גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פתיחת שנת הלימודים: מבני בתי-ספר - לא מה שחשבתם

מסדרונות עם פינות ישיבה ללמידה עצמית, בית-ספר ללא גדרות שהספרייה בו פתוחה עד הלילה, כיתות בקומה השישית וקולטנים סולריים על הגג - בתי-הספר החדשים מיישרים קו עם הגישות האדריכליות והחינוכיות העדכניות

למעלה ממיליון תלמידים יצעדו היום (ג') לבית הספר, ביום הראשון של שנת הלימודים התשע"ד, וייכנסו לחצר, למבנים ולכיתות דומים מאוד אלו לאלו. רוב בתי הספר בישראל תוכננו לפי גישות אדריכליות וחינוכיות שמקורן בשנות ה-20 של המאה שעברה, ואשר הכתיבו את חלוקת החללים בהם ל"כיתות-אם", "כיתות-מקצוע" ואזור אחד חיצוני משותף ופתוח, שיועד להפסקות, לטקסים ולפעילות שאינה חינוכית.

תמורות גלובליות בתפקידו של בית הספר, שחיזקו את תפקידו כמוסד חברתי בנוסף לתכליתו החינוכית, ומהפכת הטכנולוגיה ששינתה את תפקידו של המורה ממקור הידע למדריך לרכישת ידע, הביאו לתחום גישות אחרות אשר משנות את פרדיגמות התכנון שלו. בישראל מצטרפים לשינוי זה שינויים שנובעים מגישות תכנון אורבניות חדשות. בתי הספר בארץ מתאפיינים במבנים נמוכים ובניתוק מהסביבה באמצעות חומות וגדרות - אך כיום יש כבר אפשרויות נוספות לתכנונם. ארבעה בתי ספר שתוכניתם כבר אושרה ברשויות ונמצאת בשלבי יישום שונים, מביאים את סיפור תחילתה של מהפכת תכנון ובנייה בתחום זה.

לא על הכיתה לבדה: התיכון ע"ש נתן אלתרמן, תל אביב

מיקום: על מגרש חדש בצפון-מערב תל אביב, לצד מכללת לוינסקי. מיועד לשרת את האוכלוסייה שתגור בשכונות שנבנות בעבר הירקון המרוחק, בשטחים המכונים "הגוש הגדול", המיועדים להתאכלס בתוכנית 3,700.

שטח: 18 דונם מגרש, 12 אלף מ"ר בנוי, מהם 4,000 מ"ר שטחים לשימושים אלטרנטיביים, באזורים פתוחים וסגורים.

החידוש: הגדלה של השטחים הציבוריים המשותפים והשקעה בעיצובם מתוך אמונה שמתרחשת בהם פעילות חשובה לא פחות מזו המתרחשת בכיתות הלימוד. הכניסה לבית הספר תוכננה כגלריה רחבת ידיים ורב תכליתית להצגה של תכנים מגוונים שיותאמו לסדר היום החינוכי. מסדרונות בית הספר הורחבו וסודרו בהם פינות ישיבה והסבה. פינות הישיבה אינן מחליפות את חצר בית הספר כמקום מפגש בהפסקות, אלא מתוכננות כחללים שיאפשרו פעילות לימודית מחוץ לכיתת האם או לכיתה מקצועית. למשל, הוראה בקבוצות קטנות, ביצוע משימות לימודיות משותפות לכמה תלמידים, וגם פינה שבה תלמיד יכול לקרוא ולגלוש לצרכי לימודיו בסביבה נינוחה ופחות מחייבת. בתכנון בית הספר השתתף המנהל המיועד - רם כהן.

תכנון: אליקים אדריכלים

החומה נפלה: קרית החינוך החדשה בגני תקווה

מיקום: על מגרש חדש שממוקם בין השכונות הקיימות של היישוב לשכונות המתוכננות מצפון להן. בית הספר מיועד לתת מענה לגידול הצפוי בתושבי העיר, עם אכלוסן של שכונות אלה.

שטח: 30 דונם מגרש, 16 אלף מ"ר בנוי, בהם 42 כיתות אם, אודיטוריום שבו 400 מושבים, 12 מעבדות, מבנה אמנויות בשטח של 1,000 מ"ר ובו סדנאות צילום, סטודיו למחול וסדנאות פיסול וציור. השטחים הפתוחים (לא כולל מגרשי ספורט) משתרעים על 8,000 מ"ר.

החידוש: פריצת התפיסה של בית ספר כמובלעת עירונית המשרתת את ילדי העיר בשעות הבוקר ושעריה ננעלים בתום יום הלימודים. בית הספר מתוכנן כמוסד שבנייניו משתלבים במרקם העירוני ובחיים העירוניים של תושביה. מבני בית הספר מפוזרים על פני שדרה מרכזית שהיא רחוב בעיר: בנייני הכיתות, הספרייה, מרכז האמנויות והאודיטוריום משרתים את בית הספר וגם את תושבי העיר. ספריית בית הספר היא ספרייה עירונית שפתוחה עד עשר בערב. האודיטוריום, המשמש לכינוס תלמידי בית הספר לאירועים מיוחדים וטקסים לאומיים, ישמש גם למופעים פתוחים לכל הציבור, ואפילו למופעים מסחריים.

אלמנטים משותפים נוספים הם בית הקפה שיפעל כמסעדה לתלמידים וגם כבית קפה מסחרי, חניה שמשרתת בשעות הבוקר את מורי בית הספר ועובדיו ותיפתח לשימוש הציבור אחה"צ ובערב, ומרחב ציבורי פתוח - השדרה עצמה, שלאורכה פרושים כל המבנים ומשמשת כרחוב עירוני לכל דבר, שבו מתערבבת תנועת הולכי הרגל של העיר בתנועת התלמידים.

את דרישות הביטחון המחייבות שוער וכניסה מבוקרת לסביבת בית הספר פותרים בכך שכל מבנה (ולא כל המבנים כיחידה אחת) מקבל את ההגנה לפי הכללים המוכתבים בתקנות.

חידוש נוסף הוא בתכנון כל מבנה בבית ספר כמבנה עצמאי, שבתכנון הנוכחי אין בו כיתות אם, אלא כולו מיועד לשירות שכבת גיל אחת, וכיתות שונות מספקות את הצרכים השונים באותו מבנה. תכנון זה מאפשר גמישות בתכלית בית הספר. למשל, לייחדו בעתיד לשירות מגמה מסוימת במערך הלימודים הכללי של בית ספר, למשל מגמת אמנויות, מגמת שפות וכיוצא בזה. אם הצרכים יכתיבו, אפשר יהיה גם "לפרק" מבנה אחד מתוך בית הספר ולהגדירו כבית ספר עצמאי, למשל בית ספר למדעים, בית ספר לתלמידים בעלי צרכים מיוחדים וכן הלאה.

עוד חידוש הוא בגגות בית הספר: חלקם מתוכננים להיות מחופים בקולטנים סולריים להמרה וייצור אנרגיה וחלקם מתוכננים כגגות שעליהם צמחייה מבודדת לקירור, וגגות חום - המפצים על גזלת תכסית הקרקע.

תכנון: אליקים אדריכלים

מטפסים לגובה: חידוש הגימנסיה הריאלית בראשל"צ

מיקום: לב העיר ראשון לציון, בתוך המארג הקיים של השכונות הוותיקות, ברחוב סמילצ'נסקי הסמוך לצירים הראשיים בעיר, הרחובות ז'בוטינסקי ורוטשילד.

שטח: מגרש בשטח13 דונם, 22 אלף מ"ר בנוי, מהם 6,000 מ"ר שטחים פתוחים, חלקם על גגות המבנים. 42 כיתות רגילות ו-28 כיתות מדעים. בבניין חמש מעליות.

החידוש: התכנון הציב אתגר גדול. הגידול בתושבי העיר חייב הרחבה משמעותית של שטח בית הספר, כדי שיוכל לקלוט את מספר התלמידים הצומח. המגרש, התחום בשכונות מגורים קיימות, לא אפשר התפשטות לרוחב, ונראה היה שהפתרון יחייב ויתור על החצר או על חלק ממנה. המתכננים הגישו הצעה ששברה את הגישה הרווחת המחייבת שבית ספר יהיה נמוך-מפלס, ותכננו מבנה המתנשא לגובה שש קומות, כולל מעליות, אשר לכשייבנה יהיה לבית הספר הגבוה ביותר בישראל. בנוסף לחצר שנשמרה, מתוכנן גג אחד המבנים בבית ספר כחצר עליונה, המוסיפה עוד שטח ציבורי פתוח.

ההצעה הוגשה במסגרת תחרות אדריכלים, זכתה במקום הראשון והיא מחוללת מהפך בתכנון בישראל, שבה אין בנייה לגובה של מוסדות חינוך. לא במערכת החינוך הכללית ולא באקדמיה, דבר שאופן מסורתי הכתיב תכנון של קמפוסים מחוץ למרכזי הערים. הדוגמאות לכך רבות: מקמפוס הר הצופים ואוניברסיטת תל אביב ש"העיר" התקדמה אליהם, ועדיין עשרות שנים אחרי הם עדיין רחוקים מלהיות דומים למקביליהם בעולם (קולומביה בניו יורק, למשל). האחרון שתוכנן כך הוא בית הספר לרפואה בצפת. לבנייה לגובה יש השלכה משמעותית בתנופת ההתחדשות העירונית הנושבת בערי ישראל, שכן היא מגלמת פתרון למצוקת הרשויות החוששות מפני עומס על תשתיות החינוך, בגלל גידול באוכלוסייה שמביאה עמה התחדשות עירונית מאסיבית.

תכנון: אליקים אדריכלים

שיטה מיובאת: קמפוס שדות, חינוך וקהילה תיכון ברמת גן

מיקום: על קרקע חקלאית שהופשרה לבנייה ציבורית ברמת אפעל. המגרש צמוד לשטח בית החולים תל השומר.

שטח: 30 דונם מגרש, 13 אלף מ"ר בנוי, מהם 7,000 מ"ר לשימושים "לא צפויים".

חידוש: בבית הספר עתיד לפעול לפי שיטת HTH שיובאה מסן דייגו וכבר נקלטת בארץ, אין כיתות אם. התלמידים לומדים לפי נושאים ופרויקטים, ומבנה בית הספר יורכב מכמה בניינים שחלקם הם חללים גדולים במיוחד, בממדים של האנגר - רחבים ידיים וגבוהים מאוד, ומותקנות בהם מחיצות שמאפשרות לחלקם לחללים בגדלים שונים. החללים רב תכליתיים, ומתאימים ללימודי אמנות למשל. מבנים אחרים מכילים מעבדות, כיתות ללימוד עיוני ומשרדי מנהלה.

שדרה עירונית שנמצאת בתכנון תהווה את גבול בית ספר מהצד שבו הוא מתחבר לשכונת רמת אפעל. מבנים שונים בבית הספר, בהם אולם הספורט, הספרייה, מגרשי הספורט, גני הירק והקפטריה, מתוכננים בצמוד לשדרה כדי שיוכלו לשמש את תושבי השכונה בשעות ובתקופות שבית הספר אינו פעיל כמוסד לימודים.

בתכנון שולבו הרבה צורות של חוץ: כיכרות, שבילים, בוסתנים, אזורים חקלאיים, שמציעים סוגים שונים של אינטימיות על מנת להגדיל את הסיכויים למפגשים אקראיים, כמו בסביבה עירונית פתוחה.

תכנון: קיסילוב קיי אדריכלים

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש