גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הגיע סוף עידן עסקאות בעלי העניין בבורסה?

מסלול האישורים המייגע שצריך בעל השליטה לעבור כדי לבצע עסקה בינו לחברה שבשליטתו לא מנע בעבר מבעלי מניות המיעוט להיפגע פעם אחר פעם מעסקאות שכאלה ■ תיקוני החקיקה מהעת האחרונה משפרים את מצב בעלי המניות מהציבור

הערכות שווי מנופחות, קיפוח בעלי מניות המיעוט והפסדים כבדים - כל אלה אפיינו רבות מהעסקאות שביצעו חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה של תל אביב עם בעלי השליטה בהן בשנים קודמות. די אם נזכיר את העסקאות למכירת חברת הנדל"ן הפרטית קלד"ש לידי פועלים השקעות, מכירת מניות חברת ישרס לידי ערד השקעות של שלמה איזנברג או מכירתה של חברת התעופה ישראייר לידי אי.די.בי של נוחי דנקנר. בכולן חילצה החברה הציבורית את בעלי השליטה בה במחירים שהתבררו בדיעבד כמנופחים.

לכאורה, מסלול האישורים שאותו צריך בעל שליטה בחברה ציבורית לצלוח כדי לאשר עסקה בינו לבין החברה שבשליטתו, הוא, כאז כן היום, ארוך ומייגע. תחילתו בוועדת הביקורת, המשכו בדירקטוריון החברה וסופו באישור ברוב מיוחד באסיפה הכללית של בעלי המניות. לא לחינם בחר המחוקק במסגרת חוק החברות להקשות על בעלי השליטה, שכן מאז ומתמיד רבץ לפתחם הפיתוי להיטיב עם עצמם על חשבון שותפיהם בחברה - בעלי המניות מהציבור.

ולמרות כל זאת, מצאו את עצמם בעלי מניות המיעוט בעבר, פעם אחר פעם, נפגעים מעסקאות שכאלו, אשר כמעט תמיד היטיבו רק עם בעלי השליטה.

איך זה עובד?

כיצד פועלת השיטה אשר הותירה את בעלי מניות המיעוט פגועים ומופסדים, או במילים אחרות: כיצד פועלת שיטת ה"ישראבלוף" בעסקאות שבהן רוכשות חברות ציבוריות נכסים פרטיים מידי בעלי השליטה בהן?

בתפקיד הראשי, אך מאחורי הקלעים וכמושך בחוטים, נמצא בעל השליטה - זה המחזיק נוסף על החברה הציבורית שבה הוא שולט גם בשלל עסקים פרטיים, שאותם הוא ישמח בדרך כלל למכור לחברה הציבורית, תוך שהוא גובה בתמורה מחיר מפולפל, ואף לעיתים נחלץ מהתחייבויות אישיות.

לצדו של בעל השליטה ניתן למצוא תמיד את "המומחה", מעריך השווי, שתמורת שכר טרחה נאה ינפק חוות-דעת שתכשיר את מחיר העסקה המפולפל, ויספק לוועדת הביקורת את הגושפנקא הנחוצה לאישור העסקה.

בדרך כלל יופיעו בניירות העבודה שלו מילים כמו "סינרגיות" ו"יתרונות לגודל", ונוסף על כך ישולבו בהם ביטויים כמו "פלטפורמה", או "פוטנציאל צמיחה עתידי". בדיעבד, יתברר כמעט תמיד כי הקשר בין האופטימיות המופלגת של היועץ למציאות בשטח הוא קלוש עד בלתי קיים.

הדח"צים, הדירקטורים מטעם הציבור בדירקטוריון החברה, אמורים להיות חסרי תלות, אולם לאורך השנים הם לא הצליחו למנוע את הפגיעה בציבור שאותו הם אמורים היו לייצג. סוד ידוע הוא שמי שהציג את מועמדות הדח"צ לאישור בעלי המניות היה בדרך כלל בעל השליטה בכבודו ובעצמו, מה שהפך את אותו דירקטור ל"חותמת גומי" מטעמו.

ומי עוד מקבל ציון "נכשל" במבחן השמירה על האינטרסים של בעלי המניות מהציבור בעסקאות בעלי עניין? אלו הם בתי ההשקעות, המחזיקים בחלק הארי של החזקות הציבור במניות.

כבר לפני שנים כפה המחוקק על קופות הגמל וקרנות הנאמנות אשר בניהול בתי ההשקעות חובת הצבעה באסיפת בעלי המניות הדנה באישור עסקת בעלי עניין. הוא אף קבע כי ניתן לאשר עסקה שכזו רק אם לפחות שליש מבעלי מניות המיעוט תומך בה. בכך יצר המחוקק תשתית נוחה לנטרול עסקאות הפוגעות בציבור. אולם בחלוף השנים התברר, כי הגופים המוסדיים לא תמיד ניצלו את הכוח שהמחוקק נתן בידיהם, ובחלק מהמקרים אישרו עסקאות שבדיעבד פגעו בחברות שבהן מושקעים כספי לקוחותיהם.

אלא שנראה כי כל ההיסטוריה התאגידית העכורה הזו הולכת ומתקרבת אל פרק הסיום שלה, וזאת בעקבות כמה תיקוני חקיקה, אשר כבר החלו להשפיע על מערכת השיקולים של השחקנים המרכזיים המעורבים באישור עסקאות עם בעלי שליטה, ולטובתה של המחזיקים במניות המיעוט.

הסנונית הראשונה והחשובה הגיעה במארס 2011, אז אישרה הכנסת את תיקון 16 לחוק החברות. התיקון טיפל בקלות היחסית שבה נענו הגופים המוסדיים לאישור עסקאות של החברות הציבוריות עם בעלי השליטה, ובתלות המיוחסת לוועדת הביקורת של הדירקטוריון בבעל השליטה.

התיקון קבע, כי כדי לאשר עסקה עם בעל השליטה יש צורך ברוב מוחלט (51%) של בעלי מניות המיעוט מהציבור, במקום שליש כפי שהיה קודם לכן. נוסף על כך חיזק התיקון את מידת העצמאות של ועדת הביקורת, באמצעות החלה של תנאים, כגון מינוי של ועדת ביקורת שבה יהיה רוב ל"דירקטורים בלתי תלויים" וניהול ישיבות הוועדה ללא נוכחות בעל השליטה.

בנובמבר של אותה שנה אישרה הכנסת גם את תיקון 20 לחוק החברות, הידוע כ"חוק שכר הבכירים", אשר נועד להגביל את החברות הציבוריות מלשלם שכר מופרז לנושאי המשרה בהן.

מאז שנכנסו שני התיקונים לתוקף החלו המוסדיים להפנים את תפקידם כשומרי הסף של אינטרס הציבור בשוק ההון, והם מגלים מעורבות גבוהה באישור עסקאות עם בעלי שליטה. רוב המוסדיים נוהגים להצביע באסיפות בעלי המניות לאחר קבלת ייעוץ מחברת אנטרופי, בעוד שמקצתם פועלים דרך עמדה - חברת ייעוץ חדשה שהוקמה על-ידי איתי מקמל. חריג בנוף המוסדי הוא בית ההשקעות פסגות, המתנהל באופן עצמאי, תוך כדי הקפדה על נקיטת קו תקיף ביחסו אל עסקאות עם בעלי שליטה.

בתחילת 2012, ובעקבות תיקון 16 לחוק החברות, גיבשו אנטרופי יחד עם חלק מהגופים המוסדיים מסמך מדיניות, אשר מגדיר מבחינתם את התנאים לאישור עסקאות עם בעלי שליטה בחברות ציבוריות. המסמך קובע כעיקרון מנחה, כי עסקאות בעלי עניין כלל אינן רצויות, כי עדיף לבעלי מניות המיעוט לבצע עסקאות מול צד שלישי וכי: "נמליץ לאשר רק עסקה שמיטיבה עם המיעוט".

המסמך מתאר את דרך החתחתים שצריך לעבור בעל שליטה המעוניין לבצע עסקה עם החברה שבה הוא שולט, ובכלל זה: הקמת ועדה בלתי תלויה על-ידי ועדת הביקורת של הדירקטוריון לבדיקת כדאיות העסקה, ביצוע של הליך תחרותי שבו יתקבלו הצעות מצדדים שלישיים, הצגת הוכחה על קיום מו"מ בין הוועדה הבלתי תלויה לבין בעל השליטה על תנאי העסקה והסכמה לכך שמינוי המומחה לבדיקת כדאיות העסקה יתבצע על-ידי הגופים המוסדיים, ולא על-ידי בעל השליטה.

חלק מבעלי השליטה, אשר ניסו מאז "למשש את הדופק" קודם כניסה לתהליך האישור המייגע של עסקת בעלי עניין, חזרו בהם לאחר שהבינו במה אמורים הדברים. כך היה למשל במאי השנה, כאשר קבוצת אי.די.בי חזרה בה מכוונתה למכור את החברה הבת כלל ביטוח לחברה הנכדה כור. במקרה בולט אחר של עסקת בעלי עניין סירבו הגופים המוסדיים לביצוע המיזוג בין חברת הציוד הרפואי מדטכניקה לבעלת השליטה בה, אילקס מדיקל.

כך, במקרים רבים, נאלצים בעלי השליטה בשנה האחרונה לוותר על מינוי מומחה מטעמם, ולשנות את תנאי העסקה כפי שהוצגה מלכתחילה. חברת הנדל"ן אזורים, למשל, ביקשה להקצות מניות לבעל השליטה בה הרשי פרידמן, בתמורה להעברת נכסים פרטיים שבידיו. העסקה אושרה בדצמבר 2012, לאחר עיכוב של כשנה, בשל מחלוקת סביב שווי הנכסים שפרידמן העביר לחברה וזהות השמאי שהעריך אותם.

באוגוסט 2012 ביקשה חברת דלק ישראל לאשר התקשרות עם גיסו של בעל השליטה, יצחק תשובה, בקשר עם תפעול תחנת דלק בכביש החוף. המוסדיים דרשו מינוי של מומחה מטעמם, אשר קבע כי חלקו היחסי של הגיס בסך תקבולי התחנה צריך לקטון.

דרגות החופש יצטמצמו עוד יותר

בדצמבר 2012 רכשה חברת נפטא את תיק ניה"ע של החברה המוחזקת ישראמקו, במחיר גבוה מהמחיר הראשוני שאותו הציעה, בעקבות דרישת המוסדיים לביצוע הליך התמחרות.

וזה עדיין לא הסוף. לאחר תיקון 16 והגברת האקטיביזם המוסדי בעקבותיו, צפויות דרגות החופש המעטות שעוד נותרו בידי בעלי השליטה באישור עסקאות עם החברה הציבורית לקטון עוד יותר, בעקבות אישורו הצפוי של חוק הריכוזיות בוועדת הכספים של הכנסת בשבועות הקרובים.

החוק קובע, בין היתר, כי בבואה לאשר עסקה עם בעל השליטה תהיה ועדת הביקורת חייבת לקיים הליך תחרותי שבו היא תקבל הצעות מצדדים שלישיים. קיומו של הליך תחרותי אפשרי בעיקר בעסקאות כגון מכירת נכסים לבעל השליטה או רכישת מוצרים וקבלת שירותי תפעול מידיו.

עו"ד עמירם גיל, ראש הקליניקה לשוק ההון במרכז האקדמי למשפט ועסקים, ומי שנטל חלק בגיבוש חוק הריכוזיות, אומר ל"גלובס" כי כדי לאשר עסקאות רכישה של נכסים מידי בעל השליטה, תאלץ ועדת הביקורת להקים ועדת פיקוח בלתי תלויה (כיום עדיין אינו מופיע כחוק), אשר תאשר או תדחה עסקאות לפי קריטריונים שנקבעו מראש.

עסקת ישראייר מגיעה לביהמ"ש

ביום ראשון הקרוב צפוי להיפתח שלב ההוכחות בתביעה נגזרת שהגיש בספטמבר אשתקד רו"ח ישראל בן יורם נגד קונצרן אי.די.בי ונושאי משרה בו. התביעה הוגשה בקשר עם העסקה שבה רכש הקונצרן מידי בעל השליטה נוחי דנקנר ושותפו אבי פישר את חברת גנדן תיירות, שהיא הבעלים של חברת התעופה ישראייר.

רו"ח בן יורם טוען, כי רכישת הבעלות בישראייר הייתה נגועה בניגודי אינטרסים, וכי לא הייתה הצדקה לביצוע העסקה, שכן ישראייר היא חברה המפסידה באופן עקבי.

עוד נטען, כי העסקה נועדה לשחרר את בעלי המניות בגנדן תיירות מערבויות אישיות בסך 43 מיליון דולר שהעמידו לטובת ישראייר, ולהעבירן לחברה הציבורית אי.די.בי פתוח. הנזק שנגרם לאי.די.בי פיתוח, הלוקח בחשבון את הפסדי גנדן תיירות מאז בוצעה העסקה, מוערך ב-360 עד 480 מיליון שקל, ונטען כי העסקה היא מקרה של שימוש לרעה בחברות ציבוריות, וחוסר הוגנות כלפיהן מצד בעלי שליטה ונושאי משרה.

עסקאות בולטות

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב