גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: עובדים שאוכלים מזון בריא פרודוקטיביים יותר

תוכנית בריאות הכוללת פעילות גופנית ותזונה יכולה להחזיר עד פי 6 מההשקעה בה, עלויות רפואיות של העובד יורדות, וכן העלות של היעדרויות מהעבודה ■ חלק מהמעסיקים בישראל כבר מיישמים ומעודדים

עובדי מטה קבוצת הפארמה ומוצרי הצריכה כצט בהוד השרון נתקלים בכל בוקר בארגזי הירקות שנפרקים במטבחונים שבמשרדים. העובדים הממונים שוטפים, קולפים ופורסים מגשי ירקות של קולרבי, גזר, עגבניות שרי ושאר ירקות, שזמינים לעובדים במשך כל שעות היום. המקררים במטבחים מציעים לעובדים חלב סויה, חלב עזים או חלב 1% - לבחירתו של כל עובד.

בעמדת השתייה החמה יש כמה סוגים של תה ירוק. את התה וגם את הקפה שותים בחברה מכוסות זכוכית, וגם את האוכל אוכלים בכלים רב-פעמיים בלבד. בשעות הצהריים יכולים העובדים להזמין, בסבסוד החברה, ארוחות צהריים ממסעדות שונות וגם ממסעדות טבעוניות.

לדברי רויטל לוי פסי, מנהלת תחום גינקולוגיה ואורולוגיה בחברה ודיאטנית במקצועה, כצט כיום דוגלת באחריות חברתית, שבאה לידי ביטוי בין היתר בדאגה לעובדים ובמתן סביבת עבודה נעימה יותר. "ב-2010 החלטנו על שנת בריאות ומינינו פורום תזונה", אומרת לוי פסי, "קיימנו הרצאות בכל האתרים שלנו - במטה בהוד השרון, ובשלושת המפעלים בצפון ובקרית מלאכי. הצענו לעובדים פגישות אישיות, וההיענות הייתה גבוהה. הבאנו שף שעשה לנו סדנאות לבישול בריא משולב עם גיבוש חברתי. הפורום פרסם בכל שבוע ניוזלטר בנושא ובו מידע וטיפים לאכילה בריאה".

- מה נהגתם לאכול בעבר במטבחים?

"בכל מטבח חיכו לנו בבוקר צנצנות יפות מלאות עוגיות. סיימנו עם כל הצנצנות. הכיבוד בישיבות היה בייגלה, עוגיות ושתייה קלה - והפסקנו את זה. היום בישיבות יש רק ירקות חתוכים, מים וסודה".

גם משרד עורכי הדין מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות', מספק לעובדיו ולאורחיו מגשים של ירקות ופירות המפוזרים בקפטריות ובחדרי המטבח ברחבי המשרד. אין במשרד עוגיות, עוגות וכיבוד אחר, רק ירקות ופירות. הם מגיעים שטופים, קלופים ונגישים כל העת, ומשמשים גם את העובדים לחיתוך סלט עבור ארוחת הצהריים שלהם.

בחגים ובאירועים מיוחדים, כגון סיום תקופת התמחות, המשרד מקפיד להביא פירות חתוכים לצד כיבוד אחר. בחגים המשרד מקיים ארוחות יוגורט וגרנולה. ובכל זאת, מדי יום חמישי בשעה 15:00, המשרד מציין "חמישי מתוק", ומחלק לקפטריות וחדרי המטבח ברחבי המשרד משהו קטן ומתוק לסיום השבוע.

"שמנים פחות פרודוקטיביים"

מה עומד מאחורי ההשקעה של מקומות עבודה בבריאות עובדיהם? לפי מחקר שנעשה לאחרונה בבריטניה, חולי סוכרת סוג 2, מחלה שמקורה באורח חיים לא בריא, מנצלים 32 ימי מחלה בשנה לעומת 17 ימי מחלה שלוקחים אנשים שאינם סוכרתיים.

לדברי פרופ' נעמה קונסטנטיני, מנהלת המרכז לרפואת ספורט של המרכז האוניברסיטאי הדסה, שמטרתו לקדם פעילות גופנית ואורח חיים בריא בקרב כלל האוכלוסייה, כולל מקומות עבודה, יש בישראל יותר מ-400 אלף חולי סוכרת מסוג 2, שנובעת במרבית המקרים מאכילה לא נכונה ומחוסר פעילות גופנית.

ולהשמנה יש השלכות כלכליות. "אנשים שמנים הם פרודוקטיביים פחות", אומרת קונסטנטיני. "הדבר בולט בעיקר בארה"ב, שם מקום העבודה משלם עבור ביטוח הבריאות של העובד, וההשקעה ברפואה מונעת מאוד משתלמת למעביד. עובדים בריאים הם לא רק פרודוקטיביים יותר, אלא שבעי רצון יותר. לצערנו, במרבית המפעלים לא חושבים קדימה, כי מסתכלים רק על ההשקעה ולא על התוצאה. לדוגמה, במקומות עבודה שמעסיקים נהגים - וידוע כי נהגים שמנים מעורבים יותר בתאונות דרכים - מעדיפים לשלוח את הנהגים לניתוחים בריאטריים כגון קיצור קיבה, שעולים מאות אלפי שקלים, ולא להוציא הרבה פחות על תוכניות קידום אורח חיים בריא".

ועוד כמה נתונים: מחקר של ביה"ס לעסקים של הרווארד מ-2011, בחן אילו מקומות עבודה המשיכו את התוכניות לעידוד אורח חיים בריא למרות המשבר הכלכלי. מהמחקר עלה, כי תוכנית בריאות הכוללת פעילות גופנית ותזונה, יכולה להחזיר עד פי שישה מההשקעה בה. עוד עולה מהמחקר, כי עלויות רפואיות של העובד יורדות ב-3.27 דולרים על כל דולר שמושקע בתוכניות בריאות, ועלות של היעדרויות מהעבודה יורדת ב-2.73 דולרים על כל דולר שמושקע בתוכניות בריאות.

חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, למשל, שהכירה במשמעויות של השקעה בעובדים, נתנה בונוס של 150 דולר לכל עובד שירד 10% ממשקלו, והצליחה להביא להאטה בעלייה בהוצאות על בריאות העובדים בחברה.

מיץ במקום מים? יש לזה מחיר

אחת החברות הגדולות שהנהיגה שינוי בריאותי באמצעות הדסה אופטימל היא החברה לישראל. "זה התחיל מהמנכ"לים", מספרת רקפת אריאלי, תזונאית קלינית וספורט בהדסה אופטימל. "עידן עופר רצה שהמנכ"לים יתנו דוגמה אישית לעובדים, מתוך ידיעה שברור שיש לאורח חיים השלכה על החיים היומיומיים. ההתערבות שלנו בחברה כללה סקירה מקיפה של המדדים הבריאותיים של המנכ"לים, מפגשים אישיים וקבוצתיים בחברות והרצאות. כל האוכל בישיבות השתנה. הייתה תחרות על המדדים של כושר גופני, לא על משקל, ואחרי חצי שנה היה שיפור משמעותי בכל המדדים. הזוכים במקומות הראשונים קיבלו פרסים יקרי ערך. הפרסים מאוד משמעותיים".

- ומה עם העובדים מן השורה?

"בעקבות הצלחת תוכנית המנהלים הוחלט להעבירה לרמת העובדים. בכיל שבבעלות החברה לישראל, נכנסנו להתערבות במפעלים עצמם ובתרכובות ברום בצורה הכי משמעותית. היו שם מאות משתתפים. בנינו פרופיל בריאותי לכל עובד, ותזונאי המרכז, אלון עידן, הגיע אחת לחודש למקום להרצאות ולמעקב אחרי ההתקדמות בתוכניות האישיות. כל עובד קיבל מד צעדים שניתן לסריקה, ועקבנו אחרי הפעילות שלו באופן חודשי. גם שם הייתה תחרות על הפעילות".

- ומה עם המזון?

"יש שם חדרי אוכל ענקיים. הטבחים עברו הדרכות: פחות טיגון, הגשה אסתטית יותר, שהאוכל לא ישחה בשמן, אלא שמן הזית יוגש בצד. לחתוך ירקות יותר גדול כדי שלא יאבדו צורה. הרציונל היה שמשאירים את הלא בריא - את השווארמה והצ'יפס - אך מוסיפים לצידם אוכל בריא. החלטנו שנבוא באקט חינוכי, ולא בכפייה.

"בנוסף, שילטנו את חדר האוכל - כל האוכל הבריא סומן באצבע שמופנית למעלה בצבע ירוק והאוכל שאינו בריא, באצבע למטה באדום. רשמנו כל מיני היגדים: למשל, שלט ליד שקדי המרק שמסביר מה ההשלכה של תוספת כמה כפות כאלה במרק; או אם אתם שותים כוס מיץ במקום כוס מים, בכמה ק"ג תעלו בשנה. בשנה השנייה קיימנו ימי העשרה וימי ספורט ועברנו לפעילות קבוצתית, במסגרת קבוצות של אורח חיים בריא. היו תוצאות מאוד יפות. המערכת השקיעה הרבה כסף, וקיבלה תמורה גדולה"

כך מכינים כיבוד בריא וזול לישיבות

מנכ"לית "עתיד", עמותת הדיאטנים בישראל, ד"ר אסנת סטון, ניסתה לפתור את מלכוד הבורקסים המפתים בישיבות ובכנסים, ופיתחה עם הצוות שלה הצעה מפורטת לכיבוד בריא לישיבות במחיר נגיש של עד 10 שקלים למשתתף. ההצעות מגוונות, ומבוססות על שילובים בין ירקות, פירות, לחם מלא, דגני בוקר בריאים, יוגורטים, אגוזים ופירות יבשים.

הטבלאות, שאותן ניתן לראות באתר העמותה, מציעות כמויות מדויקות לכל עשרה אנשים, ומבוססות על תחשיבים מדויקים של משקל של כל פריט, כך שלא יהיה עודף שייזרק.

"היה לנו חשוב לסדוק את הפרדיגמה שכיבוד בריא הוא בלתי אפשרי, כי זה יותר יקר", אומרת סטון. "רצינו להראות שבתוספת מחיר לא משמעותית ובתקציב סטנדרטי, אפשר להגיש כיבוד בריא. המחשבה השנייה הייתה פרקטית, שלמי שנותנים את התפקיד הזה יהיה נוח והוא יידע מה הוא צריך לקנות. הופתענו שזה יצא כל-כך זול, אפילו שהחישוב שלנו נעשה לפי מחירי לוקסוס של עגבניות שרי ומלפפון בייבי - כלומר, ניתן עוד להוזיל את זה".

כלכלת בריאות

חדר האוכל של תרכובות ברום / צילום: הדסה אופטימל

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"