גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג. יפית מגבשת קבוצת משקיעים לרכישת מניות ערוץ 10

ג. יפית העבירה 5 מיליון דולר כמקדמה ותעביר עוד עשרות מיליוני דולרים השנה ■ מאיפה הכסף, והאם היא תצליח להציל את ערוץ 10?

העסקה

דולר אחד בלבד שילמה ג. יפית עבור 30% ממניות ערוץ 10 בהן החזיק עד אתמול (א') המיליארדר רון לאודר. אחרי דיונים שהתנהלו במשך חודשים ספורים, נחתמה העסקה בשעות הערב (שעון ישראל) במלון בניו-יורק.

יפית גרינברג נסעה לארצות-הברית בכדי לחתום, לאחר שכבר נוסח ההסכם כולו בישיבות ההנהלה של קבוצת ג. יפית, שבראשה עומדות גרינברג ועפרה מיתר המחזיקה ב-25% מהמניות. מיתר היא אשתו בנפרד של שמואל מיתר, שיחד עם אחיו, וחברם מוריס קאהן, נפרדו במהלך העשור הראשון של שנות ה-2000 מרוב העסקים שהיו בבעלותם תמורת קרוב ל-2 מיליארד דולר. ב-1998 הונפקה אמדוקס בוול סטריט בעבור 2.75 מיליארד דולר.

האירוניה היא שמה שידעו בהנהלת קבוצת התקשורת, הכוללת בעיקר משרדי פרסום ויחסי ציבור - לא ידעו בהנהלת ערוץ 10.

אין לטעות בסכום הדולר שננקב שכן הוא סמלי בלבד. גרינברג, אוטוריטת צרכנות ידועת-שם, ומיתר שותפתה שנחשבת שקטה, נערכות לשלם עשרות מיליוני דולרים במהלך השנה הקרובה. במעמד החתימה עצמו העבירה מיליוני דולרים בודדים כמקדמה - כך נודע ל"גלובס". אחרי החתימה היא תעשה היום את דרכה לארץ.

המשקיעה החדשה בערוץ 10 התחייבה להמשיך ולהזרים כסף לערוץ, על-פי תוכנית הבראה קבועה במהלך שנת 2014 כולה - שנת המעבר לרישיון בערוץ. בזמן הזה היא התחייבה לעשות את כל המאמצים על מנת להכניס משקיעים נוספים.

ל"גלובס" נודע כי גרינברג כבר קיבצה סביבה קבוצת משקיעים ישראלית, שאמורה להיכנס לערוץ זמן קצר אחרי גרינברג ואחרי קבלת הרישיון.

אתמול, בציטוט ראשון שיצא מפיה באשר לעסקה, הבהירה גרינברג כי כמי שצמחה בעולם הטלוויזיה, היא מחויבת להצלחתו של ערוץ 10 ולרווחת עובדיו. אולם, כבר היום אפשר לשער כי במקרה שלא ייכנס משקיע נוסף, גרינברג לבדה, כשלצדה שני בעלי מניות ללא מוטיבציית השקעה - יוסי מימן וארנון מילצ’ן - לא תישאר בערוץ אפילו רגע אחד נוסף.

האם לג. יפית יש את הכסף?

זו הייתה השאלה הגדולה שנשאלה אתמול עם היוודע דבר העסקה. עלו לא מעט ספקולציות שלאודר יישאר בסביבה, ושהוא יעשה בה שימוש כאשת-קש שלו. אך הצדדים הנוגעים לעסקה דוחים את הטענות האלה על הסף.

כך או אחרת, ברור שמדובר בעידן חדש בערוץ 10. לראשונה זה שנים, בעלי המניות שלו כולם הם ישראלים. לא מיליארדרים שקצה כיסם לא נראה ולא ברורים מניעיהם.

גרינברג היא אשת עסקים עם משאבים מוגבלים וגחמות ריאליסטיות בלבד. היא אישה אמידה, אך גם אם עסקיה יציבים, היא רחוקה בהונה מלאודר וגם משותפתה מיתר. ברור לכל כי יש גבול לעד כמה יכול ערוץ - שיפסיד רק השנה 50 מיליון שקל - למשוך אותה אתו למטה. וזה סוג הבעלים שהערוץ הזה צריך עכשיו.

רון לאודר

יש להודות שכולנו הבטנו לכיוון הלא נכון בתקופה האחרונה. אכן יש סכסוך בין בעלי המניות, שכניסתה של גרינברג אמור לפתור. על מנת לבקש רישיון בסוף השנה הזו זקוק הרגולטור לבקשה חתומה על-ידי רוב ישראלי מבין בעלי המניות. מימן, שמכר חלק ממניותיו ללאודר הלא ישראלי באחרונה, לא מספק, ואילו מילצ’ן ממאן לחתום. גרינברג סוללת את הדרך לבקשת הרישיון.

אך בזמן שעקבנו אחר הסכסוך הזה, לא הבחנו שלאודר אוסף את חפציו ומתקפל. חצי מיליארד שקל השקיע לאודר בעשור האחרון בערוץ 10, מהם 130 מיליון שקל רק בשנה האחרונה. הוא שידר, באמצעות נציגיו בארץ אבי בלשניקוב ומיכל גרייבסקי, מחויבות עמוקה להמשך קיומו של הערוץ, אך בינתיים חיפש באינטנסיביות משקיע שיבוא במקומו - ולא במקום מילצ’ן.

ההסבר שלו לדברים הוא ההכרה בצורך של הערוץ בבעל מניות ישראלי מקומי. זה לא מופרך, אבל לא כל-כך אמין. לאודר לא צריך את המעמסה הכלכלית (הקטנה) ולא את המעמסה הפוליטית (הגדולה) שמביא אתו הערוץ. בחודשים האחרונים הוא רכש - בעצמו - את נענע10 מנטוויז’ן, ודאג להעביר את אולפני חדשות 10 ל-JCS ששייכים לו. למעשה, ערוץ 10 שילם 30 מיליון שקל לאולפני הבירה.

גרייבסקי תמשיך להיות יו"ר דירקטוריון נענע10 ותעמוד בראש קרן השקעות, ואילו בלשניקוב מונה באחרונה להיות חבר הנהלת קרן לאודר העולמית. הוא ימשיך לפתח את השקעותיו האחרות של לאודר בישראל, שמעתה הן פילנתרופיות לחלוטין, הפעם במוצהר.

העובדים

הנהלת ערוץ 10 והעובדים נדהמו אתמול כשקראו ב"גלובס" על דבר העסקה. אי-אפשר לנתח אחרת את תגובתם מאשר עלבון. כמה מאנשי ההנהלה המשיכו לשקוד על הצעות רכישה ופרזנטציות למשקיעים אחרים לחלוטין, ולא ידעו שנציגיו של לאודר - הבוסים היחידים בסביבה - סוגרים עסקה מול אשת הפרסום.

יש מי שתמה אתמול באיזה שלב בטיסה לניו-יורק הודיעו למנכ"ל הערוץ רפי גינת ולמנכ"ל החדשות גולן יוכפז מיהי המשקיעה הסודית.

ועד העובדים כינס ישיבת חירום בערב ודרש להיות מעורב בהעברת הבעלות. רק לאחרונה חתמו העובדים על הסכם קיבוצי מול לאודר, שיפקע בעוד חודש וחצי בדיוק. החלק היחיד שייוותר ממנו הוא האיסור בקיצוץ שכר עד לשנת 2016.

ואולם, מדובר כאן על "הסכם הבראה" שגרינברג תוביל, והם מבקשים לדעת בדיוק מהו והאם יכלול פיטורים. גרינברג כבר שלחה מסר מרגיע כי כל הסכם הבראה, כזה או אחר, "לא יהיה על גב העובדים".

עיתונאי חדשות 10 לא הסתירו אתמול גם את חששם הגדול ביותר - האם אשת פרסום, רוויית אינטרסים מסחריים ומקורבת לראש הממשלה ובעיקר לרעייתו - יכולה להחזיק בערוץ טלוויזיה? מה הם האינטרסים שלה, והאם באמת תגן על חופש העיתונות?

גרינברג כבר הודיעה כי תפסיק את הופעותיה במקבץ הפרסומות שקנו לה את שמה. למרות חיבתה למסך ודעותיה המוצקות בענייני השעה והתקשורת, אמרו היום (ג') בסביבתה כי אין לה שום כוונה להתערב בתוכן, וכי בראש ובראשונה היא מתכננת לעסוק בייצוב הערוץ כלכלית. כעת נשאלת השאלה האם הדבר כולל גם טיפול בהסכם ההעסקה של מיליוני השקלים שנחתם מול המנכ"ל גינת.

איזה ערוץ מקבלת ג. יפית?

מעבר לרווח ולהפסד, כאשר כבר ברור שערוץ 10 אינו חברה מאוזנת, סוחב עמו הערוץ גם חובות כבדים. בסוף השנה שעברה קיבל הערוץ מהמדינה הארכת זיכיון של שנתיים, עד אשר יקבל רישיון מהמדינה. במסגרת זו קיבל הלוואה מהמדינה והלוואה נוספת מקרן אוריגו. רק בכדי לעמוד בהלוואות האלה, יחזיר הערוץ מדי שנה 20 מיליון שקל ב-4 השנים הבאות.

אם לא די בזאת, באחרונה יצא ערוץ 10 לשורה ארוכה של הפקות על מנת להעמיד לוח שידורים ראוי בשנת 2014. בכדי לקיים אותן, יש צורך בהזרמה אקוטית של 50 מיליון שקל באופן מיידי. וזה עוד לפני מימון התקורות שהתייקרו עם ההסכמים מול העובדים.

אין לשכוח גם כי השנה האחרונה הייתה מאכזבת בכל מה שקשור לערוץ. הרייטינג לא מצליח לחזור לימי הזוהר של "הישרדות", ההשקעות הגדולות כמו "הכפר" התרסקו, ורק החדשות מצליחות להתרומם מעט מאז המעבר לירושלים.

המשוכה הרגולטורית

גם ברשות השנייה לא שמעו על העסקה שהפתיעה את השוק. כל העברת בעלויות של מעל ל-10% חייבת את אישור הרשות השנייה, ועל כן העסקה לא תצא לפועל עד אשר לא תהיה עליה חותמת של מנכ"ל הרשות, שי באב"ד.

בנוסף, לפי חוק הרשות השנייה, תאגיד שעוסק בפרסום לא יכול להיות בעל שליטה בגוף תקשורת (כלל 41). משמעותו של הסעיף לעניין ג. יפית נבחן כעת ברשות השנייה.

תקדים לכך היה כשאילן שילוח, שעומד בראש משרד הפרסום מקאן-אריקסון, היה בעל מניות בערוץ 10 באישור הרשות השנייה. אושר לו להחזיק עד ל-20% מהמניות (למרות שהספיק להחזיק רק 10%, בטרם נמלט ממנו).

ועם זאת, בסביבתה של גרינברג היה מי שאמר אתמול כי מבדיקות שנערכו בעבר סוגיית ניגוד העניינים היא שולית, והיא תוכל להחזיק במניות שרכשה.

ל"גלובס" נודע כי הרשות השנייה מתכננת להיכנס לעומק הדברים ולבחון משמעותית את האיתנות הפיננסית של גרינברג והאם תהיה מסוגלת להזרים עשרות מיליוני שקלים בשנה עבור קיומו של הערוץ.

מיתר והמשקיעים האחרים

קבוצת המשקיעים האנונימית שליקטה יפית גרינברג תתבהר ככל הנראה בימים הקרובים. אולם, כבר עכשיו ניתן להעריך כי מדובר בעיקר במשקיעים ישראלים המקורבים לגרינברג ונמצאים בסביבתה. ככל הנראה, פועלת גרינברג להביא לקדמת הבמה לפחות עוד משקיע נוסף בינלאומי.

מי שכבר מוכרת מהקשרים העסקיים של גרינברג היא עפרה מיתר, השותפה בעסקיה של גרינברג בשנים האחרונות.

בעלי המניות בערוץ 10

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק