גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק נתניהו: ארגון הבונדס פועל במקלט מס

הערכת מומחי מס: הבחירה במקלט מס, איי הבתולה, נובעת מרצון לאפשר תרומות של כסף לא מדווח ■ האוצר: "הבחירה באיי הבתולה - משיקולים תפעוליים"

ארגון הבונדס, המופקד על מכירת אג"ח ממשלת ישראל ליהודי העולם, פועל באמצעות חברה שרשומה באיי הבתולה הבריטיים, הידועים כמקלט מס - כך נודע ל"גלובס".

על אף שרישום חברה במקלט מס הוא חוקי כל עוד הוא מדווח כנדרש בישראל, עולה תהייה מדוע הארגון - שפטור מתשלום מס בישראל - בוחר במקלט מס.

איי הבתולה הבריטיים, המצויים בים הקאריבי, נהנים מאוטונומיה מוחלטת מבריטניה, ואין בהם מס חברות ומס הכנסה. המטרה העיקרית של רישום חברה במקלט מס היא חיסכון במס, אולם נראה כי זה אינו המניע שהביא את המדינה לרשום את החברה הבינלאומית של ארגון הבונדס באיי הבתולה, מכיוון שגם בישראל הבונדס פטור ממס, בהיותו חברה שפועלת לטובת הציבור ללא מטרות רווח.

על רקע זה מעריכים מומחי מיסוי כי מטרת המדינה ברישום החברה באיי הבתולה קשורה דווקא לשמירה על אנונימיות והיעדר השקיפות הנהוגות במדינה זו.

עו"ד ד"ר אבי נוב, מומחה למיסוי בינלאומי, מסביר כי מקלט המס של איי הבתולה הוא אטרקטיבי מבחינות רבות. "הגמישות הרבה בהקמת חברה באיי הבתולה הופכת אותה למקלט מס אידיאלי. לא קיימת חובת דיווח לרשויות, וקיימת חובת סודיות. אמנם לאיי הבתולה ישנם אמנות מס עם מספר מדינות, ובכלל זה אמנות להעברת מידע, אך תחולת האמנות מוגבלת".

לדברי נוב, "יש עמותות שמבקשות לשמור על חשאיות, במיוחד על חשאיות התורמים, וגם לא רוצים להתמודד עם הקטע הביורוקרטי, אז הם רושמים את החברות במקלטי מס. באיי הבתולה למעשה פטורים מהגשת דוחות, מהביורוקרטיה ומהשקיפות".

עו"ד יאיר בנימיני, שותף המסים במשרד אפשטיין-רוזנבלום-מעוז (ERM), מוסיף כי "יכול להיות שהרעיון היה לאפשר לתורמים להעביר כספים שיש להם מחוץ למדינות התושבות שלהם. מדובר בכספים שלא חשופים לידיעת רשויות המס במדינות שלהם, וכך ניתן להעביר אותם לתרומה ולשמור על האנונימיות של התורמים והכסף.

"באיי הבתולה אפשר היה להשתמש בחברה כדי להעביר כסף מיד ליד, בלי שהרגולציה הנוקשה שיש בישראל למשל תעצור את זה. אפשר להשתמש בזה גם לקבל כספים שאף אחד לא רצה שידעו שקיימים, ואני מניח שזאת הסיבה להקמת החברה הבינלאומית של הבונדס באיי הבתולה".

"זו אמנם ספקולציה, אבל היא הכי הגיונית בעיניי. אולי היה כסף יהודי ששכב בחו"ל, ורצו לאפשר ליהודים שיש להם כסף לא מדווח, לתרום אותו. אם הבונדס היה מאוגד בישראל, אז רשם העמותות היה מבקש ממנו רשימה של כל התורמים, ובאיי הבתולה אין רגולטור שמבקש רשימות של תורמים, ואין רגולטור שמבקש להראות מקורות של כסף שהגיע. זה נראה ההיגיון היחיד שיש בצעד כזה - כדי להגן על תורמים וגם כדי לתת להם איזושהי גמישות בניהול החברה והעברת הכספים מיד ליד".

גם להערכת סגן מנהל רשות המסים לשעבר, רואה החשבון והמשפטן גידי בר-זכאי, שיקולי סודיות שיחקו כאן תפקיד מרכזי. "בהחלט יתכן שקיומה של חברה באיי הבתולה נועד לאפשר למשקיעים ולתורמים זרים ליהנות מחיסיון", אמר.

לא הפעם הראשונה

ד"ר נוב מזכיר עוד כי זו לא הפעם הראשונה שמדינת ישראל עושה שימוש במקלטי מס. "אם תבדקו את הדוחות של חברת החשמל, תגלו שגם חברת החשמל הקימה חברות במקלטי מס; ויש עוד כמה חברות ממשלתיות, גם בשליטת משרד הביטחון, שהקימו מטעמי נוחות, סודיות או אי-שקיפות חברות במקלטי מס".

"כמובן שאפשר להתווכח אם ראוי שהמדינה או שראש הממשלה יעשו שימוש במקלטי מס, ואיזה מסר המדינה מעבירה לציבור. בעצם, היא מעבירה לציבור מסר 'אנחנו עושים, תלמדו מאיתנו, אתם גם יכולים'".

באוצר אישרו היום (ב') כי "חברת הבונדס הבינלאומי רשומה באיי הבתולה. החברה פועלת שלא למטרות רווח ומשמשת לצרכים תפעוליים. החברה הוקמה במבנה זה לפני כ-20 שנה. לחברה יש ממשל תאגידי, לרבות דירקטוריון, מבקר פנימי ורואה חשבון חיצוני".

באוצר הוסיפו כי "השיקולים היו תפעוליים - הוצאות סניפי הבונדס השוטפים, תשלום שכירות משרד, שכר העובדים, הוצאות משרדיות וכיוצא בזה - ולא היה שיקול מס בעניין, מכיוון שלא מדובר בחברה למטרות רווח".

באוצר ביקשו להבהיר עוד כי הבונדס אינו מגייס תרומות אלא עוסק בהשקעה באג"ח של מדינת ישראל. הארגון מכיר את המשקיעים, והם אינם אנונימיים עבורו.

עם זאת, באוצר מבינים ומכירים בבעייתיות של רישום באיי הבתולה, ומסרו כי "במסגרת תהליך ארגון מחדש שנעשה בחברות הבונדס נבחן בין היתר גם נושא מיקום רישום החברה".

הבונדס: 34 מיליארד דולר ב-60 שנה

הבונדס נוסד בשנת 1951, והמשימה הראשונה שהוצבה בפניו הייתה לעודד את קניית איגרת מלווה העצמאות והפיתוח בקרב יהדות ארה"ב.

מאז הקמתו ועד סוף שנת 2011 גייס הארגון כ-34 מיליארד דולר על-ידי מכירת סוגים שונים של איגרות חוב, הן למשקיעים פרטיים והן למשקיעים מוסדיים. בשנת 2013 שבר הארגון את השיא וגייס 1.12 מיליארד דולר.

כספי הבונדס משמשים מקור למימון הפעילות השוטפת של ממשלת ישראל, לרבות כיסוי הגירעון. מאז שנת 2011 מכהן ישראל (איזי) תפוחי כמנכ"ל ונשיא הארגון.

כיום רשומים בפנקסי הארגון כמיליון בעלי אג"ח בסכומים שנעים בין 100 דולר ועד עשרות מיליוני דולרים, ומדינת ישראל היא שמשלמת את הריבית ואת הקרן.

לאחרונה, בעיקר עקב הירידה החדה בתשואות האג"ח, התעוררה ביקורת על הריבית הגבוהה יחסית שמשלמת הממשלה עבור אותן איגרות חוב. עם זאת, סנגוריו של הארגון סבורים כי ישראל, מדינה מאותגרת במובן הגיאו-פוליטי, חייבת להבטיח לעצמה מקור גיוס חוב חלופי, המבוסס גם על מניעים אידאולוגיים.

מדי שנה החשב הכללי במשרד האוצר קובע את מדיניות הגיוס השנתית של ארגון הבונדס, בהתאם לצורכי המט"ח של הממשלה, עלויות הגיוס האלטרנטיבות של הממשלה ויעדים אסטרטגיים נוספים בניהול החוב החיצוני של הממשלה.

באתר האוצר נכתב כי "הארגון פועל להגדיל את סך המכירות, להגדיל את מספר רוכשי האיגרות ולהרחיב את התחום הגיאוגרפי שהאיגרות נמכרות בו, כל זאת בעזרת הפעלת סוכנויות אזוריות שלהן קשר רציף עם הקהילה המקומית".

האתר מגלה גם תפקיד נוסף שיש לארגון: "לארגון הבונדס יש חשיבות לאומית שאינה ניתנת לכימות כלכלי. דוגמה לכך היא מעורבותו של הארגון בהבאת משלחות של מאות משקיעים ממדינות שונות לישראל מדי שנה, עידוד התיירות על-ידי השקעות ישירות בישראל ועידוד עליית יהודים ארצה".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל