גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר ועד הטכנאים בערוץ 1: "הטייקונים רוצים שרשות השידור תיסגר"

משה שגב: "המדינה עושה שימוש ציני באגרת האלוויזיה כדי לקבוע מה לשדר בחדשות" ■ "אף אחד לא רוצה באמת לסגור את רשות השידור - הטייקונים סימנו לפוליטיקאים לסגור אותנו" ■ הרשות לא תשתנה, מה שהיה הוא שיהיה"

"אם הייתי יכול לפנות אל הציבור", אומר משה שגב, יו"ר ועד ההנדסאים והטכנאים של ערוץ 1, "הייתי אומר לו לא להאמין לכל הסיסמאות שמפיצים. רשות השידור לא תשתנה. מה שהיה הוא שיהיה".

שגב וחבריו, בני המגזר המושמץ ביותר מקרב עובדי רשות השידור, לא מוכנים לשתוק יותר. היום, כשהמלצותיה של ועדת לנדס צפויות להיות מוגשות לשר התקשורת גלעד ארדן, הוא מבקש לחשוף את מה שהוא מכנה "זריית חול בעיני הציבור הישראלי".

בימים הקרובים צפוי שב להיפגש עם אבי ניסנקורן, יו"ר האיגוד המקצועי בהסתדרות, ממנה הוא מקווה ייצא המעצור של התוכנית הגדולה של השר גלעד ארדן וועדת לנדס - הכוללת גם סגירה של רשות השידור כפי שאנחנו מכירים אותה ופיטורים של כ-1,000 עובדים.

"רק דבר אחד יכול להציל את רשות השידור", אומר שגב ל"גלובס". "יש רפורמה שנחתמה אחרי שנים של דיונים, שכללה קיצוצים ורצון של ההנהלה והעובדים להחזיר את ערוץ 1 לימיו כמדורת השבט. הבנו שעל מנת שזה יקרה צריך להפנות המון תקציבים לרכישת תוכניות מקור. ואכן הרפורמה נותנת מענה לדבר זה. במסגרתה כל שנה אמורים לצאת לשוק ההפקה 163-183 מיליון שקל לטובת המסך.

"אני אומר לציבור: מנסים לעבוד עליכם בעיניים. כשהבינו שכשאנחנו נתייעל ונתחרה בערוצים 2 ו-10, נכנסו הטייקונים וסימנו לפוליטיקאים לסגור אותנו".

לדבריו, "סגירת רשות השידור היא סיסמה בלבד. אף אחד לא רוצה לסגור אותנו באמת. רוצים להעביר את הרשות לידיים פרטיות, לטייקונים שיהיו להם בידיים מאות מיליונים. יש קמפיין של דה-לגיטמציה שמובילים נגדנו בכל התקשורת. ממתי רשות השידור פתאום כל-כך מעניינת? אותם אנשים שהיום כותבים את הדוח - לנדס בגיבוי השר ארדן - אמרו לסגור את רשות השידור, והסיסמה הגדולה שלהם הייתה ש'האגרה היא פשע'".

- האופן שבו האגרה נגבית היא באמת פשע - כך מראה גם דוח פנימי של רשות השידור. לציבור נמאס מזה.

"אני כעובד רשות השידור אומר לך חד-משמעית - אני נגד האגרה. המדינה עושה באגרה שימוש ציני נגד רשות השידור. מצד אחד, היא זו שמטילה את המס על הציבור - ומהצד השני, היא עושה קמפיין נגד האגרה.

"המחוקק קבע שיש אגרה? שהוא יסיר אותה. איך לממן את רשות השידור זו לא בעיה שלי כעובד. שיהיה מימון מדינה, שיהיו פרסומות, אבל הפחד הגדול היה הרפורמה. לא סתם ארדן לא נתן לרפורמה לקרות".

- אתה עובד ברשות השידור כבר 22 שנה. אולי פשוט קיווית לפרוש במסגרת הרפורמה ולקבל מיליון שקל, ועכשיו אתה מפחד לאבד את זה?

"ממש לא, ראיתי את עצמי ממשיך לעבוד ברשות השידור עוד 20 שנה. נראה לך שמיליון שקל הם פיצוי הוגן? מה זה מיליון שקל? זה טיפה בים. הרי אדם כמוני, רק אשים בקורות-החיים את הגיל שלי (45 - ל"א), ארד לתחתית הרשימה בתחרות על כל משרה. לא רצינו ללכת הביתה, ולא מיליון שקל. שום דבר לא יפצה אותנו - אנחנו רוצים להמשיך לעבוד במקום הזה, ושהוא ימשיך להתקיים.

"תמיד היינו קונצנזוס. בשנים האחרונות הפוטנציאל העסקי התחיל לצוף, ופתאום אנשים התחילו למצוא בנו עניין. על-פי ההמלצות של לנדס, מדובר על סכומי-עתק שייצאו לדוקומנטרי. מדברים על יותר מ-100 מיליון שקל רק לז'אנר הזה - בשביל זה צריך לשדר יותר מ-24 שעות ביממה! אנחנו מבינים שהמטרה היא לפרק אותנו ולהעביר את הכסף לאנשים פרטיים".

- אבל אתה מתעלם משנים של דוחות ביקורת על ניהול כושל של רשות השידור - מינויים בעייתיים, תנאי העסקה לא הגיוניים, ניהול כספי איום ונורא. רוב הכסף לא מגיע בכלל למסך.

"אני מבטיח לך שאם תיסגר רשות השידור, ויהיו לה מנהלים חדשים, הדוחות יהיו אותם דוחות. מי שממנה את המנהלים זה לא אנחנו אלא הפוליטיקאים, והם כושלים בזה פעם אחר פעם.

"לא אני מיניתי את היו"ר ואת המנכ"ל, ולא אני אפטר אותם - הפוליטיקאים שמינו אותם צריכים לתת את הדין. כל עוד רשות השידור תהיה נגועה בפוליטיקה, המצב לא ישתנה. לפוליטיקאים נוח מאוד שנהיה שפופים, כדי שהם יגידו לנו מה לעשות ומה לשדר בחדשות".

- באמת ככה זה עובד אצלכם? יש התערבות פוליטית בשידורי?

"אני 22 שנה ברשות השידור, וכך זה היה תמיד. גם ממשלות העבודה וגם הליכוד ואפילו כשמרצ היו בשלטון, זה מה שקרה. השר מרים טלפון לעורך, מתקשרים לקונטרול באמצע 'מבט' וצועקים 'מה אתם משדרים?!'. כל ראש ממשלה - החל משמעון פרס ועד לנתניהו".

- גם היום?

"היום הם נזהרים יותר ולא עושים את זה בצורה בוטה. יש התערבות כל הזמן, אנחנו גוף פוליטי מובהק".

- ובינתיים יש קטטות בין היו"ר למנכ"ל. באיזה צד אתה?

"אם הייתי השר הממונה, אני מכניס את שניהם לחדר, נותן לשניהם סטירה ואומר - יש רשות ציבורית שצריכה לשדר. בגלל הריב יש עשרות תוכניות שמחכות על המדף, כי היו"ר מוליך קו מיליטנטי נגד ההנהלה ולא נותן לשדר כלום. הוצאו עשרות מיליוני שקלים - 70 מיליון שקל - החוצה להפקות, ולאף אחד לא ברור לאן הולך הכסף הזה. מה שקורה עם היו"ר הזה, זה חצה כל גבול. רואים בבירור איך הוא מחפש את הג'וב הבא".

- אתה בצד היריב, כי זליג רבינוביץ', עוזרו של המנכ"ל יוני בן-מנחם ומי שנחשב לאיש החזק ברשות השידור, הוא חבר הוועד שלך.

"זליג הוא איש ביצוע, תגיד עליו מה שתגיד. כשמטילים עליו משימה, הוא מבצע אותה, אבל אז נכנסים לזה כל התככים והפוליטיזציה. היום זה זליג - מחר תתחלף הממשלה, וזה יהיה מישהו אחר. הוא לא רוצה ברעת רשות השידור, בטוח שהוא רוצה בהצלחתה, אבל מישהו מכניס טריז כדי לעצור את הרכבת הזו שקוראים לה רשות השידור".

- אם תשאל את הציבור, הם יגידו שטכנאי רשות השידור הם בדיוק כמו עובדי הנמלים וועדי הרכבת. מעכבים שינויים טכנולוגיים, משביתים בקלות ועדיין מככבים ברשימת שיאני השכר.
"הכול קשקוש. כי המספרים דוברו לפני שנים, היום הטכנולוגיה משתנה. הערוץ הראשון הכניס את כל ה-HD לישראל - לא ערוץ 2 ולא ערוץ 10 - והטכנאים לא שבתו. אני לא מתבייש בזה שאני מרוויח שכר הולם לעבודתי, אבל מה שאנשים לא יודעים זה שכל טכנאי הולך הביתה בסופו של דבר עם שכר ייסוד עלוב של 6,000 שקל.

"במשך עשרות שנים ניהלנו מאבקים לנסות ולהגיע לאוצר כדי להעלות את שכר היסוד, אבל אף אחד לא הסכים לדבר איתנו. ואז יצרו את מפלצת השעות הנוספות, רק כדי לא להעלות לנו את שכר הבסיס.

"גם אנחנו הצלחנו להבין שמה שהיה עד לפני 5 שנים, חייב להשתנות. שינינו את כל תנאי העבודה שלנו - הלכנו רחוק. אני לא מבין איך לא אימצו את זה בשתי ידיים, את העובדה שכולנו נחתום על שעון נוכחות. הפוליטיקאים טרפדו הכול.

"אני יכול לומר לך שאנחנו עובדים בדיוק כמו הרופאים בבתי-החולים - היום היחיד שאנחנו לא עובדים זה יום כיפור. חוץ מזה אנחנו זמינים כל יום, בכל מזג-אוויר ובכל שעה, וזה עולה כסף. יש אצלנו אנשים שלא גידלו את הילדים שלהם".

- אין אבטלה סמויה ברשות השידור?

"בסקטור שאני מייצג, כבר שנים - 12 שנה שאין דבר כזה שנקרא אבטלה סמויה. לפני 12 שנה היינו 235 עובדים, והיום אנחנו 146 עובדים. ואני יכול לומר לך שכל אדם אצלי עושה עבודה של שניים ושלושה עובדים, והבנו שאי-אפשר להיאחז בקרנות המזבח.

"החלטנו לקחת על עצמנו את השינויים הטכנולוגיים ללא תוספות שכר ובטח מבלי לקלוט כוח-אדם. הטכנאים לא קולטים כוח-אדם, כי לא מאשרים לנו, בגלל הסטיגמה שיש עלינו, ובכל זאת אנחנו סותמים את הפה. אבל תבדוק כמה עיתונאים התקבלו לרשות השידור ב-12 השנים האחרונות - מאות נכנסו ויוצאים. אצלנו התנועה היא רק החוצה".

עוד כתבות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-11%

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הרש גולדברג פולין

אות חיים מעזה: חמאס פרסם סרטון של הרש שנחטף מהנובה

ביידן חתם על הסיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים ● שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים