גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 עשרת הדיברות של הדוא"ל

הטכנולוגיה משתלטת על חיינו יותר ויותר, ולעיתים אנו מוצאים את עצמנו אבודים לנוכח כל אמצעי התקשורת שאיתם עלינו להתמודד כל הסחות הדעת הללו מונעות מאיתנו להתרכז בעיקר, לקבל את המידע שנחוץ לנו ולבצע את המוטל עלינו לפניכם המדריך האולטימטיבי לשליטה בטכנולוגיה ששולטת בחיינו

האי-מייל הוא המשרת שלכם

לאנשים שעובדים במשרדים הפינתיים יש מזכירות/מזכירים שתפקידם למנוע הפרעות. הם מקבלים שיחות והופכים אותן לתיעוד כתוב. הם הודפים מבזבזי זמן. הם יוצרים מרווחי זמן ללא הפרעה לביצוע עבודה אמיתית. גם שירות האי-מייל שלכם יעשה עבורכם את המטלות הללו, ורוב תוכנות ושירותי הדוא"ל מציעים אפשרויות מקבילות.

קודם כל, כבו את רוב ההודעות (notifications): האדום המהבהב בבלקברי, האייקון הקטן בפינת המסך, המייל האוטומטי שאומר לכם שמישהו הזכיר אתכם בטוויטר. לרוב האתרים, היישומים, המכשירים והתוכנות יש מדור "settings" ובתוכו "notifications". אם אתם לא מוצאים, חפשו אותו בגוגל, וכבו אותו.

אפשר להיות חריגים באירועים נדירים: בערך פעם בשבוע, מישהו שאני מכיר מנסה לשלוח לי הודעה אישית בטוויטר. הגדרתי לטוויטר לשלוח לי מייל כשזה יקרה, אבל אני לא צריך נורה מהבהבת קטנה שתגיד לי שמישהו שלח לי מייל. אם סוף העולם לא מגיע, מישהו תמיד שולח לי מייל ממש כעת. אענה עליו כשיהיה לי פנאי.

גם מכשיר הטלפון יכול למנוע הפרעות: הודעה קולית מנומסת יכולה לבקש מאנשים לסמס או לשלוח מייל. כשסיימתם את מה שבאמת תכננתם לעשות, תבדקו את המייל. מיילים הם רשומות שלא הולכות לשום מקום, וניתן לבדוק בכל זמן שנוח לכם.

אל תטרחו לתייק - העבירו ישר לארכיון

בימים עברו, אנשים נהגו לתייק את המיילים הישנים בתיקיות. אך ג'ימייל הפיץ את הרעיון של ארכיון כללי - המקביל של השלכת כל המסמכים לתיבה ליד שולחנך ונבירה בה אם אתה צריך למצוא משהו. אם לשירות המיילים שלכם אין ארכיון ברירת מחדל כמו בג'ימייל, אתם יכולים ליצור אותו, כלומר לפתוח תיקיה בשם "ארכיון" ולהשליך לתוכה את כל מה שאולי תצטרכו אי פעם.

זה נשמע אולי לא שפוי, אבל ההבדל בין ארכיון מיילים מודרני לתיבת זבל הוא שבארכיון אפשר לחפש. אם אי פעם חיפשתם בגוגל מסמך שיש לכם כבר בארון התיקיות, הבנתם את הרעיון הבסיסי: החיפוש הוא כעת כה טוב, שקל יותר לחפש משהו בארכיון אלקטרוני כללי מאשר לנסות לחפש את התיקייה היכן שאתם זוכרים ששמתם אותה.

אני רציני בעניין הזה. תשכחו ממערכות תיקיות מסובכות - לא צריך לבזבז עליהן זמן. אני משתמש בתיקיות רק לפרויקטים ספציפיים מאוד. לדוגמה, פעמים רבות אני מוצא את עצמי מסכים להופיע בכנסים או להירשם לפסטיבלים, ויכול להיות מועיל להשתמש בתיקייה לאחסון כל המיילים שנוגעים לאירוע כזה. כאשר האירוע מסתיים אני גורר את כל התיקייה הזו לתיקייה שנקראת "אירועי עבר" שלא תפריע לי יותר לעולם.

אבל ברוב המקרים, מערכות של תיקיות הופכו למסורבלות. בחירת התיקייה הנכונה לגרור אליה מייל הופכת לתרגיל ממושך של סיווג, ואיתור המייל אחר כך הופך לבלתי אפשרי.

מחקר נחמד תחת הכותרת "האם אני מבזבז את זמני בארגון מיילים?" של סטיב ויטאקר ועמיתיו במחלקת המחקר ביבמ מגיע למסקנה שבאופן כללי התשובה חיובית. החוקרים ריכזו נתונים דיגיטליים מ-345 משתמשי תוכנת מיילים במשך כמה שבועות. הם גילו שחיפוש מייל נמשך בממוצע 15 שניות, ואילו חיפוש מייל בתיקייה לוקח בערך דקה (כמה משתמשים נוהגים לגלגל כלפי מעלה ומטה את ה-inbox שלהם, עם זמן חיפוש של 30 שניות). רק כדי להיות ברור: לוקח פי ארבעה יותר זמן למצוא מיילים במערכות תיקיות מאשר בארכיון כללי של "הכנס ושכח מזה". וה"מתייקים" לא צפויים יותר למצוא את המייל בהשוואה ל"ארכיבאים".

משתמשי גוגל יכולים אפילו לפנק את עצמם באופציית "שלח והעבר לארכיון". אפשר להתקין אותה בחיפוש ב-settings של ג'ימייל. בלחיצה אחת אתם משגרים את התשובה, משגרים את המייל לארכיון וחוזרים ל-inbox. זה ממכר. המיילים פשוט נעלמים.

טפלו ב-inbox ורוקנו אותה

תנו לי רגע לבדוק את תיבת המיילים (inbox) שלי. אני כבר חוזר.

חזרתי. היה מייל אחד, וכעת אין כלום. אני משוכנע יותר ויותר ששפיות תלויה בשמירה על inbox ריקה ככל האפשר. הרעיון הוא לבדוק אותה כמה פעמים ביום ולטפל במהירות בכל מה שרובץ שם.

זה לא אומר שאתם צריכים להניח לתיבת המיילים לסובב אתכם על האצבע - קל מאוד לאפשר לסדרי עדיפויות של אחרים לנהל לכם את היום. אפשר לטפל ברוב הדואר הנכנס מהר מאוד בלי להפריע למה שחשוב באמת.

איך? גורו היעילות מרלין מאן קובע שיש רק חמישה דברים שאתם יכולים לעשות עם אי-מייל: למחוק, להעביר למישהו אחר, להשיב, לעכב או לנקוט פעולה מהותית יותר. יש מיילים שהם מטבעם זבל, ואפשר למחוק אותם בלי לקרוא. אם זהו זבל ממקור ידוע, ולא סוחר בגלולות ויאגרה מזויפות, בדקו אם יש לו unsubscribe בקליק אחד, או חישבו על סינון מהיר: כל מערכת מייל שמכבדת את עצמה מאפשרת לכם לחסום מיילים משולח מסוים, במקרים רבים בקליק אחד או שניים.

מיילים אחרים צריך לקרוא, אבל אפשר לטפל בהם כמעט באופן מיידי. אם מדובר בפגישה כלשהי שתהיו בה, רשמו את הפגישה ביומן שלכם (אלקטרוני או פיזי) - והקליקו "ארכיון" להיפטר מהמייל. אם אתם יכולים להחליט במהירות, החליטו והשיבו (אולי אתם חוששים להצטייר כשטחיים. בימינו, כאשר מיילים רבים נשלחים מטלפונים, זו פחות בעיה) או העבירו במהירות את המשימה למישהו אחר. אם המייל הוא "למטרת יידוע", קראו אותו ושגרו לארכיון. ישנם, כמובן, המיילים שמחייבים טיפול ממושך יותר, ואם אתם לא רוצים להפסיק את כל מה שאתם עושים כדי להגיב, פירוש הדבר לדחות את התגובה. אל תשאירו את המייל הזה בתיבה. העבירו אותו לתיקיית "לטיפול" או לתיקיית הארכיון עם תזכורת במקום שאתם סומכים עליו (כולל בעט ונייר, בחירה לא רעה).

נשמע כמו טיפול קוסמטי שמיועד לנקות את תיבת הדואר שלכם אבל פשוט מעביר את הבעיות למקום אחר? לא נכון. הסיבה היא שאם אתם משאירים רשימת מטלות בתיבה שלכם, התיבה תהפוך לרשימת מטלות. זה לא טוב מפני שכל אחד יכול להטריד אתכם רק על ידי שיגור מייל. והפונקציונליות שאולי תרצו ברשימת מטלות - קביעת מטלות חוזרות, תאריכי יעד ועדיפויות - פשוט לא קיימת בתיבת דואר רגילה. כשאני אומר שאין מיילים בתיבת הדואר שלי, אני לא אומר שעשיתי הכול. אני פשוט משתמש במערכת רישום פחות לא-פונקציונלית לדברים שטרם עשיתי.

תהיו נחמדים - הכול מתועד

איך להיות סוציופת מייל

אם אתם רוצים להרגיז באמת בן אדם עסוק, שגרו לו מייל עם קובץ צמוד שאומר "ראה בבקשה את המכתב המצורף", ואל תוסיפו פרטים. זוהי קטסטרופה תקשורתית משולשת. קודם כל, אתם מחקים את ההתנהגות של מישהו שמנסה להפיץ וירוס. שנית, קשה לקרוא את ההודעה שלכם בטלפון, ובכמה מערכות אי אפשר לחפש אותה. שלישית, אתם מאטים את הכול. זה לא חיפוש אוצר של ילדים, שבו כל מסר מוביל למסר הבא. זהו ניסיון כושל לתקשר עם בן אדם עסוק.

אם attachments הם הסגנון שלכם, למה לא להכניס את כל הפרטים בסגנון של הזמנה מהודרת? לסידור כזה יש את כל ה"יתרונות": קובץ גדול שאי אפשר לחפש בו, אי אפשר לקרוא אותו על צג טלפון והוא מחייב משכנתא כדי להוריד אם הנמען בחו"ל. יהיה מה שיהיה האירוע שלכם, אני מבטיח ששווה להחמיץ אותו אם זו הדרך שבה אתם בוחרים להודיע עליו.

לחילופין, אתם יכולים להעלות מידע ויראלי לאינטרנט מאחורי סיסמה, ולשגר אלי קישור שאני אמור ללחוץ עליו. אני אוהב לנסות להיזכר בסיסמאות: להקליד אותן על סמארטפון זה מקור הנאה גדול, והחשש שאני מגיב להתקפה של גנבי זהויות רק מוסיף להתלהבות. למקרה שאתם חושבים שאף אחד לא מטורף לתקשר כך, אשמח לעשות לכם היכרות עם כמה עמיתים שלי ב"פייננשל טיימס".

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ