גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרכנים, כמה יעלה לכם להציל את החיות ולצמצם את סבלן?

ממוצרי חלב, דרך ביצים ועד מעילים ומוצרי קוסמטיקה - בכל פעם שהצרכן מושיט את ידו למדף, הוא יכול לבחור אם לקנות מוצר שכדי לייצרו עונו והומתו בעלי חיים ■ "גלובס" בודק מה יכול הצרכן לעשות כדי לצמצם את הפגיעה בחיות

מעת לעת עולה לשיח הציבורי הדיון הכואב והחשוב בדבר התעללות בבעלי חיים לצורכי מזון, קוסמטיקה או אופנה. תחקירים המציגים הרג אפרוחים או התייחסות מזוויעה לפרות ולתרנגולות לפני שחיטה גורמים לרבים לחשוב על הנושא הכאוב לרגע או שניים, אבל להדחיק ולחזור להרגלי הצריכה השגרתיים - אולי משום שההתעללות השגרתית הפוגעת במיליוני בעלי חיים מוצנעת בדרך כלל מאור הזרקורים.

ללא ספק, מרבית בני האדם מתנגדים בתפיסתם להתעללות בבעלי חיים, אולם אם יעדיפו מוצרים אלטרנטיביים בקטגוריות השונות, אפשר יהיה למנוע ולו במעט את סבלם של בעלי החיים.

"דבר אינו דומה לגיהינום שאנו דנים לו את בעלי החיים. הוא אינו קשור במוסר ובצדק, בטוב וברע, בשכר ועונש; הוא סובב סביב רווח והפסד", אומר ד"ר אסף הרדוף, מומחה למשפט פלילי ומרצה במכללה האקדמית צפת, מתנדב בעמותת תנו לחיות לחיות: "רווח לאדם, הפסד לבעלי החיים. ההתעללות מייעלת וחוסכת: פרות ותרנגולות מוחזקות בצפיפות כי מקום עולה כסף, מקורי אפרוחות נקטמים כדי שלא יפגעו באחרות וישחיתו את הסחורה ועוד".

ולא רק התעללות: בעמותה נגד ניסויים בבעלי חיים מציינים כי 282 אלף בעלי חיים נוצלו ב-2012 בתעשיית הניסויים בישראל. "אם לא די בייסורי התופת הממושכים במעבדות, רוב בעלי החיים מומתים בתום הניסוי כאילו היו לא יותר ממבחנה עם זנב".

עוד מזכירים בעמותה כי דוח מבקר במדינה ביקר בחריפות את תפקודי המועצה לניסויים בבעלי חיים.

- האם תביעות משפטיות יועילו?

הרדוף: "את האכזריות הזו אפשר לנסות לפתור דרך מערכת המשפט, אלא שהיא אדישה גם לפעילות שעל פניה מהווה התעללות אסורה לפי חוק צער בעלי החיים".

אחד הסיפורים המצמררים שנחשפו לאחרונה בתחקיר "כלבוטק" סיפק הצצה להתעללות שעוברות החיות במפעלי אדום-אדום של תנובה. נגד החברה הוגשה תביעה שנמצאת בשלבים ראשוניים, כפי שמסביר עו"ד יוסי וולפסון, רכז תחום חיות משק ב"תנו לחיות לחיות". עוד הוא מזכיר כי נגד זוגלובק הוגשו תביעות ייצוגיות בעקבות חשיפת ההתעללות בעופות במפעליה.

לדברי הרדוף, משרד החקלאות - שאמון על אכיפת החוק - אדיש להתעללות, משום ש"אוזניו כרויות ללולנים ולא לאפרוחים חסרי הלובי". בתנו לחיות לחיות יוצאים בקריאה להעביר את הפיקוח על חוק צער בעלי חיים אל המשרד להגנת הסביבה ממשרד החקלאות, ש"נכשל שוב ושוב בתפקידו להגן על בעלי החיים ומעדיף להגן יותר על האינטרסים של החקלאים".

ממשרד החקלאות נמסר: "בכל המדינות ברחבי העולם נושא רווחת בעלי חיים מהווה חלק מתפקוד המערך הווטרינרי במשרד החקלאות (בגרסאותיו השונות). משרד החקלאות ופיתוח הכפר הינו המשרד היחיד אשר יכול לאזן בין השיקולים השונים והמורכבות שבין בריאות הציבור, בריאות ורווחת בעלי החיים, ביטחון המזון, סביבה, חקלאות, התיישבות וצרכנות".

הכלי היעיל: חרם צרכנים

וולפסון והרדוף סבורים כי חרם צרכנים הוא הכלי היעיל ביותר להשפיע על החברות. לדברי וולפסון, "הדימוי הציבורי של התאגידים הוא אחד הנכסים החשובים ביותר שלהם, ולכן חרם צרכנים הוא הצד השני של המטבע. זה המקום שבו אנחנו לא מובלים על-ידי פרסומות ויחצ"נים, אלא עושים בחירות אוטונומיות ומשפיעים על הרגלי הייצור של התאגידים".

בין הדוגמאות לחברות ששינו מדיניות בעקבות לחץ צרכני: אל-על וחברות תעופה אחרות שהפסיקו להטיס בעלי חיים לניסויים, קסטרו שהפסיקה לשווק פרוות בעקבות מחאת הצרכנים ב-2005, ויוניליוור שלפני 3 שנים הכריזה כי תפסיק לערוך ניסויים בבעלי חיים עבור מותג התה ליפטון בעקבות לחץ של ארגונים בינלאומיים.

כוח הצרכנים הוא לא רק באמצעות חרם, יש לכולנו אפשרות לנתב את הבחירות שלנו, לטובת המצפון שלנו ולטובת בעלי החיים שלא יכולים לצאת במחאה או לשמור על זכויותיהם.

מזון

בעמותת אנונימוס מעריכים כי יותר מ-300 מיליון חיות מומתות מדי שנה בתעשיית המזון בישראל בלבד, רובן לאחר חיים רצופי סבל.

ביצים: הזכרים מומתים באכזריות

כ-10 מיליון אפרוחים מומתים בישראל מדי שנה, מחציתם זכרים שאין בהם שימוש בתעשיית הביצים, והיתר הם "עודפים". תחקיר "כלבוטק" חשף הרג הכרוך בסבל בלתי יתואר בשתי מדגרות המשרתות את תעשיית הביצים והעוף בישראל. הסוגיה ההומנית אינה סביב ניסיונות למנוע את ההרג, אלא למצוא דרך שהוא יעשה במינימום סבל.

כפי שמסבירים ב"תנו לחיות לחיות" - צריכה של ביצים אורגניות או ביצי חופש לא תפחית את הרג האפרוחים משום שגם היצרניות הללו רוכשות את המטילות מאותן מדגרות. במילים אחרות, מבחינת היחס שמקבלות המטילות העדפה של ביצי חופש היא בבחינת ה"רע במיעוטו", אך חשוב לדעת שגם בלולי החופש משתמשים במניפולציות גנטיות להגברת ההטלה.

נזכיר כי ביצים אורגניות מוגדרות ככאלה שעומדות בתנאים בריאותיים כמו הימנעות מאנטיביוטיקה ותנאים לרווחת התרנגולות (חצר פתוחה). מחירן כ-20-30 שקל לתריסר. ביצי חופש עומדות בדרשת רווחה לתרנגולות (איסור כלובים), ולא חלה עליהם חובה הנוגעת לבריאות הצרכנים. מחירן כ-18-25 שקל לתריסר.

באנונימוס מוסיפים כי המחיר הגבוה של ביצים אורגניות/חופש אינו משקף את עלויות הייצור, והוא נובע מכך שהן לא נמצאות תחת פיקוח מחירים ולכן הרשתות גוזרות קופון.

מה עושים? העדיפו ביצי חופש. כדי לחסוך בהוצאות, קנו את הביצים בבתי הטבע ולא ברשתות השיווק

מוצרי חלב: הפרות קורסות

"הפרה הישראלית ידועה כפרה המניבה בעולם, וזה נאמר לרוב בגאווה, אלא שהמשמעות היא שהפרה הופכת לכלי הנותן חלב בשפע", מסבירים ב"תנו לחיות לחיות". הפרה לא מייצרת חלב מעצמה ולשם כך מעברים אותה, לאחר ההמלטה לוקחים ממנה את העגל ואחרי שלושה חודשים התהליך חוזר שוב ושוב 6-7 פעמים בחייה. הפרות סובלות מחוסר סידן והעטינים הגדולים שלהם מכבידים עד כדי שהן קורסות ולא מסוגלות לעמוד יותר.

מה עושים? מפחיתים צריכת מוצרי חלב פרה ומנסים לעבור לתחליפים. משקה סויה (11-13 שקל לליטר), משקה אורז (15-20 שקל), משקה שקדים (15-20 שקל). התחליפים לא זולים, אולם הביקושים גדלים ועמם כניסת החברות הגדולות לתחום (מוצרי סויה של תנובה למשל), שתוביל עם הזמן לירידה במחירים בשר:

עד לשלב השחיטה, חיי העגל והכבשה רצופים בסבל. באנונימוס מזכירים כי לאחרונה פורסמו חקירות סמויות החושפות את מסע הייסורים של העגלים והכבשים המובלים לישראל מאוסטרליה באניות צפופות, כשמסעם בארץ הקודש רצוף הצלפות, שוקרים חשמליים ומשאיות מחניקות. גם חיי החזירים רצופים סבל. החזירות ההרות נכלאות בכלובים צרים ושיני הגורים נקטמים.

מה עושים? מפחיתים צריכת בשר, ואת החלבון החסר משלימים מקטניות (עדשים, חומוס, שעועית) ומדגנים (אורז, שיבולת שועל, חיטה ועוד). אפשר להעדיף בשר ועוף אורגניים, אך ההיצע בישראל מאוד מצומצם, וגם הוא כולל חסרונות: בלולים האורגניים לא מלעיטים את התרנגולים באנטיביוטיקה אבל גם בהם נעשה שימוש בזני אפרוחים שעברו מניפולציה גנטית לגדילה מהירה, אשר נשחטים בגיל 42 יום, כמו בתעשייה הרגילה

אופנה

תעשיית האופנה גורמת סבל רב לבעלי החיים לטובת מעיל או חגורה: פרוות, עור או צמר - שלכולם תחליף מלאכותי מוצלח.

צמר

רוב הכבשים מקבלים תוספים מלאכותיים במטרה לפתח עור עתיר קפלים וצמר. בקיץ הם סובלים מחום ומתשישות כתוצאה מעומס הצמר הלא טבעי, ובחורף סובלים מקור כתוצאה מתהליך הגז שנעשה לפני השלתו הטבעית. כשהשאיפה היא לרווח מקסימלי בהשקעת זמן עבודה מינימלי, הגז אלים ורשלני ופוצע את הכבשים. לאחרונה, לאחר שנחשפה התעללות בארנבים בתעשיית האנגורה, רשתות כגון H&M הודיעו כי יפסיקו לשווק בגדים העשויים מאנגורה.

מה עושים? בודקים את התווית ומעדיפים פתרונות מלאכותיים: לא מעט סוודרים מ"צמר" עשויים מחומרים סינטטיים; קונים ברשתות שמאמצות שיטות עבודה מוסריות

פרווה

עשרות מיליוני כלבים, חתולים, שועלים, דביבונים, ארנבונים ובע"ח אחרים נטבחים מדי שנה בשל פרוותם. תנאי הלכידה, הכליאה, ההובלה וההרג של החיות מזוויעים, כשהפשטת הפרווה נעשית תוך גרימת סבל נוראי לחיה, לעתים בעודה בחיים, וכל זאת לצורך פריטי אופנה מיותרים. עיקר התעשייה היא בסין, שם חוק צער בעלי חיים פרוץ. ב-2006 הוקמה הקואליציה הבינלאומית נגד פרוות על-ידי פעילי זכויות בעלי חיים מישראל ביוזמת ג'יין הלוי. כיום כוללת הקואליציה 60 ארגונים מ-40 מדינות הפועלים במטרה לצמצם את תעשיית הפרוות עד לסגירתה, באמצעות חקיקה, קמפיינים של מובילי אופנה נגד פרוות ויצירת מודעות תקשורתית לסבלם של בעלי החיים.

מה עושים? מוותרים על הרעיון של לבישת עור חיה ומעדיפים פרווה סינטטית (הזולה בעשרות אחוזים)

עור

המוצרים החלופיים ודמויי העור מציגים היום תוצרת נהדרת שהיא גם זולה יותר. באנונימוס מזכירים כי רוב העור המשמש לייצור תיקים, ארנקים, חגורות, נעליים ומעילים מופק מבעלי חיים שנוצלו בתעשיית בשר הבקר, וסבלו מפגיעות כגון גדיעת קרניים, צריבת מספר, סירוס, הזרעה מלאכותית ועוד. "יש שסבורים שמוצרי העור הם "תוצרי לוואי" של תעשיית הבשר, אך למעשה מכירות העור מהוות אחוז ניכר מהכנסותיה".

מה עושים? יש שפע תחליפים מחומרים סינתטיים ומחומרים טבעיים, ויש מעצבים, כמו סטלה מקרתני, רוני קנטור ו"זנדגי", שנמנעים השימוש בעור

קוסמטיקה

ארנבים, אוגרים, עכברים, כלבים, חזירים ובעלי חיים נוספים הקריבו שלא מרצונם את חייהם לטובת תעשיית הקוסמטיקה. במהלך הניסויים מכניסים לגופם כימיקליים דרך הפה, העיניים, האף, וישירות, לווריד והם חווים צריבות על עורם החשוף. בעמותה נגד ניסויים בבעלי חיים מציינים כי בזכות מאבקים גלובליים פחתה כמות הניסויים בבעלי חיים וכי למרות חלופות למבדקים שנעשו בבעלי חיים, חברות רבות ממשיכות לבצע ניסויים בבעלי חיים במטרה לפתח מוצרים חדשים במטרה "ליצור שיער מבריק או חלק יותר".

לדברי עו"ד וולפסון, החל מ-1.1.2014 אסור לשווק בישראל מוצרי קוסמטיקה שנוסו בבעלי חיים אחרי 1.1.2014, כלומר הוא תקף לחברה שעוסקת כיום במחקר ופיתוח של מוצר חדש קוסמטיקה חדש ולפיכך היא יודעת שעליה לבחור בין עריכת ניסויים בבעלי חיים לבין שיווק המוצר בשוק הישראלי (או בשוק של האיחוד האירופי). כך שלחוק יש השפעה, גם אם עוד לא רואים אותה על מדפי החנויות.

מה עושים? מחפשים את סמל הארנב המוטבע על מוצרי קוסמטיקה וטואלטיקה שלא נוסו על בעלי חיים - בין החברות: אהבה, ד"ר פישר, וולדה, סבון של פעם, ללין, מרוקן אויל, קרמה, פול מיטשל, קרליין ועוד

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"