גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין כדאיות עסקית ל-3 שחקנים בטלוויזיה המסחרית"

תחשיבים שנעשים בימם אלה בשוק התקשורת בוחנים איך ייראה שוק הטלוויזיה המסחרית אם יהיו בו 3 ערוצי טלוויזיה של 3 שחקנים, ב-3 אפיקים שונים ■ איך שלא הופכים את זה - כולם מפסידים ■ האם הענף בפתחו של אסון כלכלי?

זו תקופה קריטית בתולדות הטלוויזיה המסחרית הישראלית. אמנם התהליכים מתרחשים בדממה יחסית, אולם בימים אלה, מתחת לפני השטח, נחתכים הדברים - האם השוק הזה הולך לקראת החלמה משמעותית, או לקראת קטסטרופה כלכלית שתכריע את כל שחקניו.

כמו בעבר, לאורך 20 שנות קיומה של הטלוויזיה המסחרית, הדברים לא תלויים רק בנסיבות השוק ובדרישותיו, אלא גם ביוקרה ובאגו של השחקנים הקיימים במגרש. כפי שזה נראה עכשיו, הם עשויים להביא על עצמם כליה, אם לא ייקחו אחריות לשינוי הכיוון שאליו הם מובילים כיום את השוק.

כיום יש בישראל שני ערוצים מסחריים - ערוץ 2 וערוץ 10. ערוץ 2 בנוי משני זכיינים - קשת ורשת - המחלקים ביניהם את שבוע השידורים, ואילו ישראל 10 הוא הזכיין היחיד שמחזיק בערוץ 10.

השנה הזו היא שנה דרמטית בעבור ערוץ 10, שכן הוא צפוי - אם יעמוד בדרישות ממנו - לעבור בסוף השנה הנוכחית לרישיון. הדרישות למעבר כזה כוללות מציאת משקיע, והערוץ - למרות מצבו הכלכלי הלא מזהיר - נחוש למצוא בעלים חדשים ולהמשיך ולהחזיק בערוץ לאורך שנים ארוכות.

השנה גם נפל דבר בערוץ 2. זכייני ערוץ זה - לפי החוק - יכולים להחזיק באפיק 22 האטרקטיבי ולחלוק אותו עד לנובמבר 2017. אלא שמאז שאנדמול רכשה החזקות בזכיינית רשת, ומצבה הפיננסי - כמו גם נתוני הצפייה בשידוריה - התחזקו, אין יותר חזק יותר ופחות חזק בערוץ 2. גם רשת וגם קשת חזקות מספיק כדי לצאת כל אחת מהערוץ בסוף תקופת זיכיונן ולבקש ערוץ של 7 ימים בשבוע משל עצמן.

במשך שנים היה ברור מי החזק ומי החלש בשוק הטלוויזיה המסחרית הישראלית, מי עשוי להיסגר ומי עשוי להירכש על-ידי מי. כעת נראה כי כל השחקנים מעוניינים להישאר בתמונה במלוא אונם.

כאן בדיוק עשוי להתרחש האסון הכלכלי. בשוק התקשורת כולו - בין אם מדובר בחברות הייעוץ, בזכייניות עצמן ואף ברשות השנייה - נעשים בימים אלה תחשיבים של איך יראה שוק הטלוויזיה המסחרי אם יהיו בו 3 ערוצי טלוויזיה של 3 שחקנים, ב-3 אפיקים שונים.

לידי "גלובס" הגיעו שורה של תרחישים, המדמים מצב שבו 3 השחקנים תופסים נתחים משתנים בשוק. איך שלא הופכים את זה - כולם מפסידים.

"החשש הוא שבעולם המדיה הוכח שיכולים להיות שחקנים לא רווחיים שעדיין מתקיימים", אומר אילן שחורי מחברת המחקר TASK. "אין מקום ל-3 שחקנים. השוק לא מספיק גדול כדי לתמוך ב-3 שחקנים על בסיס פרסומות. אין לזה כדאיות עסקית. היה וערוץ 10 יקבל רישיון, זה ידחוף את קשת ורשת להישאר בברית הנישואים הבלתי אהודה יחד, כי לוגית לא כדאי להן לצאת".

תרחיש של הפסד אסוני

את מה שמתאר שחורי, תיארה גם חברת טריגר פורסיית בדוח שגיבשה בשנת 2012 בעבור זכיינית ערוץ 2 רשת, כשעלתה האפשרות שהיא תתמזג עם ערוץ 10. הקביעה הייתה אז חד-משמעית: ההוצאה המוערכת של 3 שחקנים תהיה 1.2 מיליארד שקל, וההכנסות לא יעלו על 1.07 מיליארד שקל.

"על מנת שהשוק יציג רווחיות מינימלית, על עלות ההפקה לעמוד על כ-30-35 מיליון שקל ליום שידורים. בהינתן התנאים הנוכחיים - שוק הפרסום, עלות תוכן - לא יכולים 3 שחקנים להציג רווחיות מינימלית", נכתב בדוח.

לאותה מסקנה מגיעים גם התחשיבים היום. כך למשל, במצב של 3 שחקנים, המחלקים ביניהם את נתח הצפייה במדויק (33%) לכל אחד, וכל אחד מהם חייב באותם חובות רגולטוריים כמו היום - ההפסדים יהיו דרמטיים.

רשת וקשת, על-פי החוק, מורשות להחזיק יחד בחברת החדשות עד לשנת 2018, לכן ההוצאה הכלכלית שלהן על החדשות תהיה מחצית מזו של ערוץ 10 שיממן חברה משלו. הוא, אם ישרוד, יסיים כך את 2016 בהפסד של 134 מיליון שקל, בעוד ששתי זכייניות ערוץ 2 יפסידו בתום אותה שנה "רק" 88 מיליון שקל. ב-2018, כל השחקנים כבר יפסידו 123 מיליון שקל.

כשמדברים על ערוץ 10, שנמצא כיום בנחיתות בכל מה שקשור לרייטינג, יש תרחישים אפילו דרמטיים יותר. אם ערוץ קשת וערוץ רשת יחזיקו כל אחד בנתח של 40%, והערוץ הנוסף בנתח של 20% בלבד - הוא עשוי לסיים את שנת 2016 בהפסד אסוני של 277 מיליון שקל, לא פחות, לעומת 16 מיליון שקל לשניים האחרים.

"לא נותנים לערוצים למות"

אבל זה כנראה לא התרחיש ההגיוני. לנוכח העובדה שרשת וקשת מכירות היטב את המספרים האלה, הן, כפי שאומר זאת בכיר בשוק התקשורת, יתבצרו באפיק 22, בתקווה שעד 2017 ערוץ 10 ידעך.

"אם ערוץ 10 יקבל רישיון, זה ייכנס לעמדת המתנה, בתקווה מחודשת שערוץ 10 שוב יגיע לפי פחת - כי גם עם רישיון הוא עשוי להגיע למצב קשה", אומר אותו בכיר. "אם הם ייצאו כשהוא קיים, זה יהיה ממש ג'ונגל, כי למי שיהיו כיסים עמוקים, הוא ישרוד. זו סיטואציה לא בריאה בשוק".

לדבריו, "החשש היותר גדול הוא שמי שבסוף יוכל להרשות לעצמו להחזיק בערוץ טלוויזיה, זה מישהו שלא רואה רווחים בשוק הטלוויזיה. מעין שלדון אדלסון שכזה, שיראה את הרווחים במקום אחר. ממניעים כלכליים אף אחד לא ירצה להחזיק בטלוויזיה, וברור שלא חברה כמו אנדמול".

ובכיר אחר שמכיר היטב את המספרים אמר כי "יש תרחיש שהריצו לא פעם, שאומר שערוץ 10 לא ישרוד, וערוץ 2 יישאר כמונופול במשך שנתיים או שלוש. זה תרחיש קיצוני של מיעוט שחקנים. בקצה השני יש את תרחיש הקיצוני האחר, שכולם עם גאוותם ייצאו ויתנו פייט עד זוב דם. וכבר ראינו שאצלנו במדינה לא נותנים לערוצים למות. ובאמצע יושב התרחיש ההגיוני שלא קורה מסיבות של אגו, והוא שיהיו שני שחקנים - שיהיה מיזוג או שילוב. התרחיש הזה הוא הכי הגיוני".

שוק הטלוויזיה במצב של שני ערוצים בעלי נתח שוק זהה

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון