גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משה חוגג | מייסד מובלי

הסטארט-אפיסט שגייס את קרלוס סלים

למשה חוגג יש תשובה מוכנה למקרה שמישהו ישאל אותו איך פיתח יכולת מרשימה כל-כך ליצור קשרים: הוא מייחס את זה לעובדה שאביו שירת בחיל האוויר, כך שבמשך למעלה מעשור, ומדי כשנתיים, נאלץ לעקור עם משפחתו ממקום למקום בין בסיסים, כשהוא נאלץ בכל פעם מחדש להתרגל לסביבה, ללימודים ובעיקר לאנשים.

"נוצרים שני סוגי ילדים ממעברים תכופים כאלה", הוא אומר, "או אנשים מסוגרים מאוד או אנשים שהקישורים החברתיים שלהם חזקים מאוד, כי הם מצליחים כל פעם מחדש לייצר חברים חדשים. אני משתייך לצד החברתי. יחד עם זאת, מחקרים מראים - ואני כזה - שהאנשים הללו מפתחים חסמים רגשיים שקשה לחדור אותם בגלל כאב העקירה התכוף".

המעברים החוזרים הביאו להשקעת זמנו בעיקר בלעשות חברים ופחות בלימודים: "בוא רק נגיד שאימא שלי לא רצה בשכונה והציגה את התעודה שלי לראווה", הוא אומר בחיוך ממזרי. בכל זאת, המחיר ששילם בציונים תמורת היכולת ליצור קשרים, הביאה את מובלי, אפליקציית שיתוף התמונות וסרטוני הווידיאו שפיתח, להפוך לשם מוכר בקרב מפורסמים כמו ליאונרדו דיקפריו, טובי מגווייר, לאנס ארמסטרונג וסרינה ווילימאס. חלקם גם השקיעו בסטארט-אפ המסקרן, שמתכנן לעשות לאינסטגרם את מה שפייסבוק עשתה למייספייס. החזון הזה גם שכנע את האיש שנמצא בכל שנה בצמרת עשירי העולם, קרלוס סלים, שהוביל עבור מובלי סבב גיוס הון של 60 מיליון דולרים. הדרך אל סלים, אגב, הגיעה משני מקומות מעניינים מאוד: האחד הוא בנק Manhattan&Forbes האמריקאי; השני, והלא-מאוד-צפוי - דרך היועץ העסקי המיוחד של סלים, הזמר פול אנקה.

"פנו אליי מהבנק ושאלו אותי מי המשקיע הכי אסטרטגי שאני יכול לבקש כי זה מה שחיפשנו. אז אמרתי שקרלוס סלים. להפתעתי, הם הצליחו לארגן פגישה אישית איתו".

אבל אף שסלים שם את מרבית הכסף מאחורי סבב הגיוס האחרון, חוגג מבהיר כי ההשקעה היא לא החלק המשמעותי בעסקה: "מה שיותר חשוב הוא דווקא החלק האסטרטגי, שכולל שיתוף פעולה עם חברת הסלולר של סלים, אמריקה מובייל, והתקנת אפליקציית מובלי על כל הטלפונים של החברה". לאמריקה מובייל עשרות מיליוני משתמשים והחברה נסחרת לפי שווי של כ-80 מיליארד דולרים. "תן חוזה כזה לכל חברה, והיא תוכל לגייס גם 200 מיליון", מתגאה חוגג.

הדיווחים בתקשורת הישראלית העלו סימני שאלה סביב הגיוס.

"אני לא מבין את האנשים האלה. סלבס, מוסדיים והאיש השני הכי עשיר בעולם השקיעו במובלי - ועדיין לא מפרגנים. למה לכתוב שזה מוזר שהוא השקיע במובלי ולא לכתוב שזה מרשים? זה צורם. זה לא רק כלפי מובלי. ככה זה פה בארץ. את שי אגסי לא הרגו? כל מי שכתב עליו לא עשה ולא יעשה כל החיים שלו משהו בסדר גודל כזה. את מודו לא הרגו? הורגים כאן את כולם. זה לא פשע להצליח. זו שאיפה".

ובכל זאת?

"זה מה שצריכים לגייס כדי לבנות חברה גדולה. אינסטגרם גייסה 85 מיליון דולר. מה ההבדל לעומתנו? 5 מיליון דולר".

חייבים לדבר על קווין

אילולא חוגג היה מזכיר את אינסטגרם בעצמו, אפשר היה לחשוד שעצם אמירת המילה המפורשת באוזניו היה דבר כפירה. בכל זאת, עד לא מזמן מובלי הציגה את עצמה כמתחרה אגרסיבית לאפליקציית התמונות המצליחה, כולל קמפיין שעורר לא מעט הדים כשהציע 100 אלף דולרים ל"תמונת האינסטגרם האחרונה" הטובה ביותר.

"המצאתי את מובלי ב-2009", חוגג טוען בתוקף לזכות ראשונים. "היינו משתפים תמונות בינינו לבין עצמנו, אבל לא הצלחתי לגייס כסף, אז הכנסתי את הפרויקט למגירה למשך שנתיים. בסוף הם יצאו לשוק חודשיים לפנינו".

בניגוד למייסד אינסטגרם קוויין סיסטרום - שלטענת חוגג המציא את האפליקציה שלו רק כדי לייצר פילטרים שיהפכו את התמונות במובייל ליותר מעניינות - הראייה שלו לגבי מובלי הייתה אחרת: "הבנתי שמצלמת הסמארטפון תשתפר כל הזמן ושאם מסתכלים על תמונות בעולם, זה מייצר לך עיניים בכל מקום. רציתי לחבר את העיניים האלה. לא היה אז אינסטגרם ולמרות שזה היה אפשרי טכנולוגית, אף אחד לא הוסיף חיווי מיקום על התמונות שצילם. הייתי צריך רשת חברתית כצינור לשתף את התמונות. הבעיה היא שאת המשתמשים לא מעניינת התפיסה שיש לך עיניים בכל מקום בעולם, אלא איזה פילטרים האפליקציה מציעה. הייתי צריך לפתח רשת חברתית לשיתוף תמונות".

אולי תפרגן קצת?

"תראה, אינסטגרם היא חברה מדהימה וצריך להוריד את הכובע בפניה עשר פעמים. היא זזה מהר, איכות ביצוע ברמה הכי גבוהה, אבל הלכה למעשה, זה שאני טכנולוגית טוב ממנה לא גורם לי להצליח יותר ממנה. לא קם האדם שיבוא ויגיד שטכנולוגית מובלי לא עולה על אינסטגרם, כולל המנכ"ל שלה.

"אנחנו כנראה לעד לא נעבור את אינסטגרם בכמות המשתמשים, אבל כן נבדל את עצמנו לשווקים אחרים. רוב העולם לא יודע מה זה אינסטגרם. הודו, סין, מרכז אמריקה. אין לי מטרה להיות מקום ראשון בשוק הזה, יש לי מטרה להקים עסק מצליח. העולם הוא ענק. יש מקום גם לקולה וגם לפפסי. אנחנו כנראה נהיה יותר קטנים מאינסטגרם, אבל נהיה גדולים מספיק שיהיה לנו עסק טוב".

את עיקר הכסף מהגיוס האחרון תשקיע מובלי בהכפלת כוח האדם בחברה וכן בתקציב שיווק משמעותי, אבל היעד העיקרי הוא לאו דווקא האפליקציה עצמה, אלא פיתוח מנוע חיפוש ויזואלי, שחוגג מקווה שישנה את התעשייה. "אין היום באמת מנוע חיפוש תמונות טוב. יש את גוגל אימאג'ז, אבל הוא מאוד בעייתי. דבר שני, אין אפשרות לחפש לפי מיקום או לפי נקודת זמן ואולי הכי חשוב - רוב התמונות שם הן תמונות ארכיון. אם תחפש תמונה של ליידי גאגא בגוגל, תקבל תמונות ארכיון שלה. הרעיון של המנוע הוויזואלי הוא לאפשר לך לראות תמונות מההופעה שלה אמש במדיסון סקוור גארדן או, להבדיל אלף אלפי הבדלות, תמונות מהמהומות אתמול בסוריה".

ומנוע החיפוש המתוכנן ייתן גישה גם לתמונות של אנשים פרטיים שמשתפים במובלי?

"בברירת המחדל שיתוף התמונות יהיה פתוח. יהיו אנשים שיעשו אחורה פנה ויחליפו מחשבון ציבורי לחשבון פרטי - וטוב שכך. מצד שני, זה יביא למאסה של אנשים שרוצים אחרת ורוצים שהתמונות שלהם ייראו על-ידי כמה שיותר גולשים".

וזכויות יוצרים?

"טוב, זה עדיין לא סגור, אבל אפשר יהיה לעשות שימוש מסחרי בתמונות. בכל מקרה ממשק המשתמש יהיה פשוט עד כמה שניתן. זה לא יהיה מסובך כמו flickr".

אולמרט, רבין ואיל ההון הקזחי

90% מהמימון למובלי הגיע מאיל ההון הקזחי בן ה-34, קינס רקישב, שבינו לבין חוגג נוצרו חיבור ושיתוף פעולה רחב. באפריל השנה הכריזו השניים, יחד עם ראש ממשלת ישראל לשעבר אהוד אולמרט, על הקמת קרן השקעות בשם ג'נסיס אנג'לס. אולמרט מונה ליו"ר ובמועצת המנהלים אפשר למצוא גם את יובל רבין. בישראל פועלת הקרן תחת השם Singularteam, לאור הפסד משפטי על השם מול קרן ההון סיכון הוותיקה ג'נסיס פרטנרס.

אף שעזב את אזור באר שבע לפני כמה שנים טובות עבור תל אביב, חוגג מתקשה להיפרד מהבית. הוא מרבה לבקר את הוריו בישוב מיתר, בו גר לפני שעזב לגוש דן, ועל הדרך גם לקפוץ לביקור בווסרמיל, האצטדיון המקומי של הפועל באר שבע, קבוצת נעוריו וזו שנושאת בגאון את לוגו החברה שבראשותה הוא עומד.

"החסות על החולצה זו השקעה פרטית שלי ולא של מובלי", הוא ממהר להבהיר. "אני שמתי את הכסף עבור המועדון, אבל אין טעם שיהיה כתוב על החולצה 'משה חוגג', אז החלטתי שנפרסם שם את מובלי".

חוגג היה שחקן בקבוצת הנערים של המועדון וכיום לא רק שהוא ספונסר ואוהד, הוא גם משתדל לעזור בכל מה שניתן. על השאלה אם הוא מתכנן בעתיד לרכוש לעצמו קבוצת כדורגל, בדומה ליזם הטכנולוגיה אורי אלון, מבעלי הפועל ירושלים (ואחד מנבחרי הפרויקט לפני שנתיים), הוא אומר: "זה ממש לא הכיוון. אלונה ברקת (הבעלים הנוכחית של הפועל באר שבע, ר' ג') עושה עבודה מצוינת ואין שום סיבה לרצות להחליף אותה".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר