גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר פרישת גינת: תוכנית קיצוצים דרמטית בערוץ 10

מצבו התזרימי של ערוץ 10 חמור, ובתוך 3 חודשים ייגמר הכסף בקופתו המדולדלת; הרייטינג נמוך מהצפוי, אין משקיע וגם אין סיכוי לקבל רישיון בסוף השנה ■ "גלובס" מנתח: לאן בדיוק הולך ערוץ 10, ומה צריך לעשות עכשיו?

סיפור עזיבתו של רפי גינת את ערוץ 10 מתחיל בשלהי שנת 2012, אז, בחודש דצמבר, מתייצב בעל המניות הפעיל היחיד של ערוץ 10, רון לאודר, מעל במה מאורגנת בקפידה בבית סוקולוב בתל-אביב, ומתחייב. הוא חותם על מתווה לוקר, שמציע הארכת זיכיון בשנתיים לערוץ, ורישיון בסוף שנת 2014, ונשבע להישאר ולתמוך בערוץ ובעובדיו פחות או יותר עד עולם. שנה בדיוק אחר-כך, לאודר מתקפל ועוזב את הערוץ.

עזיבתו של לאודר, שמוגדרת עד היום כעזיבה מטעמים אישיים שלו, הכתה את כולם בתדהמה. חודש לפני עוד הבהירו אנשיו שהוא מחויב לערוץ, וחודשים ספורים עוד קודם נטישתו הפתאומית הוא מינה מנכ"ל חדש, שהוא במקרה גם מפיק ומגיש של תוכנית טלוויזיה תחקירית, והעניק לו חוזה של 10 מיליון שקל בשנה.

גם לגינת, באמצעות נציגיו אבי בלשניקוב ומיכל גרייבסקי, הוא הבטיח הרים וגבעות ובעיקר השקעות אינסופיות בתוכן תחרותי ונוצץ. הבטחות הגיעו גם לפתחו של יוסי מימן, בעל מניות נוסף בערוץ ולאנשיו. בלשניקוב וגרייבסקי הבטיחו שהכול בשליטה, ואף רכשו כמה ממניותיו של מי שהיה בעל השליטה, תוך הבטחה להתרחבות עתידית. כך הבטיח לאודר והתפוגג.

מימן נאלץ לשוב לתמונה

עזיבתו של לאודר, אחד מעשירי תבל, שכיסיו העמוקים היו הסיבה העיקרית לקיומו הבלתי כלכלי של הערוץ, שינתה לחלוטין את התפיסה של גוף השידור שהוביל. מימן, שעד אז במשך קרוב לארבע שנים לא רצה לגעת בחברה הזו והעדיף להתעסק בצרותיו האחרות, נאלץ לשוב לתמונה. אנשיו, ובראשם אירית אילוז וליאו מלמוד, פתחו את הספרים והחוזים האישיים וחשכו עיניהם. בישיבות סגורות הם דיברו על בזבזנות מופלגת והתנהלות שאינה הולמת את מצבו הקשה מאוד של הערוץ. לא בתוכניות המעבר של החדשות לירושלים, לא בייעוץ המשפטי שהושקע בתיק "הישרדות", לא בהפקות הענק של ריאליטי כמו "עד סוף העולם", ולא בחוזהו של המנכ"ל גינת.

אילוז עברה באופן אישי בעיון על הספרים. היחסים בינה ובין גינת תקינים וקורקטיים, אך מאחורי הגב יש מורת רוח רבה. אין להאשים איש מהם. גינת הובא על כנפי האשליה של לאודר - של הרבה כסף ומכות כואבות לערוץ 2, אילוז הייתה מחוברת הרבה יותר למציאות. הוא רצה להביא מיליארדר חדש לערוץ, שיזרים עוד ועוד כסף, ויהפוך אותו למתמודד שווה בשוק הטלוויזיה המסחרית, היא רוצה להשלים עם מעמדו הנחות של הערוץ בשוק הזה - והעיקר להצילו.

מעל לכל ריחף אותו חוזה עצום ובלתי הולם למצבו של הערוץ, שלא נתן מנוח לאנשיו של מימן וגם לא ממש אפשר להם להיפרד לשלום מהמנכ"ל.

תחושת אי-הנוחות הזו חלחלה מטה. בקרב ההנהלה החלה לצוף חוסר שביעות רצון - בעיקר מאחורי גבו של גינת, וגם טאלנטים ועובדים בערוץ הביעו מורת רוח על התנהלותו. בעיקר עלתה הטענה, כי "כלבוטק" של גינת מקבלת קדימות על פני התוכניות האחרות, והקשר העבות של גינת לתוכניתו הוותיקה, מאפיל על יכולותיו לקבל החלטות ענייניות. גינת, שעדכן את חוזהו מעט כלפי מטה, הדף את הטענות וחי בתחושה כי הערוץ מנוהל וכי הוא מוביל את הערוץ למחוזות טובים. את ידיו סמך על שלמה רודב, שפתח במלאכת גיוס קבוצת משקיעים עתירת ממון. אבל אף משקיע לא מוכן להגיע לערוץ במצבו.

הכסף אוזל והחובות נערמים

מצבו התזרימי של ערוץ 10 חמור ביותר. ההנחה היא כי בתוך שלושה חודשים - אוקטובר 2014 - ייגמר הכסף. אמנם היו הצלחות ברייטינג, כמו "בייבי בום" שיצרה דיבור והגיעה ל-18.1% במשקי בית יהודיים, אך היו גם בורות כמו "עד סוף העולם VIP", שהושקעו בה מיליוני שקלים והיא לא הצליחה להגיע לממוצע של 15%. הרייטינג הנמוך של "כלבוטק" לבדו הביא להפסדים של כ-6 מיליון שקל במהלך שנת 2013. הערוץ לא עומד גם במחויבויותיו, וחובותיו בדמי זיכיון לרשות השנייה נערמים.

בינתיים הזמן אוזל. עד סוף השנה הזו ערוץ 10 אמור לעמוד בכל הדרישות ממנו - ובכללן מציאת משקיע - אחרת הוא לא יקבל רישיון בסוף השנה. אך למרבה הפלא, ערוץ 10 של מימן, בניגוד לזה של לאודר, כבר לא רואה ברישיון מטרה מקודשת. שם רוצים, שוב, הארכת זיכיון.

קיצוץ רחב צפוי בקרוב

רעיון "הערוץ האלטרנטיבי" נשלף מהמגירות לאחר שהוצע בעבר שוב ושוב על-ידי עיתונאים בכירים בערוץ כמו מוטי קירשנבאום וירון לונדון וזכה להתעורר פעמים נוספות בתמיכת ועד העובדים כולו. בערוץ רוצים להנמיך את הלהבות ולא מדברים על שינוי חקיקה או שינוי רגולטורי. הם רוצים בסך הכל "התאמות". ההתאמות האלה מדברות על הקלה משמעותית במחויבויות עד כדי כך שהערוץ יהפוך לכזה שהדרישות ממנו יותאמו לסדר הגודל שלו בנתח הצפייה - כ-20%. בתמורה יספק הערוץ תכני איכות, תעודה ואקטואליה.

ההקלות המדוברות, מתייחסות לתחום הסוגה העילית, מתוך הנחה שדרמות ותעודה אפשר לעשות גם בצורה רזה יותר. זאת למרות שהכסף הגדול בערוץ מושקע בתוכניות ריאליטי נבובות ואין לכך שום קשר למחויבויות או לרשות השנייה - "מעושרות", "עד סוף העולם", "כח סבתות" ו"זוג מנצח VIP". על-פי המודל המתגבש, עליו דווח כאן בראשונה, גם אלו יבוטלו.

יחד עם אילוז יושבים על התוכנית המשנה למנכ"ל הכספים, יואב הלדמן, היועצת המשפטית, דבורה קמחי, והממונה על לוח השידורים, עודד טל. הם מרכיבים את הערוץ החדש מהיסוד, בגיבוי העובדים, ובמסגרת זו בונים תוכנית הכוללת הערכות כספיות ולוח שידורים מלא. המשמעות המידית - קיצוץ משמעותי בכוח האדם ובהוצאות על התוכן. כבר בעתיד הקרוב.

דרוש: מפץ גדול

הרגולטורים מתנהלים כרגע כאילו התוכנית עדיין רחוקה מעיניהם והם מתכווננים לכך שערוץ 10 ייסגר בסוף השנה מצב שיביא לפיצולו של ערוץ 2.

זכייניות ערוץ 2 יכולות להיות המכשול האמתי ליוזמה ומהן מפחדים ברשות השנייה. מאחורי הקלעים כבר נעשית עבודה משמעותית. אילוז נפגשה עם בעל השליטה ברשת אודי אנג'ל, מפגש שהוליד מכתב תמיכה של מנכ"ל הזכיינית במהלך הערוץ האלטרנטיבי. קולה של קשת עדיין לא נשמע.

מדוע בעצם לזכייניות ערוץ 2 להסכים לכך? הסיבה העיקרית היא הנחת היסוד שזה מה שישמור אותן באפיק 22. זו בעיקר המוטיבציה של רשת ולא מן הנמנע כי היא קיבלה הבטחות כאלה או אחרות לטובת ההסכמה הכמעט אוטומטית ליוזמה. הזכיינית, שרק באחרונה קיבלה משקיע חדש, אנדמול, לא מעוניינת לצאת מהערוץ עד 2017 לפחות.

גם קשת עשויה להסכים להישאר בערוץ 2, אבל אם כבר משנים סדרי העולם ובוראים חיית ברודקאסט מרוסנת תחת תנאים חדשים, אז למה לא לחזק את החיה האימתנית שהיא ערוץ 2 ולאפשר לזכייניות להישאר באפיק 22 לעוד הרבה יותר שנים אחרי 2017?

השאלה הגדולה, אם כן, שצריכים לשאול עצמם הרגולטורים על-ידי קידום יוזמת הערוץ האלטרנטיבי, היא מה יהיה בשנת 2017 - המועד שבו רשת וקשת אמורות לצאת לרישיון.

האם אחרי שערוץ 10 יקבל הארכת זיכיון נוספת בתנאים שהוא רוצה, ורשת וקשת יצאו לערוצים משלהם, האם אז לא נמצא את עצמנו באותו מצב משברי בדיוק? האחריות של הרשות השנייה ושל שר התקשורת, היא לדאוג שעד סוף השנה יתחולל פה מפץ גדול, לא פחות, ולוודא שתוצאותיו ישנו את שוק התקשורת מעתה ועד עולם, ולא רק בין משבר למשבר.

הטלטלות של ערוץ 10

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים