלמה, בדיוק באותן שנים הגיעה העלייה הגדולה מברה"מ לשעבר, אוכלוסייה שרובה הייתה אז בגילאי העבודה, מה שהוסיף לגידול היחסי של קבוצות גיל אלו והוריד את יחס התלות".

"אלא שקבוצות הגיל של אנשים שנולדו לאחר מלחמת העולם השנייה, ובעיקר לאחר קום המדינה, גדולות כמעט פי שתיים מאלה שנולדו בשנים לפני כן, שנות מלחמת העולם השנייה או קודם לכן. עתה הם מגיעים בבת אחת לגיל פרישה".

זה המקום לציין כי התחזית הדמוגרפית של הלשכה לשנים 2059-2009 מציעה שלוש מערכות של הנחות עבודה לגבי הפריון העתידי. ההנחה האמצעית אמורה לייצג את "החציון" של התרחישים העתידיים למגמת הפריון. היא אינה מניחה שהפריון לא ישתנה, אך בפועל נוצר מעין קיזוז של שינויים בקבוצות האוכלוסייה השונות כך שבעתיד הקרוב רמת הפריון נשארת סביב 3 ילדים לאישה.

ניתן לראות כי בטווח הבינוני עד לשנת 2020 צפוי יחס התלות בישראל לעלות לפי כל שלוש ההנחות. במלים אחרות, יהיו פחות אנשים בגיל העבודה לכל נפש תלויה. אך מעבר לשנת 2020, שבעיני דמוגרפים היא כבר "מחר בבוקר", גדל חוסר הוודאות בנוגע למצב בישראל.

"האוכלוסייה החילונית בישראל מגלה דפוסים שדומים למצב במדינות מערביות רבות - פריון נמוך יחסית, עלייה מסוימת במספר משקי בית ללא ילדים ודחיית גיל הנישואים", מציין פרופ' גיא סטקלוב, ראש החוג לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית, "כך שהאי-ודאות לגבי התחזיות נובעת מהאי-ודאות לגבי הפריון בקרב האוכלוסייה הדתית, ובמיוחד החרדית".

לסיכום, כאשר מסתכלים על משתני המפתח שמציג פרופ' נישימורה בהקשר הישראלי של השנים האחרונות, מגלים ששניים מבין השלושה בהחלט נמצאים ברמות שיא - הכוונה כמובן למחירי הדירות הריאליים ולהיקפי המשכנתאות במונחים ריאליים.

האם המשתנה השלישי מכניס את ישראל לאזור הסכנה? כדאי לחלק את התשובה לשניים: עד 2020, כמו שקורה מאז 2009, צפוי לרדת יחס התלות ההופכי בארץ - ממש כפי שקרה ביפן, בארה"ב וצפוי לקרות בסין.

לגבי התקופה שאחרי שנת 2020, ניתן רק לומר שעל פי שתיים מהנחות צפוי יחס התלות ההופכי בישראל לרדת במרוצת העשורים הקרובים. רק תחזית אחת, אופטימית או פסימית תלוי בעיני המתבונן, מניחה ילודה נמוכה, שתעצור את הירידה ויחס התלות ההופכי יחזור לעלות (ואולי יציל אותנו מקריסה נדל"נית).

בועת הדיור

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם