גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אורי אבנרי: "הטייקונים טפילים. דנקנר עוסק רק בעסקי אוויר"

אורי אבנרי, זקן השבט של העיתונות, חוגג 90: "מפלגת העבודה מבוססת על אשכנזים - אין לה תוחלת" ■ "אנשי המחאה החברתית ניתקו בין המצב הכלכלי-חברתי לכיבוש, זה רע מאוד" ■ "פרס, איש השלום? זה מגוחך לחלוטין"

"אני מרגיש כמו מתחזה", מצהיר אורי אבנרי כשהוא נשאל על גילו הטרי. "מישהו הפיץ את השמועה שאני בן 90, אני צריך לשחק בן 90, אבל אני לגמרי לא מרגיש ככה. אפילו לא קרוב לזה. כשאני שומע בחדשות שקרה משהו למישהו בן 90, או אפילו בן 80 או 70, אני אומר לעצמי 'וואו, איזה זקן'".

‏- ‎‎איך חגגת את יום הולדת 90 שלך? ‏‏

‎‎‏"לא עשיתי כלום. לא יצאתי מהבית. אני לא איש של חגיגות".

אבנרי לא צריך שתדליקו לו נר ליום ההולדת. זקן השבט של העיתונות הישראלית, העורך והבעלים של "העולם הזה" במשך 40 שנה, חבר כנסת לשעבר ופעיל שלום נצחי - מתבונן על הגיל שלו באותו ריחוק אירוני טיפוסי שבו הוא מסתכל על יתר הגורמים המרכיבים את סביבתו - האישית והציבורית כאחד. ריחוק שאינו מתיר כניסה לרגשות מיותרים, שמקדש את היכל השכלתנות הטהורה שבו הוא ביסס את חייו.

אבנרי שוקד בימים אלה על ערב עיון שהוא מארגן ב"צוותא" (ב-28 באוקטובר), אשר יוקדש לשאלה האם מדינת ישראל תתקיים בעוד 90 שנה.

‏ - ‎‎אז מה, תתקיים או לא תתקיים?

‏‎‎‏"אני חושב שהיא תתקיים".

‏- ‎‎ואיך היא תיראה?

‏"הו, זאת השאלה. היא עלולה להיראות רע מאוד".

‏‏- ‎‎מה הסצנריו הכי גרוע מבחינתך?

‏"להיות מדינת אפרטהייד. מדינה של דיכוי קיצוני".

‏- ‎‎אבל לפי מאמריך זה מה שקורה כבר היום.

‏‎‎‏"היום זה עוד גן עדן. זה קורה היום בשטחים הכבושים, אבל ישראל עצמה היא עדיין מדינה די דמוקרטית בהשוואה לאחרות. יחד עם זה, אני אופטימי. אני אופטימיסט מטבעי".

‎‎- השמעת לא פעם ביקורת על המהלכים של מארגני המחאה החברתית. למה?

‎‎‏"דפני ליף וחבריה עשו דבר מאוד רע בכך שהם ניתקו שני דברים שאי-אפשר לנתק ביניהם - המצב הכלכלי-חברתי והכיבוש. כל עוד הכיבוש נמשך - לא יכול להיות שום תיקון במדינת ישראל בשום תחום, כיוון שהכסף הולך לביטחון, והמנטליות היא מנטליות כובשת. אנשי המחאה הפכו את הכיבוש לפיל העומד באמצע החדר וכולם מתעלמים ממנו. זה נובע בעיניי מעצלנות ומאסקפיזם".
‏‏
- ‎‎יש היום בכלל שמאל בישראל?

‎‎‏"אין שמאל. הוא לא קיים באופן פוליטי. במרצ אולי עוד יש קצת, אבל זהבה גלאון היא לא אישיות כריזמטית שתקים את השמאל מחדש. צריך להקים את השמאל מעפר, ומדובר פה במבצע אימתני".

‎‎- אני מבינה ששלי יחימוביץ' לא ממש עונה מבחינתך להגדרה של שמאל.

‎‎‏"שלי מייצגת תנועה שאין לה סדר יום פוליטי. לכן זה לא יכול להיות שמאל. השמאל צריך לכלול קודם כל את הציבור המזרחי. מפלגה שמבוססת על אשכנזים - אין לה תוחלת. היא נוגדת את ההיגיון הפוליטי ואת ההיגיון הדמוגרפי. להביא בשורה שמאלנית חברתית ולאומית לציבור המזרחי זה אחד התפקידים הכי חשובים בארץ. היום השמאל הוא אשכנזי טהור עם יוסי יונה כעלה תאנה. כך זה היה מאז ומעולם. מפא"י תמיד מצאה מזרחי מחמד להתקשט בו". ‏

‎‎ניירות אנטי-ערך

‎‎אבנרי, שנלחם כל חייו על דמותה המוסרית-פוליטית של ישראל, מחזיק גם במשנה כלכלית-חברתית סדורה, ולא חוסך את חיציו ממי שלדעתו מהווים היום מודל להתנהלות אנטי-ציונית - הטייקונים.
‏‏
לדבריו, "אני בעד תחרות ויוזמה חופשית. בחיים שלי לא הייתי קומוניסט. אני בעד חברה קפיטליסטית עם תיקונים סוציאליסטיים, כמו במדינות הרווחה. אלא שאני מבחין בין יזמות יוצרת, בונה, מספקת עבודה, תורמת - לבין הטייקונים שמונעים תחרות מאנשים אחרים ועושים הכול כדי לקבע את המצב הקיים, שבו השליטה על המשק היא בלעדית בידיים שלהם.

‏"אבא שלי בחוץ לארץ היה בנקאי. מגיל מאוד צעיר הוא התחיל לעבוד בבנק וסחר בניירות ערך. כשהוא בא לארץ, הוא נשבע שבחיים שלו הוא לא ייגע בנייר ערך כי זה אנטי-יצרני, והוא קיים את זה.

‏"יש לי כל הכבוד לאיש כמו סטף ורטהיימר שבנה במו-ידיו מפעל, סיפק עבודה לאלפי אנשים ובסוף מכר את זה במיליארדים. לעומתו, אנשים כמו נוחי דנקנר, שרק משחקים במניות, שלא בונים כלום אלא רק מספסרים בניירות ערך, מייצגים את החזרה למודל הישן של היהודי הגלותי, האנטי-יצרני שמתעסק בלופט גישפעט (עסקי אוויר ביידיש - נ.ג).
‏‏
‏"בנינו את הארץ כדי לשנות את המודל הזה, להיות יצרניים, ועכשיו במדינת היהודים אנחנו חוזרים לשם באופן הרבה יותר קיצוני. לכן, כל הטייקונים עם הפירמידות, עם האוסף המקרי של המפעלים שיש להם, שהם קונים ומוכרים, קונים ומוכרים - עוסקים בעצם באנטי-ערך, באנטי-בנייה ובאנטי-יצרנות, ולכן לא רק שההתנהגות שלהם היא אנטי-קפיטליסטית אלא שהם עושים דבר שהוא במהותו אנטי-ציוני.

‏"והבנקים, מצדם, מלווים להם כסף כדי שימשיכו לספסר בכספים של הציבור. שימשיכו לקחת הימורים הרפתקניים מכספי קרנות הפנסיה שלנו. הטייקונים חיים על חשבוננו, לוקחים את הכסף שלנו, משחקים איתו בקזינו שנקרא בורסה ובסוף גם לא משלמים מסים. זאת טפילות לשמה. לצערי, זאת אותה הטפילות שייחסו ליהודים בגולה, מה שגרם לכל העולם לשנוא אותנו".

לאבנרי יש תובנות ברורות מאוד גם על עולם התקשורת: "יש כאן המון מומחים לתקשורת ומעט מאוד מאבק על התקשורת. כדי שהעיתונות באמת תשרוד, צריך שיהיה ציבור עיתונאים שמספיק אכפת לו כדי להילחם על אופייה של העיתונות. וזה מה שכל-כך חסר. כולם היום רק רוצים לחזור הביתה בשלום".

‎‎- ונניח שיקום כאן ציבור עיתונאים לוחם, חדור עקרונות ומוטיבציה. ברמה הכלכלית, איך השינוי הזה יכול להתקיים כשהעיתונות תלויה במפרנסיה - מפרסמי המודעות?

‎‎‏"לדעתי הממשלה צריכה להחליט שהציבור ייתן סכום מסוים, נניח 100 מיליון שקל בשנה, לעיתונות הכתובה, וכך לא ייווצר מצב שבו מי שנותן את הכסף קובע את התכנים. יש בעיות טכניות בדרך של איך לעשות את זה הכי נכון, אבל זה פתיר. יש כאן מבקר מדינה שנבחר על-ידי הכנסת ולא תלוי בממשלה והוא יכול לפקח על זה. אפשר להקים קרן שלא תהיה בשליטת השלטון אלא בשליטת איזשהו גוף, כמו הגוף שממנה את השופטים, שהעיתונות תהיה שותפה בו, והם יחלקו את הכסף לעיתונים לפי גודל התפוצה, בצורה הכי פשוטה. את אותו מודל אפשר ליישם גם בטלוויזיה".
‏ ‏
- ‎‎קשה להתעלם מהאנלוגיה ההפוכה שאתה מייצג למכרך משכבר הימים, שגם חגג לא מזמן יום הולדת 90, אחד - שמעון פרס.

‎‎‏"כן, הייתי אומר. הכרתי את שמעון פרס לפני 60 שנה. היינו בני 30. הוא היה מנכ"ל משרד הביטחון, ואני הייתי עורך העולם הזה. לא מצאנו חן זה בעיני זה, וזה נמשך עד היום, עם הפסקות קצרות".
‏‏
- ‎‎איך אתה מסביר את המעמד של איש השלום העולמי שפרס זוכה לו ביושבו כנשיא המדינה, עיין ערך כל גדולי העולם שהצדיעו לו ביום הולדתו.

‎‎‏"זה מגוחך לחלוטין. זה אדם שכל-כך זקוק לאהבה ולהכרה. כל חייו פרס היה פוליטיקאי, ובחיים שלו הוא לא ניצח במערכת בחירות אחת. אפילו לקצב הוא הפסיד. תארי לעצמך. זה איש שבחיים שלו לא היה נאמן לאיזה רעיון יותר מחצי שנה. הוא הרי החליף את דעותיו בגדול ובקטן כל כמה שבועות לפי הספר האחרון שהופיע בשוק".

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; בורסות אירופה נצבעו אדום

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ועבר לירידות ● ירידות בבורסות אירופה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום