גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לרדאר: תעשיית קרנות הגידור צומחת במהירות

מה מושך בכירים לשעבר בשוק ההון, כמו רועי ורמוס, עידו נויברגר וויקטור שמריך להקים קרנות גידור? היעדר פיקוח ורגולציה, דמי ניהול גבוהים יחסית ודרגות החופש הרבות בניהול ההשקעות

כמה כסף מגלגלת תעשיית ניהול ההשקעות הפיננסיות בישראל? על פניו זאת לא אמורה להיות שאלה קשה, רמות המידע והשקיפות הקיימות ביחס לתעשיית ניהול הכסף המקומית הן גבוהות ביותר. כך, למשל, משרד האוצר מספק מידע שוטף ומפורט לגבי היקף החיסכון ארוך הטווח, בעוד רשות ני"ע מדווחת על היקף הפעילות בענפי ניהול תיקי ההשקעות, קרנות הנאמנות ותעודות הסל.

אבל דווקא רמת שקיפות גבוהה שכזו, מאפשרת לזהות ללא קושי את "הענף החסר" בתעשייה, זה שלגביו אין נתונים פורמליים - ענף קרנות הגידור. למרות המחסור בנתונים, יודע כל מנהל השקעות מתחיל כי מדובר בענף הצומח במהירות. מה עוד שלאחרונה נקשרו בו שמותיהם של כמה ממנהלי ההשקעות הבכירים בשוק ההון: רועי ורמוס ושלומי ברכה (מנהלי פסגות לשעבר), רוני בירם וגיל דויטש (מייסדי אקסלנס) ועידו נויברגר וויקטור שמריך (ראשי דש איפקס).

קרנות גידור (Hedge Funds) מתאגדות לרוב במתכונת של שותפות מוגבלת (ולא חברה בע"מ) בה מנהל ההשקעות הוא השותף הכללי, והמשקיעים בקרן הם השותף המוגבל. בעוד שמנהלי תיקי ההשקעות מתנהלים לרוב באופן דוגמטי וחסר גמישות, אצל מנהלי קרנות הגידור אין גבול ליצירתיות בניהול ההשקעות, ודרגות החופש שלהם עולות לאין שיעור על אלה של מנהלי התיקים. גם התגמול.

כדי למקסם את התשואה ולקבל דמי הצלחה גבוהים ככל היותר בוחרים מנהלי קרנות הגידור באסטרטגיות מורכבות היכולות להניב רווח בכל מצב נתון, כלומר גם כשהשוק עולה וגם כשהוא יורד, שאינן נהוגות בשימוש אצל החברות לניהול תיקי השקעות.

אמנם בשנים האחרונות הועם מעט זוהרן של הקרנות, ובעולם החלה להישמע עליהן ביקורת (זכור במיוחד מאמרו של השבועון "ביזנס וויק" מיולי השנה, שקבע בכותרת גדולה כי "קרנות גידור הן לפראיירים"), אך עדיין מדובר באחד הכוחות המשמעותיים בתעשיית ניהול הכסף בעולם. התחום מגלגל סכומי עתק של למעלה מ-2.5 טריליון דולר באמצעות אלפי קרנות השקעה, קיים לגביו מידע מפורט, וניתן למצוא בו כמה מהשמות גדולים בעולם הפיננסי כמו בלאקרוק, פימקו ועוד.

בישראל, לעומת זאת, המצב הפוך לחלוטין. אין בנמצא סטטיסטיקה מסודרת מטעם המדינה או גורם פרטי על היקף נכסי קרנות הגידור המקומיות או על התשואות שהן מייצרות למשקיעים, והציבור מקבל לידיו רק פירורים של מידע באמצעות העיתונות הכלכלית.

כדי לשפוך מעט אור על הנעשה בענף קרנות הגידור בישראל, קיימנו שיחות עם מספר פעילים בענף, בהן מצטייר ענף הנמצא בתהליך של צמיחה מואצת. עוד מתברר כי מדובר בענף ריכוזי יחסית, בו כ-40% מהסכום המנוהל נמצא בידי שלוש קרנות גידור בלבד.

רשות ני"ע לא מפקחת

הגוף הגדול בענף הוא ככל הידוע קרן ספירה, המנהלת כ-2 מיליארד שקל ונמצאת בבעלות דורון ברין, ישראל מור ורון סנטור. אחריה ניתן למצוא את פאי פיננסים של ג'ונתן קיי, המנהלת כ-550 מיליון שקל, ואת קרן ION שבבעלות יוצאי הבנק השוויצרי UBS יונתן האפט וסטיבן לוי המנהלת סכום דומה. לצדן קיימות עוד עשרות קרנות בהיקפים קטנים יותר אשר הוקמו בשנים האחרונות.

על פי סקר שביצעה חברת צור קפיטל, העוסקת במתן שירותי תפעול לקרנות גידור, קיימות בישראל 70 קרנות גידור המנהלות יחד קרוב ל-8 מיליארד שקל. מהנתונים עולה עוד כי מאז תחילת 2006 היקף הנכסים בענף צמח כמעט פי ארבעה. ספק אם יש בארץ עוד תחום פיננסי שיכול להציג צמיחה כה חדה על פני פרק הזמן הזה.

על אף הצמיחה המהירה, הפיקוח של רשות ני"ע על הנעשה בענף קרנות הגידור כמעט שאינו קיים. מנהלי קרנות הגידור מנצלים את האפשרות שניתנת להם בחוק להתלות את רישיון ניהול התיקים שלהם, והדבר מאפשר להם לרדת אל מתחת לרדאר. בהיעדר רישיון ניהול תיקים בתוקף, מנהלי קרנות הגידור פטורים מעמידה בכללים הנוקשים של הרשות שכוללים בין היתר דרישה להון עצמי מינימלי, גיבוש תוכנית אכיפה מנהלתית, תיעוד ההתקשרויות עם הלקוחות, ביצוע בדיקות למניעת הלבנת הון על ידי הלקוחות, ועוד - מינהלות הגוזלות כסף וזמן.

גורם זה הוא אחת הסיבות לכך שהקמת קרן גידור היא מהלך רווחי יותר מאשר פעילות במסגרת חברה לניהול תיקי השקעות, אך זו אינה הסיבה היחידה. למנהלי קרנות הגידור מותר לגבות מהשותפים המוגבלים בקרן - אלה שכספם מנוהל בה - לא רק את דמי הניהול הקבועים (1%-2% מהיקף הקרן בשנה) אלא גם דמי הצלחה הנגזרים מהתשואה שהשיגה הקרן בפועל. בדרך כלל מדובר ב-20% מהתשואה שהושגה בפועל מעל ליעד התשואה המוגדר מראש בהסכם השותפות.

קבלת דמי הצלחה ביחס לתשואה שהושגה בפועל אסורה למי שמחזיק רישיון תקף של הרשות, מחשש כי תשלום פוטנציאלי כזה עלול גרום למנהל ההשקעות לקחת סיכונים מיותרים. אצל מנהלי קרנות הגידור עולם המושגים השמרני הזה אינו קיים, ושם המנטליות השולטת היא קודם כל לשאוף למצוינות בהשקעות ורק אחר כך להקפיד שלא לחרוג מהנהלים.

יש מי שיטען כי יש היגיון בפיקוח המצומצם, שכן קרנות הגידור מציגות את עצמן כ"מועדון חברים סגור". ואכן קרנות הגידור בארה"ב התנהלו במשך שנים ארוכות כמעט ללא פיקוח, אלא שבעקבות המשבר הפיננסי של 2008 חתם הנשיא אובמה ביולי 2010 על רפורמת Dodd-Frank שהכניסה את הקרנות לפיקוח של רשות ני"ע האמריקאית וכפתה עליהן כללי משחק חדשים של ציות, ניהול סיכונים, דיווח שוטף ומניעת שימוש במידע פנים. מדובר בכללי משחק הדומים לאלה שמטיל הפיקוח בארץ על בעלי רישיון לניהול תיקי השקעות.

לאור זאת, אפשר כבר עכשיו להעריך כי אם ענף קרנות הגידור בישראל ימשיך לצמוח על חשבון ניהול ההשקעות המסורתי (קרנות נאמנות וניהול תיקים), סביר להניח כי רשות ני"ע המקומית תשאף להדק את הפיקוח עליו, כפי שנעשה מעבר לים.

מנהלי ההשקעות לשעבר מסתערים

בינתיים, מדובר כאמור בתעשייה שצומחת בקצב מהיר, כשאחד ממנועי הצמיחה המרכזיים שלה מגיע מכיוונם של פליטי שוק ההון המסורתי, כלומר מנהלי תיקים פרטיים שנטשו את עולם ניהול תיקי ההשקעות המסורתי כתוצאה בשל עלויות הרגולציה המכבידות, ומנהלי השקעות מוסדיים שפוטרו בגל המיזוגים והרכישות ששטף את בתי ההשקעות בתקופה האחרונה.

בין עוזבי בתי ההשקעות שנכנסו לתחום ניתן למנות למשל את צחי אברהם, יוצא כלל פיננסים שהקים את קרן Reading; רביב חייק מאקסלנס שהקים את Quest; וכן את יגאל ברוש וצביקה אבן, לשעבר מנהלי השקעות בבתי ההשקעות מילניום וישיר שהקימו לפני כשנה את Zeta Capital בה הם מנהלים כ-10 מיליון דולר.

בשיחה עם "גלובס" מציינים אבן וברוש כי העדיפו להקים קרן גידור על פני חברה לניהול תיקים משום שכך הם יכולים להתמקד בניהול ההשקעות ולא בתפעול ורגולציה שהם מנת חלקו של מנהל תיקי ההשקעות. "עבודה במסגרת של קרן גידור מאפשרת לנו כלי עבודה שאינם זמינים עבור מנהל התיקים המסורתי, ומסייעת לנו להשיג תוצאות טובות יותר", אומרים השניים.

גם המנהלים הבכירים בבתי ההשקעות - אלה שהשכילו לבצע אקזיט רווחי עם עזיבתם - נעים כיום לכיוון המועדונים הסגורים של קרנות הגידור, כשברשותם סכומים גדולים של עשרות מיליוני שקלים שצברו. כך התבשרנו באחרונה על מנכ"ל פסגות לשעבר, רועי ורמוס, המקים קרן גידור יחד עם שלומי ברכה, מנהל ההשקעות הראשי של קופות הגמל בבית ההשקעות; ועל קרנות גידור נוספות המוקמות בימים אלה על ידי צמד מנהלי דש אייפקס עידו נויברגר ו-ויקטור שמריך, ועל ידי מייסדי אקסלנס גיל דויטש ורוני בירם.

דחיפה נוספת מקבל ענף קרנות הגידור המקומי מיוצאי חברות טכנולוגיה ויחידת המודיעין הצה"לית 8200 שהקימו קרנות גידור הפועלות בתחום האלגו טריידינג (מסחר מבוסס תוכנות מחשב) בו יש להם יתרון יחסי. ויש גם מספר עולים חדשים שנכנסו לתחום דרך ניצול מערכת הקשרים שיש להם מעבר לים, והקימו בתל אביב קרן גידור "ציונית".

רשות המסים לא מפרגנת

למרות היתרונות הגדולים והפיתוי הרב להקים קרן גידור, לא מדובר כמובן במהלך טריוויאלי, וגם מנהלי השקעות ששוקלים לעשות צעד בכיוון לא ממהרים לעשות זאת. הם יודעים כי כדי להקים קרן גידול מוצלחת נדרשת מערכת קשרים מפותחת עם לקוחות פוטנציאליים שתאפשר להם להגיע למסה קריטית של כספים בסמוך למועד ההקמה. ובמילים אחרות, גם כאן, כמו בתחומים רבים אחרים, קשרים טובים עם אנשים שהפרוטה מצויה בכיסם בהחלט יכולים לקצר תהליכים.

הצורך בלקוחות אמידים מגיע מכך ששותפות מוגבלת אחת יכולה להכיל רק עד 35 שותפים מבלי שתידרש לפרסם תשקיף על פי חוק ני"ע. מכאן נגזר רף הכניסה הגבוה שנדרש ממי שרוצה להצטרף לקרן שעומד בדרך כלל על לפחות חצי מיליון שקל. סכום, שמטבע הדברים, אינו רלוונטי עבור חלקים רבים מהאוכלוסייה.

ובכל זאת, נראה כי הבעיה העיקרית היכולה להעיב על צמיחת הענף בשנים הקרובות נמצאת בתחום המיסוי דווקא. בעוד שבחו"ל המס על הרווחים בקרן נגבה אך ורק במועד מימוש ההחזקה בקרן, הרי שבישראל המס נגבה בסוף כל שנה. התדירות הגבוהה יותר של גביית המס בישראל פוגעת בתשואה אותה מקבל השותף בקרן הישראלית, ובכך מפלה לרעה את הקרנות המקומיות ביחס לאלו הרשומות בחו"ל. אפליה נוספת נוצרת בשל העובדה שרשות המסים קובעת בדרך כלל לשותפים בקרן שיעור מס של 30% על הרווח, וזאת לעומת מס רווחי הון של 25% בלבד במסלול של ניהול תיקים.

קרן גידור היא גוף השקעה המתיימר ליצור למשקיעים בו רווח בכל מצב שוק, עולה או יורד. הקרן עושה זאת באמצעות שימוש בכלים המגבילים את רמת התנודתיות של תיק ההשקעות כגון מכירת ניירות ערך בחסר ומינוף פיננסי

קרו גידור

תעשיית ניהול כספי הציבור בישראל

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים