גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איש האמון של הרמטכ"ל

החלת כללי החיסיון על התייעצות בין הרמטכ"ל לפצ"ר תשרת ערכים ציבוריים

גבי אשכנזי / צלם: אוריה תדמור
גבי אשכנזי / צלם: אוריה תדמור

בימים האחרונים נודע כי חקירת פרשת הרפז מעוררת שאלה קשה הנוגעת לחיסיון עורך-דין-לקוח: האם הרמטכ"ל רשאי להתייעץ באופן דיסקרטי עם הפצ"ר על עניינים משפטיים, והאמנם סודיות ההתייעצות הזאת מוגנת פחות מזו של התייעצות מנכ"ל חברה עם היועץ המשפטי שלה?

מקור הבעיה הוא בקושי מושגי. היא נובעת מעמדה, שאחד ממנסחיה הבולטים היה שופט בית המשפט העליון לשעבר, יצחק זמיר: "השולח האמיתי של המשפטן הציבורי אינו אדם מסוים או גוף מסוים, שאותו הוא מייצג באופן ישיר, כי אם הציבור כולו כגוף ערטילאי".

משמעותה המלאה של עמדה זאת היא שליועצים המשפטיים בשירות הציבורי אין לקוח כלל. מי שה"לקוח" שלו הוא רעיון מופשט איננו מחויב, אלא לצו מצפונו ולפרשנותו שלו את הדין. עקביות לקו המחשבה של השופט זמיר הייתה מחייבת להודות בכך שחיסיון עורך דין-לקוח לעולם לא יחול על מידע שהועבר ליועץ משפטי של גוף ציבורי.

ייתכן כי חלק מהמידע המגיע לידיהם של משפטנים ציבוריים יהיה חסוי מטעמים אחרים, כ"תכתובות פנימיות" או כחיסיון לטובת ביטחון המדינה או מסיבה אחרת, אולם היות שאין להם לקוח, ממילא לא חל עליהם חיסיון עורך דין-לקוח.

עמדתו של זמיר, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, נועדה להקנות למשפטנים הציבוריים עוצמה, כשהם מתייצבים בפני המנכ"ל או השר במשרד שבו הם מועסקים. יותר משני עשורים חלפו מאז נוסחה ההשקפה הזאת, אלפי משפטנים ציבוריים שיננו אותה, וקלסתר פניו הרך של יצחק זמיר התערבב בדמיונם בתחריטי העץ העתיקים של המרטיר תומאס בקט.

אין ראיה לכך שהשירות הציבורי הפך לנקי יותר או ליעיל יותר בתקופה זאת. שני דברים אחרים קרו בוודאות: ראשית, ההשקפה האמורה תרמה במידה רבה למישפוטו של השירות הציבורי. שנית, מנכ"לים ושרים, שאינם רשאים לראות ביועץ המשפטי של משרדם עורך דין, במובן המקובל של המילה, נאלצים לעיתים לפנות לשירותו החיצוני של עורך דין אמיתי, כלומר, כזה המספק ללקוח ניתוח משפטי, בכפוף למגבלות מצומצמות הנוגעות בעיקר לחשש מפני ביצוע עבירות עתידיות.

עמדתו של זמיר איננה מסקנה הכרחית כלל וכלל. לפני כ-9 שנים התעוררה שאלת החיסיון באחת הערכאות הבכירות ביותר בארה"ב - בית המשפט לערעורים של המחוז השני (שבו נמצאות המדינות ניו-יורק, קונטיקט וורמונט).

היועצת המשפטית לשעבר של מושל מדינת קונטיקט, עו"ד אן ג'ורג', זומנה לעדות ביוזמת התובע הכללי של הממשל הפדרלי, כדי לספק מידע שהגיע לידיה במסגרת תפקידה, ואשר נדרש לשם חקירת חשד שהמושל ג'ורג' רוולנד קיבל שוחד כדי להטות מכרזים ממשלתיים.

בית המשפט לערעורים פסק כי לא ניתן לזמן את היועצת המשפטית לשעבר למתן עדות, משום שדברים ומסמכים שהוחלפו בינה לבין המושל חוסים תחת חיסיון עורך דין-לקוח. טענת רשויות התביעה הפדרליות, כי החיסיון אינו חל משום שאן ג'ורג' שימשה כיועצת של מדינת קונטיקט, ולא של המושל באופן אישי, נדחתה.

נשיא בית המשפט לערעורים, ג'ון וולקר, הסביר מדוע: מלכתחילה, הסיבה להענקת חיסיון למידע שהוחלף בין עורך דין ללקוחו היא הרצון לעודד אנשים ליטול ייעוץ משפטי ללא חשש. נגישות לייעוץ משפטי איננה נתפסת כפשרה בין האינטרס הציבורי ובין זכויות הפרט, אלא ככלי לקידום האינטרס הציבורי, משום שבמרבית המקרים מודעות משפטית מגבירה את הציות לחוק ולערכיו.

משמעות שלילת החיסיון של המידע שהוחלף בין מושל המדינה ליועצת המשפטית שלו היא אחת משתיים: או שהמושל יימנע מקבלת ייעוץ משפטי, או שהוא יקבל אותו מגורמים פרטיים בלתי ידועים, שאין להם שמץ של נאמנות לאינטרסים של מדינת קונטיקט.

נעלה בדעתנו את הסיטואציה הדמיונית הבאה. על שולחנו של הרמטכ"ל נוחת מסמך בעייתי, שאולי חובר על-ידי מי שמבקשים את טובתו. המשמעות המשפטית של המסמך איננה ברורה לו: הוא איננו ער לכך שהעתקה בלתי מורשית של לוגו על מסמך שאינו נושא חתימה, הופכת את המסמך למזויף. הוא איננו יודע אם מוטלת עליו חובה לעשות דבר מה באשר לאירוע, הנתפס כחיצוני לפעילות הצבאית הרגילה, ויש לו שאלות רבות אחרות לברר.

לטעמי, מוטב שיברר את השאלות האלה עם הפצ"ר, איש האמון שלו ושל הציבור גם יחד, מאשר יימנע מקבלת ייעוץ כלל, או מאשר יפנה וישעה לעצת עורכי דין פרטיים כאלה ואחרים. החלת כללי החיסיון על ההתייעצות בין הרמטכ"ל לפצ"ר, תסייע לפצ"ר לשמור על ערכים ציבוריים, ואף עשויה, בעצם קיומה, לשרת ערכים ציבוריים.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?