גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טעם של פעם: אוסף ענק של אוכל וספרי בישול נוסטלגיים

גיל פנטו אוסף נוסטלגיה של אוכל: סיפולוקסים, קופסאות פח, בקבוקי חלב, תפריטים וספרי בישול. מהאוסף אפשר ללמוד לא מעט על ההיסטוריה ועל תרבות האכילה שלנו

"ספר זה מופיע בעתו. הצורך לחזק את יסודות החיים הכלכליים של מדינתנו הצעירה מחייב אותנו לתכנן את תזונת העם. אנו מצווים להשתמש עד כמה שאפשר בתוצרת מקומית, ולהקטין את יבוא מצרכי המזון מחו"ל במידה שהדבר ניתן... מומחיותה הרבה של הגב' ליליאן קורנפלד וניסיונה הרחב בשטח הבישול והמזון מבטיחים שהספר ישיג את המטרה ויעזור לעקרת הבית להכין אוכל טעים ומזין" - כך כותב שר האספקה והקיצוב, דב יוסף, בהקדמה לספרה של קורנפלד מ-1949 "מה אבשל ממנות צנע". זוהי מהדורה "חסכונית, המותאמת לצורכי משטר הצנע" של ספרה "אני מבשלת" מ-1948.

"לעקרת הבית בישראל", כותבת קורנפלד עצמה בהקדמה. "מרשמי ספר זה מבוססים על אותם חומרי המזון הקצובים. משטר הצנע מחייב גישה חדשה של עקרת הבית הישראלית לתכנון התפריטים ולבישולם... סיסמת המדינה היא להבטיח מקסימום של מזון תמורת מינימום של הוצאות, ולהקציב לכולם מנות שוות ומתאימות. בעצם, כל עקרת בית מהווה גורם חשוב בכלכלתנו... עליה הוטל התפקיד החיוני להשכיל לדעת כיצד להפיק את כל התועלת מהמנות שלה, ועם הצלחתה נצליח כולנו להוריד את יוקר המחיה... משוכנעת אני כי עלינו לנצח במאבק זה ושביכולתנו לבשל ארוחות טובות מבלי לרעוב... ".

בסיום ההקדמה היא מעירה: "כשאני משתמשת במילה 'חמאה' יש להבין כי הכוונה לאותה חמאה שיש ברשותנו - המרגרינה - או כל שומן אחר... בכל מקרה שרצוי היה להשתמש בשמנת - ולא השמטתי את המילה - אפשר להשתמש בלבנייה או בקרום החלב... כשאני מזכירה ביצים או חלב - יש להחליפם באבקת ביצים וחלב, כל עוד אי-אפשר להשיג את המצרכים הטריים. כשאין להשיג ירקות טריים עבור מרקים - יש למלא את מקומם בירקות מיובשים".

העידן הטרום-מותגי

"אני מבשלת", "מה אבשל ממנות צנע" ו"המטבח המשובח" של קורנפלד, "איך לבשל בארץ ישראל" של ד"ר ארנה מאיר, "ספר בישול פולקלורי" של מולי בן-דוד, "הבישול ומשק הבית" של ליאורה צוקרמן, "כך נבשל" של הוצאת ויצ"ו וספרי בישול אחרים שיצאו בישראל בין השנים 1970-1940 הם חלק מאוסף מרשים ונוסטלגי של האספן גיל פנטו, שמתמקד בפריטים הקשורים לצריכה הישראלית באותן שנים.

באוסף הקסום, שמוצג בחלל ביתו ביפו, תמצאו אוצרות של ממש: עשרות אריזות קרטון של מוצרי מזון (כמו "מקרונים - יפעת התוצרת" של חברת עמר וגבינות "אביבה" ו"שומרון" של שטראוס), קופסאות פח מכל הגדלים והמינים (לקפה, לעוגיות, לסוכריות, למרקים של ויטה), אריזות של כלי מטבח ("צמד הגייני לצלחת המנעים כל סעודה" ו"עוגתון - משאבת קרם ואביזריה)", מארזים של "ליקוטי שוקולד", הוראות הפעלה של מכשירי מטבח, תפריטי מסעדות מקוריים, מכתבי פיטורים של מלצריות, כרזות ושלטי מזון, בקבוקי שמן ופחי שמן ישנים (של יצהר), בקבוקי הסודה המשפחתיים הראשונים של מי עמי, תמונות ושלטים של מכולות, ארונות מטבח ישנים - וכמובן, סיפולוקסים.

פנטו פותח את אחת האריזות. "מה שתפס אותי, ומכאן אני מגיע לתחביב הזה, זה הגרפיקה, השפה והפשטות של המוצרים. הכלי עצמו הרבה פחות מעניין כאן, אבל מה שכתוב על האריזה שבה את לבי. יש פה המון תמימות: 'המתנה היפה לכל בית ומטבח', ובדופן הקופסה: 'קל וטוב תבשלי, אם במאזני סיסי תשתמשי'. את מסתכלת על האוסף הזה ורואה את השינויים בשפה השיווקית, בטח ביחס להיום. זה פער עצום. בשנות ה-50 וה-60 השתמשו בהמון איורים (בקושי ראית דמויות מצולמות) ובהמון חרוזים: 'על כל לשון - ליבר תמיד ראשון', 'אם תלמה במטבח, הכול פשוט ומשובח' - והרוב בלשון נקבה".

מהאוסף, המורכב ממוצרים שיוצרו בישראל בלבד, אפשר ללמוד לא מעט על ההיסטוריה ועל תרבות האכילה שלנו: התפריטים, מעמדה של האישה, תעשיית המזון הישראלית. מוצרים (טרום עידן המותגים) שהיו ואינם עוד, חברות שהיו ואינן עוד (כמו פרימן ורבל) - חלקן נסגרו, חלקן נרכשו על-ידי חברות אחרות כמו תנובה, שטראוס, תלמה, ויטה ואסם.

את אהבתו לפרטי האספנות ואת הידע הרחב שלו בנושא פנטו שמח לחלוק, ומקיים בחלל התצוגה, הנושא את השם Made in Eretz Israel, סיורים מודרכים (לקבוצות עד 25 משתתפים, בתיאום מראש) וערבי קונספט ואירועים שונים. לאוסף המלא שלו תוכלו להציץ במסגרת אירועי "מסעדות מבפנים" (ראו מסגרת), שייערכו ביפו בשבוע הבא. במסגרתם יפתח פנטו (בתשלום) את חלל התצוגה, ויישא הרצאה שכותרתה "בטעם של פעם". נאמן לרוח הרטרו, בסיום ההרצאה הוא יגיש סברינה.

לשחרר את מטבחנו

"מה עליי לבשל? שאלה זו יש שואלות את עצמן בעלות הבית בכל העולם כולו, ובייחוד מטרידה את עקרת הבית בארץ ישראל. כי ההבדלים שבאקלים ויתר התנאים הנובעים ממנו מכריחים את האישה הבאה מאירופה לשנות את אורח החיים שהיא רגילה בו ובכלל זה גם את אופי הבישול. הגיע הזמן שאנו, הנשים, ננסה לשחרר את מטבחנו מאותה מסורת הגלות שדבקה בו במידה שאינה מתאימה לתנאי ארצנו, ושנחליף מתוך הכרה את המטבח האירופאי במטבח ארצישראלי בריא..." (ד"ר אורנה מאיר, "מה לבשל בארץ ישראל").

מעניין במיוחד, כפי שפנטו כבר ציין, הוא היחס לאישה סביב נושא ההזנה - היא פשוט הייתה מגויסת. "הברושורים, ספרי הבישול והכרזות ממוענים ל'עקרת הבית'", אומר פנטו. כך, למשל, במודעה של "חבר הפעילים" נכתב: "האישה העברייה! העלי על שולחנך מזון אך ורק מתוצרת עברית!". בעלון ההדרכה של מערבל אמקור נכתב: "גברתי הנכבדה - מערבל אמקור הנו כלי עזר נאמן לעקרת הבית ותמיד אפשר לסמוך עליו". בפרסומת מאוחרת יותר לסוכרזית נאמר לה: "היי מודרנית - היראי נאה ושמרי על גזרתך בעזרת סוכרזית...".

ב-1957 אף ערך השבועון "לאישה", יחד עם ארגוני נשים, תחרות נושאת פרסים של "בעלת הבית הישראלית". עקרת הבית התבקשה למלא שאלון ארוך. בין היתר נשאלה: "האם את רושמת את המוצרים שחסרים לך בפנקס?", "האם את דואגת שכולם יאכלו ארוחת בוקר?".

עקרת הבית היא גם קהל היעד הבלעדי של ספרי הבישול המרתקים מאותן שנים. "יצאו מעט מאוד ספרי בישול אז. את הספרים הראשונים הוציאו נשות ויצ"ו. הם היו יותר ספרי הדרכה מאשר ספרי מתכונים", אומר פנטו. כך, למשל, בספר "איך לבשל בארץ ישראל" לצד המתכונים יש פרקים שלמים שמלמדים איך מבשלים בחשמל, איך שוטפים כלים, איך מגהצים ואיך מצלחתים "סנדביטשים" ("הצלחות צריכות להיות ערוכות בצבעים שונים לשעשע את העין").

מה שעוד בולט בספרים הוא ריבוי המתכונים הקרים (סלטים, משקאות, מרקים, גלידות, עוגות וסנדביטשים) - עניין של אקלים, שהעולים היו צריכים להתרגל אליו, ושל מיעוט או היעדר מכשור חשמלי במטבח (בספרים המאוחרים יותר כבר יש סיר לחץ, מקפיא וגריל, וחומרי גלם חדשים, דוגמת ירקות קפואים ואבקות מרק).

אולם על אף הניסיון לייצר מטבח "ארצישראלי", מקורם של מתכונים רבים בספרים אלה הוא במזרח ובמרכז אירופה. התמהיל המרכז אירופי ניכר גם מתפריטי המסעדות בשנים של טרום הקמת המדינה. כך למשל, בקפה המרמן ברחוב שינקין 12 בתל אביב, הגישו בין השאר: קלופס, גולאז' (גולאש), לטשו (מעין גיבץ' הונגרי), כבד צלי, ריאה קצוצה, מוח מטוגן, כרוב ממולא ודומיהם.

בקפה אלנבי ("קפה טעים, נקי, זול ושירות מדויק עם מטבח ביתי מצוין") הציעו "הזדמנות יוצאת מהכלל" לארוחת בוקר: "לחם, חמאה, ריבה או ביצה, סלט וטה" (כך במקור) תמורת 14 מיל.

חלל התצוגה של פנטו, Made in Eretz Israel: סיורים מודרכים לקבוצות עד 25 איש בתיאום מראש. www.madeineretzisrael.co.il

מתכונים

כל המתכונים מופיעים כאן כפי שהתפרסמו במקור: בתמציתיות, בלי מידות ומשקלים מדויקים ובלשון נקבה.

מרק בצל קר

מתוך "המטבח המשובח", ליליאן קורנפלד (1965)

חתכי 5 בצלים לפרוסות דקיקות, טגני ב-3 כפות שומן, כסי ב-1 ליטר מים קרים, מעט מלח ופלפל ובשלי לאט כשעה. הוסיפי 1 כף קמח ו-1 חלמון כדי שיתעבה. סנני ותני באופן הדרגתי לתוך מעט שמנת חמוצה או לבן או חלב.

גלידת קצפת

מתוך "הבישול ומשק הבית", ליאורה צוקרמן (1968)

1 ליטר חלב, או 1/2 שמנת ו-1/2 חלב, 3-4 חלמונים, וניל, כוס סוכר. להרתיח את החלב עם הווניל, לטרוף את החלמונים עם סוכר וליצוק לאט חלב רותח לתוך החלמונים, לבחוש ללא הפסק כדי שהחלמונים לא יתקרשו. אחר כך להעמיד על גבי האש, להמשיך לבחוש ולהקפיד שלא ירתח. כשיתחיל הנוזל לעלות, להסיר מהאש, לצנן ולהקפיא. אפשר גם להשתמש ב-2 חלמונים וכף קמח תפוחי אדמה.

חצילים עם ביצים

מתוך "כך נבשל בארץ ישראל", ד"ר אורנה מאיר (1935)

מהבלים בצל צהוב-בהיר, שמים עליו את פלחי החצילים ומוסיפים מלח ופלפל. לאחר שהחצילים ספגו את השמן יוצקים עליהם מעט מים. כאשר החצילים נעשים רכים לגמרי טורפים עליהם ביצים שלמות. לפני העריכה מרסקים עליהם גבינה חריפה.

מסעדות מבפנים

מבית היוצר של "בתים מבפנים" הוא אירוע שייערך ביפו בשבוע הבא, בין התאריכים 9-7 ביולי. במסגרת הפרויקט יפתחו כעשרים מסעדות ובתי אוכל באזור נמל יפו ושוק הפשפשים את דלתותיהם למבקרים ויעניקו הזדמנות להציץ אל מאחורי הקלעים שלהם. פנטו יפתח את דלתות ביתו ביום ראשון (11:00-12:30) ובימי שני ושלישי (21:00-22:30) תמורת 70 שקלים לכרטיס, הכולל גם את הרצאתו "בטעם של פעם". www.open-restaurants.co.il;

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?