גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השפלה, כישלון, ביזיון, זבל. זו תקשורת הספורט שאתם רוצים?

השיח האלים שנוצר בתקשורת מחלחל למטה, משמיד את תרבות הספורט, גורם למאמנים הלאומיים שלנו לפחד ומדכא את השחקנים ואת האוהדים

היו הרבה תמונות ספורטיביות מצערות בשבוע האחרון שבו הודחו שתי הנבחרות הלאומיות שלנו. התמונה אולי החזקה מכולן, שמסמנת את המקום אליו הגענו, שייכת דווקא לראיון שנתן אריק שיבק עם הנחיתה בנתב"ג. שיבק, שכנראה לא לגמרי היה מודע לעוצמת הביקורת שהוטחה בו ובנבחרת בזמן ששיחקו באליפות אירופה בסלובניה, עזב לחלוטין את העניינים המקצועיים ובחר לדבר על קבורת החמור האישית שעשו לו ולשחקנים. "להגיד שמאמן לאומי הוא זבל?" "מה, בחרו בי בגלל העיניים הכחולות שלי?".

אי אפשר לנקות את המאמן מאי ההצלחה להעפיל לשלב השני ביורובאסקט ובעיקר מאיך שהנבחרת שיחקה. אבל אפשר להבין על מה שיבק מדבר. זהו עולם אחר שבו אין מקום לרחמים. הסטטוסים חורכים אותך. אתה כבר לא טוב כמו המשחק האחרון שלך, אלא בקושי כמו הרבע האחרון או הבעיטה האחרונה שלך למסגרת. כמעט אי אפשר לנסות ולדבר על תהליך או על משהו מורכב יותר מניצחון או הפסד כשעוצמת הלהבות היא כל כך לא נורמלית.

זו שעתן היפות של המילים השפלה, כישלון, ביזיון, זבל. כבר אין הצלחה. אלא לפחות הצלחה אדירה. אם ניצחת עשית את הבלתי ייאמן. ואם לא זה אז לפחות רשמת סנסציה. כבר אין הפסדים. יש כישלונות מהדהדים. יש ניצחונות הירואיים. אם לא הצלחת, אפילו רק הפעם, תישלח הרחק אל קצה הסקאלה השני שבו אתה סמרטוט, ללא דרך ושיטה וצריך לפטר אותך ואת כל השחקנים שלך. כשפרשן ספורט, שכנראה עבר זמנו ונותר ממנו רק הגימיק, בא לאולפן לתת פרשנות מקצועית לנבחרת הלאומית עם מסור חשמלי ביד אחת וארסנל מילולי מכוער בפה, אין דרך לצאת מזה בשלום.

***

ההישגים של נבחרות הכדורסל והכדורגל על המגרש לא באמת השתנו דרסטית לאורך השנים. פה ושם היו אנקדוטות טובות כמו טורינו 79' בכדורסל, או ההגעה לפלייאוף במוקדמות יורו 2000 בכדורגל. מה שהשתנה הוא בעיקר רף הציפיות שעלה ועלה ללא שום סיבה. השיבוץ של הכדורגל באירופה - אזור גיאוגרפי עם תרבות ספורט מפותחת פי כמה משלנו - הופך את משימת צמצום הפערים שלנו לכמעט בלתי אפשרית. כשאנחנו מתקדמים ומצליחים לשלוח כמה שחקנים לליגות בינוניות באירופה, אנחנו נוטים להתעלם מכך שמדינות אחרות ממשיכות להתקדם; בכדורסל יש ניסיון לצייר עכשיו קטסטרופה למרות שקשה למצוא הרבה מדינות ששיחקו ב-26 מ-28 אליפויות אירופה האחרונות, ולמרות שכבר היינו במקומות נמוכים יותר, כולל ירידה לדרג ב' בתקופת "דור הזהב", כמה שנים אחרי טורינו.

מי שאחראי ליצירת המציאות הכוזבת הזאת היא כמובן התקשורת. ומה שבעיקר השתנה הוא הווליום של הביקורת. בשנה-שנתיים האחרונות מתנהל הספורט הישראלי דרך מלחמות אינטרסים של עיתוני הספורט, אתרי האינטרנט, ותחנות הרדיו. את כל עמדות התקשורת הבכירות מאיישים מאמני ושחקני עבר, כולם בעלי אינטרסים, שמובילים את המאמנים הנוכחיים ואת השחקנים כצאן לטבח. לך תזכיר לצעירים שצורכים היום לווריד את ברקוביץ', שלמה שרף, בוני גינזבורג או פיני גרשון, שאותם אנשים שהיו שותפים לנקודות שפל מקצועיות, מנטאליות והתנהגותיות מייצרים כאן מציאות חדשה ומראית עין כאילו שבתקופתם הכל היה זוהר. כאילו שפעם שחקנים נלחמו, בכו בהמנון, לא טינפו את המאמן בחדרי חדרים, לא רצו לקזינו או לנערות ליווי. השיח שעוסק בנבחרת לא מונע מתוך כאב או רצון לשיפור מקצועי. איל ברקוביץ' ממשיך וימשיך לנהל קמפיינים שאולי יעזרו לו פעם לדוג ג'וב בנבחרת. על שלמה שרף אין טעם לדבר. הזלזול הבוטה של גרשון בשחקני הכדורסל ובמאמן הוא מכוער, והדרישה שלו לתת מעצמם עבור הגופייה כחול-לבן היא בדיחה כשנזכרים שהמשימה הלאומית המשמעותית היחידה שהיה מוכן לקחת על עצמו היא בנבחרת בולגריה.

ככה נשארנו עם כמות הולכת ופוחתת של פרשני טלוויזיה מקצועיים ואובייקטיביים שעדיין מציירים את העולם כפי שהוא באמת, שמנסים לתת הסבר נטול אינטרסים למה העסק לא עובד. אלא שקולם כמעט כבר בקושי נשמע על רקע מפגן הגימיקים, הגיהוקים ונפנופי הידיים של הכוכבים החדשים.

***

מה הבעיה עם השיח המכוער, האלים והאינטרסנטי שמנהלים אותם פרשנים ואתרי אינטרנט? קודם כל שהוא מכוער ואלים. הוא מוביל אותנו - מדינה שקודם כל לוקה בתרבות הספורט שלה - לנקודה עוד יותר נמוכה בתרבות הספורט שלה. והעוצמות והכיעור של השיח גורמים לו לחלחל ולהגיע לאן שלא צריך: הוא משפיע על האופן שבו הקהל מעדיף לקלל את השחקנים מאשר לעודד אותם. הוא משפיע על השחקנים. הוא משפיע על המאמנים שמעדיפים ללכת על בטוח, מאשר לצאת מהקופסה ולקחת סיכונים שאותם אחר כך יתקשו להסביר. הוא משפיע על אלו שמנהלים כאן את הענפים ומעורבבים בעצמם באותם אינטרסנטים ולא מצליחים לסנן את הרעש שהולך וגובר. במקום לנסות ולבדוק מה עובד במקומות אחרים טוב, הם בודקים לאן נושבת רוח הדברים ונוקטים בצעדים פופוליסטיים.

גם כשכבר מחליטים על צעד מקצועי נכון, נראה שעושים אותו רק כדי שישמש אליבי כששוב יגיעו רעשי הרקע. כשכבר הוחלט למנות מאמן זר לנבחרת, התברר שזה עולה הרבה כסף, אז הביאו את לואיס פרננדז. האקדמיה בכדורסל היא רעיון לא רע בתנאי שמביאים אליה את המאמנים הטובים ביותר שיש, אבל בפועל יש מושג שנקרא אקדמיה שנראה כאילו נועד לשמש את אנשי הכדורסל כאליבי בכל פעם שהנבחרת מפסידה, שמבטיחים שמדובר בתהליך שיניב פירות בעתיד.

השיח המכוער והאלים מביא לכך שכל הפסד קטן בטורניר שבו ממילא לא היה לנו סיכוי לעלות הופך לרעש רקע שדורש להרוס את הקונספציה ולהמציא הכל מחדש. פעם אחת זה המאמן שאשם בקריסת הקונספציה וצריך לערוף מיד את ראשו. פעם אחת הבעיה היא בכלל בנוער. או התשתיות. או יו"ר ההתאחדות שלא המריא לרוסיה. אולי זה חוק הזרים, זו מכבי, העצלנות, האופי. השבוע התברר שבכדורסל הבעיה בכלל קשורה לעמרי כספי שהגיע לאימוני הנבחרת עם מרצדס.

עוד כתבות

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?