גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסע בספרד המרוסקת כלכלית, שעדיין לא איבדה תקווה

מברצלונה הקטלונית לסן סבסטיאן הבאסקית, מהים התיכון לאוקיינוס האטלנטי, מערי רפאים לערים שהצעירים עזבו אותן לברלין

זה בהחלט יכול להיות סוג של אטרקציה תיירותית: אוטוסטרדה מפוארת, שלושה נתיבים לכל כיוון, ואין עליה שום מכוניות. מדבר אראגון שבצפון מזרח ספרד, מתגאה במצוקי הכורכר האדומים שלו, ומזכיר נופי מערבונים ישנים. בראש מתנגנים להם אוטומטית הצלילים הטובים, הלא מכוערים, של אנריקו מוריקונה, מוזיקה שאיתה אפשר להשתעשע לאורך קילומטרים ארוכים שבהם זה רק המדבר הכביש, ושניים על אופנוע. זה נפלא, זה רומנטי, זה נורא.

כי ספרד מרוסקת. כבר שש שנים שהמדינה היפה הזו לא מצליחה להתאושש. הספרדים אף פעם לא אהבו את כבישי האגרה, אבל מה שקורה שם עכשיו הוא באמת יוצא דופן. לספרדים אין כסף לטייל במדינתם. אולי גם אין חשק.

ולא רק הכבישים ריקים. בספרד אפשר למצוא היום שני שדות תעופה, חדשים לגמרי, כולל שילוט לשומרי המכס ומציאת אבדות, נמלים שפשטו רגל ונותרו נטושים. אפשר להגיע לאזורי תעשייה עם מבנים ומדרכות שלידן אין ולו רכב ליסינג אחד. אם תתעקשו, תוכלו גם ללון פיראטית בשכונות ענק של וילות, עם תשתיות של עמודי חשמל וכבישים, ללא נפש חיה. פרברי רפאים, סט תפאורה של סרט אימה.

פוליטיקאים מושחתים יחד עם בנקים תאבי מתן אשראי הביאו לפשיטת רגל ויצרו בועת נדל"ן, ואם זה מזכיר לכם את ישראל, זו לא הפעם האחרונה בכתבה הזו. בית משפט במאלגה, למשל, הרשיע לאחרונה 53 (!) פקידים ואנשי שלטון במרבייה (Marbella) שלחופי הים התיכון באשמת שוחד והונאה. הקנס הכולל שישלמו - 563.6 מיליון אירו.

מהנדס העירייה, שאיכשהו הפך בתפקידו לאחד האנשים העשירים בספרד, ילך עכשיו לכלא לאחר שנתן היתרי בנייה לא חוקיים לעשרות אלפי יחידות דיור שבנו כרישי נדל"ן. את פנינת הנופש ששובצה במגדלים מכוערים ייקח עוד הרבה זמן לשקם.

כבישים שנולדו לרכיבה

אבל אנחנו, בינתיים, נהנים למדי. 17 מחוזות יש לספרד, ואנחנו במסע בין שניים מהם שלא רוצים בה. מברצלונה הקטלונית לסן סבסטיאן הבאסקית, מהים התיכון לאוקיינוס האטלנטי. שני אזורים שלכל אחד מהם שפה ותרבות עצמאית, שני מחוזות שכבר שנים רוצים לבד.

"הבאסקים קיבלו את הסכמת הממשלה שהמסים שלהם ישמשו רק אותם. זה אחד הדברים ששכנע את קבוצת הטרור שלהם להניח את הנשק אחרי 50 שנה של פיגועים ואלף הרוגים", אומר לי עיתונאי ספרדי. ומה יהיה על קטלוניה שהוציאה באחרונה חצי מיליון מפגינים בתביעה לעצמאות? "הקטלונים טובים ביחסי ציבור. הם חכמים וחרוצים, 'היהודים של ספרד' אמרו עליהם פעם, אבל אין סיכוי שזה יקרה שם. ברצלונה וקטלוניה הן המנוע הכלכלי של ספרד כולה. אף מנהיג ספרדי לא יוותר על הכסף שלהן, בטח לא במצב כלכלי גרוע שכזה".

בינתיים, כאילו היא לא קשורה לכל הסיפור, ברצלונה חוגגת. הטיילת עמוסה בתיירים, במלונות תתקשו למצוא חדר. אלו עוד סיבות לכך שאנחנו בכביש החוצה, על הדרך מערבה, ואפשר לשים גז. בכביש הראשי שלט גדול יתריע תמיד על התקרבות למצלמת מהירות, כשהמצלמה עצמה תהיה מכוסה במדבקה זרחנית גדולה ועליה רשומה במספרים גדולים המהירות המותרת. בדקו את עצמכם - מה המהירות המותרת בכביש החוף מכוסה המצלמות? אפשר להניח שאתם לא יודעים.

בספרד, להבדיל ממקומות אחרים בעולם שאנחנו מכירים טוב מדי, לא חושקים רק בכסף של הנהגים אלא מבקשים באמת להתריע על עיקול מסוכן. וזה לא הכל: "משהו טוב אחד יצא מהמשבר הכלכלי הזה", אומר לי ידיד ספרדי חובב הגה וכידון, "גם במשטרה חוסכים כסף לכן לא מוציאים כמעט שוטרים להפעיל את מצלמות הלייזר. פעם היו מזניקים מסוק על כל נהג ממהר. היום אין למשטרה כסף - לכן אין מסוקים ואין לייזרים".

באופן מפתיע, יותר או פחות, מספר ההרוגים בכבישים דווקא ירד, ואולי זה קשור לעובדה שבה פתחנו - לא רק המשטרה נעלמה מהכבישים, גם הנהגים עצמם. לרוכב אופנוע זה מצב נפלא. הכבישים בהרי הפירנאים כאילו נולדו לרכיבה: עיקולים ברדיוס קבוע, אספלט שנושך בצמיג וקרירות אלפינית. הדוקאטי דיאבל סטראדה הוא לא אופנוע קלאסי למסע מהסוג הזה. תיקי המשא של השטן האיטלקי הם קטנים ולא מספיקים לחמישה ימים של רוכב, בעיקר לא כשיש איתו מורכבת. כשאין ברירה מצטמצמים, ומתברר, למרות מה שחשבה המורכבת, שחולצה שנלבשת יום שני ברציפות לא מהווה סכנת הרעלה מידית.

לא רק יכולת הנשיאה מוגבלת, גם ביצועי ההטיה - אחרי שהוכחת לעצמך שאפשר להוריד אותו מספיק כדי לשייף באספלט את רגלית שמאל, ואחר כך את הרגלית הימנית, אפשר להירגע, להיכנס למוד קרוזינג.

50 גוונים של ירוק

הדרך עוברת בכפרים הגבוהים, שבימים שלפני עונת הסקי ריקים כמעט לגמרי. עיירות רפאים. גוגל-מאפ וטריפ-אדוויזר מסייעים לך למצוא בכל פעם מלון דרכים עם מארח נחמד - יותר או פחות. מהר מאוד מתחילה להיווצר שגרת מסע. בכל ערב פתיחת תיקים, בכל בוקר אריזתם מחדש. רצף פעולות שהופכות למעשה קבוע, שיטתי ומוצלח יותר בכל יום חדש של רכיבה. אריזה, קשירה, אבטחת התיקים ויציאה לדרך. הניווט מתבצע בשיטה הישנה והטובה, בעזרת מפה. כזו אמתית, מנייר, שלא זקוקה ללוויין שיסכים להיות בדיוק מעל ראשך. הנווטן, לעומת זאת, מצריך ממך התעסקות בלתי נגמרת, הוא גונב ממך את המבט ואת תשומת הלב. עם מפה אתה יודע באמת באיזה אזור אתה, במאקרו ולא במיקרו.

דודו אדרי מהחברה גיאוגרפית הקדיש לנו כמה שעות בארץ בבחירת הכבישים כדי להבין שהעיקרון פשוט למדי: אתה מוצא לך דרך מפותלת וכיוון, וזורם איתה הלאה, פנוי להביט בכביש ובנוף, חופשי להשתאות כמה גוונים יש לצבע ירוק. וגם זו בעיה, כמעט בכל רגע אתה רוצה לעצור, לנסות לקבע אותו בזיכרונך לפני שיחלוף. אתה מוציא את המצרכים שקנית בסופרמרקט (נו, בחצי מחיר מבישראל) שולף את הבאגט, את הנקניק ואת בקבוק היין, מרשה לעצמך שלוק אלכוהול קטן ומתענג על הנוף במסעדה הכי טובה בעולם.

רכיבת אופנוע הופכת טיול כזה להרפתקה שונה לגמרי. כשאתה מטפס להר או יורד לעמק, הגוף שלך מרגיש כל מעלה משתנה בטמפרטורות. אפך מריח את פרחי הלבנדר, את ריחות גללי הפרות או את כיסוח הדשא הרבה לפני שאתה מבחין בגנן עצמו. בהשכבות העיקולים שבהרים, כשעיניך סורקות את הבאות כדי שלא לפגוע בכבשה תועה, המורכבת במושב האחורי ספק מבועתת-ספק מאושרת משום שההטיה של הכלי הדו-גלגלי גורמת לכך שראשה כמו מרחף מעל התהום.

הרכיבה בין שתי המבקשות-אוטונומיה נקטעת מדי פעם לטובת כוס "קורטאדו" מעורר בבר מקומי, ספל קפה שעולה אירו אחד בלבד, חמישה שקלים שלא חושבים שהם סיפור שמתאים להיות כותרת בחדשות. כך עד לקצה המערבי של המסלול, למפרץ ביסקאיה - זה מנעימת הקיטש הידועה של ג'יימס לאסט, ולעיר סאנטאנדר - זו של יוסי בניון, כשגולת הכותרת היא סן סבטסטיאן היפהפייה. "עם נוף כזה, מה הפלא שהבאסקים רצו עצמאות", אומר לי המדרידאי בקנאה לא מוסתרת. הרים צפופי חורש ירוק שמסתיימים בחוף ים כחול. עיר קיט בסגנון הריביירה עם "האוכל הכי טעים בעולם" כמו שמתגאים כאן. ביקור בבית טאפאס מקומי מבהיר שיש בזה משהו.

בסמטאות העיר העתיקה של סן סבסטיאן אתה שומע יותר אנגלית ואיטלקית מספרדית. הרבה צעירים ספרדים מיואשים עוזבים - כן, גם הם - לברלין, בניסיון למצוא חיים טובים יותר. "זה נורא", אומר הספרדי, "הנתונים מדברים על אבטלה של 50 אחוזים אצל הצעירים. זה דור העתיד של ספרד, מאות אלפי בני 20 ו-30 שגרים בבית ההורים ועל חשבונם, שמפסידים את השנים הכי טובות שלהם. הם מצליחים למצוא פה ושם עבודה בשחור, אבל יגיעו לגיל 40 בלי שהיו מועסקים יום אחד במשכורת נורמלית, בלי פנסיה או תנאים סוציאליים. דור שלם הולך כאן לאיבוד. זה פשוט נורא".

יש שיאמרו שלעומת ספרד המצב של ישראל הוא גן עדן, אני תוהה בקול. "אתה צודק", עונה הספרדי, "אבל זה נכון רק לעכשיו. תזכור שלספרד מגיעים 50 מיליון תיירים בכל שנה. הכלכלה שלה הייתה עד לא מזמן השביעית בעולם. המדינה הזו תאושש, היא לא תיעלם, הרי היא קיימת כבר יותר מ-500 שנה", הוא אומר ומוסיף עקיצה: "תזכיר לי כמה שנים ישראל פה?".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי היום במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות