גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: מהן הסיבות שהובילו לקריסת מוטו תקשורת?

הקריסה של קבוצת מוטו תקשורת היא לא עוד סיפור של התכווצות בענף המדיה ■ במקרה הזה מדובר בבעיות של הבעלים אילן ציוני דווקא בעסקיו האחרים, שהובילו לעצירת תזרים המזומנים לרשת המגזינים ■ מי עשוי לרכוש את הקבוצה?

"בימים הקרובים תתקבל החלטה אם להמשיך ולקיים את העסק כעסק חי או לסגור אותו" - כך אמרה הבוקר (ג') ל"גלובס" עו"ד רחל כרמי, המפרקת שמונתה אתמול (ב') לקבוצת המגזינים הישראלית "מוטו תקשורת".

בתחילת השבוע, 100 עובדי החברה עדיין האמינו שהם עובדים במקום יציב יחסית לשוק העיתונות. בשנה האחרונה לבדה עברה החברה קיצוצים בשני גלים - האחרון והמאסיבי שבהם לפני חודשיים - בסופם פוטרו 20% מאנשי המערכת.

בחודש האחרון, אחרי נסיגה ארוכה, נראתה לראשונה שורת רווח מתונה, הרבה יותר ממה שמו"לים אחרים יכולים לקוות לו היום. ואז, אתמול בבוקר הודיע אילן ציוני, בעלי הקבוצה, כי החברה פושטת רגל.

זה לא הסיפור הקלאסי המתבקש של מצב העיתונות שהכריע עוד קבוצת מדיה. הסיבה לקריסתה של החברה באחת, טמונה בעסקיו האחרים של ציוני. מי שמחזיק בקבוצה, המורכבת היום מ-11 מגזינים ומאתר האינטרנט הטרי Allmag, עסק גם בנדל"ן והחזיק במוסכים. אלה שימשו גב כלכלי וסיפקו תזרים מזומנים בכל פעם שהיה צורך לתמוך ב"מוטו". היקף החובות עומד כעת על 12.5 מיליון שקל.

אייטם בתוכנית חיסכון בערוץ 2 אודות מולר, אחת החברות של ציוני, שקרסה למגינת לבם של עשרות שהיו אמורים להיכנס לבתים חדשים שבנתה, לא ניבא אף הוא לעובדי "מוטו" שאפקט הדומינו יגיע אליהם. תזרים המזומנים עצר באחת, ולא ניתן אפילו לממן את הפעילות של החודש הקרוב.

ציוני זימן אתמול בבוקר את סמנכ"לית השיווק שירי אבקסיס לחדרו, ובישר לה את הבשורה הקשה. היא עצמה עברה קומה אחר קומה בבניין ברחוב יצחק שדה בתל-אביב - מרחק קצר מבית "מעריב" - וסיפרה לעובדים כי החברה עוברת לפירוק. 30 מהם עוסקים במקצועות העיתונאיים, היתר אנשי שירות, סחר וטלמרקטינג. עשרות עובדי פרילנס מועסקים על-ידי החברה. מעטים מהם אף פרצו בבכי.

"מוטו זו משפחה", אמרו הבוקר עובדים ל"גלובס", "אף אחד לא כעס על אילן ולא ראה בו אחראי למצב". חלקם סיפרו שאף ניגשו לחבק אותו.

הבוקר ציוני הופיע כרגיל לעבודה. במהרה הגיעו לבניין אנשי ארגון העיתונאים של ההסתדרות ועו"ד גלילה הורנשטיין המייצגת אותם. במקביל, מרכזיות החברה כמעט קרסו משיחות של ספקים ומנויים מודאגים.

לעובדים ברור שהדבר המיידי שצריך לעשות הוא לשמור על החברה כעסק חי ולהתחיל לחפש משקיע. כבר אתמול שלחה אבקסיס, כמו גם אחרים בקבוצה, מיילים לגורמים בכירים בשוק, וטלפונים הורמו כדי לקבוע פגישות עם רוכשים פוטנציאליים.

"עולה תמונה ברורה וחד-משמעית של חדלות פירעון", כתב סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב ורדה אלשיך, בהחלטתה בתיק שהובא בפניה. "מצבה של החברה הולך ומידרדר ועשוי להגיע לכלל קריסה ואי-יכולת להמשיך בפעילות שוטפת תוך זמן קצר ביותר. הדברים מקבלים משנה תוקף נוכח העובדה כי החברה עוסקת בהפצת מגזינים, ובתחום זה יש חשיבות עליונה לפעילות שוטפת, ודאי כאשר עונת החגים עומדת בפתח".

תקוות גדולות

"מוטו" היא גלגולה של קבוצת SBC. זו הוקמה בשנת 1997, וב-2009 הביא אותה המו"ל שלה, מאיר דוד, לחובות של 53 מיליון שקל, לפני שהורשע בפלילים ונשלח לכלא.

ציוני, שהחזיק אז במגזינים המוטוריים "מוטו" ו"הגה", עמד בראש אחת מ-4 קבוצות שהגישו בקשה לרכישת נכסי החברה. העובדה שציוני הציע לרכוש את כל הקבוצה כגוף אחד סייעה לו. הצעתו כללה תשלום של 3.35 מיליון שקל, שחולק על פני שנה וחצי, ונטילה על עצמו של התחייבויות החברה בהיקף של כ-7 מיליון שקל. הוא התחייב להמשיך להוציא לאור מגזינים לכלל לקוחות החברה.

לתפקיד המנהלות הוא מינה את שירי אביב ואת רחל בן-צבי, שתיים מהעורכות הבכירות של הקבוצה. הן היו אלה ששכנעו אותו לצאת להרפתקה הזו, מגובות בתוכניות עסקיות אופטימיות ומפורטות.

החברה עברה טלטלות עם שינוי הבעלות. מ-18 המגזינים שאיתם יצאה לדרך, נותרו ב-2010 רק 14, בהם מגזיני דגל פופולריים כמו "הורים וילדים", "דרך האוכל", "מסע אחר", "נישה" ו"גליליאו".

בראיון מלא ביטחון שנתנה באותה שנה בן-צבי, ששימשה כמנכ"לית (ובינתיים עזבה את החברה), היא סיפרה: "ניקינו בשנה וחצי את הגירעון, ואנחנו נמצאים במצב של רווחיות שעולה וגדלה בכל חודש. אנחנו נמצאים במצב שבערך 20% מההכנסות הם הרווח שלנו. אני מקווה מאוד שב-5 השנים הקרובות אני אגיע בערך למחזור של 200 מיליון שקל בשנה - פרינט וניו-מדיה יחד".

שני מנועי צמיחה עיקריים היו לקבוצה. האחד הוא בסיס המנויים שלה, והאחר הוא האתר שהוקם לפני כחצי שנה. הרעיון היה לקחת את נקודות החוזק של החברה ולהפוך אותן לספקי שירות.

בחברה הבינו שהם יודעים לשווק, למכור ולתחזק מנויים, ובמהרה שירותי מערך המנויים של החברה החלו לשרת לא רק את 100 אלף המנויים שלהם, אלא גם מנויים של מגזינים בהוצאות פרטיות. בתמורה הגדילה "מוטו" את מאגרי הנתונים שלה.

ציוני סיפר לא אחת כי 60% מההכנסות של החברה מגיעים ממנויים, והיתר מפרסום. בסוף השנה שעברה עידכן כי הביקוש למגזינים רק הולך וגדל ב-1%-2% מדי שנה.

האתר allmag התבסס על רעיון דומה - בית אינטרנטי למגזינים הישראליים באשר הם. פרט למגזיני הקבוצה, מצאו בו בית גם "אוטו", "טבע הדברים", "בית ונוי" ונוספים.

"בנינו מחלקת שותפים, שבאמצעות הידע ורמת הטכנולוגיה שצברנו, מאפשרת לנו להציע את המודל שלנו גם למגזינים מתחרים", הסביר אז ציוני. "יש כאלה שאנחנו מוכרים להם מנויים, וכאלה שאנחנו גם מוכרים להם מנויים וגם מפעילים את האתר. אנחנו מורידים את העלויות שלהם בכניסה לדיגיטל, במקום שהם יצטרכו להשקיע כסף בתשתיות ובתחזוקה".

והמיזם הצליח: בחודש יוני נכנסו לאתר 227 אלף גולשים בפועל. המגזין הפופולרי ביותר, לפי נתוני ועדת המדרוג לגלישה באינטרנט, הוא "דרך האוכל" (עם 57 אלף גולשים בפועל) ואחריו "הורים וילדים" (31 אלף גולשים בפועל).

אך בניית הפלטפורמה גם גבתה מחיר. החברה ספגה אף היא מהלומות מהירידה בפרסום בשוק, והסבת הייעוד של האתר הקודם שלה לחדש עלו מאות אלפי שקלים. ציוני ואביב יצאו למהלך דרמטי בחברה והחלו להיפרד ממותגים. בהם גם "מוטו" הוותיק, שנסגר לאחר 25 שנה והיה המגזין המוטורי הדו-גלגלי האחרון בישראל.

ציוני הסביר כי יבואני האופנועים ממאנים לפרסם, ולכן אין ל"מוטו" זכות קיום. ועם זאת, היו שאמרו כי בהתרחבותה של "מוטו" לתחומים אחרים שילם המגזין המאוד נישתי הזה את המחיר. גם מגזין "הגה", שאיתו הגיע ציוני, נסגר, והחברה עברה לשווק את "אוטו". "בל מוד", עיתון האופנה הישראלי היחיד, שהופעל בשותפות עם ג'קי בן-זקן, סיים את חייו הקצרים.

מי עשוי להתעניין?

"לא חשבנו שזה יקרה, כי עשינו את כל פעולות ההתייעלות. גם אילן תמיד שיתף כבעלים, ולאף אחד לא היה מושג שזה יגיע", אמר גורם בקבוצה הבוקר. "אלה לא חברות כמו 'מעריב', אלה מקומות משפחתיים. זו סיטואציה נוראית עבורנו".

בסמוך לשעה 10:00 הבוקר הגיעה עו"ד כרמי אל "מוטו" והחלה בפגישותיה עם בכירי הקבוצה, בהם ציוני. בתוך 14 יום היא אמורה לספק דוח לשופטת אלשיך (שניהלה גם את הפירוק הקודם של הקבוצה), אולם נראה כי מסקנות יגיעו עוד קודם.

בקבוצה מקווים שהחברה תעבור בנאמנות לכרמי, ובינתיים ציוני ובעיקר אביב יכתתו רגליים בין מערכות הפרינט השונות בישראל וינסו, בתקופה מאוד לא נוחה לעיתונות, למכור את נכסי הקבוצה. כבר להיום נקבעו פגישות, אם כי מוקדם מדי להצהיר כי נפתחו מגעים.

בסיבוב של לפני 4 שנים, בין מציעי הרכישה היה גם יובל סיגלר שביקש לרכוש את החברה כולה, ולא מן הנמנע כי יקבל פנייה גם הפעם. גם אלי עזור וקבוצתו הם אופציה ריאלית לגישוש מצד אנשי הקבוצה, וכך גם יזמים קטנים יותר כמו R&B Media של רפי רוזנפלד וניר ברזילי, המחזיקים ב"פורבס ישראל".

מאגר המנויים עשוי להיות הנכס היקר ביותר של "מוטו" כיום, ולא מן הנמנע כי יהיה מי שיקנה אותו לבדו - אולי אף מקבוצות העיתונות הגדולות. גם האפשרות למכור מגזינים שונים על מערכותיהם עומדת על הפרק.

אולי מעטים הגופים היום שיהיו מוכנים לקנות 11 מוצרי פרינט מאותגרים, אך יש לא מעט חובבי נישות שונות שיחשקו במגזינים מתחומים שונים.

הבעיה היא שמו"לים לא מקצועיים, מלאי תשוקה ככל שיהיו, הם גם דלי אמצעים יותר. במקרה כזה יתבססו על עסקים אחרים שאינם קשורים לעיתונות כגיבוי, ממש כמו במקרה של "מוטו".

פעילות הנדל"ן של ציוני: מונה מפרק זמני / שלומית צור

חברת האחים מולר שבבעלות אילן ציוני נקלעה לאחרונה לקשיים כספיים, כאשר שופט בית המשפט המחוזי בלוד בנימין ארנון מינה את עו"ד אלונה בומגרטן, ממשרד עו"ד נשיץ ברנדס, כמפרקת זמנית לחברה במטרה לנהל את נכסי החברה ולהפעילה כ"עסק חי".

החברה מבצעת פרויקטים בתחום הבנייה עבור יזמים שונים בעיקר בכפר-סבא הירוקה, הוד-השרון ושכונת הגוש הגדול בתל-אביב.

בומגרטן מסרה ל"גלובס" כי החברה נקלעה לקשיים עקב קשיי נזילות, ובהתאם להוראות בית המשפט היא בוחנת בימים אלה את הפרויקטים בהם החברה מעורבת באתרים שונים, על מנת לבחון אילו מהפרויקטים ניתן להשלים אם בכלל, כאשר את הבדיקה מבצעת בומגרטן על-ידי מהנדס, ובשיתוף ציוני עצמו המשתף פעולה עם ההליך. כמו כן, בהליך מעודכן גם הנושה המובטח של החברה הבנק הבינלאומי המיוצג על-ידי עו"ד יונתן סונדרס.

בהתאם לממצאים אליה תגיע בומגרטן יוגש דוח להערכת המצב הכלכלי של החברה, במקביל להמשך ביצוע פרויקטים הנמצאים באמצע הליך בנייה.

יש לציין כי הפרויקט בשכונת כפר-סבא ירוקה נצמא לקראת סיום לקבלת טפסי אכלוס לדירות.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט