גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חומרים זעירים, שינויים עצומים

בדים שמשמשים בתור להבים של טחנות רוח, טכנולוגיה שמונעת זיוף מכוניות ותרופה שמשפיעה רק על חלק מהתא - הפיתוחים הזעירים שיוצגו בכנס ננו ישראל 2014 טומנים בחובם שינוי גדול

יש אנשים שאוהבים סלט קצוץ דק, אבל לא מסוגלים לסבול ירק שלם. האנשים הללו מוכנים להישבע כי בקיצוץ דק, הירק מאבד את התכונות המעצבנות שלו בתור ירק.

חוקרי הננוטכנולוגיה לא יסכימו כי קיצוץ כזה משנה את תכונות החומר, אך זהו המצב בסקאלה הננומטרית - ננו הוא עשר בחזקת מינוס 9 של מטר. בגודל כזה, התכונות משתנות.

כנס "ננו ישראל 2014" יתקיים בשבוע הבא בתל אביב, ובו יוצגו ההתפתחויות המבטיחות בתחום. זו הזדמנות טובה להציג כמה טכנולוגיות זעירות שעשויות להשפיע על חיינו.

פולכרום

בדים מעץ הצפצפה

חברת פולכרום עוסקת בתחום של חומרים מרוכבים. מדובר בחומרים חזקים, גמישים ועמידים, שיכולים למשל לשמש לחיזוק מטוסים וכלי רכב בלי להוסיף למשקלם, כחומרים לתעשיית הרכב, כתחליפי בד חזקים המהווים שריון לחיילים ואפילו כלהבים לטחנות רוח.

נמרוד ליטבק, מנכ"ל החברה: "חומרים מרוכבים כוללים בדרך כלל שכבות של בד בציפוי שרף, כשהשרף הוא בעל התכונות שנותנות את העוצמה. כך מכינים למשל פיברגלס".

בתחילת הדרך, פולכרום ומתחרותיה ניסו לייצר שרף מחוזק באמצעות ננו-צינוריות פחמן, חומר ננומטרי שחזק כמו יהלום. ואולם, הסתבר כי לא משיגים את התועלת רק משיפור השרף, כל עוד לא מוצאים דרך לחבר אותו לבד. "כל העולם מפתח בדים חדשים ושרפים חדשים, אבל נקודת הכשל היא הקשר ביניהם", אומר ליטבק.

פולכרום פרצה דרך בזכות חומר שמופק מעץ הצפצפה. מי שאיתרו את החומר היו פרופ' אריה אלטמן ופרופ' עודד שוסייוב מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית. פולכרום הוקמה בתוך חממת מעיין, והטכנולוגיה מוסחרה על ידי "יישום".

החלבון שהפיקה החברה מן הצפצפה, מחבר בין סיב הבד לבין צינוריות הפחמן, אשר בעקבות זאת בולטות כמו זיז מתוך הבד. אותו חומר קושר את הצינוריות גם לשרף. כעת, מדובר בקשר חזק בין שלושה רכיבים - השרף, שכבות הבד וצינוריות הפחמן.

תעשיית הבדים המרוכבים מגלגלת מ-106 מיליארד דולר, רק על בסיס החומרים הגנריים שלה, עוד לפני שמכניסים לה טכנולוגיות ננו. פולכרום מתקדמת בתחום היטב. "אנחנו נמצאים בשת"פ עם חברת החוטים הגדולה בעולם, COATS", מספר ליטבק. כמו כן חתמה החברה על הסכם שת"פ עם תאגיד אמריקני מוביל בתחום הכימיה, לפיתוח מוצר חדש. ההכנסות השנתיות הצפויות לפוכרום רק מהתחום הצר של המוצר הזה, אם יגיע לשוק, הן כ-15 מיליון דולר. החברה מעריכה על בסיס הזמנות שכבר התקבלו מלקוחותיה, כי רק מעבודה בתחום הבדים, היא תוכל לרשום הכנסות של כ-52 מיליון דולר תוך ארבע שנים.

עד היום גייסה החברה 5 מיליון דולר, מהם 3.25 מיליון דולר מקרנות זרות. בימים אלה עורכת החברה גיוס אסטרטגי עם שותפים אסטרטגיים, במטרה לגייס 7 מיליון דולר.

פרופ' יעקב שויער

מלחמה בזיופים

למעלה ממיליון איש בעולם מתים בשנה מנטילת תרופות מזויפות. בהודו, כ-20% מתאונות הדרכים נגרמות בגלל שימוש בחלקי חילוף מזויפים ברכב.

פרופ' יעקב שויער מאוניברסיטת תל אביב נתקל במספרים הללו והבין כי הטכנולוגיה שלו יכולה לעזור. "עסקתי בפיתוח של התקנים לתקשורת אופטית, בטכנולוגיה של ליטוגרפיה באמצעות קרן אלקטרונים. זו טכנולוגיה ישימה למגוון תחומים, ואנחנו יישמנו אותה לסימון תרופות וחלקי חילוף, לשם מניעת זיופים".

שויער זיהה היטב את המודל העסקי שחייב להיות למוצר כזה. המחיר השולי של כל תג שמוטבע על תרופה, צריך להיות נמוך מאוד שכן אנחנו רוצים להטביע כל חלף וחלף וכל חפיסת תרופות. לעומת זאת, המכשיר שאיתו מבצעים את ההטבעה צריך להיות מסובך ויקר וקשה לשחזור, כדי שלמזייפים לא יהיה כדאי לבנות או לרכוש כזה.

איך זה עובד? בשלב הראשון יוצרים גלופה מחומר גמיש באמצעות טכנולוגיה של ליטוגרפיית אלקטרונים: מדפיסים את הצורה שרוצים לראות, ואז חושפים אותה לקרן האלקטרונים. הקרן יודעת לזהות את התמונה, שצבעה שונה מן הרקע, ולהתמקד רק בה ולעשות עליה מניפולציה כלשהי. כעת, שוטפים את הגלופה בממס, שמסלק הצידה את הרקע ומשאיר רק את התמונה - ברמת דיוק גבוהה. התמונה כוללת פרטים בגודל ננומטרי, וזו אחת הסיבות לכך שקשה לחקות אותה.

שויער: "ברגע שיש את הגלופה, אני שופך עליה חומר. כעת יש הטבעה הפוכה ששומרת על התמונה המקורית ואז מייצרים את התג בעצמו - מטפטפים על פיסת הגלולות חומר פלסטי שמסוגל להתקשות, שמים את החותמת, מאירים באור אולטרה סגול, והחותמת מעבירה את הטיפוגרפיה שלה לפולימר".

פרופ' יוסף קוסט

פעילות בתוך התא

שוק התרופות רועש בשל ההצלחה בשנים האחרונות בפיתוח תרופות שמצליחות להתמקד בתא מסוים בגוף, אך האם אפשר להתמקד עוד יותר מכך? כל תא אנושי מורכב מאיברונים שונים - למשל גרעין התא, ממברנה וכו'. ישנם חומרים שפועלים באופן מיטבי על איברון אחד, אך מזיקם לאחר.

לדברי פרופ' יוסף קוסט, דיקאן הפקולטה למדעי ההנדסה באוניברסיטת בן גוריון: "אנחנו מכוונים לחבר מולקולות מסוגים שונים - למשל DNA, RNA, כל אחד לאיבר המתאים לו. אם אנחנו רוצים לבסס תרופה על DNA, היא חייבת להיכנס לגרעין התא, ואז היא יכולה לטפל למשל בסרטן, על ידי הרג ספציפי בגרעיני התאים הסרטניים. קיימת תרופה לסרטן שכבר נמצאת בשוק, שיש לנו חשד כי אם נמקד אותה במיטוכונדריה היא תהיה יעילה יותר מאשר אם היא מגיעה לתא ללא הכוונה".

איך מבוצע הדבר בפועל? בונים נשא וטוענים אותו נניח במטען חיובי. כיוון ש-DNA ו-RNA טעונים שלילית, הם ימשכו לנשא ויתיישבו עליו. באמצעות קשר כימי קושרים לנשא ליגנד - חומר שיודע לזהות את התא, ואת האיברון בתוך התא. הליגנד מביא את החומר לתוך התא, שם הוא משתחרר במקום המתאים לו.

פרופ' אהוד גזית

איך המולקולות נפגשות?

"אנחנו עוסקים בכימיה סופר-מולקולרית שזה שם 'מפוצץ' לכך שאנחנו לומדים את האופן שבו מולקולות מכירות אחת את השנייה ויוצרות את הארכיטקטורות השונות", אומר פרופ' אהוד גזית מאוניברסיטת תל אביב, "אנחנו נוקטים בגישה מינימליסטית ומנסים למצוא את האלמנטים הכי פשוטים שעל פיהם מולקולות יוצרות מבנים.

"ברמה הננומטרית הגענו למצב שבו אנחנו יכולים לשלוט בכל מיני ארכיטקטורות, כלומר לגרום להן לייצר כדורים, צינורות וכו'. באריזה כזו ובגודל כזה החומרים מקבלים תכונות מיוחדות - למשל חוזק מכאני.

בנוסף ליצירת מבני הננו, גזית וצוותו יודעים למנוע היווצרות של מבני ננו. החזון הוא שבתחום הזה, ניתן יהיה להפריע למנגנונים של מחלות שונות ברמה המולקולרית.

פרופ' שלמה מגדסי

טבעת בלתי נראית

טכנולוגיית "טבעות הקפה", שפיתח צוות בראשות פרופ' שלמה מגדסי מהאוניברסיטה העברית, היא שיטה ליצירת חומרים מוליכים בעלי מאפיינים ייחודיים. למשל, ניתן להתיך את החומר בטמפרטורות יחסית נמוכות. השינוי הזה מוזיל את הטכנולוגיה, וגם מאפשר את היצירה של מוליכים על גבי חומרים שאינם עמידים בטכנולוגיות האלה.

השיטה נקראת "טבעות קפה", משום שהיא מסתמכת על הנטייה של מולקולות שונות להסתדר ביחד בצורה אופיינית, בדיוק כפי שקורה לטיפת קפה שנשפכה, שנוטה להסתדר תמיד בטבעות.

מגדסי מסביר: "פיתחנו תהליך במסגרתו מדפיסים ננו חלקיקים של החומר כסף ומדפיסים אותם על גבי תא סולארי, והם מתגבשים על גבי התא, להיות חומר מוליך.

"במקום להילחם בנטייה של חלקיקי הכסף לזוז הצידה ולהסתדר במבנה משלהם, השתמשנו בזה. כשאנחנו מטפטפים את חלקיק הכסף שלנו על פני משטח כלשהו, הוא מתפשט ויוצר טבעת דקה ביותר, בלתי נראית. ניתן לחבר אלפי טבעות כאלה לרשת דקה שינה מוליך שקוף".

המוצר הזה מוסחר על ידי חברת יישום, חברת מסחור הטכנולוגיות של האוניברסיטה העברית, לחברת הסטארט-אפ xjet solar. יש לטכנולוגיה יישומים גם כמוליכים שקופים, למשל לתעשיית המסכים לסלולר.

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"