גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק שידורי הספורט: אין ארוחות חינם

כדי להפוך ליקירי המדינה ולשדר לציבור בחינם את בורדו-מכבי ת"א, כל מה שהיו צריכים ב-ONE זה לשלם 130 אלף שקל לצ'רלטון

השבוע שוב "סערה" הביצה בעקבות ההחלטה לשדר את משחקי הקבוצות הישראליות בליגה האירופית בערוצים בתשלום. סערה היא כמובן מינוח קצת בעייתי, בעיקר בגלל שמי שמייצר את הסערה הם לרוב גורמים אינטרסנטיים בשוק שידורי הספורט (ONE) שמתים בעצמם להפעיל ערוץ בתשלום שיאפשר להם לגזול כסף מהציבור.

אבל נעזוב לרגע את ONE והאינטרסים החבויים שלו נגד ערוץ הספורט וצ'רלטון (וכדי להיות הגונים - נעזוב גם את ההודנה המטרידה והמחשידה בין ערוץ הספורט לצ'רלטון). עניין הסדרת שוק שידורי הספורט הוא כנראה אחד הדברים שבו נכשלת מועצת הכבלים והלוויין בכל פעם מחדש. בכל פעם שנראה שהצליחו לשים יד על מודל מניח את הדעת, מתגלה תוך כמה חודשים פרצות ובעיות בגלל שינויים בשוק שידורי הספורט. לדוגמה: המודל הנוכחי שעבד בסדר כל עוד ערוץ 9 היה בתמונה וניהל שיתוף-פעולה עם צ'רלטון באמצעות רכישת זכויות של הקבוצות הישראליות ובכך איפשר את שידורן בערוץ פתוח, קרס ברגע שערוץ 9 יצא מהתמונה. השוק חזר לקיפאון ושוב נותרנו עם שתי אופציות גרועות: או שאף אחד לא ישדר, או שמשחק "בעל חשיבות לאומית" כמו קראגנדי-מכבי חיפה או בורדו-מכבי ת"א ישודר בתשלום.

***

תיכף נגיע לסוגיה איך קראגנדי-מכבי חיפה הפך לעניין "בעל חשיבות לאומית". הבעיה הקשה ביותר היא סביב ההגדרה של מה שמכונה רשימת "האירועים המוכרזים" שקבעה מועצת הכבלים והלוויין, אותו מפרט של אירועים שקבעה המועצה כי הם אמורים להיות משודרים בערוצים פתוחים. על פניו נראה כאילו המועצה באמת הכלילה רשימת אירועים נרחבת, כזאת שאמורה לאפשר צפייה במגוון עצום של אירועים גם למי שידו אינה משגת לרכוש ערוצי הספורט בתשלום. בפועל בגלל המצב הגרוע בשוק התקשורת בישראל, וניצול הסתייגויות שמאפשרת המועצה, אין שום דרך שהסיפור הזה יעבוד.

כשצ'רלטון ניגשת מראש לרכוש זכויות שידור של אירוע כמו הליגה האירופית היא יודעת שיהיו בו קבוצות ישראליות שתצטרך למצוא להן פתרון. אי אפשר לבוא ולהאשים את צ'רלטון שהיא ניגשת לזכויות הללו. אם ONE היו רוצים להיות חלק מהתחרות ולא רק לבכות, הם יכלו לגשת למכרז שמציעה אופ"א לשלוש שנים ולהתחייב על כמה מיליוני דולרים טובים. אבל קצת קשה להתחייב על כמה מיליוני דולרים. עדיף לעקוץ פה ושם עם איזה שידור של קבוצה ישראלית.

התיקון שעשתה המועצה בשנת 2009 (ומאוחר יותר עוד תיקון בספטמבר 2012) קובע שערוצים בתשלום ש"תקועים" עם אירועים מוכרזים צריכים לשכנע את המועצה כי הציעו אותם החוצה לערוצים פתוחים. מה זה להציע? לדרוש עבורם מחיר. "המועצה צריכה להשתכנע כי ניתנה לערוצים הבסיסיים הזדמנות אמיתית לרכוש את הזכויות לשידורו החי של האירוע בתנאים הוגנים, סבירים ובלתי מפלים", נכתב בפרוטוקול של החלטת המועצה מספטמבר 2012.

כאן אנחנו מגיעים לסוגיית המחיר. ONE רצו לשדר הערב (ה') את בורדו-מכבי ת"א. אין בעיה, כל מה שהם צריכים זה להוציא את הארנק כדי להפוך ליקירי מדינת ישראל. כאן בדיוק באה לידי ביטוי הפעילות הכי משמעותית ומוזרה של המועצה - במקום להוציא את רוב האנרגיה והמחשבה על קביעת מדיניות שתתאים גם למצב שהשוק קפוא, היא הפכה לגוף שמנהל את הבאלאנס של מחירי הזכויות. במקרה הנוכחי צ'רלטון באו עם דרישה לתשלום עבור המשחקים של מכבי חיפה ומכבי ת"א. המועצה בחנה את המחיר ואמרה שהוא גבוה מדי ולא מקובל עליה. בסופו של דבר אחרי כיווצים לפה ולשם קבעה המועצה שהמחיר בשלב זה יעמוד על 130 אלף שקל למשחק. 35 אלף דולר, מחיר שאפשר להגדיר אותו כסביר בהחלט אפילו בשוק הזכויות הישראלי. ONE לא הסכים לשלם את המחיר הזה, ערוץ הספורט לקח משחק אחד (מכבי חיפה). הציבור נשאר עם משחק אחד בתשלום.

לפני שבועיים, כשפתחו את העונה האירופית של מכבי חיפה ומכבי ת"א, קבעה המועצה סכום גבוה יותר, מעל 250 אלף שקל למשחק, בגלל שהמשחקים נערכו בבית ודרשו גם עלות הפקה (הפקה יקרה יחסית בגלל "תעריף חג"). אף גוף שידור לא היה מוכן לשלם את המחיר שנקבע אז. שני המשחקים שודרו בערוצים בתשלום. ככה זה עובד.

***

הטיעון של לא מעט חובבי ספורט בעניין סוגיית הערוצים בתשלום, מה צריך להיות משודר בפתוח או לא, נשען על עולם שכבר לא קיים. קשה מאוד לקבל איך משהו עממי כמו ספורט שהיה ניתן פעם בחינם הפך למשהו שצריך לשלם עבורו. אבל אין מה לעשות, הספורט הוא כבר מזמן לא עממי. המחירים ביציעים הם לא עממיים. הנסיעה למגרש עולה יותר כסף. וגם צפייה בטלוויזיה עולה כסף. זכויות שידור הפכו לנכס מספר אחד של בעלי הזכויות (הקבוצות, הליגות וכו') והם רוצים לממש אותן למרבה במחיר.

אוקי, ובכל זאת איך אפשר לתת לציבור קצת בידור להמונים בחינם? אפשר לפתור את העניין הזה בעצם שינוי ההגדרה של איך להתייחס ל"אירוע מוכרז" שהוא בעצם אירוע בעל חשיבות לאומית. אם משהו מוגדר ככזה אז לא צריך להיות כל מנגנון כלכלי סביבו. כלומר, אם צ'רלטון רכשו לשידור את משחקי המונדיאל הם צריכים לדעת שלא משנה מה יהיה - אם בטעות נבחרת ישראל תעפיל למונדיאל - החשיבות הלאומית של נבחרת ישראל היא כזאת שלא משנה מה יהיה, המשחקים הללו יהיו חייבים להיות משודרים לכלל הציבור ולהיות פתוחים. מישהו מחזיק בזכויות השידור של הרולאן גארוס בטניס? על הכיפאק, אבל למה לקבוע שהופעה של דודי סלע בסיבוב הראשון נכנסת לקטגוריה של אירוע בעל חשיבות לאומית. איזה עניין לאומי יש בדודי סלע בסיבוב ראשון ברולאן גארוס?

לגבי משחקים של קבוצות ישראליות באירופה, כאן העניין מתחילים ליפול לתחום האפור. ואולי בעצם הוא כבר לא בתחום האפור. אני לא יודע למה הופעה של מכבי חיפה במשחק בשלב בתים של הליגה האירופית נגד קבוצה מקזחסטאן יושב על משבצת של "אירוע בעל חשיבות לאומית". המשחק הזה שווה בערוץ פתוח 150 אלף צופים. אפס במונחי רייטינג של פריים-טיים. החשיבות הלאומית של קבוצות ישראליות שייכות להיסטוריה. משחקי מכבי ת"א בכדורסל באירופה באמת היו בעלי חשיבות לאומית בשנות השבעים או טיפה אחר כך, אבל היום אין להם שום עניין לאומי. ההגדרה הזאת בסך הכל עוזרת למועדון פרטי לשבת על משבצת פריים-טיים יוקרתית שעוזרת בעיקר למועדון עצמו.

אם המועצה בכל זאת רוצה לנסות ולמצוא את הבאלאנס בין הציבור לבין הרצון שלא לפגוע כלכלית בערוצים, היא יכולה לקבוע רשימה של אירועים שיש סביבם עניין ציבורי נרחב אבל שהם לא בעלי "חשיבות לאומית", ועבורם תתאפשר רכישה חד-פעמית של צפייה במחיר קבוע מראש. נאמר 15 שקלים למשחק. לתוך הרשימה הזאת יכנסו משחקים כמו אלו של מכבי חיפה ומכבי ת"א. אם מישהו עד כדי כך רוצה לראות את המשחק של הקבוצה שלו במחיר של כוס קפה, מה רע?

***

תגובת אתר ONE: "יש לנו אינטרס ברור שמשחקי קבוצות ישראליות באירופה ישודרו בערוץ פתוח לקהל הרחב ולא בערוץ בתשלום זאת על-פי החלטת המועצה להגדיר משחקים אילו כאירועים מוכרזים המחויבים להיות משודרים בחינם. אנו נשמח ששידורים הללו ישודרו אצל כל ערוץ, כולל ערוץ הספורט או צ'רלטון, שיפתח בחינם בשעות המשחק, כפי שעשו בעבר".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה