גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליכט: "המוסדיים הולכים והופכים לשחקן המרכזי בשוק ההון"

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה: "תקראו לזה מחאה ציבורית, תקראו לזה פופוליזם, אבל כללי המשחק השתנו. יש בכנסת תחושה שמה שהיה לא יהיה, והפתרונות בחקיקה בתחום שוק ההון שיילכו ויתבססו הם פתרונות מבניים, שהם בעיני פחות טובים"

"האכזבה וההתפכחות מתפקודם של הגופים המוסדיים בשמירה על האינטרס הציבורי בחברות הציבוריות, הובילה לכך שבתיקון 19 ובתיקון 20 לחוק החברות - שעוסקים בהסדרי חוב ובהסדרת שכר הבכירים - ננטשו פתרונות של ממשל תאגידי ונבחרו פתרונות יותר דרמטיים ויותר דרקוניים של שינויים מבניים" - כך אומר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (כלכלי-פיסקלי), עו"ד אבי ליכט, המסמן את המגמה בחקיקה בתחום שוק ההון והחברות הציבוריות.

"תקראו לזה מחאה ציבורית, תקראו לזה פופוליזם", אמר ליכט, "אבל כללי המשחק השתנו. יש בכנסת תחושה שמה שהיה לא יהיה, והפתרונות שיילכו ויתבססו הם פתרונות מבניים, שהם בעיני פחות טובים".

ליכט, שהשתתף ביום שלישי האחרון בכנס בנושא תפקידם של הגופים המוסדיים בשוק ההון, שהתקיים באוניברסיטת בר-אילן, שירטט את "שינוי המגמה" בחקיקה בתחום דיני התאגידים, החל מתיקון 16 לחוק החברות, שהטמיע את כללי הממשל התאגידי, ועד תיקון 20 העוסק בשכר הבכירים.

לדבריו, כללי הממשל התאגידי הטילו אחריות רבה על הגופים המוסדיים, ואולם התיקון העוסק בהסדרי החוק מבטא "התפכחות" מהתקווה שהמוסדיים יעמדו באחריות המוטלת עליהם. "הרצון של המוסדיים לברוח מהאש של הסדרי החוב גרם לכך שהמחוקק התערב, והסביר להם כיצד צריך להצביע באופן נקי, בלי מערך התמריצים שיוצרים הפיזור המוגזם וניגודי העניינים".

"אבל הדבר החשוב בתיקון 19 הוא שהוא מבנה את שיקול הדעת של המומחה, קובע לו בעצם מה לבדוק, כשהמומחה כותב דו"ח ומגיש אותו לביהמ"ש", אומר ליכט, "האם בעל השליטה נשאר ליד ההגה, ואם כן למה ומה הוא שילם עבור הדבר הזה. אם יש פטור לנושא משרה - למה ומה התועלת שעולה לחברה מכך. המחוקק הגביל את שיקול הדעת של המוסדיים ונתן פרמטרים מה צריך לבדוק בהסדרי החוק".

בפרספקטיבה רחבה יותר של בחינת החקיקה, אומר ליכט, קיימת "התפכחות מתפקידם של המוסדיים כמגינים על אינטרס הציבור, וזו מובילה לפתרונות יותר דרמטיים ויותר דרקוניים מבחינת חקיקה. במקום אמצעים פנימיים, המחוקק עובר לפתרונות מבניים, המגבילים את שיקול הדעת. השינוי הזה עדיין לא הופנם בשוק ההון ובקרב המוסדיים".

שאלת האמונה

בבסיס כל תיקוני החקיקה בתחום התאגידים, החל מתיקון 16, ציין המשנה ליועמ"ש, עומד רעיון האקטיביזם המוסדי - בתחילה תקווה שאקטיביזם זה יפעל את פעולתו, ובהמשך התפכחות מרעיון זה. "מה שמפריד בין התיקונים השונים בחוק הוא שאלת האמונה: האם אנחנו מאמינים שהגופים המוסדיים מסוגלים לבצע כיאות את התפקיד שמייעד להם המחוקק, או שהציפיות שלנו מהם נכזבו, או לא היו ריאליות מלכתחילה". לדבריו, הגופים המוסדיים הולכים והופכים לשחקן המרכזי בשוק ההון - "על פיהם יישק דבר", אומר ליכט, "תפקידם עוד יילך ויתחזק בשנים הקרובות, ולכן חשוב לומר מה הציפיות שלנו מהגופים המוסדיים".

הגברת המעורבות של המוסדיים נתפסת בתיקון 16 כהכרחית, ולכן התיקון ביקש לפלס למוסדיים דרך להשפיע. בין האינטרסים שעליהם מבקש הרגולטור להגן, באמצעות אקטיביזם של הגופים המוסדיים, מונה ליכט את "הבטחת ניקיון שיקול הדעת" של המוסדיים. "אני רוצה שהם יהיו מנוטרלים מניגודי עניינים, הן אישיים והן מוסדיים. אנחנו רוצים שהם ייכנסו להצבעות וייצגו את בעלי מניות המיעוט, כמשקל נגד לבעיית הנציג מול בעל השליטה, והדבר האחרון שאנחנו רוצים הוא להחליף בעיית נציג אחת באחרת".

ליכט דוחה את הגישה הצרה, שלפיה שיקולי המוסדיים צריכים להתמצות בהשאת התשואה באותו תיק ספציפי, לטובת העמיתים. "זו גישה לא יעילה, כי הפיזור של הגופים המוסדיים הוא מאוד רחב, ולכן אם נבדוק פרטנית האם באותה נקודת זמן החלטה כלשהי משפיעה על תיק הנכסים של אותו גוף מוסדי, נאיין את על המעורבות של המוסדיים בשוק ההון.

בנוסף, אמנם לא נהוג לדבר על כך בעסקים, אבל לדעתי יש גם טעם ערכי במעורבות של המוסדיים בשוק ההון. המוסדיים אינם משקיע רגיל, הם משקיעים כספים של אחרים, הם שליחים ונאמנים של הציבור. יש מסד של רגולציה שמעודדת השקעה במוסדיים, ולכן יש להם אחריות רחבה בהרבה, יש להם אחריות לכלל שוק ההון. נתנו לכם זכויות, תדאגו בחזרה לספירה הציבורית, לאיך נראה שוק ההון בישראל".

התפכחות מהאקטיביזם המוסדי

היחס מצד המחוקק לאחריותם של הגופים המוסדיים, מתבטא לדברי ליכט גם בעבודתה של ועדת הריכוזיות, ובהצעת החוק שגיבשה. "פרק הפירמידות בחוק הריכוזיות מגלה באופן הברור ביותר את ההתפכחות מהאקטיביזם המוסדי", אומר ליכט.

"הפרק מורכב מחובה לפרק את הפירמידות עד לרמה של שתי שכבות, וחובה על רגולטורים להתמודד עם חובות מימון, כדי להתמודד עם המינוף הבעייתי בפירמידות. זה לא היה הפתרון הראשון שחשבנו עליו. הפתרון הראשון שלנו לבעיות בתחום הפירמידות, שהתבטא גם בדו"ח הביניים שלנו, היה לעשות ממשל תאגידי. אבל התגובה שקיבלנו מהשוק, גם מבעלי השליטה וגם מהמוסדיים, היתה שאף אחד לא רוצה את זה. לכן בסוף שינינו את הפוקוס של ההמלצות, ועברנו ממודל של ממשל תאגידי למודל מבני".

"מבחינתי", סיפר ליכט, "רגע נפילת האסימון היה שבשימוע שעשינו אחרי המלצות הביניים, ישב מולנו אדם בכיר מגוף מוסדי גדול, והסביר לנו שהוא רוצה דווקא להשקיע בפירמידות. פה הבנתי שיש בעיה, כי הגופים המוסדיים לא רוצים, או לא יכולים, או לא מפנימים את התפקיד שהעניק להם המחוקק. ובסופו של דבר נטשנו את הכיוון הזה, ועברנו לפתרון מבני. במקום לטפל באמצעים רכים של הצבעות, המחוקק עבר לפתרון של פירוק. זה מה שקרה גם בפרק של נכסים ריאליים ופיננסיים בחוק. במקום ללכת לממשל תאגידי, לחומות סיניות, לדח"צים, הלכנו לפתרון מבני, שאומר שיש סוגיות שממשל תאגידי לא יודע להתמודד איתן".

תפקיד קריטי

שוק ההון נכנס בימים אלה לתקופה קריטית, לקראת כניסתו לתוקף באמצע חודש ספטמבר של תיקון 20 לחוק החברות, המסדיר את מנגנון קביעת שכר נושאי המשרה הבכירים בחברות הציבוריות. לדברי עו"ד ליכט, "בהקשר זה, על הגופים המוסדיים לשכנע אותנו שהם מסוגלים לעמוד במשימה הזו. אנחנו נמצאים עכשיו בפתח תקופה קריטית להצלחת תיקון 20. כבר עכשיו צריכות החברות להשלים את גיבוש המדיניות. יש הקלה לחברות הקטנות, אבל החברות המשמעותיות של תל אביב 100, צריכות להגיש בימים הקרובים את מדיניות השכר שלהן, ומכאן שהתפקיד של המוסדיים הוא קריטי".

בעניין זה, מציין המשנה ליועמ"ש כי "דרוש בדק בית אצל הגופים המוסדיים. כי אם בודקים את הדרך שבה הם מצביעים, עולה שאלה לא פשוטה לגבי ההתנהלות שלהם בנושא השכר. אם אנחנו נותנים למוסדיים הגדולים אפשרות להשפיע - מה התוקף המוסרי של גוף מוסדי להתנגד לשכר מופרז בחברה ציבורית, אם בעל השליטה יתייצב מולו ויאמר לו, טול קורה מבין עיניך.

"השאלה למה השכר בגופים המוסדיים כל כך גבוה, והאם הוא מוצדק, תהפוך עכשיו הרבה יותר משמעותית מאשר בתיקון 16. זו לא רק שאלה של הגנה על זכויות עמיתים, אלא שצריך להפוך אותם לנקיי דעת כשהם מצביעים על שכר בחברות ציבוריות אחרות. יש חשש שהיד שלהם תהיה רכה באישורים, כדי להנציח את המבנה הבעייתי של השכר, אבל חשוב מאוד שהמוסדיים יעמדו במשימה שהוטלה עליהם".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?