גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סטודנטים למשפטים חייבים להפוך ל'דוברי גלובלית שוטפת'"

המרכז האקדמי למשפט ולעסקים בר"ג מבקש לפתוח מסלול לימודים לתואר ראשון במשפטים, שיילמד כולו באנגלית ■ פרופ' דיוויד וילקינס מאוניברסיטת הרווארד: "יש ביקוש הולך וגדל לעורכי דין המבינים את תהליכי הגלובליזציה שהעולם עובר"

"יש ביקוש הולך וגדל לעורכי דין המבינים את תהליכי הגלובליזציה שהעולם עובר. אם תדבר עם אנשי שוק ההון או עורכי דין של זכויות אדם, סחר בבני אדם, עבודת ילדים - תגלה שהחוק כפי שהוא בספרים הוא רק אספקט אחד מני רבים של איך באמת פועל המשפט. עורכי הדין צריכים להתאים את עצמם כשהם באים לתת עצה משפטית. זה משפיע על החינוך המשפטי, על איך ללמד סטודנטים להפוך לעורכי דין מסוג כזה" - כך אומר פרופ' דיוויד וילקינס, סגן דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת הרווארד בארה"ב, בנוגע לתהליכי הגלובליזציה שעוברים על שוק עריכת הדין העולמי.

וילקינס ביקר בישראל בסוף השבוע האחרון, במסגרת כנס שאירגן "המרכז האקדמי למשפט ולעסקים" ברמת-גן, בנושא עריכת דין גלובלית. על הפרק - בקשתו של המרכז לפתוח מסלול לימודים לתואר ראשון במשפטים, שיילמד כולו באנגלית.

המל"ג טרם אישרה את בקשת המרכז, אף שניתן היום ללמוד לתואר שני במשפטים, על טהרת האנגלית, באוניברסיטה העברית, ובשנה הבאה גם באוניברסיטת תל-אביב.

לדברי דיקן בית-הספר למשפטים במרכז האקדמי הרמת-גני, פרופ' משה כהן-אליה, "הרעיון הוא להביא לישראל סטודנטים מארה"ב וממקומות אחרים, כדי שילמדו גם על המשפט הישראלי וגם על המשפט הבינלאומי והגלובלי, כי תואר במשפטים בישראל מאפשר לגשת גם לבחינות הלשכה בניו-יורק. ניוד והסרת חסמים - זה הרעיון ביסוד התוכנית שלנו".

שרת המשפטים, ציפי לבני, שהשתתפה גם היא בכנס, אמרה כי "ישראל היא חלק מהעולם החופשי, זאת בחירה שעשינו. כל מדינה עושה את הבחירה לאן היא רוצה להשתייך, וישראל היא חלק מהעולם החופשי. כלכלית כבר נפתחנו לעולם, עכשיו צריך לעשות את הצעד הבא - הצעד המשפטי".

גירושין בינלאומיים

פרופ' וילקינס ציין עוד בראיון ל"גלובס" כי "עולם המשפט הוא במידה רבה תחום נגרר, לא מוביל. יש שני תחומים מרכזיים שהמשפט מחבר ביניהם: האחד הוא כלכלה, שהפכה להרבה יותר גלובלית ותהפוך עוד יותר גלובלית בשנים הקרובות, בעיקר במעבר מאסיבי של פעילות כלכלית מהמערב למזרח ומהצפון לדרום.

"במקביל, יש תהליך גלובליזציה של ממשל, מארגון הבריאות העולמי והבנק העולמי, למוסדות פרטיים של ממשל גלובלי, כמו בוררות מסחרית ובוררות בנושאי השקעות. מטבע הדברים, עורכי הדין באים בעקבות התהליך הזה. לקח להם זמן מה להבין את המגמות האלה, אבל הם מצמצמים פערים במהירות".

- האם המגמה של גלובליזציה של עריכת דין מוגבלת בעיקר לתחום הכלכלי - או שיש לה גם היבטים של זכויות אדם, משפט פלילי ותחומים נוספים?

"הכי קל להבחין במגמה זו בהיבט המסחרי, כי עורכי דין מסחריים באים בעקבות הלקוחות שלהם, שהם בעיקרם גלובליים. אבל זה לא מוגבל למסחר ולכלכלה מכמה סיבות. ראשית, לא רק הון עובר בין גבולות אלא גם אנשים. כשאנשים עוברים ממדינה למדינות, הבעיות שלהם עוברות יחד איתם. למשל, דיני משפחה, גירושים. ניקח לדוגמה בני-זוג - שמתגרשים - שגרים בתל-אביב או בבוסטון. הם צריכים לחלק ביניהם את הרכוש והמשמורת בהתאם לדין המקומי. היום יותר ויותר גירושים הם בינלאומיים.

"כך גם נושאים רבים אחרים - נושאי מיסוי הופכים לבינלאומיים, או למשל תחום הנדל"ן. גם על התחום הזה רבים חושבים במונחים מקומיים. אבל מי קונה את רוב הנדל"ן בניו-יורק היום? לא אמריקנים. אמריקנים קונים דירות בתל-אביב. כך שעורכי דין שפועלים במדינה זרה צריכים להכיר את כל תחומי המשפט שם, לרבות הלבנת הון וזכויות אדם".

תהליך של 'גלוקליזציה'

- האם חשיבותם של ההיבטים המקומיים של שיטת המשפט בכל מדינה פוחתת בשל הגלובליזציה? למשל, האם חוקה או היעדר חוקה בישראל, מצב זכויות האדם ועוד, חשיבותם של אלה נעלמת בעולם הגלובלי?

"לא ממש. היה חזון של עולם אחד, שמוביל לממשלה אחת שמנהלת את העולם, עם אחד ושפה אחת. אולי זה עוד יקרה כשהחללית אנטרפרייז תנחת בחצר שלנו; אבל זה לא יקרה בקרוב.

"באותו זמן, כשהגלובליזציה הופכת להיות חשובה, כך גם המקומי. אנחנו רואים כי בעולם ישנה עלייה הן של הלאומיות והן גם של יחידות תת-לאומיות. רואים שמדינות לאום מתפצלות, שחלה עלייה של זהויות קדם-לאומיות. לא כל אזרחי העולם דוברים אנגלית, אין לנו לא שפה ולא תרבות גלובלית; ובוודאי שאין לנו שיטת משפט גלובלית.

"מדינות-לאום ממשיכות לחוקק חוקים עצמאיים ומשנות חוקים שאמורים להיות גלובליים. למשל, יישום חוקי האיחוד האירופי בכל מדינה בנפרד עם התאמה מקומית. כך שיש לנו עירוב מורכב של המקומי והגלובלי. זה תהליך של 'גלוקליזציה' - גלובלי ולוקאלי יחד".

- לאור זאת, האם עדיף לסטודנטים למשפטים ללמוד בישראל באנגלית או דווקא לצאת ללמוד בעולם?

"כל התשובות נכונות. סטודנטים למשפטים בישראל, בבייג'ינג, בסאו-פאולו ובארצות אחרות, חייבים להפוך את עצמם ל'דוברי גלובלית שוטפת'. דרך אחת לעשות זאת, אם אתה יכול להרשות לעצמך, היא ללמוד או לחיות בחו"ל. כי הדרך הטובה ביותר להבין תרבות, שיטת משפט, היא לחיות בארץ אחרות זמן מה. לכן, באוניברסיטאות בארה"ב יש גידול משמעותי של מסלולי לימודים גם בחו"ל.

"באוניברסיטת ניו-יורק (NYU) כ-40% מהסטודנטים למשפטים שלהם חייבים ללמוד גם סמסטר בחו"ל. אני מצדיע להם, הלוואי שיכולנו לעשות אותו דבר. אבל לא כל אחד יכול להרשות לעצמו ללמוד בחו"ל, ואני לא מתכוון שצריך לוותר על הלימוד במדינת-הבית שלך. רק מי שנטוע היטב במדינה שלו, יכול לראות גם את נקודת-המבט הגלובלית האמיתית".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון