גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": אתרים ישראלים שתלויים בחסדי פייסבוק

בדיקה ראשונה מסוגה של "גלובס", באמצעות חברת SimilarWeb, מראה מי מהאתרים יותר תלותי בתנועה שמגיעה מפייסבוק ואיך הסרטונים של יו-טיוב בפיד של פייסבוק משפיעים על נתוני הגלישה באתר הווידיאו

ההודעה של חברת פייסבוק השבוע על פתיחת משרד מכירות ראשון בישראל, היא בבחינת תעודת כבוד לפעילות הענפה שעושים המפרסמים והמותגים הישראליים בפלטפורמה החברתית הזו. העובדה שבעבר פייסבוק הציעה את מרכולתה המסחרית באמצעות גוף שלישי, והחל מהחודש יהיו לה משרדים של ממש ואף מנכ"לית מקומית, עדי סופר תאני, מצביעה מבחינתה על מגמה חיובית בתפיסת השוק הישראלי.

לא רק שהישראלים אוהבים לשתף ולהשתתף, אלא שבינתיים זה נראה גם כמו עסק משתלם כלכלית - הן לפייסבוק שנהנית מתקציבי פרסום גדלים - והן למפרסמים ולמותגים, שרואים בצורה כזו או אחרת החזר רלוונטי על ההשקעה.

אך לא רק מותגים צרכניים ועסקים מסחריים נהנים מהטראפיק של פייסבוק, אלא גם אתרי תוכן ומדיה מקומיים, שחלקם נמנים גם בין העמודים הפופולריים בכמות הלייקים והעוקבים מבין הגולשים הישראלים. אז עד כמה נהנים האתרים מהטראפיק שמגיע אליהם מהרשת החברתית הגדולה בעולם, ומי נחשב לתלותי במיוחד בטראפיק שהוא מקבל מפייסבוק? מצד אחד, טראפיק גבוה מפייסבוק עשוי להצביע על עבודה טובה בקידום התכנים, אך מצד שני תלות גבוהה מדי בטראפיק משם, עלולה לפגוע בנתוני האתר במידה והפופולריות של פייסבוק תרד.

"גלובס" בדק באמצעות חברת SimilarWeb, שמנטרת את תנועת הגולשים באתרים ברחבי האינטרנט, את הטראפיק שפייסבוק מחלקת לגולשים הישראלים שנכנסים אליה מהמחשב האישי (נתוני הגלישה מהמובייל לא נכללים בבדיקה).

נתוני חברת SimilarWeb, שהוקמה על-ידי אור עופר וניר כהן, נשענים על מאגר של עשרות מיליוני גולשים שהורידו תוספים לדפדפנים שמוציאה החברה, וכן על מידע שמגיע על הרגלי הגלישה במסגרת הסכמים של החברה מול ספקיות אינטרנט בעולם. בין משקיעי החברה, שגייסה עד היום עשרות מיליוני דולרים, נמנים ענקית המדיה הדרום אפריקאית Naspers, ד"ר יוסי ורדי, משה ליכטמן (לשעבר מנהל מרכז המו"פ של מיקרוסופט בישראל) ומשפחת רקנאטי.

ירידה בגלישה מפייסבוק

באופן כללי ניתן לראות מנתוני SimilarWeb, כי על אף שפייסבוק נחשבת לפופולרית במיוחד בישראל, הטראפיק שהיא מפנה לאתרים מקומיים רשם ירידה משמעותית של 15% בין חודש פברואר לינואר השנה, שיעור גבוה יחסית שלא נרשם עד כה. הנתונים מצביעים כי בפברואר פייסבוק הפנתה טראפיק שהביא ל-7.2 מיליון ביקורים באתרים ישראליים לעומת 8.5 מיליון ביקורים במהלך ינואר. ירידה בשיעור דומה נרשמה גם במספר הביקורים שנרשמו בפייסבוק עצמה - נכון לגרסת הדסקטופ בלבד - מ-72.4 מיליון ביקורים בינואר ל-61.2 מיליון ביקורים בפברואר.

לדברי דניאל בוצ'וק, ראש אסטרטגיה ב-SimilarWeb, הירידה בהיקף הטראפיק היוצא מפייסבוק ובמספר הביקורים מהמחשב צריכה לשמש כצלצול השכמה עבור אתרי התוכן הגדולים, שאחוז דו-ספרתי מהטראפיק שלהם מגיע ממנה: "כדאי לאתרים האלה להתחיל לחפש רשתות חברתיות אחרות שיכולות לשמש כתחליף לירידה בטראפיק שמגיע מפייסבוק".

לדבריו, טוויטר ופינטרסט הן הרשתות החברתיות היחידות שמראות גידול מתחילת השנה. "פינטרסט חזקה במיוחד בהעברת טראפיק לאתרי מסחר מקוון", מציין בוצ'וק.

אז איפה ממוקמים אתרי החדשות על סקאלת הטראפיק של פייסבוק? על-פי הנתונים, 40% מהטראפיק של אתר האינטרנט של "ישראל היום" מגיע ישירות מפייסבוק, בעוד ששאר האתרים נמצאים בפער ניכר משם. באתר "הארץ" מדובר על 18%, בעוד שבמאקו מדובר על 15%. אתר וואלה, האתר הישראלי הפופולרי ביותר, חייב 9.3% מהטראפיק שלו לפייסבוק, בעוד שהמתחרה הגדול ynet נהנה רק מכ-4%.

בזירה הכלכלית, ניתן לראות כי כ-9% מהטראפיק של אתר "דה מרקר" מגיע מפייסבוק, בעוד שכ-6% מהטראפיק של "גלובס" ו"כלכליסט" (כל אחד בנפרד) נובעים מקישורים ושיתופים שפורסמו ברשת החברתית הפופולרית.

מכירים את אתר 9gag.tv?

מה קורה באתרים ישראליים אחרים? אתר "פטריה", שעוסק בפרסומות ובדברים ויראליים שרצים ברשת, הוא אחד האתרים המקומיים המובילים בהישענות שלהם על טראפיק מהאינטרנט. אפשר לומר כי 75% מהטראפיק שלו מגיע מפייסבוק, וניתן להבין זאת בהיותו אתר שמתעסק בנושאים ויראליים, שמשותפים באופן ניכר ברחבי האינטרנט - כך גם התכנים שלו עצמו.

כמוהו גם אתר "חורים ברשת", שעוסק בתחומים דומים של תופעות רשת, ממים ואחרים, ו-46% מתנועת הגולשים שלו מקורה בפייסבוק. "סלונה", אתר הבלוגים והתוכן לקהל הנשי, נשען גם הוא באופן ניכר על תנועה מפייסבוק, כשמחצית ממנה מגיעה משיתופים ברשת החברתית. בנוסף, אתר "רשת" של זכיינית ערוץ 2 רושם טראפיק של 21.6% מפייסבוק.

הנתונים לגבי הגלישה של ישראלים לאתרים בינלאומיים מפתיעים במיוחד. אתר 9gag.tv, ששמו לא מוכר כל-כך אך תכניו משותפים, פופולרי במיוחד ונהנה מ-68% טראפיק מפייסבוק, בעוד שאתר החדשות הוויראלי buzzfeed חייב כ-55% מתעבורת הגולשים שלו לרשת החברתית. אתר שיתוף התמונות אינסטגרם חייב גם הוא כמחצית מהטראפיק שלו לחברה-האם פייסבוק, בעוד שיו-טיוב נמצא במקום נמוך יחסית, כש-5.2% מהטראפיק שלו מקורו ברשת החברתית של מארק צוקרברג.

בדיקה נוספת היא פילוח עוגת הטראפיק שיוצאת מפייסבוק, כלומר כמה אחוזים מהגולשים מגיעים לאתר מסוים לאחר שגלשו בפייסבוק. אתר יו-טיוב מגיע למקום הראשון בפילוח הטראפיק הכללי של פייסבוק עצמה בישראל. כך, 18.6% מהטראפיק של פייסבוק בישראל הולך ליו-טיוב, תולדה של מאות ואלפי סרטונים שמשותפים ברשת החברתית מדי יום ונצפים ישירות ממנה או מאתר הווידיאו הפופולרי. להערכת SimilarWeb, מדובר בכ-1.3 מיליון ביקורים בחודש שעבר בסרטוני יו-טיוב דרך הפייסבוק.

אל המקום השני, ובפער ניכר, מגיע אתר מאקו שמקבל כ-7% מהטראפיק שפייסבוק מחלקת - עלייה של 8% לעומת חודש ינואר וכ-490 אלף ביקורים בחודש. פלח התעבורה שהולך לאתר ynet, שרשם ירידה של 20% לעומת ינואר, עומד על כ-3%, בדומה לאתר וואלה. כל אחד מהשלושה נהנה בחודש שעבר (פברואר) מכ-210 אלף ביקורים. עוד ברשימה ניתן למצוא את אתר "הארץ" עם 2% מהטראפיק של פייסבוק וירידה של 26% לעומת ינואר, ואפילו את גוגל ישראל שפייסבוק מפנה אליו כ-2% מהטראפיק.

המדיה החברתית בישראל: פייסבוק שולטת, רשת חברתית רוסית במקום השני

הטראפיק הגדול מפייסבוק, מוכיח את הדומיננטיות הרבה שיש לרשת על-פני המתחרות. על-פי SimilarWeb, 82.5% מכלל הטראפיק של אתרי המדיה החברתית בישראל מתרכזים בפייסבוק, כשהמקום השני נמצא הרחק הרחק מאחור. שם ניצבת הרשת החברתית Odnoklassniki הרוסית, עם 5.1% מהטראפיק החברתי בישראל. במקום השלישי ניצבת אינסטגרם, עם כ-2.5% וצמודה אליה טוויטר עם 2.4%. את החמישייה הראשונה סוגרת לינקדאין עם 2.1% מהטראפיק החברתי בארץ.

עוד ניתן למצוא ברשימה גם את vkontake, רשת חברתית רוסית פופולרית נוספת עם 2%, וכן את אתר שיתוף התמונות והלינקים פינטרסט (0.9%) ואת אתר הבלוגים הוויזואלי טאמבלר (0.5%).

פייסבוק גם מובילה בהיקף זמן השימוש הממוצע, עם 17.5 דקות לעומת odnoklassniki שגם פה ניצבת במקום השני עם כ-14 דקות. במקום השלישי ניצבת vkontake עם 9:46 דקות וצמוד אליה טאמבלר עם 9:42 דקות. את החמישייה סוגרת רשת לינקדאין עם 6:38 דקות.

עוגת הטראפיק מפייסבוק

הטראפיק

עוד כתבות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות