גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סביון הוא אי בודד, וככה אנחנו רוצים להישאר"

בסביון יש מצלמות, חברת אבטחה ורכב סיור של המועצה - אבל אין ביוב או תורת לחימה מסודרת ■ לכפר שמריהו יש משק מים ו"משטרה" משל עצמם ■ "יש הרבה רשעות - 'אתם העשירים'. ברור שזה בא מתסכול, יש סטיגמות"

סביון, השבוע. מערכת הבחירות המוניציפלית רחוקה מלהתחמם. אף שלט לא תלוי ברחובות או על חומות האחוזות הגדולות. היישוב שקט, שקט עד מאוד. למעשה, כשנסענו שם לא יכולנו להימלט מהתחושה שאנחנו במין סרט פוסט-אפוקליפטי: בכל מקום מצלמות אבטחה ואיש לא מסתובב ברחובות, מלבד נותני שירותים למיניהם. נראה כאילו כולם נסעו למקומות יפים יותר.

מול ראש המועצה המכהן, מושיק ליפץ (כן, ההוא מהישרדות) מתמודד מוטי לנדאו. אנחנו פוגשים אותו בבית הגדול של עמיר פורת, שהיה חבר מועצה עד ששוחרר (או פוטר) על-ידי ליפץ, בגני יהודה, שהתאחדה עם סביון לפני עשור. שכנים טובים יש לפורת, בצד ימין צביה לבייב, בצד שמאל רוני וייסברג.

"לליפץ אין סיכוי", אומר פורת, "התושבים נגדו". כדרכם של אופוזיציונרים, הם מלכלכים על המצב ועל היישוב שהם גרים בו. לנדאו, איש נמרץ שמציג את עצמו כתעשיין, מומחה בניהול, בתפעול ובשיקום חברות וסא"ל במילואים, כיהן בין השנים 2003 ל-2008 במועצת סביון, ברשימה של ליפץ. "סביון ירדה, ירדה", אומר לנדאו, "יהוד, קריית אונו, גני תקווה ואפילו אור יהודה, כולן מתפתחות ורק אצלנו כלום. כלום".

- מוזר. התרשמתי הפוך.

"ליפץ השקיע 58 מיליון בבניית בית תרבות, שפך מיליונים בבית טהרה. הוא פשוט מבזבז את הכסף. התושבים רוצים שקט. הם צנועים, לא רוצים להתבלט. רוצים שהמועצה תשרת אותם".

התלונה העיקרית של לנדאו ושל פורת היא שליפץ העמיק את הגבייה, "דברים שלא היו פה ביישוב מעולם - כמו מכתבי איום למי שלא שילם את הארנונה שלו".

- נורא.

"הייתה פה אווירה ביתית. פתאום נהיה פה כמו תל אביב. פתאום הוא החליט שצריך לשלם ארנונה על פרגולות. הארנונה אולי נמוכה פר מטר - רק 27 שקלים למטר לשנה - אבל יש לנו הרבה מטרים, כך שבעצם אנחנו משלמים סכומים מהגבוהים בארץ. ומה זה צריך להיות שמשלמים פתאום ארנונה על גרמי מדרגות?".

מהר מאוד אנחנו מגיעים לאחד מהנושאים העיקריים במערכת הבחירות בסביון, הביוב. יש פה מין אירוניה יפה, שהיישוב הכי עשיר בארץ, או אחד משלושת העשירים, אין לו ביוב, וזה מה שמעסיק אותם. "בסביון יש רק בורות ספיגה", אומר לנדאו, "אנחנו כמו בג'לג'וליה".

- בדיוק מה שחשבתי כשנסעתי כאן, בול ג'לג'וליה.

"ליפץ לקח את הכסף שיועד לביוב והעביר אותו להיכל התרבות".

- יש פה מטאפורה.

"ועכשיו כל תושב צריך לשלם 100 אלף שקל לביוב, שזה המון, וגם המים יעלו לנו המון כסף, כי יש לנו גינות נורא גדולות שצריך להשקות, ועם היטל הביוב החשבונות פשוט יתנפחו. חשבון מים יכול להגיע לאלפי שקלים".

- אפשר טישיו? בא לי לבכות.

"שלא לדבר על הסיפור עם הפרגולות", אומר פורת, "זה גם מקפיץ אותך במדרגת התשלום. אם שמת פרגולה מעל הבריכה זה יקפיץ לך את הארנונה".

ירידה בפשיעה או עלייה?

הדבר שהכי מפחיד את לנדאו ואת פורת הוא שיספחו את סביון ליהוד או לאור יהודה - "אנחנו היישוב הקטן האחרון בסביבה שנשאר עצמאי, אי בודד, וככה אנחנו רוצים להישאר. אם לא נהיה מאוזנים תקציבית, ניבלע". מלבד זאת, הוא מאשים את ליפץ בהעברת תקציבים מהפיתוח לשוטף, "שום דבר פלילי, הכול ברמה הארגונית", ובעיכוב של בית התרבות.

לנדאו: "אני מתחייב להשלים את מערכת הביוב, 85% מהתקציב יגיעו מהמועצה ו-15% מהתושבים". דבר נוסף שמטריד את לנדאו הוא הביטחון: "יש לנו פה בעיה רצינית מאוד של פריצות, עלייה של יותר מ-30% ב-2013, מ-64 פריצות ב-2012 ל-84 השנה. עשיתי תוכנית יחד עם דודי כהן, המפכ"ל לשעבר, שתבטיח ירידה דרסטית בפשיעה. יש מצלמות ביישוב ויש חברת אבטחה ורכב סיור של המועצה - אבל אין תורת לחימה מסודרת. צריך ליצור מצב שהגנבים לא ירגישו בנוח בסביון. אנחנו ניתחנו את הצרכים ומציעים פתרון כוללני - וכל זה ללא עלות נוספת. הש"ג דחלילים. אני מבטיח תוצאות משמעותיות תוך חודשים ספורים".

"מלבד זאת", אומר לנדאו, "יש המון עובדים זרים בסביון, חלקם בלי רישיונות, שעובדים בבית התרבות וישנים שם. זה צמוד לילדים שלנו - מאחורי בית התרבות נמצא שבט הצופים. זו סכנה. הכתובת על הקיר. לא צריך לחכות שיקרה אסון".

לנדאו מציג גירעונות של המועצה, אלא שלפי הנתונים שקיבלתי מהמועצה וממשרד הפנים, סביון דווקא בפלוס גדול - יתרת זכות של 724 אלף שקלים בשוטף, פק"מ יומי בסך 1.75 מיליון שקלים, עוד כ-700 אלף שקלים בהמחאות מיועדות לפירעון ופלוס של 34 מיליון בתקציב ההשקעות. אבל לנדאו לא זורם עם הנתונים. "עוד קדנציה עם ליפץ", הוא אומר, "ואנחנו מסופחים ליהוד, שזוממים על זה כבר שנים".

אנחנו הולכים לפגוש את ליפץ בבית המועצה הקטן והחביב של סביון. כמו רבים לפניי, גם אני מוצא כמה קל להישבות בקסמו של ליפץ, שזכה ב-2008 בבחירות ביותר מ-75% מהקולות. הוא נחוש, אבל לא תופס תחת, משוכנע בעצמו. אוהב לומר שהכול קרה לו במקרה ושהוא מעדיף פיתה ושק שינה ושיותר מזה לא צריך בחיים. הוא ממשיך להגיד את זה גם כשאנחנו יוצאים לסיבוב בג'יפ הלקסוס שלו. אגב, ליפץ לא מושך משכורת מהמועצה. על שולחנו שלט פלסטיק קטן: "אני אחראי".

"יש מחלוקת גדולה בינינו על העתיד של סביון", הוא אומר על ההתחלה, ומסיט את הוויכוח למקום העיקרי שלו, מתברר: לא רק ביוב, אלא גם קרקע. "במרכז הוויכוח: המקב"ת - שטח בין סביון ויהוד, שחלקו בבעלות בעלי הנחלות של גני יהודה, שמעוניינים להפשיר את הקרקעות שלהם ולבנות שם 11 אלף יחידות דיור, דבר שישנה מהותית ולנצח את סביון, שלא לומר יהווה סיוט תחבורתי וסביבתי".

"לא מבקש שקל מהמדינה"

אנחנו מצפינים עוד קצת ונוסעים ליישוב מבוסס לא פחות מסביון: כפר שמריהו. המקרה של הבחירות המוניציפליות בכפר שמריהו שונה מעט - שם בכלל לא יהיו בחירות, ככל הנראה: יש רק מועמד אחד ורשימה אחת. אין אופוזיציה ואין שטויות. וזו לא הפעם הראשונה. בכפר שולט ביד רמה דרור אלוני, 60, בנה של השרה לשעבר שולמית אלוני. הוא שירת בחיל הים הרבה שנים, אחר כך ניהל את גימנסיה הרצליה בתל אביב, כמו חולדאי לפניו. יש גם סוג של דמיון ביניהם.

מצעו של אלוני - שמירת העצמאות והכי חשוב: פטור מתאגיד המים והביוב. כן, גם בכפר שמריהו, כמו בסביון, אין מערכת ביוב מרכזית. אלוני מוכן לשים מערכת ביוב במימון עצמי - סיפור של כ-25 מיליון שקלים - רק שלא יכריחו אותם להצטרף לתאגיד המים והביוב של רמת השרון.

- מה הבעיה עם זה בעצם?

"עצמאות היא נכס. משק המים של כפר שמריהו מנוהל על-ידי אגודת מים שיתופית - לא על-ידי המועצה ולא על-ידי רשות המים. יש לנו באר משלנו, שאנחנו שואבים ממנה לצרכינו. לא רוצים להיות חלק ממקום אחר. ברור לי שבמקרה של חירום, נגיד מלחמה, המשאבים ילכו לעיר הגדולה יותר, לא אלינו. וזה קריטי. זו גם הסיבה שהקמנו יחידת מתנדבים לחילוץ והצלה".

- מה?

"אנחנו מממנים ומאמנים 30 מתנדבים, השקענו בזה קרוב למיליון שקלים. אם חס וחלילה תפרוץ מלחמה, ברור לנו שלא המשטרה ולא הצבא ולא פיקוד העורף יוכלו להתמודד ולעזור לנו. אנחנו נעזור לעצמנו. יש לנו גם משמר אזרחי מעולה. בשנתיים האחרונות - ותקשיב לי טוב - לא נגנבה מכונית אחת בכפר שמריהו.

"אולי הייתה אחת שנגנבה על כביש החוף בשטח המוניציפלי שלנו, אבל לא ביישוב. אנחנו בכל מקום. אתן לך דוגמה: לפני שבועיים משאית פגעה מאחור ברכב של תושב הכפר. הנהג ברח, בנו של תושב הכפר ישר שלח הודעה בוואטס-אפ, החבר'ה רצו ותוך כמה דקות תפסו את הנהג - חצי שעה לפני שהמשטרה בכלל חשבה להגיע".

- איך זה לעבוד מול שועי הארץ?

"אני לא איש עשיר. הייתי 25 שנים בצבא. יש גם הרבה מאוד מתושבי הכפר שאינם עשירים אלא בנים ממשיכים".

- אתה מהדהד את דברי נתניהו ולפיד על שנאת העשירים.

"יש הרבה רשעות. אתם העשירים, אתם זה - זה לא נעים לשמוע, אבל ברור שזה בא מתסכול. שמע, יש אנשים שלא אומרים שהם מכפר שמריהו, לא נעים להם, אומרים שהם מהרצליה. יש סטיגמה".

צרות של עשירים, אם כך.

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק