גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיכום שנה במדיה הישראלית: המספרים, הכסף והרייטינג

חרדי, ערבי, אתיופית ועובדת זרה - הפריים-טיים של שנת 2013 היווה את כרטיס הכניסה לחברה הישראלית של מגזרים שנדחקו לשוליים במשך שנים ■ "גלובס" מסכם שנה במדיה וצופה קדימה

כבר לא שקופים

לפני שנדבר על המספרים המסחררים של השנה החולפת בטלוויזיה המסחרית, כמה מילים על ההישגים הערכיים של הטלוויזיה הזו. תחת ארטילריה כבדה של רגולטורים, מחוקקים וגם מחאות היוצרים נגד תוכניות הריאליטי ששלטו גם השנה במסכנו, הצליחו הזכייניות להחדיר לפריים-טיים ציבורים שעד לשנת 2013 הודרו ממנו לחלוטין.

אפשר לראות את השיח הליברלי הערכי שמנהל המסך הישראלי, לעיתים במנוגד לחלוטין לשיח הישראלי הכללי, שחוטא בגזענות והדרה. מתי בפעם האחרונה הצופה הממוצע של תוכניות הטלוויזיה המרכזיות אירח בסלון ביתו אחים חרדים? אישה אתיופית שמנפצת כל סטריאוטיפ? עובדים זרים? ערבים? בזכות קשת ורשת, זה קרה השנה יותר מפעם אחת.

יש תופעות פסולות ובעייתיות בריאליטי באשר הוא, אך אין להתווכח עם שתי עובדות פשוטות - האחת היא שהוא מושיב ציבור ענק יחד סביב אירוע טלוויזיוני אחד ומשפיע אל חבריו. השנייה, היא שהוא משקף כהלכה תהליכים חברתיים עמוקים. ואכן, ניתן היה לראות כיצד בזה אחר זה קיבלו כרטיס כניסה למיינסטרים הטלוויזיוני לינה מח'ול שזכתה ב-"The Voice", טהוניה רובל שזכתה ב"אח הגדול", והאחים גת שהעפילו לגמר "הכוכב הבא" במלוא חרדיותם. כל השתתפות כזו הניעה שיח ער וחשוב, שספק אם היה מתקיים בלי תוכניות הריאליטי, גם אם לא קבלה וחיבוק אמיתי.

מרתקת מכולם - וייחודית לשנה זו - היא השתתפות מהגרי העבודה והפליטים שהגיעו השנה אף הם לריאליטי - ועדת הקבלה הרשמית החדשה לישראליות. כמו בחברה הישראלית, הם האחרונים שבאו לטעום מהפלאפל המטפטף הזה, אחרי שעשו זאת אנשי הפריפריה (שכבר נחשבים למלכי הז'אנר), הערבים, האתיופים והחרדים. בין אם מדובר בדונדיט ג'ון הסודני מ"הכוכב הבא" או ברוז פוסטנס הנהדרת ב"אקס פקטור", כל נוכחות כזו בריאליטי יוצקת תוכן בתוך שקיפותם של האנשים שהם מייצגים.

הכסף מגיע מעבר לים

החל משנת 2013, לא ניתן להתייחס לערוץ 2 כאל מעגל סגור הנע בין שתי זכייניות, חברת החדשות שלהן וקהלן. המערכת הזו נפתחה, והיא מפרה ומופרית על-ידי שוק התוכן הבינלאומי. השנה נגמרה עם רכישה של שליש ממניות רשת על-ידי ענקית התוכן אנדמול ועם הפיכת "הכוכב הבא" של קשת לפורמט הנמכר ביותר בעולם בשנה החולפת (מכירה ל-20 מדינות).

בזכות המכירות הערות השנה, ההערכה היא כי תעשיית התוכן הטלוויזיונית הישראלית השנה הגיעה למחזורים של מאות מיליוני שקלים לשוק כולו.

לכן, זה עשוי להיראות פרובינציאלי לדבר על קטטות המידרוג בין קשת, רשת וערוץ 10. ועדיין, חשוב מאוד להבהיר, כי ללא ההצלחה בארץ, לא הייתה כל תועלת מחו"ל.

ערוץ 2 שבר השנה שיאי רייטינג ועמד על נתון פריים-טיים ממוצע של 24.7% צפייה בקרב משקי בית יהודיים - שתי נקודות רייטינג יותר מהשנה שעברה. בניגוד לשנת 2012, שתי הזכייניות רשת וקשת רשמו רווחים של עשרות מיליוני שקלים בודדים. אך בתום השנה הזו, הכסף הזה, שמגיע משוק הפרסום הישראלי הצר, נראה בעיני הזכייניות ככסף הקטן.

ההשלכות של ההכנסות המשמעותיות שמתחילות לחלחל מעבר לים, נותנות את אותותיהן על הקלחת המקומית - רגע לפני המעבר לרישיונות, שצפוי לשנות סדרי עולם. לא בכדי קמים יוצרים ומפיקים ומדברים על חלוקה חדשה של הזכויות, והשנה שמענו את השיח הזה מתעורר יותר ויותר. לא סתם ראינו מהלכים על המסך שנראו לנו תמוהים - כמו תוכניות שחלפו לרגע קט על המסך ונעלמו - אבל את הדהודן מרגישים בניכר.

ערוץ 10 צריך משקיע - בדחיפות

בכל הקשור לנתונים, יש להתחיל מהסוף - יש רק שחקן אחד שלא באמת קיים בשוק הטלוויזיה הישראלי והוא הערוץ הראשון. בחרפה גדולה הגיע השנה הרייטינג של ערוץ 1 ל-3.4%, והשאלות על הצורך בקיומו במצב הנוכחי מסרבות לדעוך. כל היתר - ודאי שקשת, ורשת וכן, גם ערוץ 10, מתמודדים ראויים זה לזה. ערוץ 10 הוכיח זאת, כשלפתע זינק ברבעון האחרון של השנה עם נתון של 20.1% ל"יפה והחנון", שסייע לו להגיע לממוצע של 9.7% ברבעון זה. הדבר מוכיח, שאת כישלונו במהלך השנה האחרונה כולה - ירידה לממוצע צפייה של 7.2% בפריים-טיים - אין לתלות בפלטפורמה, שכן תוקפו של התירוץ הזה פג.

בערוץ מבקשים לשדר אופטימיות, ולומר כי הרבעון הרביעי של 2013 הוא מדרגה טובה להמשך הגידול ברייטינג גם ברבעון ראשון 2014, עם שורה של מותגים שמייד יעלו על המסך. ועדיין, ברור לכל איש בערוץ 10, כי על הרייטינג משפיע יותר מכל מצבו הפיננסי של הערוץ, שמוקרן מכיוון מהלכי בעלי המניות שלו. לא משנה כמה רייטינג יעשה הריאליטי "היפה והחנון", משנה אם יגיע משקיע בשלושת החודשים הקרובים. אחרת, סכנת סגירתו קרובה מתמיד.

קשת שוברת את תקרת הזכוכית

קשת, ששידרה השנה שלושה ימים, היא גוף השידור המוביל בישראל בתום שנה זו. היא רושמת שיא של 27.3% צפייה בפריים-טיים (21-23) ומובילה גם עם מותגיה. "מאסטר שף" (בהפקת אסף גיל) היא התוכנית הנצפית של השנה, עם ממוצע צפייה בלתי נתפס כמעט של 41.6% צפייה ו-1.11 מיליון צופים בממוצע לפרק. התוכנית עמדה על נתח צפייה של 55.5% בממוצע לתוכנית. "הכוכב הבא", שהסתיימה השבוע עם גמר שהגיע ל-40.3% צפייה, דורגה במקום הרביעי ברשימת התוכניות הנצפות של 2013, עם ממוצע של 33.7% צפייה.

בולטת בזכיינית, כמובן, גם "האח הגדול" שעומדת על ממוצע של 36.5% צפייה ו-974 צופים בממוצע לפרק. לצד הריאליטי, קשת השיגה נתונים מוצלחים בתחום הסוגה העילית, כשהדרמות המובילות שלה הן "סברי מרנן" עם 24% צפייה ו"להיות איתה" של אסי עזר עם 23%.

לצד זה, כאמור, שברה קשת השנה גם תקרת זכוכית בכל הנוגע למכירות בחו"ל, עם זרוע ההפצה שלה קשת אינטרנשיונל, שהפכה לראשונה בשנת 2013, למנוע הכנסות ממשי - מוקדם מההערכה.

רשת - הכי צומחת

הזכיינית הצומחת ביותר השנה היא רשת. ממוצע הרייטינג שלה (רביעי-שבת) עמד על 22.7% - גידול של 16% לעומת 2012, אז עמדה על 19.6%. מותגים חזקים הובילו את רשת בבטחה לסוף השנה המוצלחת עבורה זה שנים. למרות מרוץ הריאליטי, דווקא "בוס בהסוואה" (גם כאן המפיק אסף גיל) היא התוכנית הנצפית ביותר של הזכיינית, עם ממוצע צפייה של 34.1% במשקי בית ו-852 אלף צופים. "אקס פקטור" מסיימת את השנה צמודה ל"כוכב הבא" בכל הנוגע לרייטינג משקי הבית, אך גוברת עליה במעט במספר הצופים - 884 אלף צופים.

תוכנית בולטת נוספת של רשת היא "דה ווייס", שמסיימת את העונה השנייה עם ממוצע של 32%, ויש לציין את "בלתי הפיך", שהיא הדרמה הנצפית ביותר לשנת 2013 - 27.8% צפייה.

חדשות חזקות

בשורה התחתונה, כולנו גם השנה - שהייתה שנת בחירות - עסקנו בחדשות. רייטינג חדשות 2 היה הגבוה ביותר בעשור האחרון, כשהגיע בממוצע ל-23.6%. יש לציין במיוחד את משדר הבחירות, שהיה הנצפה ביותר השנה בערוץ 2, עם 47.4% ברגע הקרנת תוצאות המדגם. חדשות 10 סבלו מפריים-טיים חלש של הערוץ ורשמו ירידה בממוצע השנתי - 8.9% צפייה בלבד. ואולם, במהלך השנה כולה רשמה חברת החדשות של ערוץ 10 התייצבות בנתונים, ובחודש דצמבר הגיעה המהדורה המרכזית של 10 לנתון של 10.7% בממוצע.

ממוצע רייטינג

התוכניות הנצפות

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?