גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים על מקלט המס של נתניהו: "השאלה מה מקור הכסף"

מומחה למיסוי בינלאומי: "נתניהו שיחק מהלך כפול; השאלה היא אם הכסף שהופקד היה הכנסה חייבת במס, ומאיפה הגיע" ■ "המוטיבציה היחידה לאדם פרטי לפתוח חשבון במקלט מס הוא סודיות ותכנון מס" ■ וגם: השאלות שנותרו פתוחות

חשיפת "גלובס" מאתמול (ד') על חשבון הבנק של ראש הממשלה בנימין נתניהו באיי התעלה, המשמשים מקלט מס, עוררה לא מעט סימני שאלה בקרב מומחי מס בישראל בנוגע לסיבות האמיתיות שהביאו את נתניהו לפתוח אותו.

נתניהו הסביר בתגובותיו לפרסום כי "עד שנת 2003 כל הריביות מחו"ל היו פטורות ממס, והצעד נעשה משיקולים של תשואה", אך ההסבר לא ממש משכנע אותם, במיוחד לאור העובדה שעד שנת 2003 גם בעלי הכנסה מריבית ורווחים מפיקדונות בחשבונות בבנקים בארץ היו פטורים ממס. אז למה נתניהו היה צריך לפתוח את החשבון דווקא במקלט מס בחו"ל?

ד"ר-עו"ד אבי נוב, מומחה למיסוי בינלאומי, מסביר כי "עד שנת 2003 הריביות על ההכנסות מריבית היו פטורות ממס גם בישראל, באופן די גורף. זו הרפורמה המפורסמת של ועדת רבינוביץ' (ראו מסגרת - א"ל), שבעקבותיה בפעם הראשונה חל מיסוי על שוק ההון, ובמסגרת זו גם מיסו את הריביות. אז בשנת 2003 לא הייתה שום מוטיבציה מטעמי ריבית להעדיף פתיחת חשבון בחו"ל על פני פתיחת חשבון בישראל".

עו"ד נוב מוסיף כי "החזקת כספים בחשבון בנק במקלט מס נעשית ממגוון טעמים עסקיים, וכמובן מטעמי סודיות.

"כך, לדוגמה, חברות הימורים שאינן יכולות לפעול בישראל עשויות להקים חברה במקלט מס ולנהל חשבון בנק שם. אדם פרטי המחזיק כספים במקלט מס אינו עושה זאת מטעמי תשואה, אלא מטעמי סודיות ותכנון מס בינלאומי.

"כל לקוחותיי שפותחים חשבונות בנק בחו"ל מקימים חברות במקלט מס, אבל את חשבון הבנק הפרטי שלהם הם ממש לא פותחים במקלט מס, כיוון שבדרך-כלל יש עלויות מאוד גבוהות לפתיחת חשבון בבנקים הקטנים במקלטי המס, וגם דמי הניהול השנתיים גבוהים יחסית. הבנקים הקטנים לא נותנים מחירים טובים על ניהול חשבונות במזומן. הבנקים הקטנים לא יכולים להתחרות במחירים של הבנקים הגדולים.

"לכן", הוא מסביר, "המוטיבציה היחידה לאדם פרטי לפתוח חשבון בנק במקלט מס הוא סודיות ותכנון מס. משיקולים עסקיים טהורים לא עושים את זה, ובמקרים שזה כן קורה, זה צריך לשאול אילו שיקולי סודיות הניעו את פתיחת החשבון".

לדברי רו"ח והמשפטן גידי בר-זכאי, לשעבר סגן מנהל רשות המסים, גם אם נתניהו לא היה מקבל פטור מלא מההכנסות על הריבית בארץ, זה לא היה הסבר מספק לפתיחת החשבון במקלט המס.

"הכנסת ריבית הייתה פטורה ממס בישראל עד 2003, אך היו אפיקי תשואה מיוחדים שעשויים להיות כאלה שכן מתחייבים במס. גם אם נניח שנתניהו לא היה פטור ממס על הריבית, לא ברור איזה מין תכנון מס זה.

"ברמה של תכנון מס, כדי לחסוך מס על ריבית, מדובר בתכנון מס מאוד לא משמעותי. מניסיוני אני יודע לומר שרק בשל העובדה הזאת, חיסכון המס על הריבית, רבים לא היו פותחים חשבון בחו"ל. זה לא תכנון מס אגרסיבי ולא מצדיק את כל הבלגן. אני לא הייתי ממליץ ללקוחותיי לפתוח חשבון בחו"ל בנסיבות האלה. יש סיבות אחרות שבגללן פותחים חשבונות בחו"ל. הסיבה הזאת היא לא אחת המרכזיות".

- מה הסיבות שכן הצדיקו פתיחת חשבון בחו"ל בין 1999 ל-2003?

בר-זכאי: "אנשים פותחים חשבונות בחול כדי לפזר את הסיכון שלהם למשל. לא לשים את כל הביצים באותו סל. אחרים עושים את זה כדי להסתתר מאימת הנושים שלהם. חלק מהישראלים עושים את זה כדי להסתיר חשבונות מהאישה או מהבעל, חלק כהכנה ליום סגריר, לעת צרה, לפנסיה או כדי להעלים כספים ממקורות לא לגיטימיים, ואחרים כדי להתחמק ממס במקום שהם כן צריכים לשלם מס".

"השאלה הגדולה: מה מקור הכסף"

גם עו"ד מוטי ארניה, מומחה למיסוי בינלאומי שעבד בעבר ביחידה למיסוי בינלאומי בנציבות מס הכנס, מסכים כי הסברו של נתניהו לא מספק. "באופן כללי, נכון שהיו תשואות גבוהות בבנקים בחו"ל, יותר מאשר בארץ על ההון, אבל השאלה באילו סכומים. מדובר בכסף קטן, ולכן לא בטוח שהיה פה עניין של תשואה. במיליוני דולרים המוטיבציה ברורה, אבל זה לא המקרה".

לדבריו, "נתניהו הרוויח כספים בחו"ל בשנים אלה, והכספים האלה לא היו חייבים במס בישראל בטענה שאין מדובר ב'אותו משלח-יד' בו עסק בישראל, היות שאותה תקופה היינו תחת משטר מס טריטוריאלי ולא פרסונלי. בנסיבות, גם אם היה מביא את הכסף לארץ, לא בטוח שהיה מחויב במס, אבל אז הוא היה תחת זרקור רשויות המס. וזו כנראה הסיבה לפתיחת החשבון בחו"ל. אם הכסף היה בבנק ישראלי, הוא היה חייב לדווח על חשבון הבנק הזה, אך באותה תקופה לא היית חייב לדווח על חשבון בחו"ל".

להערכת ארניה, "נתניהו שיחק מהלך כפול. הוא ידע שיש סיכון שאם רשויות המס יידעו על הכסף, אז למרות הוראות החוק הן היו עלולות לחייבו במס, בטענה שהוא הרוויח את הכסף מאותו משלח-יד שבו הוא עסק בישראל, והוא כנראה לא רצה להיכנס לפינה הזאת. אבל הוא לא המציא את הגלגל. זה היה מקובל מאוד באותה תקופה".

"אסור להתבלבל", מוסיף ארניה, "לכאורה ההסבר של נתניהו על כך שהשיקול היה הפטור מריבית והתשואה מתקבל על הדעת. הוא היה פטור ממס על הריבית גם בארץ וגם בחו"ל, ולכן הוא היה אדיש למס על הריבית, ומה שעניין אותו הייתה רק התשואה בחו"ל. אבל לא הריבית היא השאלה הבסיסית. נתניהו מכוון בכוונה לריבית בתגובותיו, אבל השאלה הגדולה היא מה מקור הכסף. השאלה היא אם הכסף שהופקד היה הכנסה חייבת במס, ומאיפה הגיע".

עו"ד ענת טנא, שותפה מנהלת בבוטיק המיסוי אלתר ושות', מוסיפה כי "במקרים רבים, כאשר אנשים החזיקו כספים בחו"ל, זה היה סימן לכך שהמקור של ההון שנכנס לחשבונות האלה היה לא לגיטימי. יש ישראלים רבים שבאמת רצו להחזיק כסף בחו"ל כדי לפזר את ההשקעות שלהם ולא למקד את הכספים במקום אחד, וגם כדי למקסם את התשואה על ההון - וזה לגיטימי, אבל במקרים אחרים עלתה השאלה אם מקור הכסף שהגיע לחשבון הוא כסף חוקי. במקרה של נתניהו אני בטוחה שכן, אבל צריך לשאול אם זה כסף שהיה מחויב במס, ואם כן, האם שולם מס? אני לא יודעת".

שאלות המיסוי הפתוחות

- האם היו לנתניהו הכנסות מרווחי הון בחו"ל?

עד ינואר 2003 צריך לוודא שההכנסות בחשבון הבנק בחו"ל היו מריבית, הפרשי הצמדה ודיבידנד ולא מרווחי הון. אם היו בחשבון הכנסות מרווחי הון, הן היו חייבות במס גם לפני תיקוני החקיקה שנכנסו לתוקף ב-2003.

- האם מי ממקבלי התשלומים מחשבון הבנק בחו"ל ניכה מס במקור?

נתניהו, על-פי החשיפה, שילם ליועציו ולגורמים שונים תשלומים מחשבון הבנק באי ג'רזי. השאלה שעולה במקרה זה היא אם התשלומים שבוצעו מהחשבון לטובת אחרים היו בבחינת הכנסה חייבת במס בידיהם של מי שקיבלו את הכספים; ואם כן, עשויה להתעורר טענה, שחלה על המשלם חבות ניכוי מס במקור.

- האם נתניהו היה חייב בהצהרת הון בישראל בשנים שבהן החשבון היה פעיל?

אם נתניהו, כעצמאי, היה חייב בהגשת דוחות בישראל, ההכנסות בחשבון הבנק בחו"ל היו אמורות להיות מדווחות אף הן במסגרת הצהרת ההון שלו, גם אם הן לא חייבות במס.

- האם צריכה להיערך בדיקה של רשות המסים?

רשות המסים פותחת מעת לעת בדיקות של הצהרות הון ודיווחים גם על רקע תחקירים וחשיפות עיתונאיות. במקרה שאכן תיפתח בדיקה של הצהרותיו של נתניהו, הדבר הראשון שיצטרכו להתייחס אליו ברשות הוא סוגיית ההתיישנות - ואם בכלל ניתן לפתוח בבדיקה. ככלל, במישור הפלילי, לאחר 10 שנים מהמועד שבו חלה החובה להגיש את הדוח השנתי, חלה התיישנות. במישור האזרחי, בתוך 4 שנים.

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"