גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלפי חרדים עזבו את כללית ומכבי בהוראת הרבנים

המלחמה בין העיתונים החרדיים מגיעה לקופות החולים מכבי וכללית ■ כ-5,000 חרדים עזבו באחרונה את שתי הקופות, המסרבות לפרסם ב"הפלס" ■ המשמעות: נזק של מיליוני שקלים ■ מקורב ל"הפלס": "המאבק ילך ויחריף"

מאוחדת / צילום: תמר מצפי
מאוחדת / צילום: תמר מצפי

היריבות בתוך העיתונות החרדית נתנה את אותותיה בשוק קופות החולים. לאחר שבחודשים האחרונים ניטשה מלחמת חרמות בין העיתונים "הפלס" ו"יתד נאמן", נראה כי ציבור גדול הכולל מאות בתי אב נטש את קופות חולים כללית וקופת חולים מכבי, לטובת מאוחדת ולאומית. זאת, בשל העובדה שהכללית ומכבי מתעקשות שלא לפרסם ב"הפלס".

על פי הנתונים, רשמה הכללית ירידה ריאלית של 2,415 מבוטחים, ואילו מכבי רשמה ירידה ריאלית של 2,412 מבוטחים במעבר האחרון. בקופות החולים יודעים לספר כי על פי נתונים פנימיים שבידיהן, אכן התבצעו מעברים "חריגים" בירושלים ובבני ברק. באזורים האלה איבדו מכבי והכללית מאות מבוטחים, וסיימו את מהלך המעבר האחרון במאזן שלילי (היחס בין מצטרפים לעוזבים), בעוד שקופות החולים לאומית ומאוחדת סיימו עם מאזן חיובי.

על פי החוק, ניתן לבצע מעבר בין קופות חולים בשישה פרקי זמן שונים בכל שנה. בכל נקודה כזו עוברים בין 17 אלף ל-22 אלף מבוטחים מקופה אחת לשנייה, אולם מנתונים שפורסמו בנקודת המעבר האחרונה, שנכנסה לתוקף אתמול (ג'), 24 אלף מבוטחים ביצעו מעבר. לשם השוואה, במועד המעבר הקודם 20,720 מבוטחים ביצעו מעבר, ואילו במועד המקביל אשתקד עברו 19,699 מבוטחים.

"פוגעים ברבנים"

"הפלס" הוא עיתונם החדש יחסית - הוקם לפני שנתיים - של מי שמכונים אנשי הפלג הירושלמי - פלג חרדי קיצוני מצומצם יחסית המונהג על ידי הרב שמואל אוירבך. אנשיו, כמו מרבית החרדים, מחזיקים בדעות אנטי-ציוניות, אולם הם נחשבים לפלג קיצוני עוד יותר. בין היתר מתנגדים אנשי הקבוצה להתייצבות בלשכות הגיוס של צה"ל או לכל פשרה בנושא, וגם לכל קשר למדינה ולמוסדותיה.

במהלך השנים נחשב "יתד נאמן" אוטוריטה בציבור הליטאי, בהובלת מקימו הרב מנחם שך ז"ל וממשיכו הרב יוסף שלום אלישיב. עם מותו של הרב אלישיב, מונה הרב אהרון לייב שטיינמן ליורשו. אנשיו הביאו להדחת עורכו הוותיק של העיתון, נתן גרוסמן, בשל סירובו לקבל את המרות הרבנית החדשה. בתגובה, הקים גרוסמן את "הפלס" וגייס לשם כך את המנכ"ל הוותיק של "יתד נאמן", יעקב לבין.

המאבק על המפרסמים מדמם ואגרסיבי בשנתיים מאז קם העיתון, והוא מלא בהאשמות הדדיות ובחרמות. לפני מספר חודשים חודש החרם על ידי מנהיגי הציבור החרדי - הרב שטיינמן והרב חיים קנייבסקי. גילויי הדעת שכתבו הרבנים מונעים מהמאוימים לפרסם למרות הכול ב"הפלס", אך החשש מהמאיימים מונע גם תלונות במשטרה.

כפי שפורסם ב"גלובס", זה מספר חודשים שאנשי "הפלס" נוקטים בשיטות אגרסיביות להבאת פרסום לעיתונם. הדבר כולל הצפה של מוקדי שירות של מפרסמים ואף טלפונים ישירים אל בתיהם של ראשי המשק, ובהם מנהלי בנקים וחברות מובילות.

הקריאה החד-משמעית יצאה נגד קופות החולים כללית ומכבי, שכן הן המובילות בקרב הציבור החרדי ומחזיקות בתקציבי הפרסום העיקריים. רבני "הפלס" יצאו בקריאה ל-6,000 מנוייו (כך על פי נתונים של העיתון עצמו) לעזוב את הקופות, בשל סירוב מתמשך של ראשי הקופות להיענות להטרדות. "אנחנו מפרשים את אי הפרסום אצלנו כרדיפה ופגיעה ברגשות", אמר ל"גלובס" גורם המקורב ל"הפלס". "אי הפרסום ב'הפלס' פוגע ברבנים ובתלמידי חכמים עצומים המזוהים עם הקהל שלנו. המאבק רק ילך ויחריף".

עזיבת הפלג המדובר של הציבור החרדי עשויה להביא לנזקים של מיליוני שקלים לקופות. "יש מקומות בבני ברק, שמכבי וכללית שולטות בהם שליטה אבסולוטית, ומכאן הלחץ הגדול", אומר אותו גורם, "נדאג שמכבי תאבד לאט-לאט את הבכורה בבני ברק לטובת מאוחדת".

המאכערים עומדים בתור

זה שנים פועלים במגזר החרדי מאכערים שעסוקים בין היתר בניוד מבוטחים מקופה אחת לשנייה. המאכער משלם למשפחה תשלום סמלי בגין המעבר, ואילו הוא זוכה לתשלום "פר ראש". מי משלם למאכער? מנכ"ל קופת חולים מאוחדת לשעבר, שמואל מועלם, הודה בראיון מטלטל שהתפרסם במגזין G של "גלובס" בשנת 2009, כי הקופה שבראשו הוא עומד העסיקה ועדיין מעסיקה (באותם ימים לפחות) מאכערים במגזר החרדי.

כשנשאל מדוע כל כך קשה להפסיק את השיטה הזו, גם אחרי דוחות ביקורת של מבקר המדינה, הוא השיב באנקדוטה קטנה: "הגיע אליי משה מאירי (מנהל השיווק דאז) לפני חג הפסח, וסיפר לי על מישהו שכבר שנתיים לא הביא לקופה אפילו חבר אחד חדש, ובכל זאת הוא מקבל תשלומים בכל חודש. אלה זכויות אבות: פעם הוא הביא לנו חברים, אז ממשיכים. אמרתי לו, 'אדוני, היום אתה מפסיק את זה'. אז מאירי אמר לי 'תיזהר, מחר אותו אחד יחכה לך ליד הבית'".

בקופות החולים מונהגת היום פרקטיקה "כשרה יותר" - העסקת "מתאמי קשרי קהילה" במרפאות שבמגזר החרדי. המתאמים האלה הם לרוב דמויות בעלות השפעה, ומטרתם לשמר משפחות חרדיות ולגייס נוספות.

המעברים בין הקופות נעשים כיום הן בסניף הדואר בכפוף להצגת תעודת זהות, והן באמצעות אתר האינטרנט של המוסד לביטוח לאומי. בעבר התגלו מספר סניפי דואר באזור ירושלים שבהם התבצעו מעברים באופן "קבלני". המאכערים הצליחו ככל הנראה לשכלל את השיטה בזכות האינטרנט, והם יכולים להעביר משפחה מקופה אחת לשנייה בסלון ביתם באמצעות מחשב נייד. הביטוח הלאומי מגביל את האפשרות למספר מסוים של מעברים שנעשים מאותה כתובת IP של המחשב, אולם גם על כך ניתן להתגבר בקלות רבה.

בקופות החולים מאוד לא אהבו את מה שנתפס לפחות כניסיון סחיטה לצורך פרסום בעיתון, אבל כמקובל ביחס של גופים ציבוריים או מסחריים למקרים דומים במגזר החרדי - אין פנייה למשטרה ואפילו לא לתקשורת. גורם באחת הקופות אף העריך כי רבני הזרם החסידי המזוהים עם "יתד נאמן", ישיבו מלחמה", ומהמלחמה הזו ייתכן מאוד שהקופה שלו תרוויח בסופו של דבר. "אפשר לנחש שלא נאמרה שם המילה האחרונה", הוא אומר. עם זאת, אותו גורם מבקר את חולשתו של הרגולטור במקרים כאלה. לדבריו, על משרד הבריאות והביטוח הלאומי לעקוב באופן שוטף אחר נתוני המעברים תוך ניטור מה שעשוי להיראות כ"תנועות חריגות" באזורים מסוימים.

קופות החולים

עוד כתבות

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● 9 הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

"כבר לא נלחצים מלחימה ורצים למכור": המשקיעים שבלב העליות בבורסת ת"א

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם