גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ישלוף ראשון? אתרי החדשות במרוץ על שליחת התראות לסלולר

בכל כמה דקות מצפצף הסלולרי שלכם עם התראה מאחד מאתרי החדשות ■ הקרב על שליחת ההתראות מתחמם, וכל אתרי החדשות רוצים להשיג את הטראפיק שמגיע מלחיצה על ההתראות ■ איך מחליטים איזה סיפור שווה התראה?

חיסול הירי בצהרי שבת האחרונה בטיילת בתל-אביב גרם לעורכים ב-ynet להתלבטות רצינית. מצד אחד, מדובר באירוע חדשותי חשוב שהתרחש בסמוך לאזור הומה אדם, אך מנגד עדיין מדובר בשבת בצהריים.

השאלה הגדולה שבה התחבטו העורכים הייתה אם לשחרר לאוויר הסמארטפונים התראה מיידית (Push Notification, ובקצרה "פוש") על אירוע החיסול, דבר שיקפיץ הודעה על מכשיריהם של מאות אלפי ישראלים. חלקם אמנם שומרי שבת שמכשיריהם ככל הנראה סגורים, אך גם אחרים לא בטוח שישמחו כשהתראה כזו תפר את שלוות השבת שלהם.

"היו לא מעט לבטים. זה רצח בטיילת בתל-אביב בין הרבה אנשים אבל בשעה לא נוחה. אז כן מוציאים פוש או לא? זו הייתה החלטה לא פשוטה שהיינו צריכים לקחת במהירות", מספר ערן טיפנברון, העורך הראשי של ynet.

"למרות שעיתונאית יש את כל הצידוקים להוציא על זה פוש למשתמשים, צריך להיזהר, כי מדובר פה במשהו שחודר לך לתוך כף-היד. יש פה אחריות כפולה ומכופלת. אנשים לא תמיד רוצים שיפריעו להם עם זוטות בצהרי שבת.

"בסוף החלטנו להוציא את הפוש, אבל עד עכשיו אני לא משוכנע ב-100% שזו הייתה החלטה נכונה. זו בסך-הכול עוד החלטה במסגרת קורס בשימוש נכון בפושים שאנחנו עוברים כל הזמן", אומר טיפנברון.

ההתראות החדשותיות למובייל כבר נמצאות כאן כשנתיים, והפכו לשדה הקרב הנוכחי בין אתרי החדשות בישראל, אך דווקא סדרת האירועים בשבועות האחרונים - ממותו לפני יותר מחודש של ראש הממשלה לשעבר אריק שרון ז"ל, דרך החיסול בטיילת בתל-אביב בשבת ועד לפיצוץ בלון הגז בעכו שלשום (א') - מדגישה את התחרות הגואה בין האתרים על מי ישלוף ראשון.

העובדה שהמובייל הולך והופך לאמצעי הגלישה העיקרי של לא מעט ישראלים מביאה לזירה מאבק חדש לגמרי, של מי יגיע ראשון לגולש עם הפוש ובאמצעותו גם יכניס אותו לאפליקציה שלו. באתרים מדברים על עשרות, אם לא מאות, אחוזי כניסה לאפליקציה מבין אלה שמקבלים את הפושים ובוחרים ללחוץ עליהם.

"אם הפוש מספיק מסקרן, חדש ומביא ערך מוסף, אז אתה רואה בשנייה איך הטראפיק משתנה", אומר ינון מגל, העורך הראשי של אתר וואלה.

"אם תגזים תהפוך לספאם"

על אף הרצון להפוך את המובייל למקור טראפיק משמעותי לגופי המדיה באמצעות הפושים, העורכים הולכים על חבל דק במיוחד בכל הקשור לכמות הפושים ביום.

"צריך לראות שאתה לא משתולל עם הפושים, שאתה לא מטריד את הגולשים שלך בשטויות, ושאתה מתייחס ברצינות לזמן שלהם ולשליטה שלהם בדברים שקופצים להם במכשיר הסלולרי", מוסיף מגל. "אתה עושה את זה במקרים חשובים ורוכש את האמון שלהם, אחרת הם מוותרים ומסירים את האפליקציה. אפילו אני - בתור עורך ראשי של אתר חדשות, שחייב להיות מעודכן - החלטתי להסיר אפליקציה של אחד האתרים אחרי שהיא הציקה לי יותר מדי עם ההתראות".

"מה שחשוב זה שהפושים יהיו איכותיים ובמינון נכון", אומר אורי רוזן, המנהל והעורך הראשי של אתר מאקו. "אם תגזים, אם תוציא פושים הזויים או לא רלוונטיים, המשתמש יסתכל עליך כמו על ספאם, יכבה אותך, ופשוט תפגע במותג שלך".

הרצון להיות רלוונטי הביא חלק מהאתרים להציע התראות לפי תחומי עניין. אתר ynet היה הראשון שאפשר זאת, עם נושאים כמו ספורט, רכילות וכלכלה, ולאחרונה מאקו יישר קו.

עם זאת, טיפנברון אומר כי בדיעבד הוא לא היה הולך לכיוון הזה. "אני חושב שעולם הפושים הוא קודם כל עולם ניוזי, ולכן הוא קודם כל 85% חדשות ועוד 15% כלכלה, ספורט וקצת תרבות. בדיעבד, לא בטוח שהיה נכון לחלק את זה לתחומים".

"אסור לטעות בפוש"

הדינמיקה סביב שליחת הפושים והרצון העז להיות ראשונים מביאה במרבית המקרים לכך שלעורך הראשי אין באמת שליטה על ההתראות שיוצאות החוצה.

"כדי להיות ראשונים אי-אפשר להעביר את זה לבקרה של ראש מחלקת החדשות ושל העורך הראשי. זה לא יכול לעבוד ככה", אומר מגל. "לקחנו מראש את העובדה שהפוש לא תמיד יהיה מסוגנן בצורה המיטבית או הכי חכמה. מי שאחראי על זה הוא עורך הדסק, שאמון על הניסוח, היכולת להבדיל בין עיקר לטפל ומה מתאים להיות כותרת.

"האם אני יכול לחתום ב-100% על כל פוש? לא, כמו בכל דבר. אבל בניגוד לכותרת באינטרנט, שאחר-כך אתה יכול לתקן אותה, פה הפוש יצא ואחר-כך זה נגמר. לכן צריך שהניסוח יהיה טוב, שהעובדות יהיו מדויקות, שלא נופלים ורק אחרי זה לדאוג להיות ראשונים".

"הפוש זה משהו שאסור לך לטעות בו", מוסיף טיפנברון. "אסור לך להוציא פוש שמישהו נהרג מבלי שהוא נהרג. אי-אפשר לתקן את זה אחר-כך, ולכן אסור לך להוציא אותו בלי שאתה בטוח שכל מילה בו היא אמת. אם אתה מוציא פוש על אייטם לא נכון, אז ירית לעצמך ברגל. גם בפרינט אתה יכול להדפיס משהו בלי יכולת לתקן, אבל מנגד אתה קורא את הטקסט בשבע עיניים וחושב שעות על כותרות לפני שאתה מדפיס אותן".

אני הייתי ראשון

הזירה הלוהטת של הפושים, הן בקרב אתרי החדשות והן בקרב האתרים הכלכליים, מעלה את השאלה מה עושה מי שלא הוציא ראשון את ההתראה, ואם יש טעם לשלוח בכל מקרה.

"אם המתחרה כבר הוציא פוש, אני גם אוציא אבל תלוי בפער. ייתכן שאחכה קצת ואוציא פוש עם פולו-אפ על הסיפור", אומר מגל. "בכל מקרה, אני משתדל ללכת עם הקו שלי ולא להיות תלוי באחרים. היו פה ושם פושים מגוחכים של המתחרים, ואז לא התייחסתי אליהם".

"אם אתה מוציא פוש באיחור, והמשתמש כבר קיבל את הפוש מכלי תקשורת אחר, אז הפסדת את האוטובוס", אומר טיפנברון. "אני את שלי אעשה ואוציא את הפוש בכל מקרה, אבל אקווה שבסיבוב הבא אהיה מהיר יותר. בכל מקרה, אני לא אתפשר על אמינות ואעדיף להפסיד את הפוש גם בסיבוב הבא".

ועדיין, נראה שמי שמחליט מי יקבל ראשון את הפושים הם לא עורכי האתרים אלא דווקא הטכנולוגיה עצמה. העומס על מערכות שליחת הפושים לקבוצות של מאות אלפי משתמשים מביא למצב של עיכובים קלים בהגעת הפושים לכלל המשתמשים יחד.

"אפילו שתהיה חרוץ ותוציא פוש דקה לפני המתחרה שלך, זה יכול להגיע לחלק מהמשתמשים 4 דקות לאחר מכן", אומר עורך בכיר בענף.

אחת השאלות הגדולות היא כמה מידע מכניסים לפוש, באופן כזה שהגולש יקבל את המידע שהוא צריך ולא ייכנס לתוך האפליקציה.

"לפוש יש שתי מטרות: הראשונה היא להעביר את האינפורמציה - סוג של שירות שניתן לגולשים כדי לדעת מה קרה. השנייה היא להביא טראפיק לאפליקציה", מסביר אורי רוזן, המנהל והעורך הראשי של אתר מאקו. "אם הפוש מספר את כל הסיפור, אנשים לא ייכנסו לאפליקציה. אבל אם הפוש חידתי מדי, יותר אנשים אולי ייכנסו לקרוא את הסיפור המלא, אבל זה קצת חוטא למטרת העדכון עצמו ובסופו של דבר יכול לפגוע".

לרצון להיות ראשון ולהגיע אל כמה שיותר משתמשים יש לפעמים מחיר, ולעיתים לאתרים יש אצבע קלה מדי על הפוש. כך, התראות יוצאות לדרך עוד לפני שיש בכלל ידיעה או מבזק שיגבה אותן. סיטואציה זו מביאה את המשתמש לעמוד הבית של אותו אתר, במקום לידיעה שהובטחה לו.

בנוסף, הניסיונות להגביר את המעורבות (Engagment) עם הגולשים מביאים את האתרים לעיתים להוציא פושים לא רלוונטיים. כך, שלח לפני חודש אתר וואלה פוש מוקדם בבוקר, שלפיו אין שינוי במצבו של אריק שרון כשזה היה על ערש דווי, או אתר ynet שהוציא פוש לא חשוב במיוחד על סרטון של דמות בשם ביני הארנב שהפכה ללהיט ויראלי.

רוצים להסיר? תחפשו לבד

שיטה אגרסיבית יותר היא להפעיל את ההתראות כברירת מחדל למשתמשים, כשהדבר בא לידי ביטוי במכשירי אנדרואיד, בעוד שב-iOS ברירת המחדל של מערכת ההפעלה היא חלון קופץ ששואל את המשתמש אם הוא מעוניין בפושים. כך, באפליקציות כמו ynet, חדשות 2, "הארץ" ואחרות, המשתמש מקבל פושים מבלי שבכלל בחר בכך. ב"מעריב" הרחיקו לכת ולא רק שהפושים מגיעים כברירת מחדל אלא שאין אפשרות בהגדרות אפליקציית nrg לבטל אותם.

"ההנחה היא שמאחר שמדובר בסמארטפונים ואלה מכשירים שחשובים לאנשים, אז הם לומדים את התפעול שלהם ויודעים איך להתגבר על הבעיות", טוען עורך בכיר בענף. "אני מניח שאם ההתראות ממש מפריעות למישהו, הוא כן יצליח להסיר אותן בסוף".

מצד שני, לא מעט משתמשים מתעצלים לשנות את הגדרות האפליקציה או באמת לא יודעים כיצד לעשות זאת והופכים לסוג של קהל שבוי.

גורם אחר בענף יוצא נגד התופעה. "כשמפעילים את ההתראות ברגע שאתה רק מוריד את האפליקציה, לך תחפש אחר-כך במכשיר איך להעיף את זה. זה אמנם מגדיל כניסות בטווח הקצר, אבל מישהו עלול להתעצבן וזה יכול לחזור כמו בומרנג ולפגוע במותג שלך".

התראות בלילה? עדיף שלא

סוגייה משמעותית היא מועד שליחת הפושים ובעיקר בלילה ובשבתות, כפי שתיאר זאת טיפנברון באשר לשבת האחרונה. "כעיקרון, אחרי 22:30 בלילה ולפני 7:00 בבוקר אנחנו נשלח פוש רק אם הוא מאוד חשוב", אומר מגל. "גם בסוף השבוע נשתדל לדלל את הפושים, כי אנחנו מניחים שהגולשים רוצים יותר שקט".

ב- ynet משתדלים לשמור על 12 שעות של שקט בין 7:00 בערב ל-7:00 בבוקר וכאמור בשבתות לא להציק. "פיצוץ הגז בעכו התרחש ב-2:30 בלילה, וכבר היינו עם כותרת ראשית באתר לגבי הסיפור הזה", מספר טיפנברון. "השאלה הייתה מתי להוציא את הפוש. זה סיפור בהחלט מעניין כדי לשלוח פוש בלילה, אבל זה לא באמת נוגע לחיים שלך או של המשפחה שלך. בסוף החלטנו להוציא את הפוש ב-6:55 בבוקר".

במאקו נוקטים גישה קצת אחרת ומשתמשים במערכת שמאפשרת שליחת פוש שקט. כך הוא לא מרעיש או מרטיט את הטלפון באישון לילה, אך מנגד המשתמש רואה את הפוש כשהוא מתעורר בבוקר.

הגדרות לקבלת התראות

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?